Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

​​​​​​​Hvor stor sannsynlighet er det for at jeg har cøliaki?

Hei, jeg er henvist til gastroskopi med bakgrunn av disse prøvesvarene; P-Transglutaminase (tTG) IgA:Positiv (46,0)*H ([7) Kommentar: En endelig klinisk diagnose bør ikke stilles på bakgrunn av resultatet av en enkel test, men bekreftes med andre kliniske undersøkelser. De...

Hei, jeg er henvist til gastroskopi med bakgrunn av disse prøvesvarene; P-Transglutaminase (tTG) IgA:Positiv (46,0)*H ([7) Kommentar: En endelig klinisk diagnose bør ikke stilles på bakgrunn av resultatet av en enkel test, men bekreftes med andre kliniske undersøkelser. Det er viktig at pasienten ikke settes på glutenfri diett før diagnosen er sikret. P-Deamidert gliadinpeptid IgG:Positiv (98,0)*H ([7).
Hvor stor sannsynlighet er det for at jeg har cøliaki. Har et barn som testet sterkt positivt på blodprøver i sommer og fikk cøliaki påvist.

Iris, 03. september 2025 00:41

Du har nok cøliaki (til det motsatte er bevist). Bare spis glutenholdig mat (så mye du orker, kast innpå) så du sikrer et konklusivt svar på biosien (dvs. at forandringen er entydige) og derved at du får diagnosen når du tar tynntarmsbiopsien.

Trond S. Halstensen, 03. september 2025 19.05

Kan tåkesyn og smerter skyldes cøliaki?

Hei! Jeg har nylig blitt diagnostisert med cøliaki, jeg er 43 år gammel. Har de siste årene vært veldig glemsk(distre). Samt tåkesyn. Dette har jeg lest kan skyldes cøliaki? Stemmer dette? Har også hatt store smerter i ryggen mellom skulderbladene, samt p&...

Hei! Jeg har nylig blitt diagnostisert med cøliaki, jeg er 43 år gammel. Har de siste årene vært veldig glemsk(distre). Samt tåkesyn. Dette har jeg lest kan skyldes cøliaki? Stemmer dette? Har også hatt store smerter i ryggen mellom skulderbladene, samt på innsiden av lårene, men finner ingen sted at dette kan skyldes cøliaki? Vet dere om det kan skyldes det, og om det vil bedre seg på glutenfritt kosthold?

Gunnar, 2. september 2025 17:54

Vanskelig å vite, men plagene dine er ikke klassiske cøliakiplager, så det er mulig de bare fant din udiagnostiserte cøliaki mens de undersøkte deg for andre ting. Jeg håper de ikke har slått seg til ro med at det er cøliakien som årsaken til dine smerter, for de er ikke typisk for cøliaki. Glemsomhet (foggy) hjerneaktivitet kan skyldes ubehandlet cøliaki, men ikke tåkesyn. 

Trond S. Halstensen, 03. september 2025 18.43

Hvordan må renholdet være når man har barn med cøliaki på skolen?

Vi har en elev på 1. trinn hos oss som har cøliaki. Vi har hatt møte med foresatte om dette og vil gjerne gjøre ting så riktig som mulig i skole og SFO. Mor sier at renhold med såpe er det eneste som hjelper. Jeg er i dialog med renholdere på skolen jeg j...

Vi har en elev på 1. trinn hos oss som har cøliaki. Vi har hatt møte med foresatte om dette og vil gjerne gjøre ting så riktig som mulig i skole og SFO. Mor sier at renhold med såpe er det eneste som hjelper. Jeg er i dialog med renholdere på skolen jeg jobber på. I Ringerike Kommune brukes vann og mikrofiberprodukter ved renhold slik de er pålagt av skoleeier. De vister til Sintef byggforsk i sitt svar der jeg informerte om det foresatte hadde fortalt. Hva er riktig?

HH 1. september 2025 12:45

Hvorfor krever foreldrene at skolen vasker (gulvene?) med vann og såpe. Tenker de at brødsmuler fra andre elevers nistepakke skal falle ned på gulvet og potensielt være skadelig for deres datter med cøliaki? Jeg antar at datteren ikke ligger på gulvet og slikker i seg de andres brødsmuler. Man må spise glutenholdige mat for å aktivere cøliakien. Dette er ikke en klassisk allergi med IgE mot gluten, som potensielt kan reagere på svært små mengder allergen. Cøliaki er en gluten-indusert autoimmun sykdom hvor glutenproteinene må forandres (deamideres) av et enzym (TG2) før en cøliaker reagerer på det, og reaksjonen kommer langsomt og forsvinner langsomt (på GFD). 

