Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Har jeg epilepsi eller cøliaki - eller begge?

Hei. For 8 år siden besvimte jeg og ble hentet med ambulanse. Etter om og men mente legen at jeg hadde epilepsi. Dro til SSE, men de var usikre. Jeg selv følte ikke at dette stemte og fikk 3 år etter hjelp med å fortsette utredning for andre sykdommer. Fikk da vite at jeg ha...

Hei. For 8 år siden besvimte jeg og ble hentet med ambulanse. Etter om og men mente legen at jeg hadde epilepsi. Dro til SSE, men de var usikre. Jeg selv følte ikke at dette stemte og fikk 3 år etter hjelp med å fortsette utredning for andre sykdommer. Fikk da vite at jeg hadde cøliaki, alvorlighetsgrad marsh 3B. Etter 1 år på glutenfri kost var jeg det friskeste jeg har vært. Ingen plager. Derimot litt over 1 år siden besvimte jeg på jobb. Jeg så det komme da jeg ikke hadde spist, drukket eller sovet på 3 dager, jobbet mye og hadde fått i meg spor av gluten. Nevrologen mener fortsatt at hun har rett i at det er epilepsi pga denne besvimelsen og forteller at alle som svimer av uansett grunn har epilepsi. Er det slik at med udiagnostisert cøliaki at man kan besvime? Jeg var undervektig, sov gjerne 19 timer, vitaminmangler, svimmelhet, utmattelse, leddsmerter, blåmerker, muskelsvekkelse, prikking i håndflaten, konsentrasjonsproblemer, hukommelsesproblemer, kvalme og slik ting før diagnosen. EEG viste for 8 år siden noe smått unormalt, men idag etter glutenfri kosthold er den normal og jeg har ingen problemer slik som tidligere før diagnosen. Kan en EEG være unormal ved en udiagnostisert cøliaki? Og så bli normal på glutenfri kosthold? Og tror du det var epilepsi når jeg har fått en rett diagnose der glutenfritt som er medisinen har gjort meg frisk uten problemer? Har lest at cøliaki kan angripe hjernen ved udiagnostisert cøliaki da kroppen ikke får i seg næring etter lang tid og at vitaminmangler kan forårsake epilepsilignende symptomer. Er dette et tilfelle? EEG den dag i dag viser ingen epileptisk aktivitet. Takk på forhånd.

Maiken, 21. oktober 2025 21:36

Vanskelig å vite sikkert. Aktiv cøliaki, oftest hos barn, kan gi cøliaki-assosiert epilepsi og karakteristisk kan man på røngten/CT/MR se  små forkalkninger oftest i bakre del av hjernen. På glutenfri kost (GFD) blir disse borte og epilepsien forsvinner (eller blir mye lettere å kontrollere). Dette er ikke en vanlig årsak til epilepsi, men slik du beskriver hvor cøliaki-syk du var, kan jeg/man ikke utelukke at du har hatt en cøliaki-assosiert epelipsi som har blitt bedre/forsvunnet på glutenfri kost, slik også internasjonal litteratur beskriver. Hva som er årsaken er ikke kartlagt, men de fleste ser på dette som en variant av gluten-indusert autoimmunitet hvor kroppen danner antistoffer mot eget vev (muligens hjernes transglutaminase) noe vi kjenner fra en annen sjelden cøliaki-assosiert hjerne-sykdom, såkalt gluten-indusert lillehjerne ødeleggelse (Cerebellar ataxia), hvor sykdommens progresjon opphører på glutenfri kost. Det er noe forskning på dette, primært i England, men det er vanskelig å få nok pasienter til å å gjøre fornuftige undersøkelse/forskning, så det meste vi vet kommer fra enkelttilfeller og små pasientgrupper.

Fint du ikke lenger har epilepsiaktivitet, så på glutenfrikost blir du forhåpenligvis helt frisk (men som du har merket, det tar tid, noen år eller mer før cøliakiaktiviteten klinger helt av på GFD).

Trond S. Halstensen, 22. oktober 2025 19.46

Kan man måle lavgradig betennelse i tarmen?

Ser at det i noen studier vises til at lavgradig betennelse muligens kan gi vedvarende IBS-liknende symptomene ved cøliaki. Er det noen måte å måle dette på? Finnes det noen form for behandling som kan dempe evt betennelse? ...

Ser at det i noen studier vises til at lavgradig betennelse muligens kan gi vedvarende IBS-liknende symptomene ved cøliaki. Er det noen måte å måle dette på? Finnes det noen form for behandling som kan dempe evt betennelse?

