Tåler jeg som cøliaker alle slags vanlige soyasauser? Eller må de være merket glutenfrie?
Spør våre eksperter
Har du spørsmål om glutenintoleranse? Trenger du kanskje noen råd om ernæring – eller tips til hvordan få til den glutenfrie baksten? Send inn spørsmål til nettpraten og få svar onsdager mellom kl. 18.00 og 20.00! (Svartiden kan være lenger i sommer pga. ferie.)

Trond S. Halstensen er professor dr.med. ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo. Han har også en overlegestilling ved Lovisenberg Diakonale Sykehus hvor han jobber med utredning av glutenreaksjoner. Han har vært medlem av NCFs fagråd siden 1994, og leder siden 2008. Han er en prisbelønt norsk immunolog, og er blant annet kjent for sine studier av cøliaki.

Lise Friis Pedersen er seniorrådgiver ernæring i NCF og har en master i samfunnsernæring. Lise har i mange år lært opp kursledere til "Den glutenfrie bakeskolen" i NCF og har ansvar for ernæringsrelaterte spørsmål. Hun brenner for at både barn og voksne med cøliaki skal få en enklere og tryggere hverdag.
Spørsmål kan sendes inn når som helst, men for å få svar på ernærings- og bakespørsmål førstkommende onsdag, må spørsmål sendes inn tirsdag i forveien innen kl. 16.00 (gjelder ikke medisinske spørsmål, disse kan sendes inn rett før og under selve nettpraten). NB! Ikke bruk fullt navn og unngå å legge inn personlige opplysninger.
- Alkohol
- Andre sykdommer/tilstander
- Baking
- Barn
- Behandling
- Covid-19
- Cøliaki
- Cøliakipille
- DH
- Diagnostisering
- Ernæring
- Ernæring og baking
- FODMAP-diett
- Forskning
- Glutenintoleranse
- Glutenuhell
- Gravid
- Grunnstønad
- Hveteallergi
- Hvetestivelse
- Håndtering
- Ikke-cøliakisk glutensensitivitet
- Ingredienser
- Irritabel tarmsyndrom
- Kontaminering
- Kosthold
- Kosthold/mat
- Kosttilskudd
- Laktoseintoleranse
- Medisin
- Medisinsk
- Merking
- Merking av glutenfri mat
- Oppfølging
- Reise
- Sjokolade og godteri
- Skole/SFO/barnehage
- Spise ute
- Symptomer
- Tannskader
- Trening
Kan jeg spise vanlig soyasaus?



Nei, alle vanlige, tradisjonelle soyasauser er glutenfrie fordi gjæringsprosessen bryter ned proteinene til aminosyrer, så de blir glutenfrie.
Finnes det glutenfri byggmaltekstrakt?


Hei, jeg har kjøpt Goodly mørke rundstykker med solsikkekjerner og Fria familiekneip, som begge skal være glutenfrie. Men i ingredienslista står det byggmalt/maltekstrakt av bygg (på den ene var bygg uthevet). Når jeg søker så kommer det opp, også fra NCF, at glutenfri byggmaltekstrakt ikke finnes. Hvordan kan dette være mulig? Er ikke rundstykkene glutenfrie - slik de er merket?

Byggmalt lages ved å spire byggkorn som deretter blir tørket og ristet. Byggmaltekstrakt er et konsentrat av byggmalt, og er laget ved å trekke ut sukkerarter og andre løselige stoffer fra malten. Byggmaltekstrakt inneholder vanligvis noe gluten, men i varierende mengde, og kan produseres på en måte ved at man renser vekk proteinene så den blir glutenfri (<20 ppm gluten). I glutenfrie produkter benyttes glutenfri malt/maltekstrakt.
Det er strengt regelverk mht hva som kan tilsettes i glutenfrie produkter, og glutenholdige ingredienser tillates ikke. Så du kan være trygg når du spiser glutenfritt.
Hva betyr cøliakiprøvene?