Trond S. Halstensen, 03. september 2025 18.34

Bør sønnen vår ta biopsi eller kutte ut gluten for en periode?

Hei! Vi har en sønn på 5 år som utredes for cøliaki. Han har siden 1-årsalder slitt med forstoppelse og lav vektøkning. I tillegg sliter han med hodepine og blir fort sliten, på korte gåturer kan han få total utmattelse hvor han må ...

Hei! Vi har en sønn på 5 år som utredes for cøliaki. Han har siden 1-årsalder slitt med forstoppelse og lav vektøkning. I tillegg sliter han med hodepine og blir fort sliten, på korte gåturer kan han få total utmattelse hvor han må sette seg ned/legge seg ned. Når vi går tur med jevnaldrende barn klarer han ikke å holde følge selv om han prøver skikkelig hardt. Kroppen sier stopp,og han må ta flere pauser. Vi merker også på humøret hans at han er sliten. Han sier ofte selv at han føler seg syk. Han har smerter i kroppen (leggene, magen, armer) og ånden lukter til tider aceton. Han spiser normalt og variert, men er ikke glad i brødmat. Han er undervektig grad 1-2 og har en bror med cøliaki. Han har tatt blodprøver som ikke viser cøliaki eller andre mangler. De siste blodprøvene så slik ut: S-jern: 19 S-ferritin: 10 S-vitamin D total: 73 S-vit B12: 992 S-T4, fritt: 1,8 S-TSH: 1,8 S-immunglobulin A: 0,72 S-Transglutaminase IgA: [0,2 S-Gliadin IgG (deamidert) 0,8 (Vi er usikre på om han har spist nok gluten før blodprøvene ble tatt, men vi har prøvd å få han til å spise brød og annen glutenmat hver dag) På siste konsultasjon anbefalte barnelegen oss å prøve å slutte med gluten for å se om han blir bedre uten gluten, for så å reintrodusere gluten etter en tid. Barnelegen ønsker i det lengste å unngå å ta biopsi, da cøliaki i de fleste tilfeller vises på blodprøve. Vi er usikre på om det er riktig framgangsmåte å kutte ut gluten for å utelukke cøliaki. Dersom han blir bedre med glutenfri kost er vi redd for at han skal bli skikkelig dårlig når vi reintroduserer gluten. Vi opplever nemlig at storebror blir kjempedårlig når han får i seg gluten ved uhell (mye dårligere enn før han fikk diagnosen). Men det er kanskje en irrasjonell frykt, da det ikke er sikkert han har cøliaki? Hva tenker dere om biopsi vs å kutte ut gluten for en periode?

Mamma og pappa, 1. september 2025 11:05

En biopsi nå (som må tas i narkose) ville mest sannsynelig ikke vist noe da en evt. cøliaki ikke er så aktiv. Er man i tvil i hans alder, så kan man utsette glutenprovoseringen til et senere tidspunkt (6-7 års alder) for å unngå risikoen for at han utvikler emaljedefekter. Da får man også sett hvordan han reagerer på å gå glutenfritt en stund. Mye mulig han vil komme til å reagere akutt på gluten etter den glutenfrie perioden, men det får man ta da. Dersom han har cøliaki så kan han ikke ha fått i seg så mye gluten med den lave TG2-IgA.

Trond S. Halstensen, 03. september 2025 18.29

Kan jeg ha refraktær cøliaki?

Hei! Jeg lurer på om det er mulig at jeg har refraktær cøliaki? Jeg har hatt cøliaki lenge, og jeg sliter med store mengder luft i magen. Det føles ikke som tarmen min klarer å fordøye maten skikkelig. Dietten er grei. Jeg får ikke i meg glute...

Hei! Jeg lurer på om det er mulig at jeg har refraktær cøliaki? Jeg har hatt cøliaki lenge, og jeg sliter med store mengder luft i magen. Det føles ikke som tarmen min klarer å fordøye maten skikkelig. Dietten er grei. Jeg får ikke i meg gluten. Blodprøvene er også fine. Hva skal jeg gjøre?

Edvart, 30. august 2025 12:38

Refraktær cøliaki er en sjelden tilstand, men luft er ikke den vanligste plagen. Dersom du har hatt cøliaki lenge og lurer på om du har refraktær cøliaki, så må du nesten be om en vurdering fra en legespesialist og godta at de må ta en ny biopsi fra tynntarmen. Men slike luftplager skyldes oftest "Irritabel tykktarmssyndrom" kalt IBS. Det er en reaksjon på matens innhold av  ikke-absorberbare karbohydrater, kalt FODMAP (du kan google det på nettet. Mye mat har såpass mye FODMAP-karbohydrater at det blir mye gassing/bulder og brak. Dersom du trenger hjelp, så kan du se om det finnes en klinisk ernæringsfysiolog du kan få hjelp av. Mange med cøliaki blir kvitt slike plager ved å redusere på FODMAP-karbohydratene i maten.

