Lang ventetid på gastroskopi, hva bør jeg gjøre?

Hei! Jeg tok en test hos fastlegen sent i høst, basert på at vår datter litt ut av det blå fikk cøliaki-diagnose, og vi andre i familien derfor ble anbefalt å sjekkes. Jeg hadde positiv HLA-DQ2, IGA på 17 og IGG 10 (Fürst laboratorier med referanse 7). Det er jo ikke spesielt høyt, men da fikk vi litt los på å finne ut av om det kunne være dette som har gitt meg en del andre rare plager, som f.eks periodiske leddplager, så jeg gjennomgikk eget kosthold og så raskt at det er ikke veldig mye gluten jeg naturlig får i meg, spesielt etter at vi har startet med glutenfrie familiemiddager. Så da, etter å ha lest meg opp her, bestilte jeg glutenmel og satte i gang en glutenprovokasjon, spiser massevis av brød og knekkebrød, og gluten til alle måltider. Det funka for å si det sånn. Jeg har vondt overalt, og magen min har stoppet helt opp. Nå er det sånn at det er 30 ukers ventetid på gastroskopi på Ullevål, og jeg har forsøkt å søke andre sykehus uten å få det innvilget. Jeg kan altså enten gå rundt sånn her i +/- 30 uker eller prøve å få dette gjort privat selv om det koster en arm og et bein. Fastlegen min prøver å hjelpe meg, men jeg opplever at jeg kan mer om cøliaki nå enn han - så det går ikke på vilje, han er bare litt lost. Så mine spm er derfor: 1. Tør jeg å ta sjansen på å gjøre dette privat? Kan jeg komme i en situasjon der jeg må gjøre dette på nytt i det offentlige av en eller annen grunn, f.eks at det skal aksepteres av NAV eller andre instanser? 2. Har du noen erfaring med at de ikke har samme kompetanse på dette på private sykehus, som f.eks Volvat og at det bør være en grunn til å vente? 3. Hvis jeg «hopper av» nå, går over på glutenfritt og så prøver ny glutenprovokasjon ca 2. mnd før jeg skal inn, vet du om sjansen er større for at jeg blir dårligere enn jeg er nå? Og vil effekten bli den samme, altså at jeg klarer å ha aktiv cøliaki i løpet av den tiden? 3. Hva slags legemidler kan jeg be fastlegen skrive ut til meg for at ikke magen skal være så vond, oppblåst og forstoppet? Mvh Linn

Trond svarer

Først ville jeg undersøkt om serum TG2-IgA  verdien (den du sikkert kaller IgA) har økt på glutenprovoseringen din (og hvor lenge har du spist glutenholdig mat nå?). Er den klart høyere enn den var i utgangspunktet (som også er forhøyet) så purr på sykehuset og få legen til å beskrive forværringen din. Private aktører henter mange av legene sine fra sykehuset så de er som oftest like kompetente som de som jobber på sykehusets poliklinikk, men det koster nok endel mer.