Hei. Har tatt blodprøver hos legen som viste: Transglutaminase (tTG) IgA:Positiv (11,0)*H ([7) . Fikk cøliakidiagnosen i mars/april i 2021. Betyr dette at sykdommen enda er aktiv og at jeg får i meg gluten? Eller er det så lite utslag at det er ubetydelig? Har spist mer på restaurant både i Norge og i utland i år, så kanskje det har noe med det å gjøre. Prøver å være nøye, men spiser pomfri, selv om de ikke har egen frityr der jeg spiser.

Når man får diagosen i voksen alder så kan det ta det forbausende lang tid før immunologien har roet segnpå GFD, inkludert TG2-IgA. Det kan, men behøver ikke bety, at du får i deg nok gluten til å holde cøliaki-inflamasjonen i tarmen ved like. Mange bruker år på å bli biokjemisk normale. Ta det med ro, men vær nøye med hva du spiser på resturanter.
Skal jeg slå meg til ro med at det er vitaminmangel og Vitiligo?


Hei. Jeg har nettopp vært hos fastlege og fått påvist Vitiligo og mangel på vitamin B12 (147p.mol) og D-vitamin (til tross for nettopp overstått 4 ukers ferie med bare sol). Andre vitaminer/næringstoffer er målt til å være i nedre del av normalområdet. Min datter har cøliaki og jeg spiser derfor svært lite gluten sammenlignet med et norsk normalkosthold. Typisk begrenser det seg til et par brødskiver eller grove knekkebrød til lunsj, og et par taco-lefser eller pizzastykker på fredagen. Transglutaminase er målt til 4,6 og Anti-deam til 6,5. De er, som jeg forstår det, i den litt høyere enden av normalområdet, selv om jeg spiser lite gluten. Tenker du at jeg bør be om utredning for cøliaki, eller kan jeg slå meg til ro med at det bare er Vitiligo og vitaminmangel? Legen har så langt bare foreslått vitamintilskudd.

Legen din har jo ikke noen andre alternativer, da du spiser så lite gluten at cøliakien neppe er særlig aktiv. Din vitiligo sier egentlig at du har tendensen til autoimmunitet og derved også til å kunne ha cøliaki. Jeg er enig, de normale blodprøvene kan tyde på en cøliaki som ikke er så aktiv pga lavt gluteninnhold i kosten. Man kan bare diagnostisere en aktiv cøliaki, og for å få cøliakien kreves det nok gluten, lenge nok til at man kan regne med at den er diagnostiserbar. Det er en dose-respons kurve, desto mer glutenholdig mat du spiser desto mer aktiv blir din eventuelle cøliaki og derved lettere å diagnostisere. Man antar det holder med 3 glutenholdige brødskiver pr dag i minimum 6 uker for å reaktivere en cøliaki, men desto mer, desto bedre mhp cøliakiaktiviteten og diagnostiserbarheten. Alternativt til brødspising så kan man kjøpe "Glutenmel" (helsekostforetninger/ "google it") som er en tørr melaktiv pulver som består nesten av bare ren gluten. Mange synes dette er bedre som glutenprovokasjon enn brødskiver.
Er tradisjonell brygget soyasaus glutenfri?


