Vil en gryterett med øl inneholde for mye øl?

Vil en gryterett med kjøtt og grønnsaker, kokt med vanlig øl i kraften, gi for mye gluten totalt sett? Ble servert dette forleden, og ble veldig i tvil. Kokken «hadde ikke tenkt på det», og det kom fram tilfeldig da det ble snakk om oppskriften.

Lise svarer

Det kommer an på type øl. En vanlig pilsner (en klar øl) inneholder ikke mye gluten - kanskje så lite som 20 ppm gluten, mens et mørkt øl og et hveteøl inneholder en del mer (testet av Livsmedelsverket). Om selve retten er glutenfri (<20 ppm gluten) eller ikke kommer an på øltype og mengde øl. Uansett, hvis du ikke fikk en reaksjon får du mest sannsynlig ikke skader i tarmen heller. Husk at man må spise glutenholdig kost i 6-8 uker før man får såpass skader på tarmen at man kan få en diagnose. Nå skal jeg ikke friskmelde øl, for vi anbefaler aldri en med cøliaki å bruke annet enn glutenfritt øl.