Jente på skolen.jpg

Gode glutenfrie matpakker

Her får du noen gode tips til hva du kan ha i matpakken din! Kanskje du kan få hjelp av en voksen til å lage disse oppskriftene? 

Polarbrødalt

10-12 stk.

Ingredienser:

5 dl kefir

1 pk gjær

½ ss psyllium

2 ts sukker

1 ts salt

4 ss olje

1 egg

500 g Semper mix med fiber

100 g Jyttemel original

 

Slik gjør du:

  1. Varm kefiren til den er like varm som fingeren din (37 grader), og løs opp gjæren i kefirmelken.
  2. Ha i sukker og psyllium og rør det ut i kefirmelken.
  3. Tilsett resten av ingrediensene og rør alt godt sammen, gjerne i kjøkkenmaskin.
  4. Del deigen i 10-12 like store deler. Så må du kjevle ut polarbrødene, da kan du bruke litt Jyttemel original, slik at deigen ikke klistrer seg fast. Du kan bruke en liten glassbolle eller lignende for å stikke ut rundinger.
  5. Ta bakepapir på et stekebrett, og legg de runde polarbrødene over på brettet. La de heve i ca. 30 minutter. 
  6. Sett stekeovnen på 225 grader, og vent til den er ferdig varm.
  7. Pensle polarbrødene med olje og prikk dem med en gaffel.
  8. Stek polarbrødene ved 225 grader i 10 minutter midt i ovnen.

 

altMatmuffins

En næringsrik matmuffins med grovt mel, egg, grønnsaker, salami og ost – som både smaker og metter godt! Supert å ha i matboksen!

Ca. 30 små muffins

Ingredienser:

2 løk

2 rød paprika

1 purre

Litt olje til steking

4 store egg

6 dl kefir

10 dl grovt glutenfritt mel

4 ts bakepulver

250 g salami, gjerne mager og skåret i små biter

300-400 g ost, revet

Oregano


Slik gjør du:

  1. Hakk løk, paprika og purre i små biter. Ha litt olje i en stekepanne og fres grønnsakene til de blir myke.
  2. Visp sammen egg og kefir.
  3. Bland i mel og bakepulver.
  4. Rør deretter i de stekte grønnsakene, salamien og osten.
  5. Ha røren i smurte muffinsformer. Fyll formene maks 2/3 fulle.
  6. Strø gjerne litt oregano og ost og på toppen.
  7. Stek muffinsene midt i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter.

 

altBrødskive-vaffel

Supergode brødskive-vafler som passer godt til både frokost og lunsj.

10-12 vaffelplater

Ingredienser:

3 egg

6 dl melk/surmelk/eller tilsvarende

50 g smeltet smør eller rapsolje

2 dl glutenfrie havregryn

3-5 dl glutenfritt grovt mel*

2 ts bakepulver

½ ts salt

Litt smeltet smør eller rapsolje til steking

*Melmengden avhenger av om du bruker melmikser med mye fortykningsmiddel, eller om man bruker «rene» naturlig glutenfrie meltyper som for eksempel bokhvete, teff, hirse eller quinoa. Melmikser med mye fortykningsmidler binder mer væske og man trenger mindre mel for å oppnå den yoghurtkonsistensen som en vaffelrøre skal ha.

 

Slik gjør du:

  1. Pisk eggene sammen med melken.
  2. Ha i havregryn.
  3. Bland alt det tørre og pisk det inn i væsken til du får en klumpfri røre.
  4. La røren svelle i ca. 15 minutter.
  5. Stek vaflene lys brune i vaffeljern.
  6. Avkjøles på rist.

 

Brødskive-vaflene smaker best når de er nystekte, så stek bare den mengden du trenger og hell resten av røren over i en tom brusflaske eller mugge med lokk og sett den i kjøleskapet. Den holder seg i opptil en uke. Da kan du steke et par vafler om gangen.

 

Tips: Del en plate i to og legg på ost og skinke på den ene (og ev. krydder). Brett deretter vaffelen sammen og stek på nytt i vaffeljernet. Så har du din egen vaffeltoast! Nam!


 

altHorn med ost og skinke

Nybakte horn med ost og skinke smaker nydelig, og er lettvint turmat. Frys dem ned og legg en i matboksen om morgenen, så er den tint til lunsj!

24 horn

Ingredienser

150 g smør

6 dl melk

1 pk gjær

1 ½ ss psyllium

2 ts salt

1 ss sukker

250 g Jyttemel original

500 g Semper mix (evt. kan 300 g av Semper-melet erstattes med Schär mix B eller Finax fin melmix)

Egg til pensling

 

Fyll:

1 pakke ost i skiver

1 pakke røkt skinke i skiver

krydder etter ønske

 

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret i en kjele, ha i melken og varm til fingervarm 37 grader. 
  2. Løs opp gjæren i melkeblandingen.
  3. Hell melkeblandingen over i en bakebolle.
  4. Visp psyllium ut i melkeblandingen.
  5. Ha i salt, sukker og mel.
  6. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin.
  7. Sett deigen til heving til dobbel størrelse under plast.
  8. Del deigen i 3 deler og kjevle de ut til en rund leiv, som en pizza. Bruk Jyttemel original til utkjevling.
  9. Del hver leiv opp i 8 snipper, som et pizzastykke.
  10. Legg på ost og skinke på hver trekant, ha på krydder etter smak.
  11. Rull trekantene sammen, start på den brede siden, og rull dem sammen til horn.
  12. Sett hornene på bakepapirkledd stekebrett.
  13. La hornene etterheve i ca. 30 minutter.
  14. Sett stekeovnen på 225 grader.
  15. Pensle hornene med egg og strø eventuelt over med ost og krydder.
  16. Stek hornene midt i ovnen i ca. 15 minutter.

 


 

Småplukk til matboksen

Det er alltid godt å ha noe knask i matboksen. Her er noen forslag til deg.

  • Grønnsaker, frukt og bær i spisestørrelse eller skåret i passende biter. Eksempel kan være minigulrøtter, minitomater, druer, jordbær, blåbær eller agurk, eple, kiwi, paprika og appelsin.
  • Tørket frukt og bær som for eksempel rosiner, eple eller aprikos. Velg usøtet.
  • Nøtter
  • Små ostebiter for eksempel Babybel-ost eller gulost skåret i stenger
  • Minipølser eller kjøttboller
  • Hardkokt egg med eller uten skall
  • Riskaker