Hei, jeg har en datter på 12 år med cøliaki. Hun blir skikkelig dårlig når hun får i seg gluten så er veldig streng selv med hva hun putter i munnen. Selv ting hun synes er veldig godt velger hun bort dersom hun er usikker. Pga dette har vi vært lite ute og spist på restaurant med henne da hun er redd for å bli dårlig. Hun og jeg skal på far/datter tur til Stockholm neste uke og jeg har booket bord på et sted som heter Sushi Sho som jeg har funnet anbefalt for glutenfri sushi i Stockholm. Sushi er det beste hun vet og hun gleder seg veldig. Jeg fikk mail av restauranten i går ( se under). Ringte dem i dag og Matilda (som sendte mail) fortalte at de må sende info, men at det er testet og de ikke finner noe gluten i soyasausen. Min datter blir ikke dårlig av produkter der det står «kan inneholde spor av». Har dere noe erfaring/råd med denne typen svar/ problemstilling? Beklager lang mail. Takk for eventuelt hjelp. Mvh Erik Engebretsen Mailsvar: Sv: Ny bokning fràn Sushi Sho Hi Erik, We can not exclude soy sauce from our menu. We have a traditionally crafted soy sauce from Shibanuma, which is fermented in the traditional way for over three years in wooden barrels. According to the lab results from the Swedish National Food Agency, there is no detectable gluten remaining after this process. Does this work for you or not? Best regards, Matilda Sushi Sho

Tradisjonelt brygget soyasaus, selv om den er produsert av hvete, er glutenfri. Dette er vis i uttallige tester. I Sverige har tradisjopnelt brygget soyasaus vært lov for de med cøliaki lenge. I Norge har vi vært mer restriktive, men har nå bestemt at vi kan gjøre som svenskene. Så din datter kan trygt spise soyasaus.
Samsvarer blodprøver med tarmskade ved cøliaki?


Hei, hvor godt samsvar er det mellom blodprøver og tarmskade ved cøliaki? Kan man stole 100% på at dersom blodprøvene er fine, så er det ingen tarmskade? Tenker på hvor streng man må være mhp eventuell forurensning med gluten.

Blodprøven (TG2-IgA) blir normal før tarmen normaliseres. Hos voksne tar det forbausende lang tid før tarmen blir normalisert på GFD. Finske CeD pasienter brukte f.eks. >10år før 90% hadde normalisert tynntarm, så ca halvparten var normalisert etter 5 år på GFD. Så det tar tid å bli frisk fra sin cøliaki på GFD (også klinisk mhp plager og ubehag kan det ta forbausende lang tid). Cøliaki sykdommen aktiveres langsomt på glutenholdig mat og forsvinner/faller til ro langsomt på glutenfri kost (vi snakker 1-3 år før voksendiagnostiserte pasienter føler seg "normale"). Man trenger ikke være bekymret for "forurensninger/spormengder" med gluten, det er ikke her problemet er. Det er de bevisste eller ubevisste "glutenuhellene" der man får i seg større mengder gluten som er problemet. Det blir det sykdomsaktivering av, uavhengig av om man har plager eller ikke. Gjentatte "uhell" gir sykdomsreaktivering.
Hva skjer med cøliakipillen?


Hei! Er det noe nytt vedrørende Gluten Go (eller tilsvarende piller) og cøliaki?

Nei, ikke mhp godkjenning av cøliaki-sykdoms modifiserende tabletter til bruk av cøliakere som vil spise et normalt kosthold.
Hva kan magesmertene være?


Hei. Har en datter på 11 år som ble diagnostisert med cøliaki for 5 år siden. Mor har cøliaki så vi har god kontroll på gluten i matveien føler vi, og min datter er selv flink til å holde seg til glutenfritt. For 9 mnd siden begynte hun å få magesmerter og kvalme daglig. Hun våkner alltid opp med vondt og kvalm, og får anfall hver dag iløpet av dagen. Det kan noen ganger være ganske sterke smerter. Vi klarer ikke se sammenheng mellom når hun får det og for eksempel matinntak eller dotrang. Hun får også vondt under lystig aktivitet. Hun er aktiv i hverdagen og driver med mye organisert idrett, og har godt humør. Vi har vært til sjekk både til fastlege, for nyrer og på gastro på barneklinikken i Bergen. De finner ingenting galt, blodprøver og cøliakiprøvene er fine. Siste beskjeden vi fikk fra gastro var at hun måtte prøve å ikke fokusere så mye på det, da hjerne og tarm kommuniserer. Dette er noen måneder siden, og vår datter sliter fortsatt og har gått fra supersosial til at hun vegrer seg til å gjøre ting for hun er redd for å få anfall. Avføring er normal, beskriver smerter i nedre del av mage, men også over navlen og på sidene. Vi vet det ikke går an å konkludere noe her inne, men har du noen forslag til hva vi bør gjøre videre eller hva som kan være grunnen. Vi tenkte å prøve laktosefritt en periode, og så kanskje havrefritt? Ellers i villrede og desperat etter å finne en løsning..

