Presse

Pressekontakter
 

altGeneralsekretær

Knut H. Peterson

knut.peterson@ncf.no

Telefon: 958 25 660

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

altRedaktør / informasjonskonsulent

Nina Sævik

nina.saevik@ncf.no

Telefon: 976 13 479


 

altRådgiver ernæring

Lise Friis Pedersen

lise.pedersen@ncf.no

Telefon: 934 20 292Foto: Bård Gundersen


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Brosjyre

Aktuelle saker

Pakke gave kroppet.jpg

Glutenfri julekalender

Ho ho ho! I år har vi julekalender og du kan vinne deilige, glutenfrie gaver på Instagram. Bli med!

corona_1200x500.jpg

Korona - et pågående prosjekt

Professor og immunolog Anne Spurkland beskriver koronapandemien som et pågående forskningsprosjekt med syv milliarder mennesker i potten. Et prosjekt hun har ingen intensjoner om å bli en del av.

Sunn mat nettside.jpg

18 tips til deg som er nydiagnostisert

Å få en diagnose kan være overveldende. Du har fått cøliaki - men hva betyr det i praksis for deg? Hva kan du spise og hva kan du gjøre? Vi har samlet noen gode råd til din nye hverdag.

 

ordsky nett.jpg

Gratis samtale med ernæringsrådgiver

 

Nye tider gir nye utfordringer, men også nye løsninger. Er du ny med cøliakidiagnose og medlem hos oss, har NCF nå et supertilbud til deg: En 45 minutters samtale med ernæringsrådgiver - helt gratis!

Spørsmålstegn.jpg

Spørsmål til Nav

Nav vet per i dag ikke hvem som har cøliaki og hvem som har non-cøliakisk glutensensitivitet. Så hvordan tenker Nav å håndtere et eventuelt kutt i grunnstønaden?

Forskning (2) for nett.jpg

Ny og bedre metode for å diagnostisere cøliaki

– Prosjektet gjelder innsamling av blodprøver fra deltakere i HUNT4-undersøkelsen i Trøndelag til bruk i et prosjekt hvor vi prøver å utvikle en ny og bedre metode for å diagnostisere cøliaki, sier professor Ludvig M. Sollid.

Klikk på logoene for mer info