– Derfor er jeg frivillig

Vi har spurt tre om hvorfor nettopp de er frivillig i NCF.

Tekst: Nina Sævik
Foto: Privat



ANASTASIA TIMOFEEVA (32)alt

– Hvilken rolle har du i NCF?
– Jeg er kursholder, og holder nettkurs for ansatte i SFO, skole og barnehage. Før pandemien og NCF sine kurs ble digitale, var jeg varamedlem i NCF Buskerud sitt styre, og var med å organiserte blant annet boklesing for barn (med tema cøliaki).

– Hvor lenge har du vært frivillig i NCF?
– I 5 år.

– Hvorfor er du frivillig?
– Jeg syntes det var veldig mye informasjon å ta innover seg da jeg fikk cøliaki, og jeg ble veldig usikker. Men jeg ville lære meg å leve godt med cøliaki, og etter hvert som jeg fikk mer kunnskap, ble ting mye mindre skummelt. Og da fikk jeg lyst til å hjelpe andre med å oppnå det samme.

– Hva liker du best med å være frivillig?
– Jeg liker å se at folk senker skuldrene og puster ut, blir glade og gir tilbakemelding om at informasjonen de får hjelper. Det er vanskeligere å få med seg folks reaksjoner når jeg kurser digitalt, og kamera ikke blir brukt av deltakerne. Men vi får skriftlige tilbakemeldinger, og det er veldig nyttig for oss kursholdere. Samtidig så når vi flere ved å ha kurs over nettet. Det er godt å vite at vi sprer kunnskap til så mange.

– Er det noe som kan være utfordrende?
– Man har jo gjerne en litt travel hverdag. Jeg liker å ha energi når jeg holder kurs, men det er ikke hver gang man får til å yte det lille ekstra på grunn av jobb og andre ting man gjør. Tid er en viktig ressurs, og vi må disponere den på best mulig måte!

– Gir det deg noe å være frivillig?
– Ja, det synes jeg. Vi holder kurs for at flere skal få kunnskap om cøliaki og glutenfri mat – det er fint å vite at man bidrar til inkludering og trivsel i samfunnet.
 

Det er fint å vite at man bidrar til inkludering og trivsel i samfunnet.


– Ville du anbefalt andre å bli frivillig i NCF?
– Ja, absolutt. Man ikke bare gir i frivillig arbeid – men får også. For min egen del har jeg lært mye, både om selve temaet, men også om hvordan presentere og holde kurs digitalt.
 



alt
ALMIRA CANOVIC (64)

– Hvilken rolle har du?
– Likeperson i NCF Trøndelag.

– Hvor lenge har du vært frivillig i NCF?
– Hvis jeg husker rett – siden 1999. Jeg ble diagnostisert med cøliaki og meldte meg inn i NCF, og på et nybegynnerkurs om cøliaki ble jeg kjent med daværende styre i NCF Nord-Trøndelag, og fikk spørsmål om jeg kunne tenke meg å være frivillig.

– Hvorfor er du frivillig?
– Jeg liker å hjelpe andre. Jeg må innrømme at i begynnelsen var det først og fremst for å få mest mulig kunnskap for min egen del. Jeg var ny i landet, og i tillegg til utfordringer som kommer med det, måtte jeg også håndtere en ukjent sykdom. Alt var ukjent, og jeg ble veldig stressa av det.

– Hva liker du best med å være frivillig?
– Jeg liker veldig godt å være en del av et fantastisk frivillig team! Jeg tror at «mennesker lades av mennesker» – vi har godt av direkte kontakt, utveksling av erfaringer samt å treffes på diverse kurs/møter og bake sammen.
 

Alt var ukjent, og jeg ble veldig stressa av det.


– Er det noe som kan være utfordrende?
– Jeg synes ikke det praktiske arbeidet er det, men det skriftlige kan være vanskelig, siden jeg fortsatt sliter litt med det formelle. I tillegg er jeg frivillig i flere organisasjoner, så av og til kan det være utfordrende å passe på hvilken hatt jeg har på til enhver tid!

– Gir det deg noe å være frivillig?
– Å hjelpe andre gir meg masse glede. Det er så gøy og motiverende å hjelpe andre med ting de lurer på. Og ikke minst – det er ikke bare de som lærer noe, det er alltid noe nytt å lære for meg også.

– Ville du anbefalt andre å bli frivillig i NCF?
– Ja, absolutt.
 



alt
TOMMY IDSAL (40)

– Hvilken rolle har du i NCF?
– Leder i NCF Rogaland og styremedlem i NCFs sentralstyre. Har vært frivillig i NCF i 6 år.

– Hvorfor er du frivillig?
– Jeg er «heldig» og har ikke cøliaki selv, men har to barn som har det. Da de fikk diagnosen var det en søken etter informasjon som førte til at jeg ble aktiv i fylkeslaget. Jeg brenner spesielt for at barn og unge med cøliaki skal se og oppleve at de ikke er alene. Så jeg jobber mye med å lage gode arrangementer for barn i vår region.

– Hva liker du best med å være frivillig?
– Som frivillig møter jeg mange kjekke folk, både store og små. En gang arrangerte en av bakelederne og jeg et matkurs for 12 barn. Vi lagde masse god mat, blant annet panert torsk hvor barna fikk knuse cornflakes med stekepanne – som selvsagt var det gøyeste med hele kurset.
 

– Som frivillig møter jeg mange kjekke folk, både store og små.


– Er det noe som kan være utfordrende?
– Det er jo ofte dette med tid som kan være utfordrende. Med fem barn og aktiv både politisk og som fotballtrener så kan det fort bli litt mye innimellom, men med en god kone ordner det seg som oftest!

– Gir det deg noe å være frivillig?
– Ja, jeg lærer mye. Og så er det veldig gøy å arrangere møter og treff som andre setter pris på.

– Ville du anbefalt andre å bli frivillig i NCF?
– Helt klart, spesielt hvis det er noen temaer man brenner for. Ta kontakt med fylkeslaget og meld din interesse.