Å finne årsaken til magesmerter hos (store) barn er ofte utfordrende. Dels kan det være "funksjonelt" (mange problemer setter seg i magen), dels forstoppelse og gassproduksjon, som en variant av irritable tykktarmssyndrom (IBS), dels kan det være allergi/intoleranse mot matvarer som er dukket opp i den glutenfrie kosten. Havre er en slikt allergen matvare (sammen med soya) som endel reagerer på med gassproduksjon og derved smerter og oppblåsthet. Ofte må man føre dagbok over hva man spiser og hvilke reaksjonene man har, før man klarer å se sammenhengen. Vi antar at det ikke har med cøliakien å gjøre siden blodprøvene er fine, men sikker kan man aldri være (at hun spiser glutenholdig kost med de andre, uten å ville si det til dere).
Som du antyder er det umulig for meg å stille noen diagnose over nettet, så det må bli noen generelle råd om hvordan man kartlegger problemstillingen. Men det behøver ikke komme fra mage-tarm, man har både urinveier og indre kjønnsorganer i nedre bekken, begge organsystemer kan gi mageplager ved infeksjonssykdommer.
Vil mitt ufødte barn arve fars cøliaki?


Hei! Samboeren min har cøliaki, jeg har ikke. Jeg spiser derfor vanlig kost, og ikke glutenfritt. Samboer fikk diagnosen i en alder av 36, uten å være noe særlig plaget tidligere i livet. Vi venter nå vårt første barn og jeg lurer på hva er sannsynligheten for at barnet arver fars cøliaki? Hva bør vi være obs på av symptomer? Og hva med amming og morsmelk? Overføres gluten i morsmelken? Tusen takk for svar og den gode jobben dere gjør!

Den arvelige komponenten er der, men de fleste barn av cøliakere (>80%) får ikke selv cøliaki. Det er ingenting du kan gjøre for å forhindre en eventuell cøliakiutvikling, så spis normalt, amm normalt og introduser hvetegrøt som normalt om enn med en litt forsiktig start. Utvikler barnet cøliaki så tyder all forskning på at man utvikler det i løpet av barneårene uavhengig av foringsregimer/forsinket oppstart med hvete/avholdenhet fra hvete i 12-18 mnd etc.
Hva gjør jeg når jeg ikke stoler på om maten i kantina er kontaminert?


Jeg har nettop fått påvist cøliaki. Har gått i dialog med kjøkkensjefen i kantinen på jobb da de serverer flere varmretter og salater som ikke inneholder gluten om hvilke retter som er trygge for meg. Jeg opplever at det er ulik kompetanse hos kokkene om krysskontaminering. Noen ganger treffer jeg på kokker som har god forståelse som har laget den naturlig glutenfrie retten selv og kan garantere at retten er fri for krysskontaminering, hvor de også lister opp alle ingrediensene og hvor de tenker gjennom mulighet for kontaminering. Andre ganger får jeg det korte svaret - «det er et storkjøkken så nei». Utfordringen min som nydiagnosert er at jeg ikke helt skjønner hvordan jeg skal vurdere hva som er godt nok og om de glutenfrie varmrettene er trygge nok. Hva tenker dere? Er det trygt å spise rettene hvor gluten ikke står på allergenlisten? Jeg tenker at med enkle grep og rutiner at flere av rettene kunne vært tryggere? Kjøkkenet har rutiner hvor de også tilbereder glutenfri sandwich hver dag, men jeg tror ikke jeg klarer å spise så en club sandwich hver eneste dag.

