Arkiv

Resultat: Tannskader (20)

Kan hull i tennene skyldes cøliaki?

Hei! Vi har en datter som er 12 år og som fikk diagnosen cøliaki for ca 1,5 år siden. Har mest sannsynlig hatt det en god stund før diagnosen ble stilt. Hos tannlegen nå har hun plutselig mange store og små hull i tennene. Tannlegen mener det ikke er noe forskni...

Hei! Vi har en datter som er 12 år og som fikk diagnosen cøliaki for ca 1,5 år siden. Har mest sannsynlig hatt det en god stund før diagnosen ble stilt. Hos tannlegen nå har hun plutselig mange store og små hull i tennene. Tannlegen mener det ikke er noe forskning på at dette skyldes cøliaki. Hun har hatt dårlig næringsopptak og dårlig matlyst/kosthold over flere år. Leser ulike ting på nettet, hva vet dere om dette - og har dere noen råd til oss?

Marlin, 21. mars 2024 16:01

Hull i tennene (karies) har i utgangspunktet ingen ting med hennes cøliaki å gjøre. Men rent vitenskaplig kan vi ikke utelukke at ubehandlet cøliaki i barneårene ga henne en svakere emalje, men da dette ikke er vitenskaplig bevist blir det spekulasjoner. De undersøkelsene man har, har viser at cøliakibarn har bedre tannhelse (mindre karies) enn andre (men de kan ha emeljedefekter pga ubehandlet cøliaki i barneårene).

Trond S. Halstensen, 27. mars 2024 17.52

Bør vi kutte melkeprotein fra kostholdet?

Hei, vi har en 3-åring med cøliaki, og er i tvil hvordan vi skal forholde oss til den nylig publiserte forskningen på emaljeskader til barn med cøliaki. Vi lurer på om cøliakiforeningen har en meningen om hvordan vi som foreldre bør forholde oss til den ...

Hei, vi har en 3-åring med cøliaki, og er i tvil hvordan vi skal forholde oss til den nylig publiserte forskningen på emaljeskader til barn med cøliaki. Vi lurer på om cøliakiforeningen har en meningen om hvordan vi som foreldre bør forholde oss til den nye forskningen? Er fordelene større enn ulempene ved å kutte melkeprotein? (Trivsel, matglede, vitamin-mineral mangel etc) (Skoletannlegetjeneste, fastlege eller barnelegen vår har ikke kunnskap.)

Katrine, 03. januar 2024 19:16

Vi og forfattere av denne studien er av den meningen at dette gjelder forskningsresultater som angår ubehandlete, udiagnostiserte syke cølikere, som jo ikke vet at de har cøliaki. De som vet de har cøliaki, tilfriskner på GFD, er melkefrie til de har fått tilbake laktase (som spalter melkesukker), og at det ikke er holdepunkter for at melkedrikking på GFD fører til emaljeskader. Vi har jobbet med dette og en tannlege tok doktorgraden på emaljeskader hos cøliakibarn hos oss. Vi undersøkte om antistoffer hos cøliakibarn reagert mot et av de viktigeste proteinene i emaljedannelsen, Amelogenin, siden gluten og Amelogenin er såpass like at anti-gluten antistoffene kryssreagerer med Amelogenin i områder som er viktig for emaljedannelsen. Vi undersøkte ikke antistoff mot kappa-kasein (kumelkprotein) hos disse cøliakibarna. Det er fortsatt mye forskning som gjenstår før vi kan konkludere.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 19.47

Bør jeg endre kostholdet til barna?

Hei. Gitt ny forskning på melk og emaljeskader. Jeg har to barn på 6 og 8 år med cøliaki. Bør jeg endre kostholdet (mtp. melkeprodukter) basert på denne forskningen? Mvh, Anette ...

Hei. Gitt ny forskning på melk og emaljeskader. Jeg har to barn på 6 og 8 år med cøliaki. Bør jeg endre kostholdet (mtp. melkeprodukter) basert på denne forskningen? Mvh, Anette

Anette, 24. november 2023 08:57

Nei, Du behøver ikke endre noe. Glutenfrie cøliakere har ikke aktiv cøliaki og etter 6-7 årsalder er alle tennene ferdig emaljerte. I tillegg ble det ikke vist at det ga emaljeskade, man spekulerte i om disse antistoffene kunne påvirke emaljedannelsen hos udiagnostiserte cøliakere med aktiv sykdom, men det var kun spekulasjoner.

