Arkiv

Resultat: Oppfølging (185) viser 1 - 20

Hvor lang tid tar det før tarmtottene leger seg?

Hei, fikk vite for to måneder siden at jeg hadde cøliaki. Hvor lang tid tar det før tarmtottene leger seg? ...

Hei, fikk vite for to måneder siden at jeg hadde cøliaki. Hvor lang tid tar det før tarmtottene leger seg?

Per F., 19. juni 2020 14:33

Det er avhengig av hvor gammel du er og hvor syk du var. Desto eldre man er og desto sykere tarmen var, desto lengre tid tar det for tarmtottene å bli normale. Mens barn kan bli normalisert på 1-3 år, tar det for voksen-diagnostiserte voksne med høye antistoffnivåer og helt avflatet tarm, lang tid å bli slimhinnefriske. Det tok. f.eks. finske voksendiatgnostiserte pasienter 10-12 år på glutenfri kost før 90 % av pasientene hadde normalisert tynntarm- Desto oftere man har "uhell" desto langsommer går tilhelingen, og mange voksendiagnostiserte pasienter blir ikke klinisk bra før etter 3-5 år på glutenfri kost, så det kan ta lang tid å bli helt frisk. Men dette varierer mye fra pasient til pasient så det er alltid vanskelig å angi hvor lang tide det vil ta å bli helt frisk. 

Trond S. Halstensen, 24. juni 2020 18.23

Er det slik at jo eldre man er, desto lenger tid tar det å bli frisk?

Jeg leser i noen av svarene at det kan ta mange år (12 år) før tarmen tilheler hos voksendiagnostiserte cøliakiere, mens den tilheler mye raskere hos barn. Men hva med for eksempel 16-17-åringer, eller 19-20-åringer? Er det slik at jo eldre man er, desto lenger ...

Jeg leser i noen av svarene at det kan ta mange år (12 år) før tarmen tilheler hos voksendiagnostiserte cøliakiere, mens den tilheler mye raskere hos barn. Men hva med for eksempel 16-17-åringer, eller 19-20-åringer? Er det slik at jo eldre man er, desto lenger tid tar det, eller blir kroppen betydelig "tregere" etter man har fylt 18 år? Jeg er litt nysgjerrig på dette.

Anonym, 17. juni 2020 15:08

Man har ikke gjennomført rutinemessige undersøkelser, men det man ser er at desto sykere tarmen er og desto eldre man er, desto lengre tid tar det å bli frisk fra sin cøliaki, selv på strikt glutenfritt kosthold. Det er en glidende og sikkert individuell tilhelingskurve som er avhengig av sykdomsaktiviteten og hvor lenge sykdommen har stått ubehandlet. Alle undersøkelser ser at de yngre leges raskere enn de eldre, selv om man ser på de >30 år. Det som er viktig i denne sammenhengen er at man ikke kan forvente å bli raskt frisk-frisk på glutenfritt kosthold dersom man er godt voksen når cøliakien oppdages. En 16-17 åring vil da ligge nærmere et barn mhp tilhelingstid enn en 70-åring. Selv Finnen finner at 90 % av deres voksendiagnostiserte cøliakere blir slimhinnefriske først etter 10-12 år. Desto striksere man er med dietten, desto fortere går tilhelingen. 

Trond S. Halstensen, 17. juni 2020 19.58

Kan han spise mat merket med stivelse?

Hei. Gutten vår fikk diagnosen cøkiaki for tre år siden. Ved forrige måling var transglutaminverdien på 24. Gangen før på 20. Når han fikk diagnose så var verdien høyere en skalaen viser, så det har vært nedgang selv om vi f&...

Hei. Gutten vår fikk diagnosen cøkiaki for tre år siden. Ved forrige måling var transglutaminverdien på 24. Gangen før på 20. Når han fikk diagnose så var verdien høyere en skalaen viser, så det har vært nedgang selv om vi føler det går sakte og nå litt opp igjen. Et tilbakevendende spørsmål hjemme hos oss og som jeg ser ellers i forum er dette med stivelse. Kan han spise mat merket med stivelse eller hva er greit? Jeg blir så usikker. Hva med spor av gluten eller spor av hvete - bør vi unngå dette når verdiene er slik de er? Legen sier at kanskje disse verdiene aldri vil normalisere seg - det gjør ikke de for alle. Kan legge til at gutten har god appetitt, god vekst i høyde og vekt, men klager en del på magevondt, som ikke er så lett å adressere.

