Arkiv

Resultat: Glutenuhell (30) viser 1 - 20

Vil kortison kunne begrense eller lindre reaksjonen ved inntak av gluten?

Hei. Vet du om kortison vil utgjøre noen forskjell ved gluten uhell? Har cøliaki, og har sjeldent uhell med gluten. Har imidlertid begynt å reise mer i jobb, og er mer avhengig av å spise på restaurant. Vil kortison kunne begrense eller "lindre" reaksjonen v...

Hei. Vet du om kortison vil utgjøre noen forskjell ved gluten uhell? Har cøliaki, og har sjeldent uhell med gluten. Har imidlertid begynt å reise mer i jobb, og er mer avhengig av å spise på restaurant. Vil kortison kunne begrense eller "lindre" reaksjonen ved inntak av gluten?

Dag, 23. september 2022 10:44

For de fleste vil det være å skyte spurv med kanon. Prinsippielt vil kortison (muligens må det tas 2 timer før eksponering) dempe/hindre cytokin-stormen som er påvist ved glutenuhell og derigjennom (endel?) av plagene. Men det foreligger ingen systematisk undersøkelse over dose og individuelle variasjoner fordi ingen vil kunne anbefale slik bruk av kortison. Kortisonbruk skal begrenses til alvorlige tilstander, det kan lett skli ut, og du vet sikkert at kortisonbruk har masse, tildels fæle bivirkninger, så det kan ikke anbefales som profylakse mot potensielle glutenuhell. 

Trond S. Halstensen, 28. september 2022 18.16

Kan reaksjonen komme så lenge etterpå?

Sønnen vår på 11 år har spist glutenfritt siden han fikk diagnosen februar 2021 og har ikke hatt noen uhell, så vi vet ikke hvordan han reagerer på inntak av gluten nå. På tirsdag hadde han mat og helse for første gang, og læreren hadde f...

Sønnen vår på 11 år har spist glutenfritt siden han fikk diagnosen februar 2021 og har ikke hatt noen uhell, så vi vet ikke hvordan han reagerer på inntak av gluten nå. På tirsdag hadde han mat og helse for første gang, og læreren hadde forberedt seg bra. Fredag morgen fikk han diaré og har nå hatt det i tre dager. Kan reaksjonen komme så lenge etterpå? Er det vanlig reaksjon? Onsdag kveld spiste vi på restaurant (har spist her flere ganger før og det har gått bra), men kanskje det skjedde en glippe.

Dorte, 04. september 2022 08:45

Det er stor individuell variasjon på hvordan man reagerer på gluten "uhell". Noen kaster opp, andre blir sittende på do, mens noen ikke reagerer i det hele tatt, akutt. Men 3 dager etter at man har spist, så er nok maten ute av systemet og jeg synes det er litt for lang tid til å ville anta at det sjedde noe galt på tirsdagen. Onsdagens resturantmåltid er også på kanten for lenge siden i forhold til reaksjoner (som oftest kommer relativt raskt, men som typisk varer fra 2-6 dager). Men det er mye man spiser som kan gi magereaksjoner hos alle, det behøver ikke ha vært pga cøliakien, og han kan ha fått i seg noe på torsdag kveld, som dere andre ikke spiste (?). Alt er ikke cøliaki og glutenuhell når en cøliaker får mageproblemer, man kan få andre reaksjoner også (selv om man selvsagt først tenker på glutenuhell), så tenk dere om, spør ham forsiktig ut, var det noe han spiste som kunne ha inneholdt gluten, og er reaksjonen slik han hadde det før han fikk diagnosen, og kan det være en annen type reaksjon på noen annet i maten (magesjau pga virus etc).

Trond S. Halstensen, 07. september 2022 18.20

Er litt gluten skadelig for tarmen selv om jeg ikke blir dårlig?

Er det fortsatt skadelig for tarmen å spise gluten selv om man ikke blir dårlig av å dele skjærebrett med glutenholdig brød og får i seg mindre mengder mel av og til, i feks. vafler? ...

Er det fortsatt skadelig for tarmen å spise gluten selv om man ikke blir dårlig av å dele skjærebrett med glutenholdig brød og får i seg mindre mengder mel av og til, i feks. vafler?

