Maria, 20.Feb 2023 13:12

Hei! Jeg har nylig fått påvist cøliaki med marsh 3C, men har aldri hatt noen av de "typiske symptomene" som magevondt eller andre reaksjoner ved gluteninntak. Jeg forstår godt at jeg likevel må legge om til et glutenfritt kosthold - jobber med saken - men skulle gjerne hatt bedre oversikt over hvor "streng" jeg må være. Slik jeg har forstått det kan enkelte cøliakere ikke engang få i seg spor av gluten, mens andre kan fint spise ting som har vært tilberedt på samme flater som glutenholdig mat. Siden jeg (foreløpig) ikke har noen symptomer, hvordan skal jeg vite hvor mye gluten min tarm tåler før den får skader? Og hvis jeg skulle komme til å få i meg en større mengde gluten (feks et pizzastykke) etter en periode der jeg ikke har spist noe gluten, vil det ødelegge alt "arbeidet" jeg har lagt ned i perioden i forkant? Eller vil tarmen kunne tåle et slikt uhell en gang i blant? Tusen takk for svar!

Trond svarer

Spis glutenfritt og ikke ta noen sjanser. Arbeidet du legger ned ved å være glutenfri, får du igjen, og selv om enkeltuhell reaktiverer cøliakien litt, er cøliaki en langsom prosess som kommer langsomt og går langsomt. Mange voksne må spise glutenfritt i flere år før de føler seg friske/ normale. Du vil muligens oppleve fordelen med å være glutenfri etterhvert, men vær tolmodig, la det gå noen år før du gjør opp status. Hvert uhell vil være uheldig, og en serie med uhell vil reaktivere cøliakien.