Ingvild M. K., 22.Nov 2023 10:18

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i 2019. Var da 41 år og hadde antakelig hatt udiagnostisert cøliaki i mange år (mageplager). Jeg har siden 2019 jevnlig tatt blodprøver for å følge med på utviklinga av IgA/tTG: November 2020: 76 April 2021: 60 September 2021: 80 Februar 2022: 65 Februar 2023: 52 November 2023: 70 Legen (og jeg) er bekymret for at nedgangen ikke er bedre. Jeg er på streng glutenfri diett. Hva kan dette skyldes? Og hva kan gjøres?

Trond svarer

Noen bruker lengere tid på å roe cøliakireaksjonen på GFD, og immunsystemet har hukommelse. Men de fleste er klinisk normalisert i løpet av 3-5 år, men det tar ennå lengere tid før tarm-slimhinnen er normalisert. Men, du har spist GFD i > 3 år, så da må man se litt nærmere på dietten din. Er den så glutenfri som du tror? muligens trenger du hjelp fra en klinisk ernæringsfysiolog som kan gå igjennom dietten din. Endel ferdigmat (som leverpostei) inneholder hvetemel uten at man tenker på det (men det står på innholdsfortegnelsen). Muligheten for refraktær cøliaki er alltid noe man som voksen diagnostisert cøliaker er redd for, men vedvarende høye TG2-IgA antistoffnivåer er ikke et tegn på refraktær cøliaki (av den farlige varianten).  1. Kostgjennomgang, 2 diskuter med legen din behovet for fornyet (kontroll) tynntarmbiopsi. Hvordan er dte med jern/vitaminer/folsyre nivået ditt?