Klæbu_ foto_Frode Myren.jpg

Glutenfritt kan også smake magisk, er slagordet til Klæbu bakeri, og nå har de fått pris som årets glutenfrie konditori 2023. Her ser vi eldstesønn og baker Karl Gerhardsen og fylkesleder i NCF Trøndelag, Lisbeth Hansvold, som deler ut prisen til Ingrid og Frode Gerhardsen. Foto: Frode Myren

– Kundene kjører i flere timer

Mange kjenner de gode glutenfrie bakervarene til Klæbu Bakeri, som nylig skiftet navn fra Klæbu håndbakeri til det litt kortere Klæbu Bakeri.

– Det er mange som tror vi er et lite håndverksbakeri, men vi er jo faktisk et stort bakeri på 1100 kvadratmeter, sier daglig leder Frode Gerhardsen. Så nå forenkler de navnet, og ny hjemmeside er også på trappene.

Det har skjedd mye siden Frode og kona Ingrid Straum Gerhardsen startet opp glutenfritt bakeri i kjelleren hjemme i Klæbu i 2012. Bakervarene deres ble raskt etterspurte, og de vant også prisen som Årets glutenfrie produsent i 2018. Nå er de ni ansatte og eldstesønnen Karl er med som baker.

Men det er Oskar, den midterste av parets tre sønner, som er årsaken til det store engasjementet for glutenfri bakst. Han ble veldig syk som 1-åring og fikk diagnosen cøliaki da han var halvannet år gammel.

– Lettelsen var stor da vi skjønte at han kunne bli frisk bare han holdt seg unna gluten. Og da familien noen år senere var på ferietur til Sverige og fant et glutenfritt bakeri, var gleden stor, forteller Frode.

Det at 5-åringen med cøliaki kunne peke på hva han ville ha og velge fritt av hele utvalget, var en stor opplevelse for både gutten og foreldre, og nå gjenskaper de den samme opplevelsen i Klæbu.

– Det er jo veldig stas for unger med cøliaki å komme hit og kunne velge fritt hva de vil ha, smiler Gerhardsen.

Klæbu ligger en liten halvtime fra Trondheim sentrum, men kundene kjører gjerne i flere timer, fra både Orkanger og Røros for å få handle glutenfrie brødvarer i Klæbu.

– Vårt hovedfokus er fortsatt produksjon til distribusjon, men vi har altså startet opp med kafé to dager i uken, tirsdager og torsdager. Mer enn det er det foreløpig ikke grunnlag for, sier Frode Gerhardsen.

Dagene de har åpen kafé går det mye i glutenfrie kanelsnurrer, lefser, vafler, croissanter og wienerbrød. Det er populært. Og det kommer også gjerne lokale kunder innom som kanskje ikke trenger glutenfritt, men som setter pris på å ha et sted og møtes og få noe godt å spise til kaffen.

– Vi har bygget platting ute, slik at vi kan ha servering både ute og inne, og vi skal se nærmere på om vi får utviklet søtbakstsortimentet vårt fremover, sier Frode Gerhardsen.

– Det er jo veldig stas for unger med cøliaki å komme hit, og kunne velge fritt hva de vil ha!