Arkiv

Resultat: Kosthold (138) viser 1 - 20

Kan man reagere på hvetestivelse?

Kan det være at man reagerer på hvetestivelse om man har cøliaki? ...

Kan det være at man reagerer på hvetestivelse om man har cøliaki?

Julia, 18. juni 2022 08:58

Hvetestivelsen som brukes i glutenfri mat er glutenfri, så en cøliaker reagerer ikke på gluten i hvetestivelsen. Men hvetestivelse inneholder også mye FODMAP-karbohydraten(e) "Fruktaner" som mange reagerer på som en tykktarmskatar (IBS). Så ja en cøliaker kan reagere på hvetestivelse, men da via andre mekanismer enn cøliakireaksjonen på gluten.

Trond S. Halstensen, 22. juni 2022 18.21

Kan jeg tygge vanlig tyggegummi?

Hei. Jeg er avhengig av tyggis. Kan jeg tygge vanlig tyggegummi? Evnt hvilket stoff er det jeg må unngå? Har fått diagnosen cøliaki. Ikke særlig begeistret for glutenfri tyggegummi. ...

Hei. Jeg er avhengig av tyggis. Kan jeg tygge vanlig tyggegummi? Evnt hvilket stoff er det jeg må unngå? Har fått diagnosen cøliaki. Ikke særlig begeistret for glutenfri tyggegummi.

Nina, 22. juni 2022 11:38

Meg bekjent er all tyggegummi glutenfri. Som cøliaker må du unngå gluten. Gluten finnes i hvete, rug og bygg og disse kornsortene finner du ikke i tyggegummi.

Lise Friis Pedersen, 22. juni 2022 18.00

Når bør vi introdusere gluten til babyen?

Hei, Jeg har cøliaki og har en baby på 4 mnd. Etterhvert som vi skal begynne å introdusere fast føde lurer jeg på hvorvidt det er mest hensiktsmessig å introdusere mat med eller uten gluten? Kan når og hvor mye vi introduserer gluten tidlig spille inn p&ar...

Hei, Jeg har cøliaki og har en baby på 4 mnd. Etterhvert som vi skal begynne å introdusere fast føde lurer jeg på hvorvidt det er mest hensiktsmessig å introdusere mat med eller uten gluten? Kan når og hvor mye vi introduserer gluten tidlig spille inn på hvorvidt datteren min utvikler cøliaki?

Vibeke, 15. juni 2022 08:53

Dette er en vanlig problemstilling. De som har undersøkt dette igjennom vitenskaplige undersøkelser har konkludert med at det lønner seg å vente med å introdusere gluten til etter 4 mnd alder, slik du har gjort, Mengden gluten man spiser i barneårene har innvirkning på risikoen for å utvikle gluten autoimmunitet og derigjennom cøliaki. Men selv om man unngår gluten fullstendig det første leveåret, så viser det seg at like mange av disse risikobarna får cøliaki som de som får vanlig spebarnskost, når man undersøker dem etter 3-5 år. De generelle anbefalingene er at man skal introdusere gluten forsiktig i moderate doser, og holde gluten mengden på et moderat nivå. Men andre hevder at dette bare utsetter diagnosetidspunktet og de som kommer til å utvikle cøliaki de gjør det i løpet av barneårene når de spiser vanlig mengde gluten i kosten, det er bare vanskeligere å diagnostisere en cøliaker som spiser lite gluten. Cøliaki er en dose-respons reaksjon på gluten, desto mer man spiser, desto sterkere blir cøliakireaksjonen, og desto lettere er det å diagnostisere cøliakien.  Hovedkonklusjonen er at det ikke spiller noen rolle om når man introduserer gluten etter 4-6 mnd alder, men at mengden gluten med fordel kan være moderat. 

Trond S. Halstensen, 15. juni 2022 19.27

Hvor mange gram glutenfrie havregryn kan en cøliaker spise per dag?

Er det en maksgrense på hvor mange gram glutenfrie havregryn en cøliaker bør spise per dag? ...

Er det en maksgrense på hvor mange gram glutenfrie havregryn en cøliaker bør spise per dag?