Elin, 10. juni 2020 16:04

Ikke lett å vite, og dette er aldersrelatert, men det er mange frstelser der ute (og det får dere ikke ut av ham) så man må nesten bare akseptere det. Presser man for hardt mhp kosten i pre-pubertet så risikerer man en reaksjon hvor de gir f... senere og det er ikke bra. Så det er ikke så lett. Vi har vel antatt at hvetstivelse ikke inneholder nok gluten til å være årsaken til plager når man spiser hvetestivelse, men at det heller er hvetstivelsen med dets innhold av FODMAP-karbohydratene Fruktaner som kan gi plager hos enkelete, men vi vet ikke siden ingen har testet dette ut ordentlig. Andre kilder til glutenholdig mat?

Trond S. Halstensen, 10. juni 2020 19.10

Er det vanlig å bli verre før man føler seg bedre?

Nevnte i spm tidligere at jeg har en betent bukspyttkjertel, etter lang tid med udiagnostisert cøliaki. Smertene har blitt mer permanente, og jeg tar relativt store doser creon. Jeg har et (urealistisk?) lite håp om at den skal kunne komme seg etter en tid på glutenfri kost, men e...

Nevnte i spm tidligere at jeg har en betent bukspyttkjertel, etter lang tid med udiagnostisert cøliaki. Smertene har blitt mer permanente, og jeg tar relativt store doser creon. Jeg har et (urealistisk?) lite håp om at den skal kunne komme seg etter en tid på glutenfri kost, men etter to mnd ser ting bare ut til å bli generelt verre. Er det normalt med en fortsatt forverring (smerter og ME-lignende symptomer) en stund etter man eliminerer gluten fra kosten, før ting blir bedre? Og er det noe som er verdt å vite, for å øke sjansen for å redde siste rest av pancreas, mht dosering av creon, kosthold, trening/aktivitet og kosttilskudd etc?

Torbjørn, 09. juni 2020 16:06

Det er lite du får gjort utennom å spise glutenfritt, og ikke belast pankreas på annen måte (ikke noe alkohol). Mulig du må få undersøkt de kroniske smertene dine da det er ting man kan gjøre med slike smerter ved kronisk pankreatitt.

Trond S. Halstensen, 10. juni 2020 19.03

Kan høye verdier være tegn på en allergisk reaksjon?

Hei, min sønn som er nå 14 år fikk diagnositisert cøliaki i 2015 med Iga på 227,9. Han begynt med streng glutenfri diett og verdiene gikk gradvis ned som følgende: okt 2016: 138, mai 2017: 93, mai 2018: 61, aug 2018: 51, aug: 2019: 48,5. mars 2020: 47,5. Siden ...

Hei, min sønn som er nå 14 år fikk diagnositisert cøliaki i 2015 med Iga på 227,9. Han begynt med streng glutenfri diett og verdiene gikk gradvis ned som følgende: okt 2016: 138, mai 2017: 93, mai 2018: 61, aug 2018: 51, aug: 2019: 48,5. mars 2020: 47,5. Siden august 2019 har vi forsøkt å kutte ned glutenfri havregryn og hvetestivelse uten at det har gitt noe særlig resultat på prøve. Vi har også hatt en time med ernæringsfysiolog og konklusjon av timen at vi hadde god kontroll i ft glutenfri diett. Sønn har egen glutenfri sone, eget smør, skjærebrett for brød. Han er ellers lite plaget av magesmerte og vokser som normalt. Det bli tatt gastroskopi og biposi i aug 2016 som viste kun minimale forandring på tarmslinhinnen, ingen totteartrofi eller kryperforlenging slik at det så ut at cøliaki virker som godt regulert. Han har også i augst 2018 vært testet for Epstein barr virus og cytomegalovirus på grunn av trøtthet. Resultat viste at han har hatt disse inf men at det er ingen holdepunkter for aktuell pågående infeksjon. Det virker som om han er mindre plaget av trøtthet nå. I mars 2020 var hans Ferritin på 22 slik at vi har begynt med jern- tilskudd, men han tåler det dårlig (opplever smerte i mage). Hva er dine anbefalinger? Kan fortsatt høy verdi på cøliaki-serologien vært tegn på en reaksjon på noe annen allergisk reaksjon? Hva anbefaler du ift kost (kan han begynne igjen på glutenfri haregryn og hvetestivelse siden det ser ikke ut til å ha effekt på IgA? Har du noe råd for å få opp feritin nivå? På forhånd, takk for hjelpen. Cedric V.

