Er det nok med to uker på glutenholdig mat før jeg tar blodprøver for cøliaki?

Hei. Jeg har hatt diaré en periode når eg for 2 uker siden begynte spise brød igjen. De første dagene av de 2 ukene normal avføring, så flere dager ned diaré som var gul. Så normal avføring, men løst i blandt. Luft i mage, kvalm etter å ha spist. 2 uker på skiver tok jeg blodprøver. Kan blodprøven vise om eg har cøliaki, eller bør eg ta ny prøve? Har alltid spist gluten, men før de 2 ukene var det kanskje ikke hver dag, og iallefall ikke skive som eg veldig sjeldent spiste. Lurer på om eg må ta ny blodprøve siden eg mest sannsynlig ikke har hatt nok gluten lenge nok i kroppen? Spiser minst 2 skiver hver dag iløpet av de siste 2 ukene som har vært, og av og til mer og middager med gluten noen av dagene

Trond svarer

Vanskelig å spå, men om du har negativ blodprøve nå, så må du nok fortsette med å spise glutenholdig mat i minimum 6 uker, og minimum 2 brødskiver per dag skal cøliakien bli såpass reaktivert at det er mulig å diagnostisere den.