Spaghetti_1200x500.jpg

Test: Belgfruktpasta

I denne testen har vi testet 16 pastaer som er basert på belgfrukter, det vil si bønner, linser og erter.  Vi har vurdert hvert enkelt produkt på smak, konsistens, utseende og lukt.

De ulike belgfruktpastaene i denne testen er økologiske, veganske, uten tilsetningsstoffer og glutenfrie. Med unntak av Go Green sine to bidrag, som inneholder en blanding av belgfrukter og naturlig glutenfrie kornsorter, inneholder belgfruktpastaene kun én ingrediens – nemlig belgfrukter.

I denne testen er det med belgfruktpasta av hvite og svarte soyabønner, mungbønner, sorte bønner, røde linser, kikerter og grønne erter (les mer om næringsinnhold i disse typer belgfruktpasta i faktaboks).

Om testingen

Pasta er i utgangspunktet enkelt å tilberede. Pastaen skal kokes «al dente», det vil si at den er kokt så lenge at den er myk nok til å spises, men fast nok til å gi litt motstand når den tygges. Her spiller naturlig nok koketid angitt på pakken en stor rolle. Under testen har vi fulgt fremgangsmåte på pastapakkene og kokt hver pasta i lik mengde vann og salt. Pasta ble testet både med og uten saus (mild).

Testpanelet bestod av Ivar Ulven, kokk hos What’soup, Lars André Johnsrud, produktansvarlig i NCF samt mange års erfaring som kokk og Lise Friis Pedersen, rådgiver ernæring i NCF.

Belgfrukter er grønnsaker og én porsjon daglig gir «1 av 5 om dagen».

Resultatene

Testen viser at det finnes mange gode pastaer som er basert på belgfrukter, men ifølge testpanelet var det en klar vinner; Rema 1000 sin fusilli-pasta av røde linser. Denne skilte seg ut, og stakk av med testens eneste sekser. Pastaen har så vidt rukket å komme i butikkene med lansering nå i september. Dette var helt klart testpanelets favoritt, og som gjorde det sterkt på alle punkter. Et pluss er også at den er testens billigste med sine 22,- kroner. Hakk i hel kommer Nick’s sine produkter basert på soyabønner og Coop Änglamark sin spaghetti av sorte soyabønner – alle med hver sin sterke femmer.

Really Healthy Pasta sin fusilli av sorte bønner og Nature Greens fusilli av sorte bønner kom dårlig ut i testen med hver sin toer. Disse produktene nådde ikke opp, og slo dårlig ut på både smak, konsistens, utseende og lukt.

Produktene er satt opp i tilfeldig rekkefølge, men vi har sortert de i kategoriene penne, fettuccine, spaghetti og fusilli for å enklere finne frem i testen.

PENNE

 

altReally Healthy Pasta: Penne av kikerter (250 g)alt
Pris: Ca. 45, - 50,-
Tilgjengelighet: allergikost.no samt helsekostbutikker og dagligvare med godt utvalg.

Har en nøytral, men ok smak. Noe tørr konsistens, og har lett for å ryke/brekke. Fin fasong, ligner på pasta-penne. Litt blass farge. Litt fordelte meninger om lukt i panelet; noen synes den var nøytral, andre kjedelig, og noen synes det var en litt uvant lukt som minner om potet, men uten at det er ubehagelig.

 


 

altGo Green: Penne av røde linser, bokhvete og teff (270 g)alt
Pris: Ca. 36,90,-
Tilgjengelighet: Frivillig i Spar og Meny samt i grunnsortimentet i store Meny- og Ultra-butikker. Coop Obs, frivillig i mindre Coop Extra- og Mega-butikker samt i grunnsortiment i større Coop Extra- og Mega- butikker.

Smaker litt bokhvete, og har en fin og fast konsistens (om litt mye al dente) som gir et godt smaksbilde. Litt gul/grå i fargen, men ellers fint utseende. Noe kunstig lukt, som mest sannsynlig kommer fra bokhveten.

 


 

altNature Greens Pasta Vegetale: Penne av røde linser (250 g)alt
Pris: 54,- (life.no)
Tilgjengelighet: Bl.a. i nettbutikker som life.no og sunkost.no.

God smak av linser, fin ettersmak. Fin konsistens, den løser seg litt opp, uten at det gjør noe. Litt blass, blir blekere på endene når de kokes. Lukter svakt av linser. God til saus.

