corona_1200x500.jpg

Korona - et pågående prosjekt

Professor og immunolog Anne Spurkland beskriver koronapandemien som et pågående forskningsprosjekt med syv milliarder mennesker i potten. Et prosjekt hun har ingen intensjoner om å bli en del av.

 

Tekst: Tone Amundsen Nyvold


– Jeg vil ikke utsette kroppen for covid-19 hvis jeg kan unngå det. Jeg har ingen grunn til å være redd, men jeg ønsker ikke å være med på dette eksperimentet, sier Anne Spurkland.

Hvis noen fortsatt er usikre på terminologien her, så er korona navnet på viruset, og covid-19 navnet på sykdommen som viruset kan gi. Den nyeste informasjonen om korona og myndighetenes anbefalinger kan du lese her.

– Jeg innser at de fleste får et mildt forløp, men dette er en lumsk og uforutsigbar sykdom, der noen blir svært dårlige. Viruset påvirker immunforsvaret på måter vi fortsatt ikke forstår særlig godt, og som delvis kan forklare hvorfor noen blir svært syke. Det er også en god del som opplever spesielt langtrukne forløp av sykdommen, der de fortsatt føler seg syke flere uker etter at de sist testet negativt for viruset, sier Anne Spurkland.

Økt tendens til blodpropp

– Vi vet nå litt mer om hva som kan bremse de mest alvorlige forløpene av covid-19. Men samtidig har vi også fått mer kunnskap om hvilke ulike symptomer man kan få, som vi ikke visste om i mars. Spesielt påfallende er sammenhengen mellom covid-19 og økt tendens til blodpropp, også hos yngre personer som ellers har et mildt forløp, sier Anne Spurkland.

Kortslutter varslingen

– Koronaviruset har strategier for å gjemme seg for kroppens eget immunforsvar. Det er som om brannvarslingssystemet i kroppen blir kortsluttet, slik at viruset får et forsprang. På grunn av forsinkelsen får viruset spre seg mer enn normalt og skaper samtidig kaos for immuncellene. Immunforsvaret ender med å svare med en ekstra sterk immunologisk reaksjon mot viruset, og det er derfor man blir så syk av covid-19, forklarer Anne Spurkland.

alt

Oksygenmangel

– Det som også er påfallende ved covid-19, er at pasienter kan få oksygenmangel uten å merke det selv. De får ikke åndenøds-følelse, men de har et oksygentrykk som om de nesten var på Mount Everest. Et eksempel er en mann i 60-årene som satt hjemme uten feber, og følte seg egentlig bare litt sliten. Men da døtrene fikk ham til legen var han helt på randen til å dø på grunn av dårlig oksygenopptak, forteller Anne Spurkland.

Leve med risiko

Dette høres skremmende ut, men den gode nyheten er at professor Spurkland er overbevist om at det kommer virksomme medisiner om ikke lenge. Det forskes nå intenst på om eksisterende medisiner kan ha en effekt mot covid-19, og det ser blant annet ut til at antivirale medisiner mot ebola også har effekt mot covid-19. Professoren er også overbevist om at det vil komme en vaksine etter hvert. Og i mellomtiden må vi forsøke å leve litt også.

– Vi lever alltid med en viss risiko for at ting kan gå galt. Selv om jeg vil unngå covid-19 så betyr ikke det at jeg vil gå i hi til vi har en vaksine. Så lenge myndighetene til enhver tid følger opp med smittevernråd og tiltak, klarer jeg fint å leve med den lille risikoen for smitte det innebærer å ta offentlig transport osv., sier Anne Spurkland.

Cøliaki og korona

I tillegg til å være en anerkjent immunolog, er professor Spurkland også kjent for å være en pasjonert baker og kokebokforfatter av «Frie kaker» som alle kan spise. En interesse hun fikk etter at mannen hennes fikk cøliaki. Men hun er ikke spesielt bekymret for ham i forhold til korona.

– Han spiser glutenfritt og har generelt god helse. Det er for tidlig å konkludere, men i utgangspunktet tenker jeg at cøliakere som er på glutenfri diett, og dermed har normal tarm, ikke har noen økt risiko for alvorlig covid-19 i forhold til andre. Det er riktig at viruset også kan infisere tarmceller, og gi symptomer fra tarmen i form av diaré og magesmerter. Men dette er jo ikke unikt for covid-19 viruset, og så vidt jeg vet er ikke cøliakipasienter verre stilt enn andre i forhold til tarminfeksjoner.

– Hva om man har flere autoimmune sykdommer?

– En del personer med cøliaki har også diabetes. Personer med diabetes har økt risiko for alvorlig covid-19. Dette har sannsynligvis sammenheng med at diabetes utgjør en risikofaktor for alvorlig forløp av infeksjoner generelt, sier professoren.

Her kan du lese mer om cøliaki og korona.

Ikke kutt ut medisiner

Når det gjelder andre autoimmune sykdommer og risiko for covid-19, er det vanskelig å si noe generelt, synes Spurkland.

Noen pasienter med autoimmun sykdom går på immundempende medisin. Det kan kanskje være uheldig i forhold til covid-19. På den annen side, er det kanskje enda verre å få en oppblussing av grunnsykdommen, så det generelle rådet er å ikke endre på medisinene man går på.

 – Hvis man har svakt immunforsvar, hva da?

– Det vet vi ikke ordentlig, så det beste er å unngå viruset. Det er større risiko for pasienter med immunsvikt, men det er også eksempler på at slike pasienter har kommet seg fint gjennom covid-19 med mildt forløp, forklarer professoren.

Alt blir bra

Vi har den siste tiden fått gladnyheten om at en vaksine mot covid-19 nå er nærmere enn noen gang tidligere. Kan vi snart senke guarden?

– Ja, dette er et gjennombrudd, og jeg tror at dette er starten på slutten av pandemien, sier professoren. 

– Det vil selvsagt ta noe tid før nok vaksine er produsert og alle er blitt vaksinert. Og det er heller ikke sikkert at dette er den eneste vaksinen som vil virke og vil bli gjort tilgjengelig. Men resultatet så langt viser at vaksine som inneholder taggeproteinet vil kunne beskytte mot infeksjon. Og det er svært gode nyheter. 

– Hva kan man gjøre selv for å holde seg frisk? 

– Det beste rådet for et godt immunforsvar er å følge de generelle helserådene: Spise variert mat laget fra bunnen av, mye grønnsaker, ikke for mye kalorier. Være fysisk aktiv, men ikke trene for hardt heller. Få nok søvn. Ha det hyggelig sammen med sine nærmeste. Og så er det viktig å ikke bekymre seg for mye, man kan bli syk av det også, sier Anne Spurkland. 

Og til slutt sier professoren det vi alle håper å høre i disse dager: ALT BLIR BRA.

Artikkelen ble først publisert i glutenFRI 2/2020 og oppdatert 17.11.2020.


Visste du forresten at foreldre får dobbelt så mange omsorgsdager nå under koronaen? Les mer!

Redd for at butikken går tom for glutenfritt?

Klikk på logoene for mer info