Kokker er som folk flest, noen er mer velvillig innstilte og andre ikke. Noen har mye kunnskap og erfaring, mens andre har det ikke. Det er upraktisk for kundene at det er slik, og det kan være vanskelig å gjøre noe med det. Du kan jo forsøke å henvende deg til eieren av kantinen for å høre om de har noen ideer til hvordan matserveringen kan bli bedre og tryggere. Du kan foreslå at de kan delta på et kurs i regi av NCF ncf.no/kurs Man kommer ofte langt med å være imøtekommende og positiv, og da blir man som oftest enige. Men kokker kommer og går, så det beste hadde vært om kantinen kunne hatt matintoleranse og kontaminering som en del av opplæringen, men det kan det hende de har allerede. Hør med dem.
Du må også huske at mat og mathåndering er mye mer utfordrende når du er nye med cøliaki enn når du blir mer erfaren. Etter hvert som du lærer mer vil du også lettere kunne oppdage om det er noe som ikke stemmer eller se glutenfeller lettere.
Vil også tipse deg om å finne fram informasjon på nettsidene til Mattilsynet https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/merking-av-mat/merking-av-ikke-ferdigpakket-mat eller hos oss i NCF https://ncf.no/coliaki/brosjyrer-og-faktaark som du kan printe ut og dele ut til de som jobber i kantina.
Bør jeg droppe salatbaren på grunn av cøliaki?


Hei. Har spist salatbar 2 dager på rad. Vært ekstremt trøtt og sliten i dag. Kan selvfølgelig være andre årsaker, men lurer på om det egentlig går an å spise salatbar når man har cøliaki? Hadde grønnsaker, egg, marinert kylling, kyllingkjøttboller og en miks med ris, bønner osv. Ingenting var merket med gluten. Kyllingkjøttbollene sto det ikke ingrediensliste, men tenkte det ville vært merket om de inneholdt..

Ja, det skal være merket om det inneholder hvete/bygg/rug (gluten), og i butikken ville man sikkert funnet slik merking dersom de inneholdt hvete, men vanligvis lages kjøttboller med potetmel og/eller hvetemel/kavring som fortykningsmiddel og det kan vel også være hvete i marienringssauser. Spørsmåler er om man kan stole på resturanters eller butikkers merkingspolitkk. Mange resturanter/spisesteder er sikkert veldig nøye, men kan man være sikker på at de faktisk merker alt som er i en salatbar. Jeg er usikker. Samtidig så skal man ikke alltid legge skylden på det man spiser som årsak til guffenhet/dårlig mage/sykdom, man kan bli smittet via andre veier og/eller få i seg andre ting som gir slike reaksjoner.
Er det lov å selge kontaminert mat?


For noen uker siden, var søsteren min (som også har cøliaki) på en restaurant/bistro som tilbydde glutenfri pizza. Hun var svært nøye med å stille kontrollspørsmål om tilbereding og mathygiene, og fikk beskjed om at glutenfri pizza blir tilberedt på rengjort separat benk, og stekes i egen ovn. Det er jo helt supert, tenkte hun. Hun var på reise denne helgen og spiste hjemme hos noen andre også, og ble kjempedårlig. Så jævlig dårlig at hun måtte være hjemme fra jobben i mange dager. Hun la derfor "skylda på" dem hun hadde vært på besøk hos, fordi alle andre steder hadde vært trygge. Noen uker senere, reiste jeg og søsteren min til nevnte bistro, fordi de hadde så god pizza der. Denne gangen var det jeg som bestilte, og stilte oppfølgingsspørsmålene. Men denne gangen kunne jenta i disken fortelle at de IKKE har spesielle rutiner og regler for tilbereding av glutenfri pizzabunn, og alle pizzaer blir stekt i samme steinovn UTEN eget underlag. HVA i alle dager!? Er det lov? Og ikke minst, er det lov å lyve til kunder med cøliaki!? Og hvordan i all verden håndterer man dette, hvem skal man rapportere til? Vi konkluderte med at de hun hadde vært på besøk hos den helgen ikke var skyldig i forgiftningen likevel. Hun endte med å gi en kraftig skyllebøtte til resepsjonisten, og vi takket nei til middag hos dem. Men det fikk meg til å undre - har egentlig restauranter lov til å tilby glutenfrie alternativer, hvis alternativet til syvende og sist IKKE ER GLUTENFRITT!? 😭 Mvh Ingrid