Trond S. Halstensen, 29. november 2023 11.37

Bør en frisk cøliaker unngå melkeprodukter?

Hei! Så på NRK at man har funnet ut at « Forskningen viser at mennesker med cøliaki reagerer på proteinet kappa-kasein, som finnes i kumelk.» Betyr dette at man som (frisk, glutenfri) cøliaker kanskje bør begynne å unngå melkeprodukter? ...

Hei! Så på NRK at man har funnet ut at « Forskningen viser at mennesker med cøliaki reagerer på proteinet kappa-kasein, som finnes i kumelk.» Betyr dette at man som (frisk, glutenfri) cøliaker kanskje bør begynne å unngå melkeprodukter? Håper ikke det..

Nico, 22. november 2023 18:03

Nei, men det er lett å misforstå det som ble referert i avisen. Vi måtte gå ut med en melding + se annet svar i denne ukes nettprat.

Trond S. Halstensen, 29. november 2023 18.33

Bør jeg kutte ut melk?

Hei, viser til artikkel på nrk.no om forskningsfunn at emaljen skades av melk hos cøliakere. Betyr dette at man også bør kutte ut melk, i tillegg til gluten? https://www.nrk.no/vestland/forskere-ser-sammenheng-mellom-coliaki-og-emaljeskader-1.16645841 ...

Hei, viser til artikkel på nrk.no om forskningsfunn at emaljen skades av melk hos cøliakere. Betyr dette at man også bør kutte ut melk, i tillegg til gluten? https://www.nrk.no/vestland/forskere-ser-sammenheng-mellom-coliaki-og-emaljeskader-1.16645841

Nina, 22. november 2023 17:52

Nei, som det fremkommer av det vi la ut så var dette noe det ble spekulert på, men det gjelder kun personer med ubehandlet aktiv cøliaki, og de vet ikke at de har cøliaki. Når de får diagnosen så skal de på glutenfri og melkefri kost (pga problemer med å bryte ned melkesukker). Når man har fått roet ned tarmen på GFD har vi ingen holdepunkter for at melkedrikking påvirker emaljedannelsen til de permanente tennene.

Trond S. Halstensen, 29. november 2023 18.10

Hvilke tannproblemer kan voksne få?

Hva slags tannproblemer er det voksne folk med cøliaki som barn får? Forklar gjerne så detaljert som mulig. ...

Hva slags tannproblemer er det voksne folk med cøliaki som barn får? Forklar gjerne så detaljert som mulig.

Mari, 08. oktober 2023 16:19

Det er dokumentert at barn som har ubehandlet cøliaki i barneårene, mens de permanente tennene dannes (1/2 år til ca. 7 års alder + noen visdomstenner som elajeres også senere) kan få emaljeskader som kan være svært uttalte. Voksne med ubehandlet cøliaki som har emaljedefekter har mest sannsynelig hatt cøliaki også i barneårene.

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2023 18.45

Kan cøliaki være grunnen til skadene på tennene?

Hei. Har et barn som i dag fikl påvist cøliaki. Glemte helt å spørre på sykehuset, men ser hun har skader på tenner. Det handler ikke om dårlig tannpuss!! Kan dette være grunnet cøliaki? Hva burde vi gjøre såfall? Finnes det ogs&a...

Hei. Har et barn som i dag fikl påvist cøliaki. Glemte helt å spørre på sykehuset, men ser hun har skader på tenner. Det handler ikke om dårlig tannpuss!! Kan dette være grunnet cøliaki? Hva burde vi gjøre såfall? Finnes det også egne apper for barn med cøliaki?

Mamma, 27. juni 2023 23:43

Ubehandlet cøliaki kan gi emaljeskader på de permanente tennene, og dersom man må gjøre noe med det, så betaler trygden det (HELFO). Det er cøliakien som da har gitt henne emaljedefektene (har nok ingenting med tannpuss å gjøre). Jeg kjenner ikke til egne apper til/for cøliakibarna, men det er en god ide.

Trond S. Halstensen, 28. juni 2023 19.17

Finnes det noen jeg kan kontakte om tannhelse og skyhøye regninger?

Finnes det noen jeg kan kontakte om tannhelse og skyhøye regninger? ...

Finnes det noen jeg kan kontakte om tannhelse og skyhøye regninger?