E, 21. oktober 2025 13:34

Litt usikker på hva du mener. Om det foreligger en lavgradig betennelse ved IBS eller om det i "sekken" som har diagnosen IBS finne subpopulasjoner med annen, inflammatorisk årsak til sine plager, men som "seiler" under IBS diagnosen pga manglende diagnostiske muligheter? Ja, vi tror det er mange ulike årsaker som kan gi IBS-liknende plager og som derved får IBS-diagnosen (inkludert cøliaki og atypisk matvareallergi). Man har ingen rutine på å diagnostisere undergrupper av IBS så dette må man oftest finne ut av selv. Vi har forsøkt å kartlegge dette, men dessverre var interesse hos sykehuset/helseforetaket begrenset så prosjektet ble lagt ned. 

Trond S. Halstensen, 22. oktober 2025 18.23

Kan jeg ha DH?

Har jeg DH? Jeg er kvinne 61 år, og har i mange år hatt hypothyreose og Sjøgrens. Jeg har også i mange år hatt plager fra mage/tarm; mye luft, hyppig og løs avføring 2-5 ggr/daglig, sjelden smerter. Jeg har tatt cøliaki-prøver tre ganger&nbs...

Har jeg DH? Jeg er kvinne 61 år, og har i mange år hatt hypothyreose og Sjøgrens. Jeg har også i mange år hatt plager fra mage/tarm; mye luft, hyppig og løs avføring 2-5 ggr/daglig, sjelden smerter. Jeg har tatt cøliaki-prøver tre ganger over en 15 års periode, senest sept 2025 (vevstransglutaminase tTG IgA (resultat 1), deaminsert gliadinpeptid IgG (resultat 1), p-IgA (resultat 2,7). Spiser kanskje lite gluten (havregrynsgrøt til frokost og en-to brødskiver til lunch). Men; i de siste årene har jeg gradvis vært mer og mer plaget av utslett; det er noen slags papiller/blemmer som klør veldig, og som jeg klør på til de blør. Disse er i hovedsak på brystet, skuldre, armer, legger. Jeg synes de ligner DH, men kan det være det når cøliaki-prøvene er fine? Fastlegen vil nå ta biopsi før henvisning hudlege (8-9 mndr ventetid hos hudlege). Spiser jeg nok gluten for å evt få verifisert cøliaki/DH? Jeg kan legge til at jeg er fra en familie med mye cøliaki. Min mor og alle mine søsken har cøliaki fra voksen alder (fra 50+). I tillegg er det mange andre autoimmune sykdommer i familien, både i generasjonen over meg og under meg (hypothyreose, sjøgrens, leddgikt, psoriasis, bechterews, addison).

Kaja, 20. oktober 2025 07:45

Ja dette kan godt være DH, og 1/3 av de med DH har ikke cøliaki, så du kan godt være negativ mhp. IgA-TG2. DH pasientene reagerer på et annet protein/enzym, Transglutaminase-3 (TG3), som er den transglutaminasen som sitter i huden. En spesialbiopsi fra frisk hud lagt på saltvann (eller annet egnet transpotrvæske) bør sendes til et spesiallaboriatorium (patologisk avdeling, etter avtale) som kan gjøre en diagnostisk immunhistokjemisk undersøkelse om det foreligger IgA nedslag i hudens papillespisser. I tillegg vil en biopsi fra lesjonen kunne gi pekepinn om det passer med DH. Det finnes et medikament (Dapson) som hjelper akutt mot kløe og utbruddet som legen din kan vurdere å teste ut diagnostisk.

Trond S. Halstensen, 22. oktober 2025 18.17

Hvor lenge kan man gå med uoppdaget cøliaki?

Hei. Hvor lenge kan man i utgangspunktet gå med uoppdaget cøliaki? Jeg fikk påvist cøliaki i 20-årene, men i oppveksten ble jeg alltid spurt hos tannlege om jeg drakk mye brus, noe jeg ikke gjorde. Det var så mye slitasje på emaljen, sa tannlegen. Har...

Hei. Hvor lenge kan man i utgangspunktet gå med uoppdaget cøliaki? Jeg fikk påvist cøliaki i 20-årene, men i oppveksten ble jeg alltid spurt hos tannlege om jeg drakk mye brus, noe jeg ikke gjorde. Det var så mye slitasje på emaljen, sa tannlegen. Har lest at uoppdaget cøliaki kan gjøre slike utslag på emaljen? Den gang gikk jeg på barneskolen, jeg var 10 år gammel, på slutten av året 1988/ 1990 . Kan man gå med cøliaki så lenge uten at det blir fanget opp?

