Kan jeg bruke samme stekeovn eller airfryer til glutenfri og glutenholdig mat?

Hvordan er det å bruke samme stekeovn som andre uten cøliaki? Burde man f. eks. holde seg unna varmluft, eller skal det gå fint så lenge det ikke er smuler på brettet? Og hva med airfryer?

Lise svarer

Samme stekeovn kan brukes til glutenfri og glutenholdig mat samtidig, men det er viktig å påse at den glutenfrie maten ikke kan bli kontaminert av den glutenholdige. Vær derfor forsiktig med å bruke varmluft dersom det er sannsynlighet for at melstøv eller smuler kan spres fra glutenmaten over på den glutenfrie. Det sikreste er over og undervarme, samt å sette det glutenfrie øverst i ovnen (for at smuler/mel ikke skal drysse ned, dersom det ligger på rist for eksempel). Dersom du bruker varmluft kan du også dekke til den glutenfrie med folie for å unngå kontaminering. Airfryer blir litt samme konsept som varmluft, men med større risiko for kontaminering fordi alt stekes i samme rom (ikke mulighet til å adskille maten med stekeplate eller rist på samme måte som i ovn). Airfryer kan også være vanskelig å rengjøre godt nok dersom den er brukt til glutenholdig mat.