Berit, 24. juni 2022 11:42

Synlige smuler av glutenholdig brød/deig/røre må unngås. Tørk av/børst bort/snu skjærefjøla/ vask av vaffeljernet (ta bor tsynlig rørerester) og stek en glutenfri vaffel som en ikke-cøliaker spiser, før man steker opp vaflene til cøliakerene. Selv om du ikke merker at du får i deg litt gluten så vil immunsystemet ditt holdes i beredskap og du vil ha små "drypp" som holder cøliakien litt aktiv, og da kan reaksjonen bli sterkere med årene. Best å forsøke å unngå det. Man blir skadet i tarmen ved glutentilførsel selvom man ikke merker så mye subjektive plager. 

Trond S. Halstensen, 29. juni 2022 18.52

Er dette en vanlig reaksjon på glutenuhell?

Min sønn på 12 fikk cøliakidiagnosen for et drøyt år siden. I starten var det noen uhell hvor han fikk i seg gluten, men hvor han ikke reagerte noe særlig. Men siste halve året har han hatt tre (sikre) uhell. Hver gang så tar det ca. ett døgn...

Min sønn på 12 fikk cøliakidiagnosen for et drøyt år siden. I starten var det noen uhell hvor han fikk i seg gluten, men hvor han ikke reagerte noe særlig. Men siste halve året har han hatt tre (sikre) uhell. Hver gang så tar det ca. ett døgn før han begynner å bli dårlig. Så får han veldig vondt i hodet, blir svimmel og veldig slapp. Orker ingenting og føler seg dårlig. Litt kvalm, men lite mage-tarm symptomer. Han må som regel være borte fra skolen (og trening, som han elsker) en uke. Er dette en vanlig reaksjon på glutenuhell?

Cathrine, 25. mai 2022 08:31

Ikke så uvanlig. Det er vanlig at man reagerer kraftigere på glutenuhell etter å ha spist glutenfritt en stund, og det er ikke uvanlig at man får influensa-liknende symptomer som varer noen dager som reaksjon på "glutenuhell", Men dette er veldig individuelt. Noen reagerer tilsynelatende ikke i det hele tatt, selv om om de får kraftig lokal reaksjon i tarmen.

Trond S. Halstensen, 25. mai 2022 20.03

Kan jeg ta Paracet?

Jeg har fått i meg gluten ved et uhell, og det er 3. gang på mine 14 år med diagnosen at jeg har fått kraftig reaksjon. (Én gang spiste jeg flere pizzabiter med gluten uten å reagere, noe jeg vet kan skje) Etter 3 dager med oppkast og diaré er jeg mø...

Jeg har fått i meg gluten ved et uhell, og det er 3. gang på mine 14 år med diagnosen at jeg har fått kraftig reaksjon. (Én gang spiste jeg flere pizzabiter med gluten uten å reagere, noe jeg vet kan skje) Etter 3 dager med oppkast og diaré er jeg mørbanket og utslitt i opptil 6 uker, huden føles sår og "alt" gjør vondt. Merker også at blodtrykket er påvirket, kan ha tendens til ørhet og må sette meg ned / senke hodet. Jeg sover mye, og holder meg unna melkeprodukter og havre, spiser lette måltider med mye grønnsaker. Tar en multivitamin beregnet på veganere. I går tok jeg 500 mg Paracet og følte meg så mye bedre - kroppen føltes ikke sår og øm. Spørmålet er derfor om det er greit å ta Paracet daglig i en periode, eller om kroppens reaksjoner helst bør få gå sin gang? (Jeg er ikke i jobb for tiden, så jeg trenger ikke presse meg selv.)

Elisabeth, 9. mars 2022 12:56

Du vet hva som var årsaken, så da kan du trygdt ta paracetamol for de plagene du fikk. Ingen grunn til å være syk uten at det gir deg noen gevinst mhp å bli frisk. 

Trond S. Halstensen, 09. mars 2022 19.11

Kan elveblest skyldes glutenuhell?

Datter, 10 år, har cøliaki. Vi er nøye med glutenfritt kosthold. Dessverre skjedde et uhell forrige uke og hun spiste en hel glutenholdig lompe. Ca. to timer etter inntak ble hun svært dårlig og kastet opp i flere timer før hun sovnet. Dagen etter god form igje...