Utfra hva du skriver så synes jeg det er vanskelig å si hvor din søster kan ha fått i seg gluten eller blitt matforgiftet. Spiste hun både pizzaen og hjemme hos de hun besøkte i løpet av samme dag? Hvor lenge etter måltidet ble hun syk? Vanligvis går det 1-4 timer etter et måltid før glutenreaksjonen kommer. Vi vet heller ikke hvem på restauranten som snakket sant? Var det når søsteren din var der eller var det når du var der? Det kan jo hende at den/de ansatte «gjettet» seg til rutinene for glutenfritt og egentlig ikke kjente til rutinene. Så jeg synes det er vanskelig å mene noe i dette tilfellet.
Når det gjelder å rapportere glutenuhell så er det Mattilsynet du kan ta kontakt med. Se: https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/merking-av-mat/merking-av-ikke-ferdigpakket-mat Det er også Mattilsynet som kontrollerer rutinene til spisestedene. På Mattilsynet sine nettsider fant jeg følgende informasjon: I virksomheter som tilbyr ikke-ferdigpakkede matvarer, er det virksomheten selv som er juridisk ansvarlig for at matinformasjonen er korrekt og oppfyller kravene i regelverket. Dette kan for eksempel være driftsansvarlig for kantinen, daglig leder eller kjøkkensjef. Den som har ansvaret skal sørge for at matinformasjon er korrekt, oppdatert og tilgjengelig.Ved usikkerhet skal maten ikke serveres før dette er avklart. Dersom maten inneholder et allergen og dette ikke kommer frem av merkingen, vil denne maten bli ansett som helseskadelig eller utrygg. Et næringsmiddel skal ikke omsettes dersom det er helseskadelig.
De står at de har ikke lov til å selge mat som er helseskadelig – og det gjelder jo gluten for de som har cøliaki. Det står at det er virksomheten som er juridisk ansvarlig, så da er det jo på en måte «ulovlig» men det står ingenting om hvilke konsekvenser dette kan få (bortsett fra at de mest sannsynlig ikke får «smilefjes»). Men hvis du tar kontakt med Mattilsynet for å rapportere (hvis det er der hun har blitt syk), så kan du jo høre med dem om dette samtidig.
Hva mener VG med ny risikofaktor for folk med cølikaki?


VG skriver: Kobles til ny risikofaktor! Hva betyr det?

For den enkelte pasient eller pårørende betyr dette ingenting, men det er av interesse at ved å undersøke alle som faktisk har cøliaki i en befolkning på over 55 000 individer (etter en befolkningsscreening, "HUNT" (HelseUndersøkelsen i Nordt-Tøndelag), og ikke bare de man vet har cøliaki), så finner man andre genetisk risiko-områder som gir økt risiko for cøliaki og ofte også for andre autoimmun sykdommer, men hver av disse nye områdene har liten betydning i seg selv. Den viktigeste genetiske risikoen er vevstypen (HLA) DQ2.5 og DQ8 (de såkalte cøliaki-genet), men det har >40 % av oss, mens kun 1,5 % har cøliaki, så der mye mer enn bare en genetisk risiko som fører til cøliaki og det er flere genetiske risiki som spiller inn.
Publikasjonen finnes her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40473712/
Kan jeg få jobb i Forsvaret med cøliaki?


