Hvorfor merkes øl forskjellig?

Jeg drikker av og til glutenfri Daura Damm øl kjøpt på Vinmonopolet. På flasken står det at dette ølet er under 3 PPM. På andre glutenfrie øl på Vinmonopolet og i dagligvarebutikker står det under 20 PPM. Hva er årsaken til dette? Er det bare ulikt testutstyr? At noen har utstyr som måler helt ned til under 3 PPM, og andre har bare utstyr som målet ned til under 20 PPM? Går ut i fra at det er samme enzym o.l som brukes til framstilling av alle glutenfrie øl. Har du en forklaring?

Trond svarer

Takk for tipset. Man (WHO sin Codex allimentarius og EU) har valgt grensen: mindre enn 20ppm (part per million = mindre enn 20mg gluten pr liter/kg vare) som den praktiske grensen for varer som skal selges til cøliakere som glutenfrie. De ulike testsystemene kommer med lavere verdier (tall) men de ansees ikke for å være robuste nok, så man angir nivået som <20ppm (selvom det er 0ppm). I kompleks mat som er varmebehandlet kan det være teknisk vanskelig å stabilt kunne identifisere så små mengder og kvantifisere de riktig. Det har heller ingen påvist negativ effekt om man konsumere mat som faktisk inneholdet 19ppm gluten. Italienske studier undersøkte hvordan tarmen reagerte dersom all mat man spiste inneholdt 100ppm (den andre grensen man har), og etter en stund var det tegn til at tarmen hos 7/10 unge gutter begynte å reagere på disse mengdene. Det at det er merket <3ppm på en ølflaske og < 20ppm på en annen flaske med med glutenfritt øl,  betyr ikke at den ene flasken inneholder mer gluten enn den andre. Merkereglene i Norge er også såpass strenge at jeg tviler på at det er lov til å merke glutenfrie produkter med noe annet enn <20ppm gluten, som er den fastlagte grensen for glutenfritt. (Litt som at sørlandschips ikke kunne merke posene sine "ikke tilsatt sukker" da ikke noe potetgull er tilsatt sukker).