Datter, 10 år, har cøliaki. Vi er nøye med glutenfritt kosthold. Dessverre skjedde et uhell forrige uke og hun spiste en hel glutenholdig lompe. Ca. to timer etter inntak ble hun svært dårlig og kastet opp i flere timer før hun sovnet. Dagen etter god form igjen. Så 4 dager etter dette uhellet får hun elveblestlignende utslett rundt øynene. Kan dette være en reaksjon på gluten-uhellet!? Vi har (heldigvis) ikke erfaring med et så stort uhell.

Kjersti, 9. februar 2022 23:09

Elveblesten kan ha vært reaksjon på noe, men neppe reaksjon på lompen og neppe som endel av en cøliakireaksjon, mer som en klassisk IgE-mediert allergisk reaksjon, som hun godt kan ha. Slike IgE akutte allergiske reaksjoner pleier å være som reaksjon på noe man har spist rett før man fikk reaksjonen.

Trond S. Halstensen, 16. februar 2022 18.22

Omgangssyke eller glutenreaksjon?

Hei! Har ei jente på syv år som har cøliaki. Fikk diagnosen for to år siden og hun har siden da levd glutenfritt. Vi er derfor usikker på hva som skjer dersom hun får gluten i seg. Hun har de siste 15 timene kastet opp ca. hver andre time og får ikke i seg ...

Hei! Har ei jente på syv år som har cøliaki. Fikk diagnosen for to år siden og hun har siden da levd glutenfritt. Vi er derfor usikker på hva som skjer dersom hun får gluten i seg. Hun har de siste 15 timene kastet opp ca. hver andre time og får ikke i seg mat. Hun har ingen andre sykdomssymptomer (slapp selvfølgelig) og negativ Covid 19 test. Kan det hende at hun har fått i seg gluten og dette er reaksjonen? Eller er det mest sannsynlig en omgangssyke?

Pernille, 31. januar 2022 17:20

Umulig å si over nettet. Det kan være veldig mye, også en cøliaki-reaksjon på "uhell".  Men, da vil det gå tilbake av seg selv og 7-åringen kan muligens fortelle om hun har spist mat som potensielt inneholdt gluten, eller om dette var en omgangssyke.

Trond S. Halstensen, 02. februar 2022 18.33

Har jeg krav på noe erstatning?

Hei :-) Januar 2021 fikk jeg påvist cøliaki. Har siden da spist glutenfritt, uten å bli bedre. Fant i går ut at smoothien jeg kjøper hver uke inneholder SPELT og BYGG. Jeg har spurt to forskjellige ansatte om den er glutenfri og det har de sagt den er. ...

Hei :-) Januar 2021 fikk jeg påvist cøliaki. Har siden da spist glutenfritt, uten å bli bedre. Fant i går ut at smoothien jeg kjøper hver uke inneholder SPELT og BYGG. Jeg har spurt to forskjellige ansatte om den er glutenfri og det har de sagt den er. Så jeg har drukket den i god tro. Har ila dette året vært i gjennom et svangerskap og født et barn med lav fødselsvekt. Føler hele dette året med kjempedyr glutenfri mat har vært bortkastet og mange tusen kroner ut vinduet. Vet ikke hvor jeg vil med dette, men er kjempefrustrert over at dette skjer. Har jeg krav på noe erstatning eller hva tenker du om dette?

Silje, 12. januar 2022 13:49

De ansatte i butikken er nok ikke juridisk ansvarlige for sine råd/kunnskaper. Du har et selvstendig ansvar for å lese innholdsfortegnelsen og der står det nå, eksplisitt, at det inneholder gluten /hvete/rug/bygg, og det fant du ut etterhvert. Det meste av råmaten vår er glutenfri "by nature", problemet er ferdigmat som kan inneholde glutenholdige produkter, men dette skal stå på innholdfortegnelsen. De dyre erstatningsproduktene er heller ikke fullverdige erstatningsprodukter mhp næringsinnhold så styr unna om du kan. Men når det er sagt (og selv om det var uheldig at du hadde en glutenkilde i maten din, så har du nok mye bedre kontroll nå) så skal du være klar over at det tar tid å bli frisk fra sin cøliaki i voksen alder. Selv om de fleste føler seg vesentlig bedre etter ca. 3 mnd på GFD, så er det mange som må spise GFD vesentlig lengre (1-3 år eller mer) før de er "friske".

 

Trond S. Halstensen, 12. januar 2022 19.31

Bør min datter unngå å bake bakst med hvetemel?