GF havregryn, 24. mai 2022 20:22

Nei, men blir det veldig mye så vil de fleste få litt mageplager.

Trond S. Halstensen, 25. mai 2022 20.02

Må jeg kutte ut produkter med laktose når jeg ikke har magetrøbbel?

Hei, er en kvinne på 37 år som akkurat har fått diagnosen cøliaki påvist ved blodprøve og tarmbiopsi. Fikk også beskjed om at jeg har laktoseintoleranse og må holde meg borte fra laktose i minst ett år. Jeg har ikke hatt veldig store magesympto...

Hei, er en kvinne på 37 år som akkurat har fått diagnosen cøliaki påvist ved blodprøve og tarmbiopsi. Fikk også beskjed om at jeg har laktoseintoleranse og må holde meg borte fra laktose i minst ett år. Jeg har ikke hatt veldig store magesymptomer, men har hatt atypiske symptomer som leddproblematikk, nevrologiske smerter og tegn på mineral og vitaminmangler. Jeg har nå gått på glutenfri diett i 2 uker og fikk i går svar på biopsi der de også sa at jeg var laktoseintolerant. Jeg drikker ikke mye melk, men spiser en del ost og smør (som jeg elsker). Reagerer ikke på små mengder meieriprodukter med noen form for mageproblemer. Ser også på diverse innholdsfortegnelse at det er enten gluten eller laktose i nesten alle matvarer og det som først var overkommelig å kutte ut (gluten) har nå blitt overveldende med den ekstra laktoseproblematikken. Mitt spørmål er; må jeg virkelig kutte ut produkter som inneholder laktose i ett år selv om jeg ikke reagerer på det med magetrøbbel? Kan laktoseintoleransen forsterke/forverre de andre symptomene jeg har i forbindelse med cøliakien slik at jeg kan risikere å ikke bli "frisk" om jeg fortsetter å spise laktoseholdige produkter? Etter glutenfri diett har jeg følt meg skikkelig dårlig, ingen energi, kvalm og leddsmerter/nevrologiske symptomer har forverret seg. Håper dette er bare en fase. Tusen takk for svar.

😊, 20. mai 2022 08:52

Cøliakien er en selvstendig reaksjon på gluten, laktasemangel som gir laktoseintoleranse er en konsekvens av at tarmen har cøliakireaksjon. Du kan konsumere så mye ferskmelk du klarer, og får du diaré er det en annen mekanisme enn cøliakien (skyldes at laktose kommer over i tykktarmen, forer bakterier som lager gass og diare). De fleste med latoseintoleranse tåler ost og fermenterte melkeprodukter, og ca. et halvt glass melk, men her kan du prøve deg frem. Dette er ikke en farlig reaksjon. De andre plagene bør du muligens få utredet uavhengig av din cøliaki da du har litt høyere sannsynlighet for annen autoimmun sykdom.

Trond S. Halstensen, 25. mai 2022 19.21

Er det gluten i havre?

Er det gluten i havre? ...

Er det gluten i havre?

Anne Lise, 10. mai 2022 19:48

Ikke gluten i havre, men havreprodukter kan være forurenset med glutenholdige kornsorter (særlig hvete), da det tillates inntil 5% forurensing. Den såkalte glutenfrie havren er dyrket p åspesielle steder som passer p åat man kun høster ren havre, uten andre kornsorter tilblandet og at den males/valses på møller som ikke håndterer glutenholdige kornsorter. Derfor kun spesialdyrket havre (såkalt glutenfri havre ) til cøliakere.

Trond S. Halstensen, 11. mai 2022 18.57

Regnes maiskolbe som høy FODMAP?

Hei. Eg lurer på om grillet maiskolbe regnes som høy FODMAP? Har cøliaki, men føler eg blir dårlig i magen når eg spiser mais. Spiste en kolbe tre dager på rad og magen ble helt på tur. Fikk ikkje diaré, men hyppig avføring i flere dag...