Grete W. L., 09.mai 2023 09:18

NAV/HELFO angir at reparasjoner av tannemaljedefekter hos voksne (>18 år), uansett årsak (inkludert cølkiakiassosierte) må forhåndsgodkjennes skal det offentlige dekke utgiftene. Har man alt behandlet defektene er det viktig at det foreligger god dokumentasjon på alvorlighetsgraden og hvorfor det måtte gjøres noe med, men hovedregel er at det må forhåndgodkjennes, før man starter behandlingen.

Trond S. Halstensen, 10. mai 2023 19.01

Hvordan går jeg fram for å søke om refusjon?

Jeg lurer på om det er økonomisk stønad på emaljeskader, nå sprekker tenna og har måtte trekke. Cøliaki er påvist i voksen alder for to år siden, er nå 48 år. Tannlegen sier det er emaljeskader som har vært der fra barndommen...

Jeg lurer på om det er økonomisk stønad på emaljeskader, nå sprekker tenna og har måtte trekke. Cøliaki er påvist i voksen alder for to år siden, er nå 48 år. Tannlegen sier det er emaljeskader som har vært der fra barndommen, men kjenner ikke til sammenheng med cøliaki. Hvordan går jeg fram for å søke om refusjon?

Else, 20. desember 2022 10:08

Det er tannlegen din som må dokumentere emaljeskadens alvorlighetsgrad. For Helfo er årsaken til skaden ikke viktig, bare at det kan dokumenteres en utviklingsforstyrrelse. Det beste er om du kunne fått dokumentasjon på at skaden har vært der fra barneårene fra skoletannlegen du hadde i sin tid. Dersom du forventer å få tilskudd til omkostningene så må du være klar over at Helfo må forhåndsgodkjenne at du vil få støtte for å utbedre skaden. Det betyr at du ikke kan starte behandlingen og forvente at HELFO betaler, du må sende inn dokumentasjon og så avvente HELFO sin avgjørelse. Dette skal gå igjennom tannlegen din.

Trond S. Halstensen, 21. desember 2022 19.02

Var tarmen hennes alvorlig skadet?

Hei. Min datter på 5 år har nylig fått diagnosen cøliaki. Hun hadde ikke skyhøye blodverdier, men biopsi viste likevel grad marsh 3b. Har jeg forstått det riktig at tarmen da er alvorlig skadet? Betyr det at hun må ha hatt cøliaki lenge, kanskje fle...

Hei. Min datter på 5 år har nylig fått diagnosen cøliaki. Hun hadde ikke skyhøye blodverdier, men biopsi viste likevel grad marsh 3b. Har jeg forstått det riktig at tarmen da er alvorlig skadet? Betyr det at hun må ha hatt cøliaki lenge, kanskje flere år? Kan det også settes i sammenheng med sterk og langvarig kolikk som liten (0-8 mnd), etterfulgt av mye uro på kveldstid? Bør barnet ha ny biopsi etter en tid ettersom hun hadde marsh 3b? Vil hun nå helt sikkert få nye tenner med emaljeskader?

Elisabeth, 09. desember 2022 18:45

Nei, hun vil ikke "helt sikker få emaljeskader". Kun et mindretall av barn med aktiv cøliaki under tanndannelsen får emaljeskader på tennene. Kolikk er veldig vanlig, mye vanligere enn cøliaki, så mest sannsynelig hadde hun kolikk av andre årsaker enn at hun var i ferd med å utvikle cøliaki. Graden av tarmforandring hos de minste sier lite, utover at hun har cøliaki. Vanligvis følger de henne med blodprøver og klinisk respons på glutenfri kost. Det pleier ikke være nødvendig med en ny biopsi om alt går greit. 

Trond S. Halstensen, 14. desember 2022 18.47

Vet du om en tannklinikk med god kunnskap om emaljeskader på grunn av cøliaki?

Hei, vår datter fikk diagnostisert cøliaki i vår. Hun er 6 år. Hun har emaljesjader på de tennene hun har fått som ikke er melketenner. Vi har vært hos vår lokale tannelege, men er litt i tvil om de har kompetanse nok til å vurdere om dette er k...

