Presse

Pressekontakter
 

altGeneralsekretær
Knut H. Peterson

knut.peterson@ncf.no
958 25 660

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

altInformasjonskonsulent / redaktør
Nina Sævik

nina.saevik@ncf.no
976 13 479


 

altRådgiver ernæring
Lise Friis Pedersen

lise.pedersen@ncf.no
934 20 292



Foto: Bård Gundersen


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Brosjyre

Aktuelle saker

ice-2759348_1920.jpg

Is med glutenfri kjeks

Er du på jakt etter iskrem med glutenfri iskjeks, så kan du ta en titt på denne listen. Dette er tips fra engasjerte medlemmer og følgere i sosiale medier fra hele landet.

Kreta_1200x500_2.jpg
Kun for medlemmer

Glutenfri guide til Rethymnon-området på Kreta

Mange nordmenn reiser hvert år til området rundt Rethymnon på Kreta. Her er en liten glutenfri guide til dere som skal reise dit.

Pike og blomst_1200x500.jpg

80 % av barn med cøliaki i Europa udiagnostisert

16. mai er Coeliac Disease Awareness Day = den internasjonale cøliakidagen! Denne dagen rettes det spesiell oppmerksomhet mot diagnostisering av barn.

gF-2 til web.jpg

Medlemsbladet glutenFRI

I denne utgaven kan du få gode tips til å reise med cøliaki, samt lese om dobbeldiagnosen cøliaki og diabetes. Professor Knut Lundin skriver om forskning på "cøliakipillen", og vi har testet glutenfrie brødblandinger. Dessuten byr vi på flere inspirerende oppskrifter til lyse sommerkvelder. 

Belgfrukter_1200x500.jpg

Sink

Ved nydiagnostisert cøliaki er det viktig å være oppmerksom på sinkstatusen da nivåene av sink ofte er lave.

Baby_1200x500.jpg

Innføring av glutenholdig mat hos spedbarn

Spedbarn skal ha en gradvis glutenintroduksjon først etter at de er 4 måneder og ikke eldre enn 12 måneder.

Klikk på logoene for mer info