Jeg har en datter på 4 år som fikk påvist cøliaki for 9 mnd siden. Vi har siden da spist matvarer uten gluten. I barnehagen har hun vært med å bake rundstykker som inneholder hvetemel, det ble også brukt hvetemel på bordet når de trillet ut rund...

Jeg har en datter på 4 år som fikk påvist cøliaki for 9 mnd siden. Vi har siden da spist matvarer uten gluten. I barnehagen har hun vært med å bake rundstykker som inneholder hvetemel, det ble også brukt hvetemel på bordet når de trillet ut rundstykkene. Den samme kvelden ville ikke datteren min spise så mye, og hun klaget over vondt i magen og natten ble dårlig pga vondt i magen. Hun har ikke spist disse rundstykkene, bare vært med på å lage dem. Kan det hvetemelet som var på bordet og som hun brukte for å bake ha medvirket til dårlig matlyst og smerter i magen? Bør min datter unngå å bake bakst med hvetemel?

Cøliaki og hvetebakst , 05. januar 2022 22:50

Forstår problemstillingen, og vi må ta høyde for at hun fikk i seg hvetemel, men ikke nødvendigvis fordi hun hadde hvetemelsdeig på fingrene og bakte bollene ut på et bord med hvetemel. Man må få hvetemelet inn i munnen og svelge det skal det kunne utløse cøliaki-induserte plager. Det er nok veldig lett å putte hvetemelsfingre i munnen, smake på deigen, etc for en 4 åring som er alene om å ha cøliaki i barmehagen. Dere har sikkert spurt og hun har sikkert ristet på hodet/sagt at hun ikke spiste noe av bollene etc. Man må nesten bare sette det på vanlig barneadferdskontoen å håpe det ikke blir mange slike episoder. Prinsippielt synes jeg hun burde ha fått egen deig (mye mulig dere måtte ha gitt henne det, barnehagens erfaring og ressurser er begrenset) slik at hun kunne ha bakt, og ikke minst, spist det etterpå. Men hovedregelen er at så lenge hvetemelet holder seg utenfor tarmkanalen, så gjør det ingenting å håndtere det.

Trond S. Halstensen, 12. januar 2022 18.05

Er det farlig for meg å spise glutenholdig mat?

Hei der Trond, jeg fikk påvist cøliaki for en del år tilbake, og det ved en tilfeldighet. Jeg har ingen symptomer når jeg spiser glutenholdig mat selv etter årevis med å holde meg unna gluten. Spørsmålet mitt er om det er farlig for meg å spise...

Hei der Trond, jeg fikk påvist cøliaki for en del år tilbake, og det ved en tilfeldighet. Jeg har ingen symptomer når jeg spiser glutenholdig mat selv etter årevis med å holde meg unna gluten. Spørsmålet mitt er om det er farlig for meg å spise glutenholdig mat når jeg ikke får symptomer? Hvis det ikke er bra, hvor kritisk er det å gå på en glutensmell til tider? Når en går på en glutensmell, er det best å spise så lite som mulig, eller kan en kjøre på når en først introduserer gluten i systemet? Da mener jeg en skive brød vs ett helt brød inntatt i samme måltid.

Brynjulf, 27. november 2021 17:52

Mange cøliakere reagerer ikke akutt på glutenhyoldig mat etter at de har spist seg friske på glutenfri kost. Vi vet ikke hvor skadelig enkeltuhell det er hos de som ikke har subjektive plager (få har undersøkt dette på mennesker), men det vi vet er at den autoimmune prosessen vil ta seg opp og akkurat som ved vaksiner, så øker immunresponsen etter hver gang man møter antigenet (her gluten). I tillegg så er dette dose avhengig, desto mer gluten, desto sterkere "boosting" av immunreaksjonen og desto lengere tid vil det ta å roe ned systemet. Faren ved stadig å aktivere cøliakien er dels at de hvite blodcellene (lymfocyttene) i tarmveggen begynner å dele seg, overflateepitelet ødelegges, de cøliakiassosierte autoantistoffen (TGA-IgA) binder seg til transglutaminase-2 enzymet i hele kroppen og vil klusse til aktiviteten og regulereingen av dette enzymet som kryssbinder proteinkjedene (brukes som kjøttlim i industrien), med endel uforutsigbare konskevenser. Diskusjonen omkring risiko blir litt som faren med å røyke (tobakk). Helseskadene er dose avhengig, desto mer man røyker desto størr risiko for KOLS, kreft og hjerte-hjerne infarkter, og man finner ingen nedre risikofri grense for hvor lite røyking som er ufarlig. Min anbefaling er defor å leve glutenfritt, finne gode alternativer til de tradisjonelle glutenholdige produktene og om du må spise noe du vet/tror inneholder gluten, hold dosen på et minimum. 