Uoppdaget , 19. oktober 2025 09:27

Ja, det er faktisk det vanligeste, dessverre. Du har nok vært cøliakisyk siden barneårene.

Trond S. Halstensen, 22. oktober 2025 18.15

Er det vanlig at glutenuhell sitter i så lenge?

Hei! Sønnen var har hatt cøliaki i 5 år og vi (og han) er veldig nøye med hva han spiser, og han har veldig sjelden uhell. Han har Mat og helse på ungdomsskolen og sist skulle de bake boller. Han bakte glutenfritt, men sto sammen med noen som bakte med vanlig mel. P&...

Hei! Sønnen var har hatt cøliaki i 5 år og vi (og han) er veldig nøye med hva han spiser, og han har veldig sjelden uhell. Han har Mat og helse på ungdomsskolen og sist skulle de bake boller. Han bakte glutenfritt, men sto sammen med noen som bakte med vanlig mel. På kvelden ble han dårlig i magen og hadde vondt hele natten. Han har nå hatt to dager med dårlig mage, kvalme og mye magesmerter. Nå på tredjedagen er han endelig litt bedre. Det skjedde også en gang på våren vi var på restaurant og han ble dårlig etterpå. Er det vanlig at glutenuhell sitter i så lenge? Sist han hadde et uhell for noen år siden, da ble han veldig dårlig i magen etter noen timer og var på do. Neste dag var han bra. Men nå er han dårlig og hjemme fra skolen i flere dager. Veldig frustrende.

Dorte, 18. oktober 2025

Forstår at det er frustrenrende, og det er ikke uvanlig at glutenuhell sitter i flere dager - og opptil en uke.

Det er stor risiko for de som baker glutenfritt å stå så nær de som baker glutenholdig. Forskning viser at det bør være minst to meters avstand for å unngå kontaminering. Du bør ta dette opp med mat- og helselæreren, så det ikke skjer igjen. Du kan jo kanskje foreslå at alle på hans gruppe kan bake glutenfritt. 

Lise Friis Pedersen, 22. oktober 2025 18.00

Hva betyr Marsch-graden?

Hei, på forskningkonferansen tok dem opp temaet konsekvenser av ubehandlet cøliaki. Er det noe sted man kan lese om temaene fra konferansen? Jeg er nærmere 40 og nylig diagnostisert Med marsh grad 3c, blodprøvene var bare minimalt forhøyet, ingen vitamin mangler. Har...

Hei, på forskningkonferansen tok dem opp temaet konsekvenser av ubehandlet cøliaki. Er det noe sted man kan lese om temaene fra konferansen? Jeg er nærmere 40 og nylig diagnostisert Med marsh grad 3c, blodprøvene var bare minimalt forhøyet, ingen vitamin mangler. Har marsh graden noe å si for hvor lenge man har hatt cøliaki og påvirkningen av å gått udiagnostisert? Hvilken grad er vanligst å få i voksen alder og hva har det egentlig si?

Alma, 18. oktober 2025 06:45

Vi har ikke laget noe resyme av hva som ble tatt opp på konferansen, men det er et godt tips til en oversiktsartikkel i "Glutenfri". Marsh-3 betyr bare at tarmen har typiske cøliakiforandringer og sier ikke så mye om hvor lenge man har hatt det eller hvor syk man er. De fleste voksendiagnostiserte har Marsh-grad 3 (som deles i 3a, 3b og 3c), og det betraktes som sikker diagnose ved samtidig forhøyet autoantistoff (IgA-TG2).

Trond S. Halstensen, 22. oktober 2025 18.06

Hjelp! Tennene mine faller ut...

Etter at jeg fikk påvist cøliaki har jeg mistet fire tenner. På alle fire så har tennene knekt i to og falt ut. Alle mens jeg spiste noe. Jeg er 46 år, og litt for ung til å drive å miste tenner… Kan det at jeg har cøliaki gjøre tennene...