Hei. Eg lurer på om grillet maiskolbe regnes som høy FODMAP? Har cøliaki, men føler eg blir dårlig i magen når eg spiser mais. Spiste en kolbe tre dager på rad og magen ble helt på tur. Fikk ikkje diaré, men hyppig avføring i flere dager (6-8 ganger daglig et par dager, så minket antallet og bra etter ca. 5 dager). Eg blei også noe utmattet. Veit at eg ikkje har spist gluten. Når eg leser om FODMAP, så er det gjerne andre typer mat som nevnes. Derfor usikker på om det er den ufordøyde maisen som er årsaken?

Cøliaker, 29. april 2022 13:12

Hele mais blir ikke tygget i stykker, du svelger hele maisskall med masse mais inni seg (selv om man tygger litt på de) og de går rett igjennom. Da forer du bakteriene i tykktarmen med masse mais-mat. Mange lager mye gass av mais, så det virker naturlig at det fungerer som FODMAP-karbohydrat selv om selve mais-karbohydratene ikke har så mye FODMAP-karbohydrater i seg. Så ja, dette kan veldig godt skyldes ufordøyd mais (inne i hvert maiskornskall).

Trond S. Halstensen, 04. mai 2022 18.36

Kan jeg drikke melk?

Kan jeg drikke melk? Sur og søt ? Melkeprodukter i det hele tatt? ...

Kan jeg drikke melk? Sur og søt ? Melkeprodukter i det hele tatt?

Geirlu, 22. april 2022 15:36

Så lenge du ikke plages med laktoseintoleranse kan du godt drikke og spise alle typer melkeprodukter. Sliter du derimot med laktoseintoleranse, slik noen med nyoppdaget cøliaki gjør, kan du med fordel redusere litt på de meieriproduktene som inneholder mye laktose, som alle typer (søt)melk, fløte, brunost og prim. Syrnede meieriprodukter og ost tåles godt av de fleste med laktoseintoleranse. Det er ikke farlig å få i seg laktose selv om man reagerer på det, men det kan være ubehagelig. Du kan lese mer om laktoseintoeranse her: ncf.no/resources/brosjyrer/Laktoseintoleranse.pdf 

Lise Friis Pedersen, 27. april 2022 18.00

Har du hørt om andre som blir syke av tilsetningsstoffet Karragenan?

Hei. Jeg har funnet ut at når jeg spiser mat med tilsetningsstoffet Karragenan, som er E-407, så føler jeg meg like syk på samme måte som før jeg fikk cølliaki. Har du hørt om det før? Tenkte det er noe andre kan tenke på som ikke f&os...

Hei. Jeg har funnet ut at når jeg spiser mat med tilsetningsstoffet Karragenan, som er E-407, så føler jeg meg like syk på samme måte som før jeg fikk cølliaki. Har du hørt om det før? Tenkte det er noe andre kan tenke på som ikke føler de blir friske på diett. Det er jo i så mange matvarer. Jeg ble mye bedre når jeg kuttet det helt ut.

Heidi, 20. april 2022 11:25

Det har vært endel vitenskapelig diskusjon rundt emulgatoren Karragenan. Det kan gi en lav-gradig betennelsestilstand i tarmen, eller påvirke tarmbetennelsen negativt, da det stoffet påvirker tarmbakterienen vi har i tarmen. I tillegg kan man også reagere på det. Mange matprodusenter prøver nå å finne erstatningsprodukter for Karragenan, så forhåpenligvis blir det bedre etterhvert. Dette er nok en annen type mat-reaksjon enn det som er cøliaki-reaksjonen, så de henger ikke nødvendigvis sammen (men man kan spekulere på om man er mer følsom for å reagere når man har cøliaki).

Trond S. Halstensen, 20. april 2022 18.46

Kan jeg spise oppdrettsfisk som har blitt foret med hvete?

Hei. Så på tv at oppdrettsfisk blir foret med hvete/gluten. Er det farlig å spise den når man har cølliaki? Blir glutenproteinet helt borte? Sikkert et dumt spørsmål, men jeg spør likevel. ...

