Hva skjer i kroppen når jeg får i meg gluten?

Jeg testet meg for gluten da alle mine søsken har diagnosen cøliaki. Jeg fikk det påvist, men har aldri hatt symptomer/plager før. Jeg hadde høye verdier, men legen nevnte at biopsien så veldig fin ut. Er på GDF, men har fått i meg gluten ved uhell et par ganger siden, men ikke plager deretter. Hva skjer i kroppen når jeg får i meg gluten, uten at jeg får plager, selv om jeg har cøliaki? Blir tarmen fremdeles skadet?

Trond svarer

Det er vanskelig å si hva som skjer hos den enkelte. Man har ikke gjort så mye undersøkelser hva som skjer i tarmen hos de glutenfrie cøliakerene dersom de får i seg utilsiktet gluten. Hos de fleste gir det akutt reaktivering av immunsystemet og betennelse, men ikke alle får mage-tarmproblemer. Dersom du hadde klare høye TG2-IgA verdier så må du anta at du har cøliaki og at selvom en enkelt episode med glutenuhell ikke gir varig skade i tarmen, vil gjentatte "uhell" reaktivere cøliakien og kunne gi mye ubehag, om enn ikke nødvendigvis i mage-tarm området. Ofte er slapphet, snikende bentap, vitaminmagel, hjernetåke og andre "ekstraintestinale" symptomer mer vanlig og vanskeligere å identifisere fordi de kommer snikende.