Trond S. Halstensen, 01. desember 2021 18.39

Hvor skadelig er det å få et par uhell i året?

Dere anbefaler ofte å ikke være hysteriske, men leve et mest mulig normalt liv med cøliaki. For min del fører det til at jeg får i meg gluten fra tid til annen, hvis jeg ikke er på hugget 100 % og tenker på alle muligheter for forurensing. Dette skjer n&ar...

Dere anbefaler ofte å ikke være hysteriske, men leve et mest mulig normalt liv med cøliaki. For min del fører det til at jeg får i meg gluten fra tid til annen, hvis jeg ikke er på hugget 100 % og tenker på alle muligheter for forurensing. Dette skjer når jeg spiser på restaurant eller hos andre. Å ikke være nøye, er f.eks å lese meny og bare spørre én gang om det er helt sikkert at retten er glutenfri, ikke spørre om ingredienslister, dobbeltsjekke det som leveres osv. Eller stole på en hjemmebakt kake som skal være glutenfri. Hvor skadelig er det å få et par uhell i året? Tåler spor.

Britt, 24. november 2021 00:12

Ja, livet skal leves, så man må finne en gylden middelvei mellom det å holde seg 100% super glutenfri med mye styr i hverdagen og det å finne en praktisk tilnærming som i praksis fungerer. Men i disse rådene ligger det ikke å ta det for gitt at kelnere på resturant vet/bryr seg om hva som er ekte glutenfritt. Da må man være nøye for dersom du spiser en glutenholdig saus så er ikke dette akkurat spormengder med hvetemel. Når du da likevel tar risikoen på å bestille ting man ikke helt vet hva består av siden kelneren sier det er glutenfritt, så utsetter du deg for det du jo tydeligvis vet, å bli gluteneksponert. Hvor skadelig det er, er det ingen som vet eksakt da det ikke er gjennomført noen undersøkelser på dette.  Det er en person i england som har undersøkt hvordan det ser ut nede i tarmen rett etter et glutenmåltid hos en cøliaker og det så ikke så pent ut. I tillegg tirrer du immunsystemt som derved får en immunaktiverings boost, og opprettholder anti-gluten immun-beredskapen lengere enn de ellers ville ha gjort om du aldri hadde uhell. Det tar sin tid å bli helt frisk av en voksen-diagnostisert cøliaki, og vi må anta at det tar ennå lengere tid dersom man til stadighet reaktiverer immunsystemet.

Trond S. Halstensen, 24. november 2021 19.51

Er det vanlig å få verre symptomer ved uhell?

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki for 20 år siden da jeg var 20 år. Reaksjonen på gluten dersom jeg ved et uhell har fått det i meg, har økt med årene og jeg lurer på om dette er vanlig? Før fikk jeg vondt i magen og måtte på toal...

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki for 20 år siden da jeg var 20 år. Reaksjonen på gluten dersom jeg ved et uhell har fått det i meg, har økt med årene og jeg lurer på om dette er vanlig? Før fikk jeg vondt i magen og måtte på toalettet, mens jeg nå «grisespyr». Andre ganger er det en mildere reaksjon. Er dette gjenkjennbart? Altså at det blir verre reaksjon jo lengre man har spist glutenfritt.

Siri, 23. november 2021 00:03

Det er veldig stor variasjon på hvordan man reagerer akutt på gluteninntak, og det finnes ingen systematiske undersøkelser på hvordan disse akutte reaksjonene endrer seg gjennom livet. Men det vi vet er at immunsystemet endrer seg gjennom livet, og endel av dette har med hormoner å gjøre. I puberteten vil f.eks. cøliakien bli mindre uttalt ("man vokste cøliakien av seg") mest sannsynlig fordi fordi kjønnshormonene virker immunhemmende. Når man da blir eldre, sånn ca 40 år og utover så synker nivået av kjønnshormoner og mange autoimmune sykdommer blir forverret og/eller blir diagnostisert (fremkommer) i og etter slutten av 30-åtrene. Uten at jeg kan si at dette er årsaken til det du opplever, så virker det som en plausibel forklaring på at du nå reagerer kraftigere på glutenuhell. 

