Kan vi med cøliaki spise vanlig Kikoman soyasaus?

Hei igjen. Du svarte meg at muligens så var det bare soya i denne soyasausen i Thaigryte til Fjordland som var dobbeltfermentert og ikkje hvetemelet som var i soyasausen. Men sånn det står på ingredienslisten så er det oppført på samme måte som t.d Kikoman sin soyasaus: https://oda.com/no/products/548-kikkoman-kikkoman-soyasaus/. Hvordan kan jeg få svar på om det er alle produkt i parantes bak gitt ingrediens som er dobbeltfermentert eller om det bare gjelder soya? Og hva er konklusjonen ang om vi med cøliaki kan spise vanlig Kikoman soyasaus? Er den dobbeltfermentert? Og i så fall også hvetemelet i parantesen? Fryktelig vanskelig å navigere i dette ingrediensgreiene….. på forhånd takk for svar.

Trond svarer

Det er vanskelig, særlig fordi det er enkeltprodukter som er laget slik at de i praksis er glutenfrie selvom de inneholder hvetekomponenter, og så er det andre varianter av den samme "vare" som lages på en annen måte og som derved ikke behøver å være sikker. Fjordland sin soyasaus vet vi ingenting om, mens Kikoman og andre tradisjonelle soyasauser har blitt testet av flere, inkludert den svenske livsmedelverket som ikke har kunnet påvise gluten i dem med vanlige testmetoder. Men siden vi ikke vet noe om hva Fjordland benytter (har spurt de og venter på svar) så kan vi ikke påstå at den er noe annet en potensielt glutenholdig. Det er alltid en risiko og benytte mat som inneholder komponenter som kommer fra glutenholdig vare og som ikke er garantert glutenfrie (fra produsenten), men siden livet skal leves mest mulig ukomplisert så forsøker vi å veilede medlemmene våre i jungelen av "for-sikkerhetsskyld" merkinger (spor av etc). Jeg poster svaret fra Fjordland her når det dukker opp.