Er det skadelig for gravide med cøliaki ta tilskudd av jod?

Jeg jobber som jordmor, og anbefaler gravide å spise 3 fiskemåltider i uken, melkeprodukter, og litt egg, slik at de skal få nok jod i svangerskapet. Forskning tyder på at for lite jod i svangerskap og ammeperiode kan ha negativ effekt på kognitiv utvikling hos barnet. Men hva med gravide med cøliaki, skal de også få samme anbefaling? Jeg har selv to voksne barn med cøliaki, og har tidligere lest at de ikke er anbefalt jod (f.eks. i salt), og generelt ikke tilskudd av jod. Stemmer det? 

Trond svarer

Det er lurt å passe på at de gravide (og barna) får i seg nok jod, og saltvannsfisk og melkeprodukter er vår vanligste jodkilde. Siden vi spiser lite fisk og mange ikke drikker melk ser vi en økende jodmangel i befolkningen. Jod er imidlertid kun problematisk for de som har den cøliakiassosierte tilstanden Dermatitisk Herpetiformis (DH, "hudens cøliaki"). De med DH tåler ikke jod, da får de oppblussing av sin hudsykdom. De med DH blir også friske på glutenfri kost, selv om det kan ta en del år før de igjen kan spise saltvannsfisk uten fare for DH-utbrudd (5-7 år på GFD). Cøliakere som ikke samtidig har DH, har ingen problemer med jod. Cøliakere som spiser glutenfritt regnes som friske, og stiller likt som alle andre med tanke på jod. Det kan være lurt å ta en multivitamin tablett hver dag, som alle andre bør (mest pga. D-vitamin). Altså ingen grunn til å begrense jodinntaket til en behandlet cøliaker uten DH.