Jeg er nydiagnostisert og lurer på hvor forsiktig jeg bør være?

Jeg er nydiagnostisert og lurer på hvor forsiktig jeg bør være? Jeg har skilte foreldre, en av dem er mindre nøye enn den andre. Andre i familien spiser gluten så jeg har fått egen skuff, brødrister og fjøl hos den jeg bor hos mest. Men kan jeg bruke samme mixmaster og eltemaskin som de andre? Kan jeg bruke samme dørslag til pastaen? Kan jeg steke mine rundstykker sammen med de andre om jeg legger de på eget papir i ovnen? Kan jeg bruke bakepulver og vaniljesukker og kakao om det har ligget i gluten-melskuffen? Og når vi er på hytta føler jeg det er mel overalt. Har ikke vaskemaskin, så føler det er lett å bli «glutenforgiftet». Hva gjør jeg i sånne situasjoner?

Lise svarer

Ja det er ikke alltid lett å vite hvor forsiktig man bør være. En tommelfingerregel er at det ikke må være synlige gluten-/melrester på kjøkkenredskapene og i nærheten av der du tilbereder glutenfri mat. Du kan selvfølgelig bruke redskaper, slik som miksmaster, eltemaskin dørslag, kjeler etc, som har vært brukt til glutenholdig mat/deig, men du må sørge for at de er rengjort og fri for synlige glutenrester. Det samme gjelder vaffeljern, toastjern etc. Du kan steke glutenfrie rundstykker samtidig med glutenholdige så lenge de ikke blir forurenset av gluten.

Når det gjelder ingredienser som for eksempel bakepulver, vaniljesukker og kakao kan det være en fordel å oppbevare det separat fra glutenholdig mat, eventuelt ha de i en boks eller en pose slik at man unngår smitte. Eller du kan ha eget som du oppbevarer separat. Men hvis boksene er tette og det ikke er synlige spor av mel/gluten på dem kan du jo bruke de samme som de andre. Vit at det ikke er noe som heter usynlig gluten.

Hvis du føler det er mel overalt på hytta, bør du ta det opp med de andre som bruker den eller som er der sammen med deg – slik at dere sammen kan lage rutiner for oppbevaring av mat som passer for alle. Pass på at dere har nok kluter og oppvaskhåndklær slik at dere kan bytte dem ut hvis det er mistanke om glutenforurensing. Det er viktig at familien får en forståelse av dine utfordringer, og at dere blir enige om gode løsninger.