Etter at jeg fikk påvist cøliaki har jeg mistet fire tenner. På alle fire så har tennene knekt i to og falt ut. Alle mens jeg spiste noe. Jeg er 46 år, og litt for ung til å drive å miste tenner… Kan det at jeg har cøliaki gjøre tennene svakere? Hvordan kan jeg gå frem for å finne ut dette? Moren min fikk cøliakidiagnosen da hun var 67 år. To år etterpå så begynte hun å få svarte emaljeskader på tennene. Helt ned mot tannkjøttet. Skadene vises godt. Kan dette ha sammenheng med cøliaki? Hva kan hun i så fall gjøre med det?

Mina , 17. oktober 2025 22:46

Vanskelig å være sikker på årsakssammenhengen, men de fleste med voksen-diagnostisert cøliaki har nok hatt sykdommen siden barneårene og da kan emaljedannelsen ha blitt svekket pga aktiv cøliaki, slik at tennene lettere knekker i voksen alder. Men, mange av oss har opplevd det samme, at tenner knekker oftest pga gamle amalgamplumber som har gjort tannen svak, så dette er et vanlig fenomen i vokesen alder. Derfor blir årsakssammenhengen spekulativ, og ikke en omkostning HELFO substituerer. Din mors svarte emaljemissfarging bør hun få undersøkt hos en tannlege for å kartlegge hva årsaken kan være.

Trond S. Halstensen, 22. oktober 2025 17.59

Glutenfritt og sunt godteri. Finnes det?

Hvor kan jeg få tak i glutenfritt godteri, feks drops som er litt sunnere? ...

Hvor kan jeg få tak i glutenfritt godteri, feks drops som er litt sunnere?

Lene, 22. oktober 2025

Det aller meste av godteri er glutenfritt. Les ingredienslisten for sikkerhets skyld før du kjøper noe. Tradisjonelt godteri er ikke akkurat sunt, selv om det er sukkerfritt. Men sukkerfritt inneholder jo midre kalorier, så det kan jo være en fordel. Mørk sjokolade 8>70 % kakao) er vel noe av det sunneste blant sukkerholdig godteri. Jeg kan også anbefale usaltede nøtter og tørket frukt som et godt alternativ. Det får man kjøpt i de fleste dagligvareforretninger. Men selv om det er sunt, så inneholder det mye energi/kalorier, så spis med måte.

 

Lise Friis Pedersen, 22. oktober 2025 18.00

Hvor kan jeg finne glutenfrie linser?

Glutenfrie linser! Det ble for noen måneder siden offentliggjort undersøkelser der man hadde funnet målbare mengder gluten i ulike pakninger med linser som var å få kjøpt i butikken. Vi har unngått linser i kostholdet grunnet dette og finner ikke linser me...

Glutenfrie linser! Det ble for noen måneder siden offentliggjort undersøkelser der man hadde funnet målbare mengder gluten i ulike pakninger med linser som var å få kjøpt i butikken. Vi har unngått linser i kostholdet grunnet dette og finner ikke linser merket "glutenfri". Har dere tips til hvor jeg kan få kjøpt glutenfrie linser, eventuelt hvilke typer linsepakker som som kan forventes å være uten kryssmitten som ble funnet i undersøkelsen?

Line, 19. oktober 2025

Jeg har ikke sett noen sertifiserte (garanterte) glutenfrie linser i handelen, noe som sikkert skyldes at det er ganske ny kunnskap det at linser kan være forurenset av glutenholdige korn. Du kan alternativt google deg fram til aktuelle produsenter. Jeg fant kun en amerikansk produsent når jeg googlet, nemlig Arrowhead Mills, men jeg fant ingen norske nettbutikker eller butikker som førte dette produktet. 

Mens vi venter på at det kommer sertifiserte glutenfrie linser i butikken i Norge, kan man gjøre følgende: Hell de linsene man skal bruke ut på et brett eller tilsvarende og sjekk etter om det er noen korn blant de. Korn skiller seg jo veldig fra linser mht utseendet, så det skal være lett å finne de. Skyll deretter linsene godt for å få bort eventuelle andre urenheter.  

 

Lise Friis Pedersen, 22. oktober 2025 18.00

Finnes det godterier som er helt fri for gluten?

Hei. Finnes det sjokolader fra Nidar eller Freia som er helt glutenfri ? Hvordan er det å kjøpe smågodt i i løsvekt ? Må man kun kjøpe uåpnet hele esker? Hva slags godteri anbefaler dere som er helt fri for gluten? ...

Hei. Finnes det sjokolader fra Nidar eller Freia som er helt glutenfri ? Hvordan er det å kjøpe smågodt i i løsvekt ? Må man kun kjøpe uåpnet hele esker? Hva slags godteri anbefaler dere som er helt fri for gluten?