Hei, vår datter fikk diagnostisert cøliaki i vår. Hun er 6 år. Hun har emaljesjader på de tennene hun har fått som ikke er melketenner. Vi har vært hos vår lokale tannelege, men er litt i tvil om de har kompetanse nok til å vurdere om dette er karakteristiske emaljeskader for ubehandlet cøliaki. Vi ønsker å få dokumentert det, hvis det er det, siden det kan ha mye å si for hennes tannhelse og utgifter i forbindelse med dette i fremtiden. Vet dere om en tannklinikk eller en tannlege man bør oppsøke som har god kunnskap på dette området? Tusen takk for hjelpen.

Charlotte, 22. september 2022 10:30

Den eneste jeg vet om som har kompetanse på dette er min tidligere tannlegestipendiat nå dr. odont Sanja Petronijevic som tok doktorgraden på emaljedefekter hos cøliakibarn. Hun driver nå en privat praksis i Oslo. Så dette blir avhengig av hvor du bor. Jeg kan ikke svare for de andre utdannelsene, men de som er utdannet i Oslo de siste 10-15 årene, de har fått undervisning om dette. Når det gjelder det økonomiske så er det ikke noen spesielle regler for cøliakibarn mhp. emaljedefekter. Staten dekker behandling av alvorlige emaljedefekter uavhengig av årsak. (Og uansett så er all nødvendig tannlegebehandling av barn (<18 år) delvis eller helt dekket av det offentlig). Det kritiske momentet er om emaljeskadene er strukturelt alvorlige og gir plager, og ikke kun kosmetiske. Dette tror jeg de fleste tannleger kan bedømme. Kosmetisk behandling av emaljedefekter dekkes ikke av staten.

Trond S. Halstensen, 28. september 2022 18.07

Hva bør vi gjøre med 7-åring med cøliakisymptomer uten utslag på biopsi?

Hei, Jeg fikk påvist cøliaki ved en tilfeldighet for tre år siden etter lange tider som syk. Jeg hadde blodprøveverdier på 13 og hadde March 3C. Vår datter (7 år) hadde 9 i verdier for 1,5 år siden. Det ble vurdert å ta en gastro på henne...

Hei, Jeg fikk påvist cøliaki ved en tilfeldighet for tre år siden etter lange tider som syk. Jeg hadde blodprøveverdier på 13 og hadde March 3C. Vår datter (7 år) hadde 9 i verdier for 1,5 år siden. Det ble vurdert å ta en gastro på henne da hun hadde symptomer som mye luft, treg mage, oppblåst og mye sykdom og slapphet. Prøvene ble tatt august 2020 og de viste at tarmen var helt fin og ingen cøliaki. I september i 2021 tok hun nye blodprøver fordi hun ofte klagde på magevondt og var mye survete og sliten. Verdiene hadde da økt til 12, hun hadde også lavt jerninnhold. Hun har ikke mye magesmerter, men det har jeg aldri hatt heller. Så til dilemmaet: Vi ønsker ikke at hun skal gjennomgå en ny narkose og gastro hvis det er forgjeves, samtidig vil vi jo ikke at hun skal spise gluten hvis hun har cøliaki. Hun spiser gluten nå og har gjort det hele tiden. Vikaren for fastlegen vår var usikker på om det var cøliaki og om det var nødvendig med henvisning til spesialist og gastro. Datteren vår var også hos tannlegen for første gang siden hun var tre (etterslep etter corona!!) og hun hadde da skader på voksen-jekslene. Når jeg spurte om det kunne relateres til cøliaki og emaljeskader var tannlegen usikker. Hun sa det så ut som syreskader og spurte om datteren vår hadde reflux. Dette kjenner vi ikke til. Og hun drikker ikke brus og sjeldent juice eller spiser annet av sitrus. I dag tok vi nye blodprøve for å sjekke verdiene på nytt. Vi venter i spenning. Hva ville du ha vurdert at vi bør gjøre? Ny gastro? Avvente? Prøve glutenfritt? Vikar-legen sa vi burde bruke fordøyelsemiddel, dog ser jeg ikke på dette som noe hovedproblem.
Takk for svar, Ida