Trond S. Halstensen, 24. november 2021 19.20

Bør jeg holde et strengere kosthold enn andre?

Hei igjen! Beklager hvis dette er spørsmål du har svart på mange ganger før. Med cøliaki, hvordan bør man forholde seg til pommes fritt på plasser der det friteres andre ting oppi (dvs. nesten overalt). Og hva er greia med soyasaus som ikke har hvet...

Hei igjen! Beklager hvis dette er spørsmål du har svart på mange ganger før. Med cøliaki, hvordan bør man forholde seg til pommes fritt på plasser der det friteres andre ting oppi (dvs. nesten overalt). Og hva er greia med soyasaus som ikke har hvetemel tilsatt? Og corn flakes? Tilleggsopplysninger: har hatt diagnosen i 3,5 år, spiser GFD, men ønsker på ingen måte å forholde meg til teoretiske muligheter for glutenkontaminering da jeg syns det er krevende nok å leve med denne diagnosen ved å bare spise "vanlig" GFD. Tarmtottene mine er ikke tilbake etter 3,5 år, men jeg får god oppfølging. Har ikke fått akutte symptomer på små mengder gluten inntatt ved feil, men har kronisk diaré som behandles med Immodium (2 mg/dag), og utmattelse som fører til delvis arbeidsufør (jobber 60 %). Er det sånn at vi som ikke er helt "i orden" etter å ha fått diagnosen burde holde oss ENDA mer strengt kosthold enn andre cøliakere?

Ida , 14. oktober 2021 06:08

Spørsmålene om hva som muligens kan inneholde gluten bør du stille til vår ernæringsfysiolog (Lise) her på nettpraten. Cøliakipasienter som ikke blir bra på GFD kan ha andre årsaker til plagene sine som også må utredes. Men den vanligste årsaken er at man får i seg gluten, muligens uten å vite om det. Her kan en klinisk ernæringsfysiolog kunne hjelpe til med å avklare hva man spiser som muligens faktisk er glutenfritt. Mange trodde tidligere, feilaktig, at speltmel var glutenfritt, og da ble det en del plager hos de cøliakere som brukte dette.

Trond S. Halstensen, 20. oktober 2021 18.13

Hvor mye gluten vil øl brukt i middag utgjøre?

Hei! To ganger etter at jeg fikk cøliakidiagnosen har det skjedd at jeg midt i middagen (på besøk) får vite at det er brukt øl, ikke glutenfritt, i maten. Begge gangene én flaske (0,33 eller 0,5 l) på et helt måltid til ca 8 personer. Jeg har da va...

Hei! To ganger etter at jeg fikk cøliakidiagnosen har det skjedd at jeg midt i middagen (på besøk) får vite at det er brukt øl, ikke glutenfritt, i maten. Begge gangene én flaske (0,33 eller 0,5 l) på et helt måltid til ca 8 personer. Jeg har da valgt å spise videre. Jeg er ikke av de som merker om jeg får i meg gluten, men har omtrent ikke tarmtotter selv etter 3,5 år på gf diett. Hvor mye gluten vil dette utgjøre? Hvis jeg skulle avbrutt måltidet disse gangene sitter jeg da uten middag mens alle andre spiser.

Ida , 13. oktober 2021 21:31

Mengden gluten i øl (som byggets gluten, hordein) varierer veldig i de ulike ølsortene så jeg kan ikke svare generelt på det, men generelt er det slik at desto mørkere øl, desto mer gluten, men mye er det ikke, fordelt i en rett og på 8 individer. Det er nok neppe årsaken til at du ikke har fått normalisering av slimhinnen etter 3,5 år på GFD. Det tar lang tid å få full slimhinnenormalisering (90 % tilfrisknet etter 10-12 år på GFD), og stadig små "uhell" må vi anta forsinker tilhelingen. Har du noen andre kilder til gluteninntak du ikke vet om? Hvordan har IgA anti-TG2 falt, er det normalisert? Det er en del ting som vil kunne tyde på at du er på riktig vei, men at det tar tid, eller om du faktisk får i deg for mye gluten så tilhelingen forsinkes. Ta det opp med legen din.