Lene , 20. oktober 2025

Det meste av sjokolade er glutenfri, men du tenker kanskje på sjokolade som ikke har spormerking, dvs som ikke er merket "kan inneholde gluten"? Meg bekjent er det bare sjokoladehjertene til Freia som ikke har spormerking. De fleste med cøliaki tåler godt spormerkede produkter. Forskning viser faktisk at det ikke er forskjell på produkter med og uten spormerking ift. glutenforurensing. Dette indikerer jo at produsentene merker i mange tilfeller unødvendig. 

Smågodt i løsvekt er heller ikke noe problem. Det er gjort undersøkelser som viser at det er ingen fare for kontaminering, selv ved å bruke samme skje. det man imidlertid må være obs på er at smågodtet som ligger i boksen er det samme som står beskrevet på innholdsfortegnelsen. Så du trenger ikke kjøpe uåpnede esker, eller forsyne deg fra uåpnede esker.

Lise Friis Pedersen, 22. oktober 2025 18.00

Har dere noen råd til hvordan det kan være trygt for meg å være på hytta når jeg reagerer så kraftig på glutenkontaminering?

Jeg er en av de mer sensitive cøliakerne kan det tyde på. Fikk diagnosen i midten av 30 åra for 3 år siden. Familien min har en nydelig hytte på fjellet som jeg er utrolig glad i. Den stod ny for noen år siden. Problemet er dog at vi er ganske mange som bruker de...

Jeg er en av de mer sensitive cøliakerne kan det tyde på. Fikk diagnosen i midten av 30 åra for 3 år siden. Familien min har en nydelig hytte på fjellet som jeg er utrolig glad i. Den stod ny for noen år siden. Problemet er dog at vi er ganske mange som bruker den (vi er 4 barn). De andre som er her baker jevnlig med glutenholdig mel og spiser selvfølgelig også glutenholdig mat. Har i det siste vært vanskelig å være her uten å bli kontaminert. Ødelegger litt turene mine hit som egentlig skal være avslapning. Har dere noen råd for meg å klare få det tryggt her? Foreløpig har vi prøvd å vaske alt av redskaper/kasseroller/overflater så godt det lar seg gjøre, men det har ikke vært nok. Har allikevel blitt syk.

Trond, 20. oktober 2025

Så leit at du reagerer så kraftig! Det høres veldig utfordrende ut, og skjønner godt at du ikke trives så godt på hytta lenger. Synes også det er rart at til tross for at dere vasker alt av redskaper grundig at du fortsatt reagerer, men det kan være noe dere ikke tenker over som er problemet. Jeg tror kanskje det beste er at dere i familien setter dere ned sammen og bli enige om hvordan bruken av hytta kan være mulig for alle. Lage rutiner som gjør at det blir minst mulig forurensing av gluten. 

Lise Friis Pedersen, 22. oktober 2025 18.00

Hvor stor er faren for krysskontaminering i barnebursdag?

Hei. Lurer litt på krysskontaminering i barnebursdager. Ofte spiser de barna som ikke har cøliaki enten pizza eller pølser i brød først og deretter glutenholdig kake med glasur osv. samtidig som det gjerne settes frem felles popcorn/chips på bordet. Har frem t...

Hei. Lurer litt på krysskontaminering i barnebursdager. Ofte spiser de barna som ikke har cøliaki enten pizza eller pølser i brød først og deretter glutenholdig kake med glasur osv. samtidig som det gjerne settes frem felles popcorn/chips på bordet. Har frem til nå bedt om at barnet mitt får egen skål da jeg har sett at kakerester/smuler gjerne henger i glasuren på hendene og barna kanskje legger tilbake ting o.l i skålen. Har tenkt at dette kanskje er aldersbetinget og lurer på etterhvert som barnet blir eldre om de trenger egen skål om flere har spist glutenholdig mat uten bestikk før felles snacks? Hva gjør man dersom noen spiser baconchips med gluten, kan de da dele chips/popcornskål?

Anonym, 20. oktober 2025

Vanskelig spørsmål. Det kan være være et problem eller det kan være helt uproblematisk. Det kommer an på hva som blir servert, hvor mye smuler som fester seg på hendene, hvor mye smuler som blir overført til snacksen og hvor mye av den snacksen som barnet ditt får i seg. Mest sannsynlig er det ikke så mye glutenholdige smuler igjen i akkurat den snacksen barnet ditt spiser. det vil jo bli mindre og mindre for hvert ledd/aktivitet. Jeg har ikke sett om det er gjort en undersøkelse på dette, så det er vanskelig å gi et godt og nøyaktig svar. Hvis du har lyst og anledning kan du jo prøve å gjøre et eksperiment på dette hjemme, eller følge med på hva som skjer på bursdager. Jeg har dessverre ikke noe mer nøyaktig svar enn dette.   