Trond S. Halstensen, 03. september 2025 18.13

Kan det være noe annet enn cøliaki?

Hei, jeg har en stund slitt med kvalme, og tok tidligere i sommer en blodprøve som viser HLA DQ2 - positiv og S-Anti-tTG IgA (9). Siden jeg har to døtre med cøliaki, fikk jeg beskjed om at jeg kunne spise glutenfritt etter gastroskopi, men før prøvesvarene var komm...

Hei, jeg har en stund slitt med kvalme, og tok tidligere i sommer en blodprøve som viser HLA DQ2 - positiv og S-Anti-tTG IgA (9). Siden jeg har to døtre med cøliaki, fikk jeg beskjed om at jeg kunne spise glutenfritt etter gastroskopi, men før prøvesvarene var kommet. Jeg spiste glutenfritt i 2 uker før prøvesvarene kom, og kvalmen ble borte på disse ukene (og generell form mye bedre). Prøvesvarene på gastroskopi: A, B: Duodenalslimhinne (distalt og bulbus) uten patologiske forandringer. Cøliaki ikke påvist Jeg var nøye på at jeg spiste gluten hver dag før gastroskopi, men siden det er mye glutenfritt hjemme fra før, så er jeg usikker på om jeg spiste nok. Tiden fra blodprøve til gastroskopi var 6 uker. Alle andre blodprøver er fine, og legen mener at jeg er i ferd med å utvikle cøliaki, og dersom jeg fortsetter å spise gluten er det sannsynlig at man kan stille en diagnose på et senere tidspunkt. Jeg har nå gått en måned på glutenfri kost, og det frister ikke og starte med gluten igjen. Spiller det noen rolle hvor lenge jeg venter med å prøve og spise gluten igjen for å se om sykdommen utvikler seg, eller bør jeg gjøre det snarest mulig? Dersom det er cøliaki, vil man bli dårligere når man begynner med gluten igjen jo lenger man venter? Jeg har tenkt at det ikke er så farlig å få en diagnose, så lenge jeg føler meg bedre på glutenfritt, og det frister ikke med en ny gastroskopi heller. Men det ligger likevel en usikkerhet der. Er det noen andre fordeler annet enn stønad fra NAV som gjør at jeg bør "prøve" igjen? Kan det være noe annet enn cøliaki? Jeg må nevne at jeg også har lavt stoffskifte, men er godt regulert med Levaxin.

Cøliaki-mamma, 29. august 2025 15:24

For at cøliakien skal være diagnostiserbar, så må den være så aktiv at det er entydige cøliakiforandringer i tynntarmen. Du hadde såvidt forhøyet TG2-IgA, så det var ikke forventet at cøliakien var så veldig aktiv, litt avhengig av hvor mye gluten du konsumerte i de 6 ukene (Det pleier å holde med 2-3 glutenholdige brødskiver per dag, eller 10-15 gram gluten (som kan kjøpes som "Glutenmel" på nettet/helsekostbutikker) per dag før man kan forvente en reaktivering av cøliakien. Du er absolutt i risikogruppen med riktig HLA, med barn som har cøliaki og du selv med autoimmun skjoldbruskbetennelse (lavt stoffskifte), som begge deler øker risikoen for cøliaki. Nå som du har spist glutenfritt og opplevd en glutenfri tilværelse, så forstår jeg godt at det ikke frister å skulle spise seg syk igjen. Det er primært mangel på grunnstønad som mangel på diagnose gir. I tillegg er det tvilen som alltid er der siden du da blir selvdiagnostisert, og muligheten for at du ikke blir trodd dersom du er innlagt på sykehus/helseinstitusjoner og ber om glutenfri mat. Men jeg forstår deg godt, og nei det er sannsynligvis like ille å reaktivere cøliakien nå som senere (siden du har blitt bra fra plagene på GFD nå).

Trond S. Halstensen, 03. september 2025 18.01

Bruker jeg samme passord på app som på nettsiden?

Får ikke laget meg nytt passord i tlf app. Bruker jeg samme passord på app som på nettsiden på min side der? ...

Får ikke laget meg nytt passord i tlf app. Bruker jeg samme passord på app som på nettsiden på min side der?

Anne Cathrin, 3. september 2025

Ja, du bruker samme passord som på nettsiden/min side, så du må logge deg inn der først. Trykk på "Glemt passord", så får du  tilsendt passord på mobilen. Hvis du ikke får det til å fungere, ta kontakt på post@ncf.no.