Trond S. Halstensen, 20. oktober 2021 18.03

Kan symptomene komme av noe annet enn cøliaki?

Jeg har hatt ganske kraftige reaksjoner ved flere tilfeller når jeg for eksempel spiser ute, eller ved middager hos andre. Jeg har så vidt jeg vet aldri spist mat med gluten i, eller hatt "glutenuhell". Selv om maten i seg selv er glutenfri, så lurer jeg på om jeg k...

Jeg har hatt ganske kraftige reaksjoner ved flere tilfeller når jeg for eksempel spiser ute, eller ved middager hos andre. Jeg har så vidt jeg vet aldri spist mat med gluten i, eller hatt "glutenuhell". Selv om maten i seg selv er glutenfri, så lurer jeg på om jeg kan reagere på maten fordi det er laget på et kjøkken hvor mat med gluten tilberedes, eller om det for eksempel brukes samme redskaper. Reaksjonen jeg har er at jeg ganske fort etterpå får kraftig magesmerter, og MÅ på do. Dette kan vare i noen timer. Magen er i ulage i flere uker etterpå. Jeg lurer på om dette kan være en reaksjon grunnet cøliaki, eller om det kan være noe annet? Jeg kan ofte ha magetrøbbel uten at jeg vet hvorfor, og ofte flere uker i strekk, noe jeg mistenker er fordi jeg har fått i meg gluten uten at jeg vet om det, da perioder med dårlig mage ofte starter med at jeg blir skikkelig dårlig som jeg beskrev over. Takk for svar!

Pernille, 02. oktober 2021 16:46

Det er veldig vanskelig å svare eksplisitt på ditt problem, til det vet jeg for lite. Men jeg skal svare deg generelt, og det er at en velregulert cøliaker på GFD tåler stor tsett "spor av", men en cøliaker kan utmerket også ha irritabel tykktarmssyndrom (ofte kalt IBS), og da kan man få urge etter måltider og må på do for å tømme seg. Ofte kan det være enkelte matvarer som man reagerer på, som f.eks. hvitløk, andre ganger er det klassiske FODMAP-rike matvarer dvs. matvarer som inneholder mye ikke-absorberbare karbohydrater (løk, eple, hvitløk...), og da må man redusere inntaket av slike FODMAP-rike matvarer, og holde fast lav-FODMAP diett (i tillegg til den glutenfrie dietten) i minimum 10-14 dager før man opplever at disse plagene blir svakere/borte. Legen din kan finne ut om du har IBS og evt. henvise deg til klinisk ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med dietten, om det er er dette som er årsaken til plagene dine. Jeg har ingen tro på at du reagerer på maten fordi den er laget i samme lokaler som man også har laget glutenhodlig mat. 

Trond S. Halstensen, 06. oktober 2021 18.49

Ønsker å bli raskt bra igjen etter glutenuhell

Ved et glutenuhell, er det noe man bør spise/ikke bør spise for å føle seg bra igjen raskest mulig? ...

Ved et glutenuhell, er det noe man bør spise/ikke bør spise for å føle seg bra igjen raskest mulig?

Helga Marie, 28. juli 2021 11:05

Nei, er uhellet først ute så må man nesten bare "stå han av". Føre var er nok det beste prinsippet.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 12.22

Finnes det dokumentasjon på langtidskonsekvenser ved hyppige uhell?

Hei. Har ei jente på 3 år som fikk cøliaki da hun var 1,5 år (var syk fra hun var 13 mnd). Det har vært noen uhell i barnehagen som har endt med kraftig oppkast samme dag og påfølgende slapphet og utilpasshet i noen dager. Jeg skal ta et møte med ba...

Hei. Har ei jente på 3 år som fikk cøliaki da hun var 1,5 år (var syk fra hun var 13 mnd). Det har vært noen uhell i barnehagen som har endt med kraftig oppkast samme dag og påfølgende slapphet og utilpasshet i noen dager. Jeg skal ta et møte med barnehagen for å snakke litt med de om konsekvenser på kort og lang sikt, og lurer på om dere kan si noe om det med konsekvenser på lang sikt. Jeg finner en del om konsekvenser ved langvarig ubehandlet cøliaki. Men finnes det noe dokumentasjon på langtidskonsekvenser ved hyppige uhell?