Det er ingen fare for at baconchips som inneholder gluten smitter over på hendene og videre over på annet snacks. Det er ikke mel på utsiden av baconchips, så det vil ikke sitte fast på hendene.

Lise Friis Pedersen, 22. oktober 2025 18.00

Hva betyr prøvesvaret mitt?

Har fått dette svaret etter flere gastroskopi-tester over noen år mtp eventuell cøliaki (har genet): Uendret funn i vevsprøver Hei, Vevsprøvene fra tynntarmen viste som tidligere kun litt økt antall betennelsesceller. Slike forandringer er ikke tilstrekke...

Har fått dette svaret etter flere gastroskopi-tester over noen år mtp eventuell cøliaki (har genet): Uendret funn i vevsprøver Hei, Vevsprøvene fra tynntarmen viste som tidligere kun litt økt antall betennelsesceller. Slike forandringer er ikke tilstrekkelig til å stille diagnosen cøliaki. Det kalles latent cøliaki og gir ingen plager eller mangler. Dersom du er plaget med diare og IKKE er koloskopert ( undersøkelse av tykktarmen) tidligere, kan det være aktuelt. Snakke med fastlegen din eventuelt.

Karin, 17. oktober 2025 12:17

Vet ikke helt hva du spør om, men dersom du har en potensiell cøliaki, så er cøliakien ikke så aktiv at den er diagnostiserbar. Slik situasjonen er i dag, må du gjøre deg mer cøliakisyk ved å spise mye mere gluten før du skal testes på nytt. Dersom du reagerer på brødmat så kan du prøve å kjøpe "Glutenmel" (helsekostbutikker/på nettet) som er nesten rent gluten. Dersom du bruker ca 15 gram av dette om dagen (det er et tørt pulver du kan strø på annen mat), i minimum 6-8 uker før du tar ny blodprøve og ev. ny gastroskopi, så bør cøliakien bli såpass aktivert at den er diagnostiserbar.  

Trond S. Halstensen, 22. oktober 2025 17.52

Hvor viktig er det å unngå spor av gluten?

Hei! Jeg har nettopp fått diagnosen og lurer på om det er like viktig å unngå spor av gluten med Marsh-grad 3a som med 3b og 3c? Er det likt for alle - samme hvilken grad man har - at man bør ha separate fjøler og brødkniver og hvert sitt smør slik...

Hei! Jeg har nettopp fått diagnosen og lurer på om det er like viktig å unngå spor av gluten med Marsh-grad 3a som med 3b og 3c? Er det likt for alle - samme hvilken grad man har - at man bør ha separate fjøler og brødkniver og hvert sitt smør slik jeg har lest enkelte steder? Og når et bakeri sier at det KAN være spor av gluten, må man da droppe å kjøpe akkurat dette?

Anette, 14. oktober 2025

Hvilken Marsh-grad du hadde når du fikk diagnosen, har ingen betydning for hvilke reaksjoner du får når du får i deg gluten etter at du har fått diagnosen.

Man må ikke ha separate fjøler og kniver - eller andre redskaper - man må bare passe på at redskapene som benyttes til glutenfritt er helt rene. Det holder å vaske de godt med vann og litt såpe. Man må heller ikke ha eget smør, selv om det er anbefalt, det som er viktig er at smøret er fritt for synlige smuler. Skrap gjerne bort overflate-smøret hvis du er usikker på om det er trygt. Bor man sammen med mange som "griser" i smøret er det selvsagt en fordel å ha eget.

Matvarer merket "kan inneholde spor av gluten" eller "kan inneholde gluten" er ansett for å være trygge for de aller fleste med cøliaki. En dansk studie viste ingen forskjell på gluteninnholdet/kontamineringen i spormerkede matvarer sammenliknet med ikke-spormerkede. I samme studie ble også en naturlig glutenfri kokoskake, bakt på et vanlig bakeri/konditori, analysert. Denne kaken var kontaminert og inneholdt langt over 20 ppm gluten. Dette tyder på at man må være litt obs på glutenfritt bakt på et vanlig bakeri/konditori. 