 

 


 

altReally Healthy Pasta: Penne av røde linser (250 g)alt
Pris: Ca. 45, - 50,-
Tilgjengelighet: allergikost.no samt helsekostbutikker og dagligvare med godt utvalg.

God smak, smaker linser. Smuldrer noe, og litt tørr konsistens, men ikke ubehagelig (varer en stund i munnen). Frisk og fin farge. Lukter godt, svakt av linser.

 

 


FUSILLI

 

altNature Greens Pasta Vegetale: Fusilli av kikerter (250 g)alt
Pris: 54,- (life.no)
Tilgjengelighet: Bl.a. i nettbutikker som life.no og sunkost.no.

Smaken var litt uvant i begynnelsen, men det vant seg etter hvert (nøtteaktig smak). Litt tørr og smuldrete, og faller litt lett fra hverandre. Litt små til å være fusilli, men ellers greit utseende. Nøtteaktig lukt, lukter kikerter.

 

 


 

altRema 1000 Uten: Fusilli av røde linser (250 g) BEST I TEST! alt
Pris: Ca. 22,-
Tilgjengelighet: Kun hos REMA 1000.

Mild og god smak. God konsistens, og passelig tyggemotstand. Store, fine skruer, ser ut som fusilli. Har en fin farge og holder fasongen godt. Helt fin lukt, svak lukt av linse. En favoritt blant panelet!


 

 


 

altNature Greens Pasta Vegetale: Fusilli av mungbønner (250 g)alt
Pris: 54,- (life.no)
Tilgjengelighet: Bl.a. i nettbutikker som life.no og sunkost.no.

Noe kraftig smak, men god smak av bønner. Oppleves best med saus. Konsistens er først fin, men smuldrer noe når man tygger. Litt blass i fargen, men ellers fin grønnfarge. Kraftig lukt, lukter litt gress. 


 

altGo Green: Fusilli av grønne erter, bokhvete og quinoa (270 g)alt
Pris: 36,90,-
Tilgjengelighet: Frivillig i Spar og Meny samt i grunnsortimentet i Ultra. Coop Obs, frivillig i mindre Coop Extra- og Mega-butikker samt i grunnsortiment i større Coop Extra- og Mega- butikker.

Nøytral og fin smak, god ettersmak av erter. Litt gummiaktig konsistens, men ok al dente. Pent og naturlig utseende. Fin størrelse og fin farge. Kraftig lukt med en gang, deretter mer nøytral lukt. Lukter erter.

 


 

altReally Healthy Pasta: Fusilli av mungbønner (250 g)alt
Pris: Ca. 45, - 50,-
Tilgjengelighet: allergikost.no samt helsekostbutikker og dagligvare med godt utvalg.

En litt kraftig, «voksen smak» (ikke for barn). Faller litt lett fra hverandre. Er litt for tørr. Ellers grei fasong, jevn farge, men litt små skruer. Oppleves best med saus. Svak lukt av bønner/erter.

 


 

altReally Healthy Pasta: Fusilli av sorte bønner (250 g)alt
Pris: Ca. 45, - 50,-
Tilgjengelighet: allergikost.no samt helsekostbutikker og dagligvare med godt utvalg.

Falt ikke i smak hos testpanelet. Skarp ettersmak, smuldrer opp i munnen, falt helt sammen. Litt ujevn i fasongen, men morsomme farger. Noe ubestemmelig lukt, men beskrivelser som kom opp var lukt av fiber, papp, maling.

 


 

altNature Greens Pasta Vegetale: Fusilli av sorte bønner (250 g)alt
Pris: 54,- (life.no)
Tilgjengelighet: Bl.a. i nettbutikker som life.no og sunkost.no.

Smaker lite, tamt. Smuldrete konsistens, pasta løste seg opp under koking. Spraglete, lite fristende utseende. Litt små skruer. Lukter kunstig, minner om papp, maling.

 

 


FETTUCCINE

 

altÁ la eco: Fettuccine av soyabønner (200 g)alt
Pris: 39,70,- (kolonial.no)
Tilgjengelighet: Bl.a. kolonial.no, sunnesaker.com.

God smak, smaker av soya. Fin al dente. Ok utseende, litt blass og frynsete i kantene, uten at det gjør noe. Lukter ok. 


