Hvorfor reagerer jeg ulikt ved glutenuhell?

Hei. Har hatt cøliaki i 8 år nå, og er påpasselig med maten. Noen ganger har jeg vært uheldig og fått i meg gluten, opplever da at symptomene varierer veldig. Noen ganger får jeg akutte magesmerter med oppkast og diaré, andre ganger bare uvel/kvalm og svimmel i flere dager, mens andre ganger igjen kun ubehag i mage og noe hodepine de første dagene før oppkast og svimmelhet to dager etter et gluteninntak. Vet med sikkerhet at jeg har fått i meg gluten alle disse gangene. Lurer veldig på hva det er som gjør at det blir slik? Og hva som gjør at en reaksjon først kan komme etter 48 timer?

Trond svarer

Veldig gode spørsmål, og vi vet ikke svaret. Man har først nå begynt å undersøke hva som skjer med en cøliaker som får i seg gluten, og det varierer veldig, både hvilke plager man får, hvor lenge etterpå man reagerer og hvilke og hvor mye av de immunologiske signalsubstanser man kan påvise i blodet etter "glutenuhell". Så hvorfor du merker forskjell på din reaksjon fra gang til gang, det vet vi heller lite om.