Lise Friis Pedersen, 03. september 2025 18.00

Må jeg droppe mat merket spor av gluten?

Hei! Jeg ser at det står "spor av..." eller "kan inneholde gluten". Skal jeg holde meg unna slike matvarer? ...

Hei! Jeg ser at det står "spor av..." eller "kan inneholde gluten". Skal jeg holde meg unna slike matvarer?

Ingrid, 27. august 2025

De aller fleste med cøliaki tåler godt mat med spormerking, dvs mat merket «kan inneholde gluten» eller «kan inneholde spor av gluten». Spormerking av matvarer er foreløpig en frivillig merking som ikke er underlagt kontroll. Mange produsenter spormerker produktene «for sikkerhets skyld» og for å ha «ryggen fri». Noen har nok grunn til å bruke merkingen, da det kan være fare for forurensing. Men selv i disse tilfellene er forurensingen veldig liten, og overstiger sjelden mer enn 20 ppm.

En dansk undersøkelse testet vanlige matvarer, både med og uten spormerking, og fant ingen forskjell i forhold til om det var spor av gluten eller ikke i matvarene. Med unntak av én kake, som var naturlig glutenfri, men produsert i et vanlig konditori, fant de ikke mer enn 20 ppm gluten i noen av matvarene. Dette tyder jo på at spormerkingen blir brukt feil og i mange tilfeller unødvendig.

Konklusjonen må vel da være at det er uproblematisk å spise det meste som er merket slik, men selvom de fleste med cøliaki vil kunne konsumere matvarer som f.eks. Freia sjokolade som har testet og funnet >20ppm, men < 100 ppm, uten problemer, iallfall om man spises det med måte.  

Lise Friis Pedersen, 27. august 2025 18.02

Er det gluten i hvetestrå?

Hei! Sikkert et litt vanskelig spørsmål, men fikk en vevet kurv (kjøpt på butikken) i strå for over ett år siden av en venn som innflytningsgave. Helt plutselig ble jeg usikker om det kan være at noen lager disse med hvetestrå. Er det trygt for oss m...

Hei! Sikkert et litt vanskelig spørsmål, men fikk en vevet kurv (kjøpt på butikken) i strå for over ett år siden av en venn som innflytningsgave. Helt plutselig ble jeg usikker om det kan være at noen lager disse med hvetestrå. Er det trygt for oss med cøliaki med disse?

Am, 27. august 2025 15:04

Selv om kurven er laget av hvetestrå er den helt trygg, da gluten befinner seg kun i kornet og ikke i hvetestrået. 

Lise Friis Pedersen, 27. august 2025 18.00

Hvilke typer knekkebrød inneholder lite kalorier?

Ei, for mange, uvant problemstilling når ein har cøliaki, men likevel. Prøvar å komme meg ned i vekt. Har cøliaki, allergi mot egg og melkeprotein. Går på kurs som lovte "gull og grønne skogar" ifht tips og oppfølging, men har f&ar...

Ei, for mange, uvant problemstilling når ein har cøliaki, men likevel. Prøvar å komme meg ned i vekt. Har cøliaki, allergi mot egg og melkeprotein. Går på kurs som lovte "gull og grønne skogar" ifht tips og oppfølging, men har fått lite av dette. Skulle gjerne ha fått tips om eit sunt og næringsrikt knekkebrød med LITE kcal i. Veit det er mykje fiber/næring i dei frå Sigdal, men dei er det også MYKJE kcal i. Har du tips? (Bur i utkant Norge, so helst eit som er greit å få tak i på butikk, men kan også bestille på nett). På forhånd takk :-)

Unna, 20. august 2025

Du bør kanskje gå bort fra frøknekkebrødene som er veldig fettrike (selv om de er veldig sunne) og gå over til for eksempel knekkebrødene til Semper. De finnes på en del butikker, men kan også kjøpes på nett for eksempel hos Allergikost.no, som har mange ulike typer i salg på nettbutikken. De inneholder litt mer fett enn vanlige knekkebrød, men likevel såpass lite at det ikke betyr så mye. Et eksempel er Semper Powerknekke, som inneholder lite fett, men mye fiber og protein, eller Semper Quinoaknekke. Gå inn på nettsiden til Allergikost, søk opp knekkebrød og les på næringsinnholdet, så får du dannet deg et bilde av næringsinnholdet. Velg de som har høyt innhold av fiber og protein og lavt fettinnhold. Det er en fordel å variere litt mellom de ulike typene. 