Cedric V., 05. juni 2020 13:42

Han var nok ordentlig cøliakisyk så da tar det tid å få ned IgA anti-tTG nivået, og jeg er helt sikker på at han har kontroll på kosten i hjemmet. Men du sier han trenger jerntilskudd (utenom gode biffer) fordi han har et ferritinnivå på 22. I henhold til Fürst laboriatorier er normalområdet for barn 1-15 år 7-142 (og for menn > 16 år > 20)  så så lavt er det ikke.

Det er større utfordringer ved å være 14 år og cøliaker, det er ikke lett i ungdomsgjengen å være annerledes, det kan være vanskelig å si nei. Så lenge tarmbiopsiene er såpass fine så er det ingen grunn til bekymring (og la han heller kose seg med naturlig jerholdig mat enn tilskudd).

Trond S. Halstensen, 10. juni 2020 18.33

Bør jeg utredes på nytt?

Hei. Jeg har to søstre med cøliaki, og mor med positiv blodprøve nå (80 år) som snart skal til gastroskopi, veit ikke om hun har tatt prøve før, nå ble den tatt i fbm med undersøkelse for osteoporose. Jeg har hatt div ubehag fra ford&o...

Hei. Jeg har to søstre med cøliaki, og mor med positiv blodprøve nå (80 år) som snart skal til gastroskopi, veit ikke om hun har tatt prøve før, nå ble den tatt i fbm med undersøkelse for osteoporose. Jeg har hatt div ubehag fra fordøyelse opp gjennom årene, og blodprøver (cøliaki) har blitt tatt 2-3 ganger og ligget i grenseland, men rett under. Jeg har vevstype HLA DQ2. Ble med i forskningsprogrammet for ny cøliakitest på Rikshospitalet i 2015. Da de etter hvert åpnet for å se på individ, så de at jeg hadde positive blodprøver (ikke veldig økt), jeg veit ikke konkret resultat. Ble derfor innkalt til gastroskopi, som gav Marsh 1 men ingen endring i tarmtotter (ekstra mange biopsier ble tatt). Det var forventning fra legene der at jeg kom til å utvikle aktiv sykdom, det skjedde ikke. Jeg skulle fortsette å spise normalkost og ta nye blodprøver hos fastlege etter 1 og 3 år. Siste prøve der i 2017 viste: Anti tTg IgA 11 og Anti Deam glia IgG 5, ble ikke henvist videre da fordi den ikke var endret fra tidligere, og jeg ikke hadde mer symptomer fra fordøyelsen. Siste ca. 2 mnd har jeg likevel valgt å spise glutenfri diett, mest fordi min samboer ønsket å prøve glutenfritt som et forsøk i forhold til at han sannsynligvis har IBS, også han er betraktelig bedre. Jeg har ikke lengre luft i magen, og en kvalmefølelse jeg ofte hadde (men ikke visste..) er borte. En følelse av at hjernetåke har lettet, men særlig merkbart er bedring i psyken. Jeg har gjennomgående vært mye deprimert i hele voksen alder, det merker jeg plutselig ikke noe til nå. Har helst bevisst spist glutenmåltid noe få ganger disse mnd og får med en gang luft i magen, lett kvalme, men ingen smerter. Fikk diagnose ADHD for få år siden, har ellers ingen sykdommer, går ikke på noen faste medisiner. Tar tran daglig (mange år), og ofte magnesiumtilskudd. Blodverdier forøvrig er gode. Jernmangel i alle år med menstruasjon. Bør jeg over på glutenmat igjen og be fastlegen om nye prøver og evt ny gastroskopi? Hilsen kvinne 60 år

