Presse

Pressekontakter
 

altGeneralsekretær

Knut H. Peterson

knut.peterson@ncf.no

Telefon: 958 25 660

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

altRedaktør / informasjonskonsulent

Nina Sævik

nina.saevik@ncf.no

Telefon: 976 13 479


 

altRådgiver ernæring

Lise Friis Pedersen

lise.pedersen@ncf.no

Telefon: 934 20 292Foto: Bård Gundersen


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Brosjyre

Aktuelle saker

oppslag1.jpg

– Ekstra omsorgsdager gir oss en trygghet

 – Ekstra omsorgsdager gir oss en trygghet, sier Marius Evensen. Han gleder seg over vedtaket om at foreldre nå får rett til dobbelt så mange omsorgsdager på grunn av korona-viruset. Også foreldre som allerede har en utvidet rett til omsorgspenger, får disse doblet.

mat-ute-1200x500.jpg

Nyt naturen – spis maten ute!

I disse dager kan det være ekstra lurt å benytte seg av naturen om været tillater det. Ta med deg maten ut, enten den er ferdig tilberedt og spiseklar eller skal varmes på bål!

Sølja og Ki_1200x500.jpg

Snurr film: Ki blir syk

Ki er ikke i form, og blir lei seg da han får vite at han har fått cøliaki. Da er det jammen bra at han har en venn som Sølja. Hun har nemlig hatt cøliaki en stund, og har mange smarte tips å by på.

Handlevogn-(3)_web.jpg

Ingen grunn til å hamstre

Det er ingen grunn til å frykte at det vil bli tomt for glutenfrie matvarer, sier produsentene som Norsk cøliakiforening har vært i kontakt med.

Forskning_web.jpg

Cøliaki og koronavirus

NCF har mottatt spørsmål fra bekymrede medlemmer angående koronaviruset og cøliaki. Du har antagelig ikke større risiko for verken å få koronaviruset eller bli hardere rammet enn andre, selv om du har cøliaki.

Ultraprosessert mat_1200x500.jpg

Ultraprosessert mat – verre enn sitt rykte?

Millioner av europeere risikerer å utvikle flere kroniske sykdommer på grunn av inntak av industrifremstilt mat, eller såkalt ultraprosessert mat. Ferdigmat, posemat, brus, kakemikser, frokostblandinger og godteri – inngår alle i denne kategorien.

Klikk på logoene for mer info