Presse

Pressekontakter
 

altGeneralsekretær

Knut H. Peterson

knut.peterson@ncf.no

Telefon: 958 25 660

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

altRedaktør / informasjonskonsulent

Nina Sævik

nina.saevik@ncf.no

Telefon: 976 13 479


 

altRådgiver ernæring

Lise Friis Pedersen

lise.pedersen@ncf.no

Telefon: 934 20 292



Foto: Bård Gundersen


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Brosjyre

Aktuelle saker

Forskningsutstyr (2).jpg

Tynntarmskreft og cøliaki

Personer med cøliaki har større risiko for å få tynntarmskreft enn personer uten cøliaki. Risikoen for å utvikle kreftformen er likevel lav.

 

Årets glutenfrie bedrift 2020 - 500x1200.jpg

Årets glutenfrie bedrift 2020

Vinnerne av Årets glutenfrie bedrift 2020 er kåret. Vi har i år funnet fire verdige vinnere til denne høythengende prisen, som ble opprettet for å stimulere til et godt glutenfritt tilbud.

Havre.jpg

Glutenfri havre - supermat!

På grunn av gode helseeffekter er interessen for havre økende over hele verden. Her får du vite hvorfor glutenfri havre er bra for deg – og inspirasjon til hva du kan lage selv!

To-tortillas-for-web.jpg

Glutenfritt tortilla-hack

Har du sett tortillatrikset på Tik Tok? Vi har gjort det glutenfritt.

Forskning_iStock-1213006781-web.jpg

Cøliaki og koronavaksine

Endelig har koronavaksinen kommet og vi får en beskyttelse mot Covid-19. Men hvordan vil de som har cøliaki reagere på vaksinen? Vi har spurt en av landets fremste eksperter.

Frukt og musli_1200x500.jpg

Kan gravides kosthold påvirke cøliaki hos barnet?

De gravide som får i seg mest fiber, og spesielt fra frukt og bær, har 36 prosent lavere risiko for å få barn med cøliaki sammenlignet med gravide som får i seg lite fiber, viser ny norsk forskning.

Klikk på logoene for mer info