Venke, 4. juni 2020 10:47

Du representerer en type CD-pasient som faller mellom mange stoler. Det er først når du har spist GFD en stund at du er blitt klar over hvilke glutenassosierte plager du egentlig hadde. Systemet er, dessverre, designet til kun å stille diagnosen på tarm-aktive cøliakere, de som spiser så mye gluten og har så mye reaksjon at tarmen viser de cøliaki-typiske forandringene. Men, om man samler sammen det du har så er det typisk for cøliaki, muligens er det litt avhengig av hvor mye gluten du faktisk konsumerer. Hadde du spist mye mer så hadde du blitt sykere, og da hadde det vært enklere å stille diagnosen på de kriteriene man benytter i dag. Skal du utredes på nytt, må du nesten spise deg cøliakisyk (desto mer glutenholdig mat, desto bedre). Alternativet er å få RH til å konkludere siden du har så mye som tyder på aktiv cøliaki, inkludert deres test. Hadde jeg hatt tynntarmsbiopsien din er jeg overbevist om at jeg også hadde funnet de karakteristiske cøliaki-forandringene i betennelsescellene man ser også ved GFD-behandlet cøliaki, men slike spesialtester benyttes ikke i de diagnostiske kriteriene da dette er forskningsteknikker. Alternativet er å godta at du har en "gluten-hvetereaksjon" (les cøliaki) og fortsette på glutenfri kost uten en diagnose. Personlig vil jeg helst at man får en konklusiv diagnose, men da må du spise deg cøliakisyk igjen på glutenholdig kost og det kan være en tøff oppgave.

Trond S. Halstensen, 10. juni 2020 18.05

Tar det lang tid å bli frisk?

Fikk påvist diagnosen cøliaki i en alder av 51 år. 2,5 år etter sliter jeg ennå med hukommelsen og energimangel. Kan dette være langvarig? Jeg har gått i mange år, trolig fra barndommen, med uoppdaget cøliaki,  er beinskjør, ha...

Fikk påvist diagnosen cøliaki i en alder av 51 år. 2,5 år etter sliter jeg ennå med hukommelsen og energimangel. Kan dette være langvarig? Jeg har gått i mange år, trolig fra barndommen, med uoppdaget cøliaki,  er beinskjør, har B12 og folatmangel som følge av det. Men du bør stadig bli friskere, og tegnene som anti-TG2 (tTG) skal falle trutt og jevnt, da vet du det går i riktig retning. Kontroll hos lege?

Wenche, 2. juni 2020 08:34

Ja det kan ta så lang tid (og lengre) å bli helt frisk fra en så langvarig cøliaki. Det tok 10 år før 90% av finske cøliakipasienter var helt friske, også i tarmslimhinnen.

Så ja, det kan ta tid for voksen-diagnostiserte cøliakere å bli helt friske.

Trond S. Halstensen, 03. juni 2020 19.04

Er symptomfri ved innføring av glutenholdig mat

Dattera vår på 3 har vært 2 måneder uten gluten, og skal nå innføre det igjen. Hvor fort vil man kunne forvente symptomer? Hun var plaga med magesmerter og løs avføring før vi slutta, men det kom ingen akutte plager etter 2 døgn med my...

Dattera vår på 3 har vært 2 måneder uten gluten, og skal nå innføre det igjen. Hvor fort vil man kunne forvente symptomer? Hun var plaga med magesmerter og løs avføring før vi slutta, men det kom ingen akutte plager etter 2 døgn med mye gluten igjen. Helt frisk uten symptomer når hun spiste glutenfritt. Burde det ha kommet plager nå om hun har cøliaki?

Line, 13. mai 2020 18:41

Mange med cøliaki reagerer ikke akutt på gluten. Cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten, og det tar tid å bygge opp den autoimmune reaksjonen, og det tar tid å bygge den ned på glutenfri kost. Jeg synes dere må gjøre en slik glutenprovokasjon i samråd med legen hennes.

Trond S. Halstensen, 13. mai 2020 19.30

Bør vi gjøre noe siden han etter 2,5 år fortsatt har utslag på prøvene?

Hei! Jeg har en sønn på 17,5 år som fikk cøliakidiagnosen i november 2017, altså for omtrent 2,5 år siden. Han hadde da høye tall på blodprøvene (IgA), vi fikk vite 250 +, de målte visst ikke høyere. Etter dette tok vi en ny blod...

Hei! Jeg har en sønn på 17,5 år som fikk cøliakidiagnosen i november 2017, altså for omtrent 2,5 år siden. Han hadde da høye tall på blodprøvene (IgA), vi fikk vite 250 +, de målte visst ikke høyere. Etter dette tok vi en ny blodprøve litt over ett år etterpå, og da var verdien sunket til en IgA på 78. Nå tok vi en ny prøve og fikk resultatet i dag. Han slår fortsatt ut positivt, men er nå nede på 14,9. Han spiser bare glutenfri mat, har en egen sone på kjøkkenet, og er generelt flink med hygiene osv. Han spiser både glutenfrie havregryn og glutenfri hvetestivelse. Burde vi gjøre noe siden han etter 2,5 år fortsatt har utslag på prøvene, eller skal vi avvente litt til og ta en ny prøve om 0,5-1 år og se om han er under 7 på IgA da? Fastlegen sier at jeg kan mer enn ham om dette, så da må jeg spørre en som er ekspert, altså deg.

