Urtepizza

Bakverk Over 60 min

Denne urtepizzaen er en krysning mellom pizza og hvitløksbrød, og passer som tilbehør til det meste. Den smaker også veldig godt i seg selv, toppet med fersk spekeskinke og cherrytomater.

Ingredienser

Porsjoner: 2-3 porsjonspizzaer

  • For tynn sprø bunn: 1 pakke Pizzabunn fra det glutenfrie verksted
  • For litt tykkere, myk bunn: 1 pakke Møllerens pizzabunn (glutenfri)
  • 1 ss/3 g tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 2,75 dl lunkent vann
  • 0,3 dl olivenolje
  • 2 -3 dl glutenfritt mel til utbaking

Topping

  • 150 g romtemperert smør
  • 6 ts tørket ramsløk eller 5-6 fedd hvitløk
  • rosmarin
  • havsalt

Slik gjør du

1. Bland vann, olivenolje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin. Tilsett mel og salt og la det elte på lav hastighet i 5-10 minutter. Skrap evt. ned deig som fester seg til siden av bollen underveis. Om deigen klistrer seg til bunnen av bollen kan du løfte opp deigen og helle litt olivenolje i bunnen. Deigen skal samle seg, men den skal være akkurat så klissete at du vil slite med å kna den i hendene. 

2. Velt deigen over på et godt melet underlag. Rull den i mel en gang, og la den hvile i 20 minutter. Del deigen i 2-3 leiver, alt etter hvilken størrelse du ønsker på pizzaen og elt forsiktig med hendene. Deigen skal være klissete inni, men få et tynt lag med mel på utsiden. Lag fine, små baller og legg dem på et bakebrett med god avstand mellom hver. Dekk deigballene til med et håndkle, og la de heve på brettet i 2-3 timer i romtemperatur. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet frem til de skal brukes – gjerne natten over.

3. Kjevl ut deigklumpene til størrelsen på en middagstallerken på et godt melet bakepapir. Når du har passe størrelse og tykkelse, strø litt mel over, legg et nytt bakepapir på toppen, snu opp ned og dra av det bakepapiret som tidligere var i bunn. Slik får du en godt melet bunn.

4. Rør tørket ramsløk eller revet hvitløksfedd inn i det romtemperert smøret og fordel utover bunnene.

5. Klargjør grillen og varm den opp til ca. 300 °C. Sett pizzastenen midt på grillristen, legg lokket på og varm steinen godt – det tar cirka 10 minutter. 

6. Skli pizzaen forsiktig fra bakepapiret og over på pizzasteinen. Går det ikke, kan papiret være på, men det vil da bli litt brent. Hvis du bruker gassgrill, slår du av brenneren under steinen, slik at du steker på indirekte varme. Stek pizzaen med lokket på inntil bunnen slipper platen. Dette tar cirka 10-14 minutter, eller til du kan se den har en gylden farge i kanten.

7. La urte-pizzaen kjøle seg ned til smøret ikke lenger flyter utover, før du deler den opp og serverer ved siden av grillmaten.

 

Tips: Å steke pizza på grill kan være en utfordring, så det kan være lurt å lage flere pizzaer og forsøke deg frem de første gangene, til du finner riktig temperatur og steketid på din grill.

 

Tekst og foto: Edin Design og Foto