Ida, 19. januar 2022 17:16

Klassisk problemstilling i en cøliakifamilie, Tallverdiene av IgA anti-TG2 (cøliakitesten) titeret, den hun hadde 9 U/ml må tolkes i relasjon hva som er øvre normale verdi: Fürst laboratorier har 7 U/ml, Ullevål ous har hatt 3-5 U/ml, Drammen et mye høyere tall etc. Men tar vi utgangspunkt i at hun er testet via Fürst så er 9 over øvre normal-grense, hun har arvelig risiko, hun har symptomer inkludert jernmangel, og svak /tynn emalje på jekslene (fortenner?). De cøliakispesifikke emaljeskadene affiserer typisk fortennene, men dette er avhengig av når sykdommen påvirket emaljedannelsen, da tennene emaljeres på ulike steder i ulike aldere. Hvor mye gluten spiser hun egentlig?, vi pleier å anslå at det skal minimum 2 brødskiver/2 glutenholdige måltider pr dag (i minimum 6 uker) for at de fleste med cøliaki skal få reaktiver/ha en aktiv cøliaki, og man kun diagnostisere en aktiv cøliaki. Det finnes andre teknikker for å påvise en cøliaki, men de er forskningsverktøy som klinikken ikke har tatt i bruk (dels omkostninger og personell/kompetanse mangel), så enn så lenge må man spise seg cøliakisyk før man får en cøliakidiagnose. Det er mye mulig din datter er i en aktiv regulasjonsfase hvor hun enten utvikler klassisk cøliaki, eller blir tolerant, men dette vet vi lite om, bortsett fra noen undersøkelser som har vist at italienske barn med forhøyete antistoffnivå  (IgA mot TG2) har flukturende nivåer og hos mange forsvant disse autoantistoffene uten at de utviklet cøliaki, men vi vet ikke helt hva dette betyr for den enkelte. En cøliakiutredning vil måtte inkludere ny narkose med tynntarmsbiopsi, men da burde muligens autoantistoffnivået være høyere for å være mer sikker på at cøliakiforandringene kan påvises i tynntarmen. Var tynntarmsbiopsien helt normal, eller var den en såkalt Marsh-1 lesjon, med for mange lymfosytter i overflateepitelet? (be om kopi av svaret), det siste er egentlig det første tegnet på cøliakiforandring, men tolkes alene som for uspesifikk til å være diagnostisk for cøliaki. Muligens må du bare øke mengden gluten hun spiser til hun blir såpass cøliakisyk at man kan diagnostisere henne, men enkelt er dette ikke siden hun har plager og tegn på malabsorbsjon.

Trond S. Halstensen, 19. januar 2022 18.28

Hva kan jeg spise som verken inneholder gluten eller rismel?

Jeg kan ikke spise gluten, men heller ikke rismel og vanlig ris. Jeg trenger hjelp til å finne brød, samt melblandinger for brød og bakverk som ikke inneholder rismel eller ris. Kan noen hjelpe meg med tips til produkter? ...

Jeg kan ikke spise gluten, men heller ikke rismel og vanlig ris. Jeg trenger hjelp til å finne brød, samt melblandinger for brød og bakverk som ikke inneholder rismel eller ris. Kan noen hjelpe meg med tips til produkter?

Ida, 26. mai 2021 17:42

Det finnes en del glutenfrie produkter uten rismel, men det er kanskje ikke så lett å finne de når man står i butikken. Bruk gjerne nettet og orienter deg på forhånd. Ingredienslistene til alle typer matvarer finner du på nettet.

En del av de glutenfrie melmiksene inneholder rismel, men det finnes også uten. Mikser med hvetestivelse inneholder sjelden rismel, så de kan du bruke. Produsenter som «Det glutenfrie verksted» og «Naturlig glutenfritt» selger naturlig glutenfritt mel som bokhvete, teff, havre, quinoa, amarant, m.fl. De er jo rene og ublandede og inneholder derfor ikke rismel.

De fleste av brødene og bakervarene til Fria inneholder ikke rismel, fordi de har hvetestivelse som hovedingrediens. Les ingredienslistene for å være helt sikker.

Det er også mange ulike typer frøknekkebrød som ikke inneholder rismel.

Lise Friis Pedersen, 02. juni 2021 18.00

Hva er sammenhengen mellom dårlig emalje på tennene og cøliaki?

Hei! Hva er de medisinske sammenhengene mellom dårlig emaljedannelse og cøliaki hos barn under 18 år? På forhånd takk for svar. ...

Hei! Hva er de medisinske sammenhengene mellom dårlig emaljedannelse og cøliaki hos barn under 18 år? På forhånd takk for svar.

