Linda, 10. februar 2021 20:33

Jeg har en sønn på 18 år som fikk vite at han har Cølliaki i går. Fikk beskjed om at det var arvelig. Søsteren har samme symtomer hun har fått påvist hveteallergi.Hun er dårlig i magen hver dag. Nå har ikke hun spist hvete på ca 2 år men hun spiser annen mat med litt gluten. Hva må hun gjøre hvis hun skal teste seg for cølliaki? Anbefaler dere hun å spise hvete før en test? Hvor lenge bør hun evt gjøre det ? Takk.

Trond svarer

Selvom cøliaki går i familier, er arvligheten ikke så sterk, de aller fleste førstegradsslektninger (foreldre barn-søsken) av cøliakere får ikke selv cøliaki (>85%). Men når sønnen din nå har fått påvist cøliaki med biopsi fra tynntarmen (!?), og din datter har fått påvist "hveteallergi" (påvist IgE mot hveteproteiner?) så forstår jeg godt at du lurer på om din datter også har cøliaki. Grunnregelen når noen har begynt å spise glutenfritt er at de må spise glutenholdig mat (min 2 brødskiver pr dag/2 glutenholdige måltider pr dag) i minimum 6 uker før man kan forvente å se de forandringene i tynntarmen som krakteriserer cøliaki. Muligens vil en reaktivering av cøliakien hennes kunne påvises på blodprøver (IgA mot transglutaminase-2 (også kalt tTG)  før den tid siden hun har spist litt gluten hele tiden.