Hei. Så på tv at oppdrettsfisk blir foret med hvete/gluten. Er det farlig å spise den når man har cølliaki? Blir glutenproteinet helt borte? Sikkert et dumt spørsmål, men jeg spør likevel.

Heidi, 5. april 2022 19:49

Vi har ikke noe data som tyder på at fisk som spiser hvete har glutenrester i sin muskulatur. Så dette er nok helt trygt å spise, også for de med cøliaki.

Trond S. Halstensen, 06. april 2022 19.06

Reagerer etter å ha spist torsk og laks

En person her reagerer når vedkommende spiser torsk og laks. Det tilsettes hvetegluten i foret til oppdrettslaks og oppdrettstorsk. Kan det være en sammenheng? ...

En person her reagerer når vedkommende spiser torsk og laks. Det tilsettes hvetegluten i foret til oppdrettslaks og oppdrettstorsk. Kan det være en sammenheng?

Leif K., 2. april 2022 19:26

Det er ikke påvist gluten i musklene hos dyr som spiser hvete, heller ikke hos fisk. En matreaksjon er derfor neppe koblet til gluten. Hvordan og hvor raskt kommer reaksjonen. Akutte reaksjoner er oftest allergiske, så det er en mer sannsynlig årsaksmekanisme.

Trond S. Halstensen, 06. april 2022 18.02

16 år og lurer på hvordan jeg kan slutte å slurve med kosten hele tiden?

Hei, jeg har hatt cøliaki i 11 år. Jeg har vært flink til å bare spise glutenfritt, men ettersom jeg ikke får vondt i magen har jeg begynnt å ta unntak. Jeg syntes det suger veldig å ha cøliaki, og jeg syntes det er flaut å si til folk (er 16 &...

Hei, jeg har hatt cøliaki i 11 år. Jeg har vært flink til å bare spise glutenfritt, men ettersom jeg ikke får vondt i magen har jeg begynnt å ta unntak. Jeg syntes det suger veldig å ha cøliaki, og jeg syntes det er flaut å si til folk (er 16 år). Derfor syntes jeg det er bedre å spise litt i ny og ne. Jeg vet veldig godt at det ikke er sunt for kroppen og har hørt at jeg kanskje kan få kreft. Jeg vil ikke ha det, men vet jeg må. Hvordan kan jeg slutte å ta unntak hele tiden?

Tuva, 29. mars 2022 13:16

Dette har nok litt med alderen din å gjøre, "alt" er flaut i din alder (men det blir bedre). Det er så mange som ikke vil spise ditt og datt i matveien nå, så en ekte mat-indusert sykdom som cøliaki er nesten eksotisk, og ingenting å være flau over (jada vet det er enkelt å si det). Sosialt føler nok du mer på det enn det de andre bryr seg om at du ikke kan spise det de synes er godt og uproblematisk å spise. Det blir muligens litt oppstyr første gangen du sier det, men så forsvinner det inn i hverdagen og hva som er deg (som hårfarge). Bare vær modig nok til å si klart ifra at: "nei, jeg kan ikke spise det fordi jeg har cøliaki", og så må du sikkert fortelle litt om hva det er, og så er det "glemt". Men det kan være utfordrende å måtte passe på selv at du har noe å spise når dere drar ut/på hyttetur/etc. for de andre vil komme til å glemme det "hele tiden".

Du bør nok ikke venne deg til å gjøre "untak", det medfører at cøliakien holdes ved like, og du får ikke det beste ut av livet. Ettersom du blir eldre så takler immunsystemet dette dårligere (du kommer til å reagerer kraftigere på dine "unntak"). Du risikerer å bli sykere uten å merke det fordi det går så langsomt. I tillegg kan du risikere at medikamenter som P-piller ikke tas opp godt nok, så du kan bli uønsket gravid, etc. Selv om du ikke blir akutt syk etter dine "unntak", så skjer det noe i tarmen og betennelsesreaksjonen vedlikeholdes, og det er ikke så lurt.

Trond S. Halstensen, 30. mars 2022 18.23

Er det helt trygt å spise «hvetefiber» når man har cøliaki?

