Laksepai_2_1280x720.jpg

✎ 📷 Therese Elstad

Lekker laksepai

Bakverk 0 - 20 min

Laksepai med masse deilig fyll!

Ingredienser

Paibunn:
100 g glutenfritt havremel 
100 g quinoamel 
125 g smør, romtemperert
3 ss vann

Fyll: 
200 g gravlaks eller røkelaks
200 g kremost lett (11 %)
200 g kremost naturell
1 dl seterrømme eller Creme Fraîche
½ sitron – kun saften
2 ss ørretrogn
2 ss finhakket gressløk
1 ss finhakket dill

Garnering: 
1 dl seterrømme
sitronskiver
dillkvister

Slik gjør du

  • Ha mel i en bolle sammen med det romtempererte smøret. Smuldre smøret inn i melet. Tilsett vannet og elt til paideigen er godt blandet, eller ha mel og smør i en foodprosessor og kjør til jevnt smulete. Tilsett vannet og kjør til deigen samler seg i en klump. 
  • Pakk deigen inn i en plastpose, trykk den flat og la den hvile kaldt ca. 30 min. Bruk tiden til å forberede fyllet.
  • Ta deigen ut av kjøleskapet og del den i fingertykke skiver som legges jevnt fordelt utover i paiformen og opp langs kanten. 
  • Trykk deigen på plass med fingrene. Stikk til slutt små hull i deigen med en gaffel.
  • Stek paibunnen ved 200 °C midt i ovnen ca. 15-20 min. Avkjøl før fyllet has i.
  • Kutt gravlaks i like store terninger og bland sammen med sitronsaft, rogn, gressløk og dill. 
  • Ha rømme og kremost i en stavmikser og kjør til godt blandet og luftig. Ha i lakseblandingen og rør godt sammen. Smak til med salt og pepper. 
  • Hell røren over i paiformen og sett kjølig natten over. Det tar lang tid før paien stivner.
  • Rør lett i rømme/creme fraiche før den smøres på toppen av paien.
  • Pynt med sitronskiver, rogn og dill – og server! 
Tips!

Glutenfritt havremel kan enkelt lages ved å kjøre glutenfrie havregryn med en stavmikser

✎ 📷 Therese Elstad