Har min reaksjon på glutenfri havre noen sammenheng med min cøliaki?

Hei, jeg er en cøliaker som ikke tåler glutenfri havre. Har prøvd å introdusere små mengder flere ganger opp igjennom årene. Men reagerer nesten som ved gluten, med å bli kvalm, få hodepine og bli utmattet i omtrent en dag. Reaksjonen kommer gjerne minutter etter jeg har spist havren. Det er verre enn hvis jeg spiser noe som bare gjør meg dårlig i magen. Reagerer litt på at NCF skriver så mye om havre når ikke alle tåler det. Opplever ofte å bli møtt med utsagn som: "Men havre er jo så sunt!" når jeg sier at jeg ikke tåler havre. Som om jeg ikke har lyst til å spise havre. Jeg synes det er veldig godt, og skulle gjerne ha spist det, særlig siden det er økonomisk smart og jeg har dårlig råd. Jeg har ikke noen måte å bevise at jeg ikke reagerer på havre, eller har jeg det? Finnes det et slags studie, man kan være med på, hvor de undersøker grunnen til at noen cøliakere ikke tåler havre? Og hvor stor gruppe er det egentlig snakk om? Hilsen Lars

Trond svarer

Ca (vi vet ikke eksakt) 5-10 % av alle som begynner å spise havre får intoleranse mot det og hos endel kan man finne IgE mot havreproteiner så de har havreallergi. Din akutte reaksjon kan tyde på at du har utviklet en havreallergi, som på sett og vis er uavhengig av din cøliaki. Muligens kan man få dette dokumentert via blodprøve. men mange har klare symptomer på matvareallergier (også når det testes blindt) uten at man påviser IgE mot den aktuelle matvaren og mange med forhøyet IgE mot en matvare tåler maten, i allefall i begrensede mengder, så diagnostikken er ikke så enkel. Noen ekstremt få cøliakere (publisert et par i hele verden) reagerer på havre som de gjør på hvete, men det er såpass uvanlig at det ikke får betydning for våre råd fordi havre er sunt, for de som tåler det.