Lise Friis Pedersen, 27. august 2025 18.00

Hvordan kan jeg få mitt barn til å like rundstykkene jeg baker?

Hei. Jeg har en datter som er meget kresen og spiser svært lite brødmat. Jeg har forsøkt med proteinrundstykker med cottage cheese, men det falt ikke helt i smak, muligens fordi det smakte for mye cottage cheese. Har du tips til en ingrediens jeg kan bruke/legge til som kan dempe...

Hei. Jeg har en datter som er meget kresen og spiser svært lite brødmat. Jeg har forsøkt med proteinrundstykker med cottage cheese, men det falt ikke helt i smak, muligens fordi det smakte for mye cottage cheese. Har du tips til en ingrediens jeg kan bruke/legge til som kan dempe smaken av cottage cheese?

Elisabeth, 18. august 2025

Noen barn er veldig følsomme for smaker. Det kan være utfordrende. Brød er jo viktig i et norsk kosthold, og hvis barn ikke liker brød kan det bli utfordrende.

Proteinrundstykkene inneholder jo, som navnet tilsier mye protein i form av cottage cheese og egg, og da kan proteinsmaken bli veldig fremtredende. Mange barn liker det ikke og smaken kan være utfordrende å dempe, men du kan jo prøve usøtet eplemos eller revet eple/gulrot? 

Som et alternativ til proteinrundstykkene kan du jo forsøke deg på å bake rundstykker eller brød med Møllerens grove melblanding. Den er både sunn og god. Oppskrifter som passer denne, finner du på: norgesmollene.no/oppskrifter/glutenfri.

Ellers kan jeg anbefale brødskivevaffel eller lapper/små pannekaker. Da kan du for eksempel bruke egg, glutenfrie havregryn, havremel, melk eller surmelk og bakepulver. Mange barn liker jo knekkebrød, og du kan også bake egne. Et annet godt alternativ er glutenfrie tacolefser fylt med noe hun liker og som er så passelig sunt 😊 Håper det var til hjelp og masse lykke til!

Lise Friis Pedersen, 20. august 2025 18.00

Kan en fullkost-barnehage søke om ekstra tilskudd for et cøliakibarn?

Hei. I vår barnehage har det nettopp begynt ett barn med cøliaki. Vi er en fullkost barnehage som lager all mat til barna her og foreldrene betaler derfor en viss sum matpenger i mnd. Det er ingen hemmelighet at den glutenfrie maten koster mye mer enn annen mat og vi lurer derfor p&arin...

Hei. I vår barnehage har det nettopp begynt ett barn med cøliaki. Vi er en fullkost barnehage som lager all mat til barna her og foreldrene betaler derfor en viss sum matpenger i mnd. Det er ingen hemmelighet at den glutenfrie maten koster mye mer enn annen mat og vi lurer derfor på om vi som barnehage kan søke noe slags tilskudd for dette?

C, 20. august 2025 11:29

Prinsippielt skal grunnstønaden som foreldrene får for fordyrende kosthold for barnet med cøliaki, kunne brukes på den økte matprisen. Det er ikke noe spesifikt ekstratilskudd da matutgiftene i barnehagene vel er ment å bli dekket av foreldrene selv (?). 

Trond S. Halstensen, 20. august 2025 18.51

Hva bør jeg tenke på som gravid med cøliaki?

Jeg har akkurat oppdaget at jeg er gravid, og har hatt cøliaki i 12 år. Etter så lang tid har jeg god kontroll på hva som funker for meg, men har ikke vært på kontroll siden året etter jeg fikk diagnosen. Kan dere gi noen tips til hva man bør væ...

Jeg har akkurat oppdaget at jeg er gravid, og har hatt cøliaki i 12 år. Etter så lang tid har jeg god kontroll på hva som funker for meg, men har ikke vært på kontroll siden året etter jeg fikk diagnosen. Kan dere gi noen tips til hva man bør være obs på under graviditet når man har cøliaki?

Hun som lurer, 19. august 2025 15:26

Gratulerer. Som 12 årig glutenfri cøliaker så er du nok frisk fra din cøliaki og derved har du i utgangspunktet ingen flere helse/kost utfordringer enn andre som er gravide. Ta anbefalte tilskudd av jern, Folsyre, vitamin D etc, som andre gravide.

Trond S. Halstensen, 20. august 2025 18.43

Kan cøliakere bruke GlutenEase?

Jeg fikk tips om et produkt fra Enzymedica som heter GlutenEase. Funker dette, kjenner dere til det og er det trygt å bruke og evt hvordan? ...

Jeg fikk tips om et produkt fra Enzymedica som heter GlutenEase. Funker dette, kjenner dere til det og er det trygt å bruke og evt hvordan?