Dalal, 25. april 2021 21:05

De permanente tennene dannes fra ca 3-4 mnd alder og frem til og med 7-8 års alder og så dannes visdomstennene. Det meste skjer mellom 1-2 til 5-6 års alder. Ubehandlet aktiv cøliaki i den tiden man lager tennene kan, hos noen, men ikke alle cøliakibarn, resultere i emaljeskader. Ofte bryter tennene ut, med evt emaljeskade, først etter at barnet har fått sin diagnose og er på GFD. På GFD normaliseres emaljedannelsen. Et viktig protein i tanndannelsen: Amelogenin, er veldig likt gluten-proteinet og antistoffer mot gluten kryssreagerer med viktige områder i amelogenin. Vi tror, uten å ha vist dette ennå, at ubehandlete cøliakibarn med aktiv tanndannelse som har veldig høye antistoffnivåer mot amelogenin, får hemmet emaljedannelsen og kan få emaljeskade på sine permanente tenner. Ikke alle cøliakibarn får dette, men det er en økt hyppighet av slike spesielle emaljeskader hos cøliakibarn som var udiagnostiserte og ubehandlete i 1-6 år alderen.

Trond S. Halstensen, 28. april 2021 18.35

Kan dere anbefale en tannlege som har greie på cøliaki og tannhelse?

Hei! Kan dere anbefale en tannlege som har greie på tannhelse og cøliaki? Vi opplever at skoletannlegen vår har null peiling her... Og datteren vår har nå fått skader som vi mener kommer av cøliakien (nervetråder som ligger åpne, bl a). Hun fyl...

Hei! Kan dere anbefale en tannlege som har greie på tannhelse og cøliaki? Vi opplever at skoletannlegen vår har null peiling her... Og datteren vår har nå fått skader som vi mener kommer av cøliakien (nervetråder som ligger åpne, bl a). Hun fyller straks 18 år, så ettersom jeg har forstått det, haster det da litt med en uttalelse / søknad! På forhånd tusen takk for hjelpen :-)

Kjerstin, 24. februar 2021 13:16

Dette burde du muligens spørre cøliaki facebook gruppa om, for det er avhengig av hvor i landet du bor. Enhver tannlege burde kunne dokumentere emaljeskaden og derigjennom kunne anbefale hva dere skal gjøre videre.

Trond S. Halstensen, 24. februar 2021 19.29

Hvem kan hjelpe en åtteåring med emaljeskader?

Hei, datteren min på 8 år har nylig fått påvist cøliaki, og jeg lurer på om det kan ha forårsaket emaljeskader. Fortennene nede kom opp gule, noe diffuse smerter, etterhvert mye misfarging, mye tannstein, noe smerter i tannkjøttet. Tannpleier har tid...

Hei, datteren min på 8 år har nylig fått påvist cøliaki, og jeg lurer på om det kan ha forårsaket emaljeskader. Fortennene nede kom opp gule, noe diffuse smerter, etterhvert mye misfarging, mye tannstein, noe smerter i tannkjøttet. Tannpleier har tidligere slipt tennene for å fjerne misfarging, men det kommer tilbake. Nå vil jeg gjerne ha en ordentlig vurdering og eventuell dokumentasjon på emaljeskader. Skoletannlegen ville ikke gi henne time før om 2 mnd fordi " det var ikke så lenge siden hun hadde vært der. Og vi måtte huske å pusse tennene godt". Hvem kan jeg kontakte for hjelp? Betaler gjerne privatpraktiserende om vi bare får kyndig hjelp til å avklare tilstanden.

Tina, 16. februar 2021 12:33

Jeg kan ikke gi deg noen navn (og det er jo også avhengig av hvor du bor), men bor du i Oslo så har min stipendiat som snart disputerer på sammenhengen mellom aktiv cøliaki i barneårene og emaljeskader, en nystarter tannlegepraksis på Haugenstua. Men bor du et annet sted må du nesten bare henvende deg til en vanlig tannlege og ta det derfra. Det er jo egentlig ikke så mye man kan gjøre når man først har fått emaljeskadene, ikke noe som haster. Man dokumenterer og, avhengig av alvorlighetsgraden, så kan man fylle ut/reparere tannsubstansmangelen / dekke over områder som mangler/har svært tynn emalje. 

Trond S. Halstensen, 17. februar 2021 19.44

Noen mulighet for å få dekket tannpleie fra staten?