Lise Friis Pedersen, 15. oktober 2025 18.00

Er det greit å steke glutenfri pizza i samme ovn som glutenholdig?

På That’s Amore pizzarestaurant stekes glutenfri pizza og vanlig pizza i samme ovn. Er det greit for en med cøliaki? Vil det da bli spor av gluten i de glutenfrie eller blir de «stekt» bort? ...

På That’s Amore pizzarestaurant stekes glutenfri pizza og vanlig pizza i samme ovn. Er det greit for en med cøliaki? Vil det da bli spor av gluten i de glutenfrie eller blir de «stekt» bort?

Hege , 11. oktober 2025

Det er greit å steke glutenfri og glutenholdig pizza i samme ovn hvis de glutenfrie pizzaene stekes på feks et aluminiumsbrett. Mange pizzarestauranter kjøper ferdige glutenfrie pizzabunner som kommer på et slikt brett. Det er også viktig at redskaper man bruker til å håndtere de glutenfrie pizzaene ikke er brukt til glutenholdige pizzaer. 

Lise Friis Pedersen, 15. oktober 2025 18.00

Bruker Fjordland tradisjonelt brygget soyasaus i sine produkter?

Det svares på to forskjellige spørsmål om soyasaus i uke 41 (8.okt). Ut fra det ønsker jeg å få klarhet i om det finnes to forskjellige fremstillingsmåter, som i en gjør soyasaus glutenfri (tradisjonelt/fermentert) og den andre ikke, jft svar ang om...

Det svares på to forskjellige spørsmål om soyasaus i uke 41 (8.okt). Ut fra det ønsker jeg å få klarhet i om det finnes to forskjellige fremstillingsmåter, som i en gjør soyasaus glutenfri (tradisjonelt/fermentert) og den andre ikke, jft svar ang om soyasaus i Fjordland også er glutenfri, der svaret var å måtte sjekke med produsent konkret for de ang metode for deres saus. Hvis det er sånn at det er to forskjellige metoder for produksjon så må det komme veldig klart fram fra NCF sin side, og hvordan og når vi da sikkert kan vite. Nå har vi akkurat begynt å stole på at soyasaus er gf, uavhengig av produsent, hvis det er tvil om soyasaus så må vi vel ta et skritt tilbake å være mer konkrete.

Vera, 9. oktober 2025

Oss bekjent er det bare én fremstillingsmetode for å lage tradisjonell/klassisk soyasaus. Det er å fermentere og gjære soyabønner, hvetekorn, salt og vann i mange måneder, før massen filtreres. Det er denne omstendelige og langvarige fermenteringsprosessen, sammen med filtreringen som gjør at vanlig soyasaus er glutenfri, til tross for at hvete er en av råvarene. Fjordland kan dessverre ikke bekrefte at all soyasaus de bruker er tradisjonelt brygget. Vi spurte Fjordland og fikk følgende svar: Vi bruker per i dag to ulike soyasauser, der den ene er tradisjonelt brygget. Vi kan likevel ikke uttale oss på generelt grunnlag, da det kan forekomme endringer på både produkt og råvarer. Vi må derfor forholde oss til merkingen vi får oppgitt fra vår leverandør av soyasaus.

Av den grunn bør man kanskje unngå de få av Fjordland sine produkter som inneholder soyasaus?

Lise Friis Pedersen, 15. oktober 2025 18.00

Kjetil, 13. oktober 2025 23:44

Hei Jeg hadde mageproblemer i lang tid, men reagerte ikke kraftig på å spise f.eks. boller. Gastrolege konkluderte med at jeg har cøliaki selv om blodprøver og biopsi var i grenseland. Har nå spist glutenfritt i over 3 måneder og er mye bedre. Kjøpte det ...

Hei Jeg hadde mageproblemer i lang tid, men reagerte ikke kraftig på å spise f.eks. boller. Gastrolege konkluderte med at jeg har cøliaki selv om blodprøver og biopsi var i grenseland. Har nå spist glutenfritt i over 3 måneder og er mye bedre. Kjøpte det som skulle være en glutenfri kanelbolle på en serveringshytte. Etter 4-5 timer og middag kom et døgn med diaré og masse gass. (Ingen andre hadde reaksjon på middag som var glutenfri) Er det rimelig å anta det var reaksjon på spor av gluten og at jeg reagerer kraftigere på lite nå som jeg har vært glutenfri lenge (og blodprøver gått ned til nesten normale verdier)?