Siri, 1. juli 2021 14:18

Nei, vi har ingen dokumentasjon på konsekvensen av kortvarig uhell, men vi antar at tilhelingsprosessen blir forsinket.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.09

Er det et problem når pommes frites stekes i samme olje?

Hei! Takk for denne muligheten til å stille spørsmål. På restaurant får jeg ofte følgende beskjed: Vi frityrkoker pommes frites i samme frityrkoker som vi frityrsteker annen mat som inneholder gluten. Er det egentlig et problem? ...

Hei! Takk for denne muligheten til å stille spørsmål. På restaurant får jeg ofte følgende beskjed: Vi frityrkoker pommes frites i samme frityrkoker som vi frityrsteker annen mat som inneholder gluten. Er det egentlig et problem?

Ingrid, 1.Jun 2021 16:47

Forskning viser at som oftest går det greit - men ikke alltid. I en amerikansk pilotstudie (en liten forstudie) ble pommes frites kokt i frityrolje som var forurenset av gluten. Gluteninnholdet ble testet med to ulike metoder. I den ene testmetoden (Sandwich ELISA) ble det oppdaget gluten i fire av 20 tilfeller (28-80 ppm), i den andre testmetoden (Competetive ELISA) ble det oppdaget gluten i to av 20 tilfeller (29 og 270 ppm). Dette er en liten studie, men likevel relevant. Den viser jo at det kan forekomme glutenforurensing i «uren» frityr, og at det dermed ikke er helt trygt for en med cøliaki. Samtidig er det ikke mye forurensing det er snakk om, i hvert fall ikke i denne studien.

Andre studier viser at de fleste cøliakere har en viss toleransegrense for glutenforurensing, omtrent 30 ppm gluten daglig, men hvis det blir for mye og for ofte vil de reagere.

Jeg tenker at man unntaksvis kan tåle en mindre forurensing som tilsvarer det som studien viste, men at man bør ha som målsetting å unngå det så godt det lar seg gjøre. Man kan ha uflaks!     

Lise Friis Pedersen, 09. juni 2021 18.00

Er glutenuhell skadelig for barnet i magen?

Hei Jeg er gravid i uke 15 og har cøliaki. I går fikk jeg i meg en del gluten, da jeg fikk beskjed om at maten var glutenfri noe den ikke var. Er dette skadelig for barnet i magen? ...

Hei Jeg er gravid i uke 15 og har cøliaki. I går fikk jeg i meg en del gluten, da jeg fikk beskjed om at maten var glutenfri noe den ikke var. Er dette skadelig for barnet i magen?

Gravid, 5. mai 2021 16:53

Nei, vi har ingen holdepunkter for at en enkelthendelse (med gluten inntak) får noen konsekvenser for gravidieten eller for barnet.

Trond S. Halstensen, 05. mai 2021 18.51

Kan allergimedisin hjelpe hvis man har et glutenuhell?

Er det noe som tilsier at bruk av allergimedisin kan hjelpe ved glutenuhell? ...

Er det noe som tilsier at bruk av allergimedisin kan hjelpe ved glutenuhell?

Ann Christin, 27. april 2021 14:43

Nei, ikke som vi vet. Selv om mekanismen for de akutte plagene cøliakere kan få ved  glutenuhell (ikke alle får det) ikke er kartlagt, er det ikke en allergisk reaksjon hvor histamin formidler reaksjonen (det er derfor anti-histamin virker ved klassisk allergi). Cøliaki er i utgangspunktet en autoimmun reaksjon på gluten hvor man lager autoantistoffer (IgA) mot et enzym i kroppen, transglutaminase-2 som det finnes mye av i tarmen (men også alle andre steder i kroppen). Dette antistoffet binder seg til aktiverte enzymer og roter til den normale funksjonen. De akutte reaksjonene antar man skyldes akutt betennelse og kraftig produksjon av signalsubstanser fra betennelsesceller i slimhinnen, men ikke som ved klassisk allergi hvor man har IgE-antistoffer mot allergenet som sitter på overflaten av histaminholdige mastceller som blir aktivert når allergenet kommer i kontakt med dem . Da slipper de ut histamin som fører til hevelse, kløe og de andre plagene man kjenner til ved klassiske IgE-medierte allergiske reaksjoner. Derfor virker ikke allergimedisiner ved akutte glutenreaksjoner.

Trond S. Halstensen, 28. april 2021 18.55