Kjell Eirik, 19. august 2025 11:49

Alle disse enzymene klarer bare å bryte ned små mengder/forurensende mengder gluten og er ment å skulle kunne tas ved slike usikre situasjoner "for sikkerhets skyld". Det er ikke beregnet på at cøliakere skal kunne spise normal glutenholdig kost, bare de tar en slik pille. Det går ikke, og det er heller ikke markedsført som en anti-cøliakpille.

Trond S. Halstensen, 20. august 2025 18.31

Vil Nav godkjenne cøliaki-diagnosen fra spesialisten?

Hei. Jeg har nylig tatt en gastroskopi som viser Marsh grad 1. Jeg har i en periode prøvd glutenfri diett og kjenner at jeg er mye bedre. Gastroenterologen mener at jeg har cøliaki på bakgrunn av serologi, symptomer og biopsi. Jeg har forhøyet dgp på 7,6, men normal ...

Hei. Jeg har nylig tatt en gastroskopi som viser Marsh grad 1. Jeg har i en periode prøvd glutenfri diett og kjenner at jeg er mye bedre. Gastroenterologen mener at jeg har cøliaki på bakgrunn av serologi, symptomer og biopsi. Jeg har forhøyet dgp på 7,6, men normal transglutaminase på 0,6. Jeg skal få et skriv fra gastroenterologen som jeg skal legge ved søknad til NAV, er dette riktig prosedyre? Fra en artikkel hos dere ser det ut til at jeg kun skal fylle ut navnet på spesialisten som har satt diagnosen. Jeg ser at NAV har blitt litt mer velvillig med tanke på søknad om grunnstønad ved marsh grad 1 ifølge ncf samme artikkel. Er det noe annet jeg må huske på når jeg søker?

Arne, 19. august 2025 11:32

Gastroenterologen skal skrive en bekreftelse på at du har fått diagnosen cøliaki OG hen må si på hvilke premisser diagnosen er satt. Dersom Marsh-1 skal brukes til å sannsynliggjøre en cøliakidiagnose skriver NAV at det da må foreligge 2 uavhengige blodprøver som viser karakteristiske cøliakiantistoffer, du har bare en som såvidt er forhøyet (dgp = 7,6), men ikke TG2-IgA. Tradisjonelt vil derfor NAV avvise søknaden din, iallfall i første omgang med henvisning til premissene NAV bruker til å akseptere en cøliakidiagnose: 

Jeg klipper fra NAV sitt rundskriv på "Lovdata" (https://lovdata.no/nav/rundskriv/r06-00)

"Voksne

Cøliakidiagnosen for voksne baseres på retningslinjer publisert av European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD). Hos voksne diagnostiseres sykdommen ved en kombinasjon av serologi (blodprøver) og biopsi (vevsprøve) fra tynntarmen. Symptomer tillegges mindre vekt hos voksne.

Med serologi menes her enten

  • IgA antistoffer mot enzymet vevstransglutaminase 2 (IgA-tTG), eventuelt IgG antistoffer mot tTG hos personer med IgA mangel (IgG-TG2)
  • endomysiumtest (IgA-EMA) eller
  • enten IgA eller IgG antistoffer mot deamiderte gliadinpeptider (IgA/IgG-DGP).

Antistoffer mot gluten eller gliadin tillegges ikke vekt.

Biopsi fra tynntarmen beskrives vanligvis etter den såkalte Marsh-klassifikasjonen som angir økende vevsforandringer fra Marsh grad 1 til Marsh grad 4.

Noen ganger tas en ytterligere blodprøve, en såkalt HLA-vevstyping, som kan være til støtte i utredningen. Så og si alle cøliakere har en spesiell HLA-vevstype, enten HLA-DQ2 eller HLA-DQ8, slik at en negativ test på disse i praksis vil utelukke diagnosen. En positiv test tillegges derimot ikke verdi, ca 40 % av den norske befolkning har en av disse HLA-variantene.

Spesialist i fordøyelsessykdommer/indremedisin må dokumentere på hvilket grunnlag diagnosen er satt eller vurdert. Spesialisten må oppgi alle relevante opplysninger og prøver som er tatt i forbindelse med cøliakiutredningen.

Sikker diagnose

[Endret 1/24]

Diagnosen regnes hos voksne som sikker når det foreligger en kombinasjon av tynntarmsforandringer, beskrevet som Marsh grad 3 eller 4, og minst en måling av antistoffer over øvre referanseområde (IgA/IgG-tTg, IgA-EMA eller IgA/IgG-DGP) når personen spiser glutenholdig mat.

