Tone Maria med datteren Kristina_1280x720_2.jpg

Foto: Privat

– Det er morsomt å hjelpe andre

– Jeg jobber som frivillig kursleder, og så ble jeg med i styret i NCF Buskerud i fjor. Ja, og så er jeg likeperson, da. Jeg har bare blitt med på alt, for jeg synes det er morsomt å hjelpe andre, smiler Tone Maria Engstrøm.

Tekst: Tone A. Nyvold
Foto: Privat


– Jeg synes det er veldig morsomt å være frivillig. Det er givende å kunne hjelpe noen når de er litt stresset over en stor forandring i livet, sier Tone Maria Engstrøm.

Hun har tre barn i alderen fra 6 til 11 år, og fikk cøliakidiagnosen da hun var gravid med minstemann.

– Da jeg skulle ta blodprøver i forbindelse med graviditeten, ba jeg om å bli sjekket for cøliaki samtidig. Legen var ikke særlig interessert i det, men jeg hadde en lillebror som var under utredning, og jeg fikk overtalt legen til å sette et ekstra kryss på prøvearket. Det viste seg at cøliakiprøven slo skyhøyt ut. Da ringte legen og ville teste datteren min også. For vi hadde prøvd å finne ut hva som feilte henne i to år.
 

Det er givende å kunne hjelpe noen når de er litt stresset over en stor forandring i livet.

Syk datter

Lille Kristina var da 2 ½ år og vokste nesten ikke. Hun hadde lite energi og så ut som de gammeldagse bildene av tynne barn med store mager. Mamma Tone spurte både leger og helsesøstre, men de svarte bare at det var vanlig med store
mager på babyer.

– Kristina fikk diagnosen før meg, for jeg måtte vente på biopsi, og det ville de ikke ta mens jeg var gravid. Kristina hadde bare gått opp et halvt kilo det siste året før hun fikk diagnosen. Og på de to første ukene på glutenfri kost, gikk hun opp like mye, forteller Tone.

Rask bedring

– Hun ble en helt ny unge. Hun fikk energi og ble sosial. Det hadde hun ikke vært før, og hun vokste flere klesstørrelser det neste året. Det var så deilig å se når man hadde gått og bekymret seg i halvannet år, og så løste det seg på et blunk med riktig diagnose, sier Tone.

Kristina gikk på glutenfri diett et halvt år før Tone fikk avklart sin diagnose med biopsi, og den første tiden kjøpte moren enkel og billig glutenfri mat.

Smakte ikke godt

– Men da jeg også fikk diagnosen og skulle spise glutenfritt, så kjente jeg jo at dette smaker jo ikke så godt!

Da begynte Tone å forske på hvordan hun kunne lage god og glutenfri mat. Hun fikk tips av en mamma som hadde et barn med cøliaki, og meldte seg på bakekurs i regi av NCF.

– Det hjalp veldig! Jeg vil at glutenfri mat skal smake like godt som annen mat, og det mener jeg at vi har fått til nå. Alle her spiser glutenfri middag, og det er ingen som klager. Heller ikke gjester, de sier i alle fall at det er god mat, ler
Tone.

– Brødrene mine mobber meg og sier at jeg har gjort om sykdommen min til en hobby. Jeg har alltid vært veldig interessert i mat, og nå har jeg blitt veldig interessert i alt rundt glutenfri mat.

Frivillig kursholder

Til daglig jobber Tone som lærer ved AOF fagskole, og i år skal hun undervise i temaet «Barn med særskilte behov».

– Jeg har jobbet som pedagogisk leder i barnehage i mange år, men nå jobber jeg som lærer for andre som jobber i barnehage.

– Hvordan ble du frivillig i Norsk cøliakiforening?

Først sa jeg ja til å sitte i valgkomiteen i NCF Buskerud. Og så ble jeg med da NCF søkte etter frivillige kursledere. De kursene jeg har holdt mest av, er for ansatte i barnehage, skole og SFO. Det synes jeg er veldig gøy. Jeg er jo så inne i det, både å være mor til barn med cøliaki og det å være ansatt i barnehage og skole. Siden jeg selv har hatt barnehagebarn med cøliaki, så kan jeg bruke egne eksempler. Jeg sier at glipp skjer alltid, men hovedmålet er at jo man skal hjelpe hverandre å bli bedre.

Lett på nett

Før koronapandemien holdt Tone fysiske kurs i barnehager, men nå er kursene nettbasert. Og det synes hun fungerer greit.

– Jeg tror også at det er lettere å melde seg på når det er på nett, det er bare å slå på en pc, og man slipper å ha barnevakt eller bruke tid på reise. I tillegg er Tone likeperson i foreningen, og kan bidra med tips og råd til andre som trenger det.

– Det var flere som hadde barn med cøliaki som hjalp meg i begynnelsen. Det er kjekt å vite at man har et nettverk. Og det nettverket man får i NCF, og spesielt på sommerleiren, er veldig kjekt å ha. Når jeg spurte etter hjelp, så var alle veldig behjelpelig. Det er lett å få hjelp hvis man spør.
 

Det er lett å få hjelp hvis man spør.


– Hva vil du si til andre som kan tenke seg å bli frivillig?

– Jeg synes andre absolutt burde bli med. Vi gjør masse spennende og vi deler mange gode erfaringer og tips og triks. Det er et veldig godt miljø, og vi har det alltid moro sammen, sier Tone Maria Engstrøm.