Margrethe, 16.Feb 2023 17:18

Hei. Ettåringen begynt i barnehagen nå på nyåret. Har etter det fått endret avføringsmønster (både konsistens og lukt), oppblåst mage (navlen står ut), promper mye ("stygg" lukt) innimellom veldig sliten og sutrete, og nå litt matvegring. Hen spiser 3 måltider i barnehagen, der 2-3 av de per nå består av brødskiver. Alle vi snakker med sier, det må man bare regne med. Er dette reaksjoner som det er verdt å undersøke nærmere, eller er det noe vi "bare noe vi må regne med"? Jeg, mor, har mange allergier, bl.a. glutensensitiv (kanskje cøliaki, ikke testet). Har derfor brukt svært lite glutenholdig mat hjemme, men de gangen hen har fått har vi sett de samme reaksjonene. Har lest at barnet da er i risikogruppe for å få allergier. Gjelder dette også cøliaki?

Trond svarer

Barn av cøliakere har økt risiko for å få/ha cøliaki, men >85% av førstegradsslektninger av en cøliaker har ikke cøliaki, så det er ikke så arvelig. Det er vanligere at tendensen til å utvikle allergier arves. Hen kan godt reagere på maten/brødskivene i barnehagen, og dette kan være et tegn til cøliaki som blir tydelig pga mengden gluten som konsumeres, så jeg synes absolutt du burde ta hen med til en lege for blodprøver mhp cøliaki. Det er andre ting man kan reagere på, inkludert brødets innhold av ikke-absorberende karbohydrater (Fruktaner) som hos endel, primært voksne, gir gassdannelse slik man ofte ser ved irritabel tarmsyndrom (IBS). Så dette behøver ikke være cøliaki, men man trenger å utelukke det.