Sannsynlig diagnose

Ved Marsh grad 1 og 2 er diagnosen cøliaki sannsynlig dersom det foreligger minst to typer antistoffer over øvre referansegrense, altså minst to av de tre typene (IgA/IgG-tTG, IgA-EMA, IgA/IgG-DGP).

Disse sakene kan avgjøres uten at saken fremlegges for rådgivende lege dersom dokumentasjonen fremstår som klar og tydelig.

Usikker diagnose

[Tilføyd 1/24]

Ved Marsh grad 3 og 4, men normal serologi (IgA-tTG, IgA-EMA, IgA/IgG-DGP), er diagnosen usikker. Hos en liten andel av personer med ubehandlet cøliaki finner man ikke økte nivåer mot antistoffer.

Disse sakene, og andre saker der det er tvil om diagnosen, må vurderes av rådgivende lege."

 

Som du ser av dette rundskrivet så mangler du det andre positive antistoff-svaret.

Trond S. Halstensen, 20. august 2025 18.15

Kamilla, 16.Aug 2025 14:32

Jeg hadde negative blodprøver og en dårlig biopsi i første omgang (marshgrad 1+) som ble bra etter ~6 måneder på glutenfri kost. Har spist glutenfritt i 1 1/2 år. Jeg skal nå ta ny gastroskopi etter 8 uker med gluten. Fikk beskjed om å spise nok til ...

Jeg hadde negative blodprøver og en dårlig biopsi i første omgang (marshgrad 1+) som ble bra etter ~6 måneder på glutenfri kost. Har spist glutenfritt i 1 1/2 år. Jeg skal nå ta ny gastroskopi etter 8 uker med gluten. Fikk beskjed om å spise nok til at jeg får symptomer. Kan jeg slutte med gluten igjen etter gastroskopi eller bør jeg fortsette til jeg har fått svar og sikker på at jeg får en bedre prøve denne gangen? Er på uke 2 nå og har ikke veldig uttalte symptomer, men har hatt daglig hodepine og småvondt i magen siden oppstart, og er veldig sliten.

Kamilla, 16.Aug 2025 14:32

Som du vet så kn man bare diagnostisere en aktiv cøliaki og da trengs det ganske mye gluten over nogså lang tid (8 uker er OK). Desto mer gluten, desto bedre mhp. cøliakiaktiviteten og diagnostiserbarheten. Dersom plagene dine blir såpass store at du begynner å redusere på glutenmengden kan du risikere at biopsien (og ny blodprøve) ikke er konklustiv. Dersom det er andre ting i melet du (også) reagerer på så kan du prøve ut "Glutenmel" som er et pulver bestående av gluten. Finnes på nettet/i helsekostforetninger. Ta ca. 15 gram av dette pr dag så burde det være nok til å reaktivere cøliakien. Dersom du begynner på GFD etter at biopsien er tatt, men før prøvesvaret er kommet (som kan ta tid) så risikerer du bare at du må tilbake på glutenholdig kost for en utvidet/forlenget glutenprovoseringsperiode, for å kunne bli diagnostisert. Forhåpentligvis så blir blodprøven din også positiv før biopsien tas.

Trond S. Halstensen, 20. august 2025 18.04

Kan jeg spise vanlig soyasaus?

Tåler jeg som cøliaker alle slags vanlige soyasauser? Eller må de være merket glutenfrie? ...

Tåler jeg som cøliaker alle slags vanlige soyasauser? Eller må de være merket glutenfrie?

Silje, 12. august 2025 18:24

Nei, alle vanlige, tradisjonelle soyasauser er glutenfrie fordi gjæringsprosessen bryter ned proteinene til aminosyrer, så de blir glutenfrie.

Trond S. Halstensen

Finnes det glutenfri byggmaltekstrakt?

Hei, jeg har kjøpt Goodly mørke rundstykker med solsikkekjerner og Fria familiekneip, som begge skal være glutenfrie. Men i ingredienslista står det byggmalt/maltekstrakt av bygg (på den ene var bygg uthevet). Når jeg søker så kommer det opp, ogs&ar...

Hei, jeg har kjøpt Goodly mørke rundstykker med solsikkekjerner og Fria familiekneip, som begge skal være glutenfrie. Men i ingredienslista står det byggmalt/maltekstrakt av bygg (på den ene var bygg uthevet). Når jeg søker så kommer det opp, også fra NCF, at glutenfri byggmaltekstrakt ikke finnes. Hvordan kan dette være mulig? Er ikke rundstykkene glutenfrie - slik de er merket?

