redskaper.jpeg

Praktiske tips og råd

Glutenfri mat må oppbevares, tilberedes og serveres på en trygg måte for ikke å bli utsatt for kryssforurensning av gluten. 

Trygg levering

  • Glutenfritt brød- og bakevarer skal leveres innpakket i poser for beskyttelse.
  • Varene skal ligge øverst ved levering på traller/kurver.
  • Send tilbake varene dersom kryssforurensning med gluten forekommer.

Trygg oppbevaring/lagring

  • Pakk glutenfri mat inn i poser/beholdere og merk med «glutenfri».
  • Oppbevar glutenfri mat adskilt fra glutenholdig mat. Lagre i egne skap/skuffer.
  • Ingredienser til bruk i glutenfrie retter må lagres adskilt fra glutenholdig mat.

Trygg glutenfri sone og redskaper

  • Ha en ren og glutenfri sone der du lager glutenfri mat.
  • Bruk rene redskaper som kniver, skjærefjøler, gripebestikk, stekespader o.l.
  • Bruk rene kluter, kjøkkenhåndklær og oppvaskbørster til rengjøring av soner og redskaper.

Trygg varmebehandling

  • Det må være rent der du skal varme/steke/koke/grille glutenfrie matretter.
  • Underlag som f.eks. stekeplater, ildfast former, rister og bakepapir må være rent og fritt for gluten.
  • Kok glutenfri mat alene og i rent vann.

Trygt stekejern

  • Ha gjerne en egen brødrister, vaffeljern og toastjern til glutenfri mat. Merk «glutenfritt».
  • Kun en brødrister eller toastjern? Bruk toastposer i brødristeren og bakepapir rundt brødet i toastjernet for beskyttelse.
  • Kun et vaffeljern? Rens og gi bort de to første vaflene til en som tåler gluten.

Trygg servering

  • Server glutenfri mat på egne fat eller kurver, adskilt fra glutenholdig mat.
  • Tilbered og server singelpakkede glutenfrie varer i stekeposen.
  • Ha eget smør og smørepålegg. Pålegg på tube eller spruteflaske er veldig praktisk!

Trygg buffet

  • Ha en glutenfri sone for glutenfritt brød og bakervarer + tilhørende redskaper.
  • Skjerm salatbar og varmmat for kontaminering fra glutenholdige brødsmuler.
  • Beskytt glutenfritt brød og bakervarer. Pakk det gjerne inn i plast.

Ingredienslisten

  • Lær å tyde ingredienslisten. Allergener merkes med fet, kursiv eller understreket skrift.
  • Matvarer merket med korn-/melsorter som hvete, rug og bygg skal unngås.
  • Ta vare på emballasjen så de som har ønske om det kan få lese ingredienslisten selv.

For mer informasjon se faktaarket om cøliaki og glutenfri mathåndtering her.