Er det helt trygt å spise «hvetefiber» når man har cøliaki? ...

Er det helt trygt å spise «hvetefiber» når man har cøliaki?

ALS, 19. mars 2022 08:07

Ja, hvetefiber er hentet fra hvetens stengel (strå) og gluten finnes bare i kornet. Det er lett å forstå at man kan bli usikker, men vi oppfatter dette som glutenfritt kostfiber.

Trond S. Halstensen, 23. mars 2022 18.06

Er det ikke nok at blodprøvene indikerer cøliaki?

Fastlegen gir råd til en gravid med nyoppdaget aktiv cøliaki om å ikke spise glutenfritt så lenge siden vedkommende ikke har symptomer. Det blir pga av graviditeten ikke gjennomført gastroskopi. Cøliakien ble oppdaget av oppmerksom privat lege, de nø...

Fastlegen gir råd til en gravid med nyoppdaget aktiv cøliaki om å ikke spise glutenfritt så lenge siden vedkommende ikke har symptomer. Det blir pga av graviditeten ikke gjennomført gastroskopi. Cøliakien ble oppdaget av oppmerksom privat lege, de nødvendige blodprøver (antistoffer) for påvisning av cøliaki ble tatt og legen henviser til fastlegen for videre oppfølging av cøliaki. Hos fastlegen blir derfor tatt nye blodprøver som viser aktiv cøliaki. Gastroskopi blir som nevnt ikke gjennomført. Fastlegen gir rådet å ikke begynne å spise glutenfritt så lenge vedkommende ikke har symptomer. Mitt spørsmål er om dette er riktig? Er det ikke nok at blodprøvene indikerer cøliaki for å måtte spise glutenfritt, særlig når man ikke får testet om tynntarmen er skadet eller ikke?

Bekymret, 15. mars 2022 19:54

Hun har nok cøliaki og bør spise glutenfritt, litt avhengig av ernæringstilstanden hennes og hvor langt i graviditeten hun har kommet. Jeg antar fastlegen hennes vurderer det dithen at skal man få et NAV-godkjent diagnose, og få tilstanden bekreftet/dokumentert slik at hun kan motta grunnstønad, så må man diagnostisere cøliakien på tradisjonell måte med tynntarmsbiopsi etter at barnet er født, og for ikke å forkludre en cøliakidiagnostikk så har man vurdet at det er bedre å spise normalt til diagnosen kan settes med gastroskopi og tynntarmsbiopsi. Begynner man på GFD så vil jo cøliakiforandringene gå tilbake og hun vil da måtte ta opp igjen normalkost (med nok gluten) til å reaktivere cøliakien (og det kan ta noen mnd), siden man kun kan diagnostisere en aktiv cøliaki og det forutsetter glutenspising. Når det er sagt, så er det jo potensielt uheldig å ha ubehandlet cøliaki i et svangerskap, men igjen dette avhengier av hvor aktiv cøliakien er og hvor påvirket hun er av tilstanden rent ernæringsmessig. Men dette er en avggjørelse hun må ta del i og vurdere hva hun mener er best for seg (i samråd med sin fastlege). Dersom hun velger å spise glutenfritt /fattig i resten av svangerskapet så er det forsåvidt bare å reintrodusere gluten etterpå og, når man kan påvise autoantistoffene i blodet ("cøliakiprøven" IgA mot transglutaminase-2) så kan man gå igjennom den diagnostiske prosedyren med gastroskopoi og biopsi (bare husk å spise masse gluten frem mot biopsi-tidspunktet, så forandringene i tarmen blir tydelige nok, så blir det ikke noe tvil rundt diagnosen).

Trond S. Halstensen, 16. mars 2022 18.51

Bør nydiagnostisert 18-åring unngå havre og laktose i starten?

Hei, jente 18 år fikk påvist cøliaki for to måneder siden. Bør hun unngå havre- og laktose-produkter nå i starten? Vi har ikke fått informasjon om det, men jeg ser det sies så når jeg søker rundt på nettet. ...