Christin, 12. august 2025

Byggmalt lages ved å spire byggkorn som deretter blir tørket og ristet. Byggmaltekstrakt er et konsentrat av byggmalt, og er laget ved å trekke ut sukkerarter og andre løselige stoffer fra malten. Byggmaltekstrakt inneholder vanligvis noe gluten, men i varierende mengde, og kan produseres på en måte ved at man renser vekk proteinene så den blir glutenfri (<20 ppm gluten). I glutenfrie produkter benyttes glutenfri malt/maltekstrakt. 

Det er strengt regelverk mht hva som kan tilsettes i glutenfrie produkter, og glutenholdige ingredienser tillates ikke. Så du kan være trygg når du spiser glutenfritt.

 

 

Lise Friis Pedersen, 13. august 2025 18.00

Hva betyr cøliakiprøvene?

Hei. Har tatt blodprøver hos legen som viste: Transglutaminase (tTG) IgA:Positiv (11,0)*H ([7) . Fikk cøliakidiagnosen i mars/april i 2021. Betyr dette at sykdommen enda er aktiv og at jeg får i meg gluten? Eller er det så lite utslag at det er ubetydelig? Har spist mer p&a...

Hei. Har tatt blodprøver hos legen som viste: Transglutaminase (tTG) IgA:Positiv (11,0)*H ([7) . Fikk cøliakidiagnosen i mars/april i 2021. Betyr dette at sykdommen enda er aktiv og at jeg får i meg gluten? Eller er det så lite utslag at det er ubetydelig? Har spist mer på restaurant både i Norge og i utland i år, så kanskje det har noe med det å gjøre. Prøver å være nøye, men spiser pomfri, selv om de ikke har egen frityr der jeg spiser.

Maiken, 11. august 2025 17:30

Når man får diagosen i voksen alder så kan det ta det forbausende lang tid før immunologien har roet segnpå GFD, inkludert TG2-IgA. Det kan, men behøver ikke bety, at du får i deg nok gluten til å holde cøliaki-inflamasjonen i tarmen ved like. Mange bruker år på å bli biokjemisk normale.  Ta det med ro, men vær nøye med hva du spiser på resturanter.

Trond S. Halstensen, 13. august 2025 18.32

Skal jeg slå meg til ro med at det er vitaminmangel og Vitiligo?

Hei. Jeg har nettopp vært hos fastlege og fått påvist Vitiligo og mangel på vitamin B12 (147p.mol) og D-vitamin (til tross for nettopp overstått 4 ukers ferie med bare sol). Andre vitaminer/næringstoffer er målt til å være i nedre del av normalom...

Hei. Jeg har nettopp vært hos fastlege og fått påvist Vitiligo og mangel på vitamin B12 (147p.mol) og D-vitamin (til tross for nettopp overstått 4 ukers ferie med bare sol). Andre vitaminer/næringstoffer er målt til å være i nedre del av normalområdet. Min datter har cøliaki og jeg spiser derfor svært lite gluten sammenlignet med et norsk normalkosthold. Typisk begrenser det seg til et par brødskiver eller grove knekkebrød til lunsj, og et par taco-lefser eller pizzastykker på fredagen. Transglutaminase er målt til 4,6 og Anti-deam til 6,5. De er, som jeg forstår det, i den litt høyere enden av normalområdet, selv om jeg spiser lite gluten. Tenker du at jeg bør be om utredning for cøliaki, eller kan jeg slå meg til ro med at det bare er Vitiligo og vitaminmangel? Legen har så langt bare foreslått vitamintilskudd.

B, 8. august 2025 14:50

Legen din har jo ikke noen andre alternativer, da du spiser så lite gluten at cøliakien neppe er særlig aktiv. Din vitiligo sier egentlig at du har tendensen til autoimmunitet og derved også til å kunne ha cøliaki. Jeg er enig, de normale blodprøvene kan tyde på en cøliaki som ikke er så aktiv pga lavt gluteninnhold i kosten. Man kan bare diagnostisere en aktiv cøliaki, og for å få cøliakien kreves det nok gluten, lenge nok til at man kan regne med at den er diagnostiserbar. Det er en dose-respons kurve, desto mer glutenholdig mat du spiser desto mer aktiv blir din eventuelle cøliaki og derved lettere å diagnostisere. Man antar det holder med 3 glutenholdige brødskiver pr dag i minimum 6 uker for å reaktivere en cøliaki, men desto mer, desto bedre mhp cøliakiaktiviteten og diagnostiserbarheten. Alternativt til brødspising så kan man kjøpe "Glutenmel" (helsekostforetninger/ "google it") som er en tørr melaktiv pulver som består nesten av bare ren gluten. Mange synes dette er bedre som glutenprovokasjon enn brødskiver.

Trond S. Halstensen, 13. august 2025 18.04