Bj, 14.Feb 2024 10:26

Takk for gode svar tidligere. Vi har en gutt på 14 år som har vært hjemme fra skolen siden starten av desember, med unntak av de to siste ukene i januar der han tilfrisknet veldig uten at vi forstod hvorfor og var på skolen igjen. Fra starten av januar har han vært laktosefri, men spiste en begrenset mengde med gluten hver dag. Mot slutten av januar fikk han gastroskopi, og der legen mente hun så forandringer forenelig med cøliaki og sa han kunne gå over på glutenfri diett. De siste dagene før gastroskopi spiste han ekstra mye gluten. To dager etter gastroskopi, 1 feb, ble han igjen dårlig, og har vært veldig dårlig nå i 2 uker, og går ikke på skole. Han har vært glutenfri i to uker, og siste uken også helt melkefri (ingen melkeproteiner), vi har også kuttet ut visse FODMAP som hvitløk, løk og honning. Er det innenfor normalområdet å kunne veksle fra å være plutselig frisk i to uker (på tross av gluteninntak), og deretter veldig vondt selv om gluten (og det andre) har vært borte fra dietten i to uker?

Trond svarer

Beklager sent svar, men denne må ha gjemt seg.  Tja, glutenreaksjoner hos en cøliaker kan komme forsinket, men det er ikke så vanlig å få en så forsinket reaksjon (2 dager).  Det er mange grunner til å ha vondt i magen for en 14-åring. Vi får håpe dere nå har fått eller snart får svar på biopsien og dersom denne er positiv så vil dette bedre seg ettersom tiden går og han spiser (strikt) glutenfritt.