Hei, jente 18 år fikk påvist cøliaki for to måneder siden. Bør hun unngå havre- og laktose-produkter nå i starten? Vi har ikke fått informasjon om det, men jeg ser det sies så når jeg søker rundt på nettet.

BS, 10. februar 2022 10:01

Vi sa det i starten da havre seilte opp som trygt for cøliakere. Vi ville ikke at en følsom tarm reagerte (ufarlig) på havre slik at man ikke ville spise det, derfor sa vi i starten at man burde vente til tarmen hadde roet seg litt (3 mnd.), men så ble saken undersøkt og både barn og voksne tåler havre fra dag en. Noen (5-10%) "tåler ikke" havre, som oftest pga. gassdannelse, og derigjennom mageknip, men de fleste tåler det godt, også nydiagnostiserte cøliakere. Bare husk å kjøpe spesialdyrket havre som ikke er tilblandet annet glutenholdig korn (dette kaller vi i dagligtale for glutenfri havre).

Trond S. Halstensen, 16. februar 2022 18.43

Kan elveblest skyldes glutenuhell?

Datter, 10 år, har cøliaki. Vi er nøye med glutenfritt kosthold. Dessverre skjedde et uhell forrige uke og hun spiste en hel glutenholdig lompe. Ca. to timer etter inntak ble hun svært dårlig og kastet opp i flere timer før hun sovnet. Dagen etter god form igje...

Datter, 10 år, har cøliaki. Vi er nøye med glutenfritt kosthold. Dessverre skjedde et uhell forrige uke og hun spiste en hel glutenholdig lompe. Ca. to timer etter inntak ble hun svært dårlig og kastet opp i flere timer før hun sovnet. Dagen etter god form igjen. Så 4 dager etter dette uhellet får hun elveblestlignende utslett rundt øynene. Kan dette være en reaksjon på gluten-uhellet!? Vi har (heldigvis) ikke erfaring med et så stort uhell.

Kjersti, 9. februar 2022 23:09

Elveblesten kan ha vært reaksjon på noe, men neppe reaksjon på lompen og neppe som endel av en cøliakireaksjon, mer som en klassisk IgE-mediert allergisk reaksjon, som hun godt kan ha. Slike IgE akutte allergiske reaksjoner pleier å være som reaksjon på noe man har spist rett før man fikk reaksjonen.

Trond S. Halstensen, 16. februar 2022 18.22

Inneholder restaurant-grovbrød og formloff like mye gluten?

Inneholder restaurant grovbrød og formloff like mye gluten? ...

Inneholder restaurant grovbrød og formloff like mye gluten?

Brød, 9. februar 2022 17:02

Alle brød inneholder i utgangspunktet like mye gluten, det kommer selvfølgelig an på mengde og type mel som er benyttet. Noen typer brød er tilsatt ekstra gluten og inneholder da naturligvis mer. Typiske brød som tilsettes gluten er grovbrød som selges i butikker.

Lise Friis Pedersen, 16. februar 2022 18.00

Kan man spise vanlig havregryn ved cøliaki?

Dette med glutenfri og vanlig havregryn skjønner jeg ikke. Noen sier man kan spise vanlig havregryn ved cøliaki og noen sier man ikke kan det. ...

Dette med glutenfri og vanlig havregryn skjønner jeg ikke. Noen sier man kan spise vanlig havregryn ved cøliaki og noen sier man ikke kan det.

Marie, 11. februar 2022 16:47

Vanlig havregryn og glutenfrie havregryn er egentlig det samme produktet. Det som skiller er at glutenfrie havregryn er dyrket, høstet og foredlet under kontrollerte former uten sjanse for forurensing av glutenholdige kornsorter. Vanlig havre kan være trygg, men den kan også være veldig forurenset, og derfor er det en risiko forbundet med å spise vanlig havregryn - derfor abefaler vi det ikke. 

Lise Friis Pedersen, 16. februar 2022 18.00

Hvor strenge må vi være med kjøkkenhygienen?

Hei! Hvor strenge må vi være med kjøkkenhygienen i hjemmet vårt? Vi er en familie med 3 barn og kun 7-åringen fått påvist cøliaki, så vi lager både vanlig mat og glutenfri mat. Vi har en egen del av kjøkkenbenken som er «glut...