 


 

altNick’s: Fettucine av soyabønner (200 g)alt
Pris: Ca. 45,-
Tilgjengelighet: I frivillig sortiment i helsekostbutikker (mange, både store og små har den fast i hyllene) samt nettbutikker som bl.a. allergikost.no, funksjonellmat.no, x-life.no, tights.no.

God, nøytral, smak, litt antydning til soyasmak. Fin konsistens, passe fast. Ser veldig bra ut; fine brede strimler, jevn farge. Fin nøytral lukt, svakt av soya. God med saus.

 


SPAGHETTI

 

altNick’s: Spaghetti av soyabønner (200 g)alt
Pris: Ca. 45,-
Tilgjengelighet: I frivillig sortiment i helsekostbutikker (mange, både store og små har den fast i hyllene) samt nettbutikker som bl.a. allergikost.no, funksjonellmat.no, x-life.no, tights.no.

Fin nøytral smak. Fin konsistens, særlig med saus. Bra al dente. Ser ut som pasta, men litt korte lengder. Fin og jevn farge. Fin, nøytral lukt, lukter av soya.

 

 


 

altCoop Änglamark: Spaghetti av soyabønner (200 g)alt
Pris: Ca. 20,-
Tilgjengelighet: Coop Obs og Mega.

Smaker soya, men ok smak. Smaker best med saus. Fin konsistens, ok hold. Fint utseende, ser ut som spaghetti, om noe kort. Lukter soya.

 


 

altCoop Änglamark: Spaghetti av sorte soyabønner (200 g)alt
Pris: Ca. 20,-
Tilgjengelighet: Coop Obs, Mega, Prix og Extra.

Fin og nøytral smak. Veldig fin konsistens. Tøft utseende, morsom farge; gøy med saus/ketchup på (!). Nøytral soyalukt.
 

 

  • Pasta laget av belgfrukter er et produkt som ser ut til å være rettet mot flere typer markeder; de som spiser økologisk, veganere, de som ønsker å spise mindre karbohydrater, de som ønsker å spise mat med lav glykemisk indeks (GI) og sist men ikke minst – de som spiser glutenfritt.
  • Belgfrukter inneholder mange viktige næringsstoffer, mye fiber, lite fett og er en god kilde til proteiner – spesielt for veganere og vegetarianere. Belgfrukter inneholder spesielt mye jern og folat, men også mye B-vitaminer, kalsium, fosfor sink og magnesium. De er også rike på antioksidanter. Pasta av belgfrukter har som sagt lav GI og gir bare halvparten så høy blodsukkerstigning som kokte poteter, ris og pasta – derfor holder man seg mett lenge. Belgfrukter er grønnsaker og én porsjon daglig gir «1 av 5 om dagen».

Næringsinnhold i belgfruktpasta

  • Pasta av soyabønner inneholder 4,5 g fett, 20 g karbohydrat, 20 g fiber og 42 g protein. I soyabønner er det mye protein og fiber og soyapastaen inneholder mest protein og nest mest fiber av alle testproduktene. Proteinet i soya er forøvrig av veldig god kvalitet og inneholder alle de byggesteinene av protein som kroppen trenger.
  • Pasta av kikerter inneholder 6,2 g fett, 46,1 g karbohydrat, 13,7 g fiber og 16,7 g protein. Kikertpasta inneholder mest fett i testen, men nesten alt er sunt, umettet fettet. I tillegg inneholder kikerter mye vannløselig fiber som hjelper til med å senke kolesterolet som igjen er med på å forhindre hjertesykdom.
  • Pasta av røde linser inneholder omtrent 2 g fett, 52-56 g karbohydrater, ca 7 g fiber og 26 g protein. Linser er inneholder mye vitaminer og mineraler, spesielt mye folat: Linser inneholder også mye vannløselig fiber som hjelper til med å senke kolesterolet.
  • Pasta av sorte bønner inneholder 2,6 g fett, 38,3 g karbohydrat, 20,9 g fiber og 21,7 g protein. Sorte bønner inneholder mye antioksidanter, lite fett og har mest fiber av alle produktene i denne testen.
  • Pasta laget av mungbønner inneholder 1,2 g fett, 52,3 g karbohydrat, 16,7 g fiber og 23,6 g protein. Mungbønnepasta er testens desidert magreste produkt. Den er fullpakket av fiber og inneholder spesielt mye magnesium og kalium, og mungbønner er den eneste av belgfruktene som ikke gir luft i magen.