Hei. Jeg fikk diagnose cøliaki for 3 år siden (kun gastro påvist, blodprøve slo ikke ut), jeg ble testet flere ganger i oppvekst men blodprøver slo ikke ut. Noen år før jeg fikk diagnosen ba min tannlege om min tannjournal fra barndommen da hun skulle sj...

Hei. Jeg fikk diagnose cøliaki for 3 år siden (kun gastro påvist, blodprøve slo ikke ut), jeg ble testet flere ganger i oppvekst men blodprøver slo ikke ut. Noen år før jeg fikk diagnosen ba min tannlege om min tannjournal fra barndommen da hun skulle sjekke om det sto merknader ang mine 6 års jeksler da disse hadde dårlig emalje. Det sto ingenting i journalen. Kan emaljefeil på tennene skyldes cøliaki? Noen mulighet for å få dekket tannpleie fra staten og hvordan går man eventuelt frem? I tillegg til cøliaki har jeg psoriasis og vestibulær migrene. Jeg opplever en del smerte fra ledd i hender, knær og hofte. Dette er ikke revmatisk og legen kan ikke forklare dette (vært hos revmatolog ingen tegn til endring ledd). Kan cøliakien forårsake leddsmerter når jeg har levd glutenfritt i 3 år? Finnes det spesialister som ser på sammenhengene av slike sykdommer som du kan anbefale? På forhånd takk for svar.

Lene, 5. februar 2021 16:57

Ubehandlet cøliaki i barneperioden hvor man danner sine permanente tenner (ca fra 0,5 mnd alder til 6-7 år alder), kan gi emaljeskader på de permanente tennene. Skal man få dekket reparasjonsomkostninger etter 18 år så pleier man å måtte ha dokumentert emaljeskaden hos tannlegen før 18 års alder (helst da hos barnetannlegen). Dersom emaljeskaden er veldig typisk den man ser hos cøliakipasienter så kan man sikkert søke om å få reparasjonsskaden dekket ,men det blir da et dokumentasjonsproblem for å sannsynliggjøre at dette er sekundære emaljeforandringer til en ubehandlet cøliaki i barneårene.

Plager man har pga. ubehandlet cøliaki vil gå tilbake på glutenfri kost, selvom det kan ta litt tid for de som får diagnosen i voksen alder. Etter 3 år burde du merket en bedring av de plagene som evnt. er pga cøliakien. Men det å ha cøliaki er forbundet med en økt forekomstav annen autoimmun sykdom. Jeg kjenner dessverre ikke til leger som er spesielt interessert i sammenhengen mellom disse sykdommene. Men om noen av de fenomenene du opplever skyldes din cøliaki så vil de roe seg /bli borte på glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 10. februar 2021 18.21

Datteren min har fått cøliakiskader på tennene - hva skal vi gjøre?

Hei. Min datter gikk flere år uten å få diagnosen cøliaki. Dette førte til store syreskader på tennene som hun sliter fortsatt med, nå når hun er 16. Plages mye med ising som hindrer henne ofte i å spise harde ting som knekkebrød, t...

Hei. Min datter gikk flere år uten å få diagnosen cøliaki. Dette førte til store syreskader på tennene som hun sliter fortsatt med, nå når hun er 16. Plages mye med ising som hindrer henne ofte i å spise harde ting som knekkebrød, tyggis,kjeks osv. Hun gjør alt hun kan for å ungå ising og drikker ikke juice,saft og drikker kun brus med sugerør. Drikker mest vann. Spiser så og si ikke smågodt og aldri sure ting.Pusser tenner som hun skal og bruker flour. Tannleger sier lite kan gjøres og pensler med litt flour et par ganger i året(det hjelper litt). Er det noe varig hjelp hun kan få? Dette begynner å slite virkelig også psykisk. Bør vi gå til en privat tannlege, da skoletannlegen tydeligvis ikke kan gjøre stort mer?

Tuva, 2. februar 2021 22:05

Mulig dette ikke er syreskader på tennene, men tynn dårlig utviklet emalje pga ubehandlet cøliaki mens tennene bla dannet (fra 1/2 årsalder til ca 6-7 års alder). Barn under 18 år har gratis tannbehandling. Få en bekreftelse på ubehandlet cøliaki i barneårene og ta kontakt med privat tannlege med tanke på å dokumentere tilstanden og se hva man kan gjøre. Er det ille så  kan det settes på kroner og/eller halvfasetter eller annen tildekking som forhindrer at nerveendene ligger åpne /dekker over den tynne emaljen. Dette skal betales av det offentlig dersom man kan dokumentere at dette er cøliakiforandringer.

