Kan jeg bruke Airfryer?

Kan man bruke airfryer som det har vert gluten i? Dette diskuteres hyppig på ulike Facebook-grupper og mange sier nei, selv om den blir vasket. Personlig vasker jeg risten og det den står i. Kanskje litt ekstra oppi elementene om jeg vet noen har bakt med hvetemel, men aldri reagert. Noen sier også at viften i stekeovnen gjør at man kan reagere.

Trond svarer

En cøliaki (sykdom) holeds ved like ved å spise en viss mengde gluten pr dag. Det laveste nivået man har undersøkt er 100mg gluten pr kg mat som man spiste hver dag og da kom det tegn på at tarmen begynte å reagere.etter ca 14 dg tid. Det betyr atr vi har måttet forholde oss til den virkelige verden og livet skal leves med ikke altfor mange (unødvendige restriksjoner). Generelt har vi sagt at det holder å fjerne (med fuktet klut) de synlige forurensingene slik som benkflater/skjære platre etc. Det samme gjelder brødristere (svenskene undersøkte å fant ikke tegn på at normal renholdt brødrister spittet over, og her fuinnes det også egne brødposer). Jeg ville anta, uten å vite, at frier er det samme, fjern alt av synlige rester og gå over med en fuktet mikrofiberklut som så tar bort det som eventuelt kunne tenkes å gi vglutenindusert reaksjon. Det er veldig individuelt hvordan man reagerer, så noen generelle råd på dette som gjelder alle kan ikke gies.