Tre eller seks uker med glutenholdig kost før gastroskopi?

Jeg ble nylig innkalt til gastroskopi, men ble aldri informert om at jeg må begynne å spise gluten igjen i forkant av undersøkelsen. Etter å ha lest litt på nettet spurte jeg den legen og han sa at jeg må ha glutenholdig kost i minst 3-4 uker før undersøkelsen, men har lest blant annet på deres nettsider at det burde være 6 uker før. Innebærer det at jeg risikerer at undersøkelsen ikke oppdager noenting dersom jeg "kun" lever med gluten i 3-4 uker?

Trond svarer

Det kommer nok på hvor lenge du har spist glutenfritt og hvor dårlig du var, da det tar tid å tilfriske fra en cøliaki i voksen alder. Desto mer gluten, desto bedre og 3-4 uker er bedre enn ingenting, men helst ønsker man at man spiser gluten i minimum 6 uker. Mange responderer raskt, men ikke alle så dette blir det en avggjørelse du må ta, om det å spise gluten i 3-4 uker og riskikere at biopsien blir inkonklusiv, evt så kan du øke mengden gluten i tiden fram til du skal ta biopsi for å kompensere for at du "bare" glutenprovoseres i 3-4 uker. Det å få time til gastroskopi med tynntarmsbiopsi kan være vanskelig så det er ikke sikkert du kan flytte den 2-3 uker frem i tid, men det hadde vært det beste.