Mann tyveårene, diagnosert med cøliaki i 4-5 års alderen. To inntak av gluten ved uhell mellom 6 år og 15 år, feberreaksjon ved 6 år og ingen reaksjon ved 15 år. Har spist glutenfritt hele livet og er symptomfri. Ønsker nå en karriere innenfor militæret og har derfor eksperimentert med gluteninntak helt uten reaksjoner i 24 års alderen. Skal til nye runde med antistoff og enzymprøver for å kontrollere cøliaki. Dersom de prøvene fortsatt er positive, hvordan kan man formidle dette til forsvaret med tanke på at jeg er symptomsfri og "kan spise noe over en periode, men styrer helst unna" under tjenesten.

Du kan fortsatt jobbe i Forsvaret og ha cøliaki, som du kan lese mer om her: Uten glutenfri mat og drikke, duger helten ikke
Du har cøliaki og sykdommen vil reaktiveres ved normal glutenholdig militærkost. Sykdommen bruker tid på å reaktivers og lang tid på å falle til ro (år). Militærets regler kjenner jeg ikke, men det er en dårlig ide å tvinge seg til å tåle noe man egentlig ikke tåler, for å gjennomføre en karriere man egentlig ikke kan fortsette med (når du blir syk). Du vil bli syk, tidspunktet og alvorligheten vil nok være avhengig av mengden gluten du konsumerer, men cøliakien reaktivers og da med ekstra kraft.
Kan det være gluten i krydder?


Hei! Hvordan vet man om kryddere man kjøper faktisk er glutenfrie om det ikke står «glutenfri» på dem? Jeg pleide å kjøpe krydre fra asiatiske/utenlands butikker og det pleier å stå «produced in a facility that handles gluten». Om jeg kjøper faktisk paprika krydder på REMA 1000, kan det hende det samme gjelder der og? At krydderet der også har blitt håndtert i en fabrikk som også håndterer gluten? Har en historie med spiseforstyrrelser i tillegg, så dette gjør det litt mer utfordrende for meg å navigere.:) Jeg vil ikke bekymre meg for mye, så spør her :) Takk på forhånd!

Mengden gluten i en hypotetisk forurenset krydderblanding er nok svært lav, og da betyr det lite om det lille du bruker i maten din, innholder spormengder av gluten. Vi vet at det krever en viss mengde gluten daglig for å reaktivere cøliakien, og dette er mye mer gluten enn det som kan tilføres via en spormengde forurenset krydderblanding. Og norske produsenter MÅ merke sine produkter med allergener, i følge Mattilsynet. Så i utgangspunktet ville jeg ikke begymret meg for dette.
Er det trygt å spise mat der det står «made in a factory that handles gluten»?


Er det trygt å spise krydder eller matvarer der det står «made in a factory that handles gluten»? Synes det blir så vanskelig å vite hva som er OK og ikke. Jeg har cøliaki.

Ja, det anser vi som trygt. Dette er en merking basert på juridiske vurderinger. Blir ikke mye gluten av dette i din mat om det skulle vise seg at krydderet var forurenset med glutenholdige bestandeler.
Er gjær og xantangummi glutenfritt?


Hva heter gjærglutenfri? Og kan vi bruker gjær? Xantanagummi når vi baker brød.

All gjær som selges i Norge er glutenfri og kan brukes i et glutenfritt kosthold. Xantangummi er også glutenfri og kan også trygt benyttes i glutenfri bakst.
Hva bør jeg gjøre før koloskopien?


Har fått henvisning til koloskopi med bakgrunn i historikk og sykdomsbilde, selv om blodprøver var negativ. Jeg har egentlig gått mer over i et fodmap og cøliakivennlig kosthold i lang tid. Hvordan bør jeg gå tilbake til et kosthold før koloskopi og hvor lang tid før undersøkelsen bør jeg starte med det for å «aktivere» ( selv om plagene forverres?

