Hvor lenge må jeg spise gluten?

Hatt mye uspesifikk plager fra tarm og ledd siste 18 mnd. Negativ antistoffer cøliaki i sommer (verdi 1) men hadde da levd på glutenfri kost lenge etter eget ønske. Føler meg bedre på glutenfritt. Tok nylig gastroskopi som viste marsh 1 forandringer i tynntarm, men også påvist lett sibo (bakteriell overvekt i tynntarm). Har nå spist gluten (ca 4 brødskiver hver dag i 3 uker). Ingen plager fra magen, men mye trøtt, sliten, hjernetåke. Antistoffer økt fra 1 til 3, så bare bittelitt forandring. Har Hla dq2 genet. Kan jeg gå ut ifra at jeg ikke har cøliaki, med så lav utvikling antistoffer, eller bør jeg spise gluten i en mnd til og se hva som skjer??

Trond svarer

3 ukers glutenprovokasjon etter å spist glutenfritt i lang tid, er for kort. Du må holde ut litt til ogheller øke glutendosen. Vi pleier å ha en tommelfingerregel om at 2 brødskiver pr dag (eller 2 glutenholdige måltider) i minimum 6 uker må til før man kan konkludere.