Kan man spise rugbrød av og til?

Hei Hvis man har cøliaki (grad/mark 3?) - og ikke har symptomer på at man spiser gluten. Hva skjer da hvis man spiser rugbrød (som man setter umåtelig stor pris på) noen ganger i uken? Jeg tenker spesielt på risiko for å utvikle/få helicopacter pylori, men også om hvordan mage/tarm «reparerer» etter et slikt inntak? Jeg spør på vegne av en pasient jeg hjelper og som så sårt savner rugbrød, men som er usikker på hvilken risiko han tar ved å unne seg dette innimellom?

Trond svarer

Ingen har god oversikt over hvor mye rug/gluten som er for mye da det er en glidende overgang fra helt frisk til veldig syk som er avhengig av mengden gluten man spiser og kroppens immunreaksjon (som også endres gjennom livet). Det at man ikke kjenner de akutte reaksjonene i magen ved gluten inntak er nokså vanlig, men man antar at aktiveringen av immunsystemet og de andre mer diffuse plagene kommer sterkere og sterkere ettersom man gjentar "uhellene".  Sykdommen er såpass snikende at mange ikke merker at de er i ferd med å bli ordentlig syke (igjen) kanskje fordi man fokuserer for mye på mage-tarm plagene, mens det er mer tretthet, "hjernetåke", leddplager etc som kommer som de sterkeste plagene. Jeg kan ikke annet enn å fraråde spising av rugbrød da det vil aktivere cøliakien og gi pasienten mere plager etterhvert.