En koloskopi er å se innsiden av tykktarmen, det har lite med cøliaki å gjøre, siden det gir tynntarmsforandringer. Du behøver ikke gjøre noe mhp tarmundersøkelse og mulig cøliaki, da de nok sjekker andre ting i tykktarmen din.
Hvorfor blir plagene verre etter at hun startet på glutenfritt kosthold?


Min datter fikk diagnosen for 5 mnd siden etter P-transglutaminase tTg IgA på 245,8 ([14,9) og en uke senere var den >250.Samme prøve (tTG) tatt 4 uker etter viste 149,7, så er god nedgang. Mageplagene nå er stort sett daglige, men ikke like kraftige som i starten. Mageplagene ble verre etter oppstart på glutenfri kost. Legen som diagnostiserte nevnte IBS som er mulig tilleggsdiagnose. Går på laktosefri kost, kuttet ut hvitløk, mat som gir luft i magen, men har ikke gått inn for kun low food map, men begrenser/kutter noe på enkelte matvarer. Hun hadde før diagnosen schlatters i begge knær, men dette forsvant flere mnd før diagnosen.Problemet nå er at hun har muskelverk, klager spes.over begge beina. Knærne, leggene og anklene og dette hemmer henne i daglig aktivitet. Har generelt vondt ellers i kroppen også også ved hvile. Muskelsmertene har blitt verre de siste mnd. Før diagnosen hadde hun gjentatte perioder vi trodde hun hadde en infeksjon, men alle prøver var fine og resten av familien ble ikke syke. Nå er denne muskelverken verre enn før glutenfri kost fordi at den er der hver dag. Hun sier hun kjenner det i hele kroppen. Klager også over hodepine. Går på høye tilskudd av B12 og folat (2 mg x2/dgl av begge), dette har hun gjort i flere mnd, så tror verdiene nå skal være ok. Får tatt nye prøver i august. Vi er rådville her og føler at vi ikke får hjelp. Alt skyldes på IBS, men plagene er verre nå enn før diagnosen da de kom sporadisk, nå er det hver dag. Beina blir verre i aktivitet, resten av kroppen er generelt vond også i hvile.

Det er ikke så lett å svare på hvorfor hun får større plager nå enn det hun hadde før hun ble diagnostisert, det har gått kort tid. Det er ikke typiske plager hun har med smerter i kroppen så muligens bør man tenke litt utenfor boksen og se etter andre autoimmune tilstander som muligens kan forklare hennes plager. Jeg vet ikke hennes alder, så dette blir spekulativt. Det er nok mest sannsynelig en overgangsfase hvor hun vil få det bedre etterhvert som hun holder en strikt glutenfri diet. Man kan prøve å føre en dagbok over hva hun spiser og hvilke reaksjoner hun har. Etter noen måneder så fremkommer det kanskje et mønster som hinter til årsakssammenhengen.
Er det spor av gluten i havre- og mandelmelk?


Hei! Jeg har cøliaki, kan jeg drikke mandelmelk som har havre i ingredienslisten? Det står ikke ‘spor av gluten’ på kartongen.

Er det Berit Nordstrand sin mandel og havre du henviser til? Hvis produsenten har benyttet vanlig havre burde produktet merkes med "spor av",hvis de har benyttet glutenfri havre burde produktet merkes "havre (glutenfri)". Om du kan drikke dette produktet så er svaret ja, men i begrensede mengder. Ett glass om dagen inneholder såpass lite potensiell glutenforurensing at det ikke vil gjøre noe skade. NCF testet Oatly sine havreprodukter for et par år siden og fant ikke gluten (<10 ppm) i noen av de. Oatly selv har valgt å ikke teste og selge produktene som glutenfrie eller lavgluten (<100 ppm), men har oppgitt at de inneholder maks 100 ppm gluten, som oftest mindre.