Kjetil, 13. oktober 2025 23:44

Tja, nei. Man må nok spørre seg hvor glutenfri var den såkalte glutenfrie kanelbollen? Det mest sannsynlige er at personalet var feilinformert og trodde kanelbollen var glutenfri, men at den inneholdet gluten, som ville forklart hvorfor du fikk din kraftige reaksjon. 

Trond S. Halstensen, 15. oktober 2025 18.18

Er faren for kontaminering høy når man spiser naturlig glutenfri mat?

Jeg ser mange uttrykker vansker og bekymring rundt det å spise ute, og da særlig på reise. Jeg er ny i dette la da kaoset og forsøker å få litt oversikt. Nå som vanlig soyasaus er «friskmeldt» - vil det ikke være ganske trygt å spise...

Jeg ser mange uttrykker vansker og bekymring rundt det å spise ute, og da særlig på reise. Jeg er ny i dette la da kaoset og forsøker å få litt oversikt. Nå som vanlig soyasaus er «friskmeldt» - vil det ikke være ganske trygt å spise f.eks. ren sushi, ren thai-mat med ris el risnudler, pokebowls, kyllingfilet/laks el med ris/poteter og grønnsaker… altså mat som er naturlig glutenfritt? Og drikke smoothies samt spise ren is fra beger? Er faren for kontaminering generelt sett så høy at dette bør anses som problematisk?

Kristine , 8. oktober 2025 22:44

Generelt er ikke faren for signifikant (betydningsfull) kontaminering stor ved bestilling/konsumering av rene produkter. Tradisjonelle sauser derimot kan i noen tilfeller inneholde gluten, så der må man være ekstra nøye. 

Trond S. Halstensen, 15. oktober 2025 18.05

Fjordland-produkter med soyasaus.

Hei. Dere svarer meg ang Fjordland at dere ikke vet hvilken soyasaus de bruker og at jeg derfor ikke uten videre kan spise deres retter med soyasaus. Gjelder dette da også andre sauser/retter med soyasaus? Altså at det bare er Kikkoman soyasaus som er ok? Det er vel sjelden at det st&ari...

Hei. Dere svarer meg ang Fjordland at dere ikke vet hvilken soyasaus de bruker og at jeg derfor ikke uten videre kan spise deres retter med soyasaus. Gjelder dette da også andre sauser/retter med soyasaus? Altså at det bare er Kikkoman soyasaus som er ok? Det er vel sjelden at det står oppført merke på hvilken type soyasaus som er brukt i ulike matvarer/retter/sauser m.m? Da er jeg jo egentlig like langt? Bortsett fra at jeg kan spise Kikkoman sin?

Fjordland og andre sauser m.m, 9. oktober 2025

Vanskelig spørsmål det der! Selv har jeg aldri sett soyasauser som ikke er tradisjonelt brygget, så vi kan noki regne med at de aller fleste som selges i Norge er det. Ellers vil de vel strengt tatt ikke smake som soyasaus og se ut som soyasaus. Man kan selvfølgelig aldri være 100 % sikker på noen ting her i verden, men....

Det stemmer at produsenter ikke oppgir hvilket merke av soyasaus de benytter, men i ingredienslisten vil det stå følgende hvis soyasausen er tradisjonelt brygget: ...soyasuaus (soyabønner, hvete, vann, salt).... Nå klarte jeg ikke finne dette produktet hverken på Fjordland.no, på meny.no eller oda.no - derfor er det vanskelig å være helt sikker. Ta gjerne kontakt med Fjordland og avklar hva slags soyasaus de benytter. 

Lise Friis Pedersen, 09. oktober 2025 18.00

Er soyasaus trygg?

Kan en spise soyasaus? ...

Kan en spise soyasaus?

Anna, 5. oktober 2025

Ja, vanlig soyasaus er glutenfri og kan brukes av de med cøliaki. Grunnen til at fagrådet i NCF har «friskmeldt» tradisjonelt brygget soyasaus til bruk for personer med cøliaki, er at man ikke finner glutenrester i vanlig soyasaus. Dette skyldes den fermenteringsprosessen som soyasausen gjennomgår. Du kan lese mer om dette på NCF sine nettsider.

https://ncf.no/glutenfri-mat/kosthold-og-ernering/vanlig-soyasaus-er-glutenfri-og-kan-brukes-av-de-med-coliaki 

Lise Friis Pedersen, 08. oktober 2025 18.00