Trond S. Halstensen, 03. februar 2021 18.53

Kan en voksen få dekket tannlegeutgifter for cøliakiskader på tennene?

Hei, jeg er født i 1945, født med cøliaki, som ingen visste navnet på den gangen. Ved tannfelling, og nye tenner, viste det seg at halve tennene kom opp uten emalje. Kunne ikke gjøre noe med det før etter fylte 17 år, da kunne jeg sette på kroner,...

Hei, jeg er født i 1945, født med cøliaki, som ingen visste navnet på den gangen. Ved tannfelling, og nye tenner, viste det seg at halve tennene kom opp uten emalje. Kunne ikke gjøre noe med det før etter fylte 17 år, da kunne jeg sette på kroner, har totalt 12, 6 oppe og 6 nede. Dette er utgifter som mine foreldre tok, og ved utskiftning senere, selvfølgelig, jeg. Nå må jeg gjennom en runde, hvor 6 kroner må byttes, og siden det er fokus på cøliaki og tenner, lurer jeg på om det denne gangen er muligheter for en refusjon? Har fått stønad siden diagnosen cøliaki ble stillet i 1985, så systemet «vet» om meg. Setter stor pris på å kunne få et svar på spørsmålet mitt.

Laila, 16. november 2020 14:53

I prinsippet burde du få støtte, men det er avhengig av hvilken dokumentasjon du kan vise til. Er det ført notater fra skoletannlegen om at du ikke hadde emalje på de permanente tennene dine? Har du noen andre dokumenter fra barndommen som viser at du nok hadde cøliaki da? Man er avhengig av at du kan dokumentere at du har hatt ubehandlet cøliaki under tanndannelsen (<7år) skal man kunne innvilge støtte.

Trond S. Halstensen, 18. november 2020 18.38

La om til glutenfritt kosthold, men har jeg cøliaki?

Hei! Jeg har et spørsmål til hvordan jeg bør gå frem videre som jeg håper dere kan svare på. Hele familien har tatt blodprøver etter at jenta vår på sju fikk diagnosen cøliaki. Da fikk jeg beskjed om at jeg hadde gentypen til å kunne ha cøliaki, men at jeg i...

Hei! Jeg har et spørsmål til hvordan jeg bør gå frem videre som jeg håper dere kan svare på. Hele familien har tatt blodprøver etter at jenta vår på sju fikk diagnosen cøliaki. Da fikk jeg beskjed om at jeg hadde gentypen til å kunne ha cøliaki, men at jeg ikke hadde utviklet det. Etter den tid har vi stort sett spist glutenfritt hjemme alle sammen for enkelhets skyld. Men jeg klarer ikke helt legge fra meg beskjeden i forhold til meg selv. Jeg får nå akutt mageknip om jeg spiser pasta eller hvetebakst. Det har aldri gitt en sterk reaksjon tidligere. I tillegg leser jeg dette om tannemaljen og det bekymrer meg litt, jeg får lett hull i tennene og har skyldt på brusdrikking i ungdommen som årsak. Nå lurer jeg på om det kan være mer enn som så. Jeg lurer på om jeg burde undersøke nøyere om jeg faktisk har cøliaki likevel til tross for hva blodprøven viste. Har dere noen tips til hvordan jeg kan gå frem videre?

Emma, 11. november 2020 08:41

Som du sikkert har lest her på nettpraten så kan man kun diagnostisere en cøliaki som er aktiv og da må man spise gluten. Når du nå i praksis spiser glutenfritt vil det ikke være så enkelt å finne ut om du har cøliaki. Det å ha vevstypen som cøliakere har sier veldig lite, for det har ca 30% av oss, så det er veldig vanlig. Om dine mange hull kommer av at du har en dårligere emalje pga cøliaki i barneårene er det ingen som vet, men det er ikke slike emljedefekter vi vanligvis snakker om ved cøliaki. Det er emaljedefekter som fremkommer i det de permanente tennene kommer frem og som er assosiert med ubehandlet cøliaki i barneårene. Så man ser defektene med en gang.

Trond S. Halstensen, 11. november 2020 19.50