webinar_istock-1200x500.jpg

Foredrag fra Norges fremste eksperter på cøliaki

Nå kan du få nytt faglig påfyll rett hjem i din egen stue - og se foredragene akkurat når det passer deg. Er det arv eller miljø som gjør at noen utvikler cøliaki? Hvordan persontilpasse kostrådene best mulig til deg, og hvordan få kresne barn til å spise, er bare noen av foredragene. Tjenesten er eksklusiv for NCFs medlemmer.

Folkemengd (3).jpg
Kun for medlemmer

Hvilken rolle spiller arv og miljø for utvikling av cøliaki?

Gluten og genetisk disposisjon er nødvendig for å få cøliaki, men flere faktorer spiller inn! Det forskes nå mye på infeksjoner tidlig i livet, som en mulig medvirkende faktor. Hør en av landets fremste eksperter, barnelege og professor Ketil Størdal, forklare hvilke rolle arv og miljø har for utviklingen av den autoimmune sykdommen cøliaki.

Forskningsutstyr (2).jpg
Kun for medlemmer

Utredning hos barn, litt forskjellig fra voksne

Bør barnet starte med glutenfri kost før man har fått diagnose? Holder det med blodprøve når man skal diagnostisere barn eller må de også ta gastroskopi? Hvordan utreder man egentlig barn? Er det på samme måte som voksne? Se barnelege og professor Ketil Størdal fra Universitetssykehuset i Oslo forklare hvordan de går frem for å utrede barn for cøliaki.

Ultrapross.jpg
Kun for medlemmer

Hva er ultraprosessert mat?

Det snakkes mye om ultraprosessert mat, men hva er det egentlig? Og er det sammenheng mellom ultraprosessert mat, tilsetningsstoffer og enkelte sykdommer? Seniorrådgiver ernæring i NCF, Lise Friis Pedersen holder foredrag om ultraprosessert mat og hvorfor vi bør begrense inntaket av den.

Hva kan jeg spise.jpg
Kun for medlemmer

Persontilpasset ernæring

Det finnes mange ernæringsråd, men de fleste av dem er veldig generelle. Hvordan skal vi forholde oss til disse rådene? I dette spennende foredraget gir Vibeke Telle-Hansen, førsteamanuensis i ernæring på OsloMet, gode tips om hvordan du kan tilpasse disse rådene slik at de passer for nettopp deg.

Ingredienser.jpg
Kun for medlemmer

Slik tyder du produktmerkingen

Hva er «Crossed Grain» og hva menes egentlig med «spor av»? I dette lærerike foredraget forklarer seniorrådgiver Lise Friis Pedersen hvordan du skal forstå de ulike merkingene du finner på mat og drikke, som for eksempel i ingredienslisten, allergenmerkingen og annen nyttig merking.

Bokhvete.jpg
Kun for medlemmer

Superkornene det er lurt å spise mer av

Superkorn er næringsrike, proteinrike, fiberrike, bra for tarmfloraen - og egner seg godt i et glutenfritt kosthold. I dette foredraget forteller seniorrådgiver ernæring i NCF, Lise Friis Pedersen, mer om  superkornsortene bokhvete, quinoa og amarant og hvordan du kan bruke disse.

Jente brokkoli.jpg
Kun for medlemmer

Hvordan få kresne barn til å spise sunnere?

Er det vanskelig å få i barna sunn mat? Fortvil ikke. I dette foredraget snakker Lise Friis Pedersen om temaet småspiste og kresne barn, hvordan man kan endre barns holdninger til mat og hvordan man kan få matleie barn til å spise sunnere.

Hjerte.jpg
Kun for medlemmer

Derfor bør du spise godt med fiber

Visste du at fiber kan redusere kolesterolet i blodet ditt, bedre blodsukkerreguleringen og ha en positiv innvirkning på vekten? Vibeke Telle-Hansen, førsteamanuensis i ernæring ved OsloMet forteller i dette spennende foredraget om de helsefremmende effektene du kan oppnå ved å spise fiber.

Gutt-hos-legen-1200x500.jpg
Kun for medlemmer

Oppfølging av barn og ungdom med cøliaki

Hvordan opprettholde god livskvalitet hos barn og ungdom med cøliaki? Og hvordan takle pubertet og trass, etiske utfordringer og stigmatisering, er bare noe av det du får høre om i dette interessante foredraget.

 

vondt-i-magen-1200x500.jpg
Kun for medlemmer

Hva er cøliaki?

Knut E. A. Lundin er en av Norges fremste forskere på cøliaki. Her gir han oss en enkel innføring i hva cøliaki er og hvordan sykdommen arter seg.

Lese-ingredienser-1200x500.jpg
Kun for medlemmer

Ny med cøliaki i matbutikken

Med en fersk diagnose, er det plutselig ikke så lett å handle på butikken lenger. For hvordan leser jeg ingredienslista? Og hva betyr egentlig "spor av"  gluten? Her får du hjelpen du trenger!
 

Fullkornsris
Kun for medlemmer

Et balansert kosthold

Dette er foredraget for deg som er opptatt av å få til et sunt og balansert glutenfritt kosthold. Hvilke utfordringer har cøliakere med kosten, og hvilke stoffer kan vi ikke klare oss uten?

Forskning_web.jpg
Kun for medlemmer

Hvordan stilles cøliakidiagnosen?

 Dette foredraget passer for alle som vil lære mer om sykdommen cøliaki og hvilke retningslinjer som finnes for å stille en korrekt diagnose.

doktor-1200x500.jpg
Kun for medlemmer

IBS – når glutenfritt ikke er nok

Hva kan grunnen være til at du ikke blir frisk på glutenfri kost? Professor Trond S. Halstensen forklarer hva irritabel tarmsyndrom (IBS) er. Her får du høre om hvilke symptomer det gir, og om FODMAP-dietten.

 

Eldre-par-1200x500.jpg
Kun for medlemmer

Oppfølging av voksne med cøliaki

Hva bør en etterkontroll av voksne cøliakere bestå av, og hvor lang tid tar det før man blir frisk? Øker faren for kreft? Hva er refraktær cøliaki, og hvilke vaksiner bør man ta? Et lærerikt foredrag for voksne med cøliaki.

Pille_1200x500.jpg
Kun for medlemmer

Cøliakipillen - kommer den og hvordan fungerer den?

Er det mulig å få en pille som kan erstatte glutenfri kost? Professor Knut E . A. Lundin gir oss en oversikt over forskning rundt dette og cøliaki.

Klikk på logoene for mer info