Hei! Hvor strenge må vi være med kjøkkenhygienen i hjemmet vårt? Vi er en familie med 3 barn og kun 7-åringen fått påvist cøliaki, så vi lager både vanlig mat og glutenfri mat. Vi har en egen del av kjøkkenbenken som er «glutenfri», men kan vi f.eks bruke samme kjøkkenklut på hele kjøkkenet? Må vi bruke én fast kniv og ett fast skjærebrett, selv om vi vasker dem i oppvaskmaskin mellom ulik bruk? Dersom jeg tar på et brød med gluten, må jeg vaske hendene før jeg tar på den glutenfrie maten? (Prøver å lage glutenfri mat ferdig først, men så spiser vi jo også samtidig). Hva med brødsmuler på stolene, gulvet osv, utgjør disse også en risiko for kontaminering?

Lillian, 13. februar 2022 22:54

Man må være nøye, men ikke unødvendig streng. Dere kan bruke samme kjøkkenklut så lenge dere passer på å skylle den godt og at det ikke er deigrester i den. Dere kan bruke samme redskaper så lenge de er rengjort og at ikke det er noen synlige smuler. Så lenge du ikke har synlige spor av glutenholdige mel/smuler på hendene kan du ta godt ta på brødet. Brødsmuler på stolene og på gulvet utgjør ingen stor risiko. Det er det man får ned i magen som betyr noe. 

Lise Friis Pedersen, 16. februar 2022 18.00

Bør vi vente med glutenfritt til alle prøver er tatt?

Hei! Datter på syv år med primær symptom med kvalme, men også hodepine og perioder med oppkast, har nylig tatt blodprøver hos fastlege, hvor fastlegen mener hun har cøliaki. Fastlegen anbefaler å starte med glutenfri diett, men etter hva jeg kan lese p&ari...

Hei! Datter på syv år med primær symptom med kvalme, men også hodepine og perioder med oppkast, har nylig tatt blodprøver hos fastlege, hvor fastlegen mener hun har cøliaki. Fastlegen anbefaler å starte med glutenfri diett, men etter hva jeg kan lese på internett, er det viktig å vente med oppstart av dette til diagnose er satt av spesialist? Stemmer dette? Verdiene fra prøvene var langt over «10 ganger høyere enn normal verdi», dersom det har betydning for svaret. Dersom spesialist skal stille diagnosen, vil det innebære nye prøver eller vurdering ut fra dem som foreligger? Biopsi? I så tilfelle, bør vi vente med glutenfri kost? Kan man redusere mengden glutenfri kost, for kanskje å redusere symptomer i «ventetiden» for så å spise gluten før evt. nye prøver? Siste spørsmål; Hvilke muligheter har vi som foresatte for kostholdsveiledning ved nylig påvist cøliaki? På forhånd takk for hjelpen! Hilsen «forvirret mor»

M, 5. februar 2022 06:31

Få henvisning til barnelege/barneavdelingen på sykehuset. Fortsett med samme glutenholdige kosten til alle prøver er tatt. Det skal taes nye blodprøver og det skal sendes blodprøve til spesiallaboratorium for å undersøke om hun har antiendomyciumantistoffer (gammel måte å se om man har autoantistoffer mot transglutaminase-2). Bekrefter den andre blodprøven at hun har >10x øvre normale grense og det påvises anti-endomyciumantistoffer, så kan hun diagnostsieres uten at man tar tynntarmsbiopsi. Dersom det reduseres kraftig i glutenmengden hun spiser, så kan hun falle i autoantistoffer og det blir behov for tynntarmsbiopsi før man kan stille duiagnosen. man skal ha 2 uavhengige blodprøver som viser IgA-anti TG2 verdier >10x øvre normale grense og påvisning av anti-endomycium antistoffer for å kunne stille diagnosen, som kun kan stilles av en barnelege (NAV sine krav før man får grunnstønad).

Trond S. Halstensen, 09. februar 2022 18.38