Kan cøliakere bruke vanlig Kikkoman?

Hei! Er der riktig at Kikkoman naturlig brygget soyasaus kan spises av cøliakere, selv om hvete står på ingredienslista? Og hva med Kikkoman teriyakisaus?

Lise svarer

Tradisjonell soyasaus er laget av fire ingredienser; vann soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca 6 måneder. Gjæringen foregår ved at det tilsettes ulike typer malkesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteienen opp, slik at gluten ikke vises på tester. I Sverige er vanlig soyasaus ansett som glutenfri. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende test, og fikk samme resultat som i Sverige, men her sier vi at så lenge ikke produsentene er villige til å teste de vanlige søyasausene jevnlig kan ikke vi i NCF gå god for at alle typer soyasaus og alle produksjons-batcher er glutenfrie til all tid. Det samme gjelder teriakisaus som inneholder soyasaus. Så da vet du historien bak og kan gjøre dine egne vurderinger utfra dette.