Marianne, 16. april 2020 11:01

Det går etter planen, han synker fint i autoantistoffer, så dere kan ta det med ro. Immunsystemet har hukommelse og desto eldre man er, og desto sykere man var, desto lengre tid tar det å bli helt frisk på glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 22. april 2020 17.58

Hvor høye vil verdiene være nå de er normalisert?

Hei. Lurer på hva verdiene på mine antistoff skal være når dei er normalisert? Eg fikk påvist cøliaki for litt over to år siden og hadde då over 250. Fikk verdier under 250 først etter 9 mnd på veldig streng diett, som eg selvfølge...

Hei. Lurer på hva verdiene på mine antistoff skal være når dei er normalisert? Eg fikk påvist cøliaki for litt over to år siden og hadde då over 250. Fikk verdier under 250 først etter 9 mnd på veldig streng diett, som eg selvfølgelig fortsatt følger. Eg spiser heller ingenting med «spor av». Har falt veldig sakte og kontrollerer med jevne mellomrom. Hadde etter 19 mnd verdi på 97 og no nettopp etter 24 mnd 75,6. Det går veldig sakte og det er litt frustrerende, siden eg er svært nøye med kosten. Så spørsmålet er hva er verdiene mine når eg kan si at eg har nådd målet mitt? Formen har føltes veldig mye bedre etter at eg kom under 100 i antistoff, men føler meg ikke helt 100 % endå. Alder ved diagnose var 47 år og eg var då svært syk. På forhånd takk for svar.

Cøliaker, 15. april 2020 12:48

Ja, det kan gå langsomt for de som får diagnosen ved voksen alder. Nivåene er det litt vanskelig å kommentere da mange laboriatorie har sine egne målemetoder og egne grensenivåer, men prinsippielt ser dette fint ut, du synker jevnt og trutt  i autoantistoffer, så fortsett med det. Mange blir ikke friske før etter 3-5 år, og slimhinnefriske ble 90 % av finske voksendiagnostiserte cøliakere først etter 10-12 år på glutenfritt kosthold, så det kan ta tid å bli frisk.

Trond S. Halstensen, 15. april 2020 19.28

Oppfølging av cøliaki

Hørte en lege uttale at personer med cøliaki bør ha oppfølging av lege. Jeg har hatt diagnosen i 22 år, og har ingen annen oppfølging enn den jeg tar initiativ til selv. Hva bør jeg forvente av fastlegen? Bør denne f.eks ta initiativ til å...

Hørte en lege uttale at personer med cøliaki bør ha oppfølging av lege. Jeg har hatt diagnosen i 22 år, og har ingen annen oppfølging enn den jeg tar initiativ til selv. Hva bør jeg forvente av fastlegen? Bør denne f.eks ta initiativ til å gi meg pneumokokkvaksine og til å foreta spesifikke helsesjekker jevnlig?

Ole, 3. april 2020 18:42

Medisinsk oppfatter vi en glutenfri cøliaker som "frisk" fra sin cøliakisykdom. Rett etter diagnosen skal alle cøliakere følges opp av lege, men ettsom man tilfriskner (og det kan ta noen år hos en voksen diagnostisert cøliaker), så minker det cøliaki-spesifikke behovet for legekontakt og man kan trygt overlates til NCF og lokallagenes omsorg. Man har, som cøliaker, litt høyere risiko for annen autoimmun sykdom, men ikke noe som krever rutinemessig oppfølgning. I den daglige rutine er det ikke noe behov for særlig medisinsk oppfølgning av friske, glutenfrie cølikere. Alle over 65 år anbefales å ta pneumokokkvaksinen. Det som var spesielt med voksendiagnostiserte cøliakere var at disse skulle vurderes om de trengte slik vaksine, uavhengig av alder, da de har en liten, men klart økt risiko for alvorlig lungebetennelse forårsaket av lungebetennelsesbakterien pneumokokker. En slik vurdering gjøres gjerne i løpet av de første 2 årene etter at man har fått diagnosen, og inngår derfor nå i legeoppfølgningen av de nydiagnostiserte voksne cøliakerene.

Trond S. Halstensen, 08. april 2020 18.15

Cøliaki, nerve- og muskelsmerter – og ernæring

Jeg er 71 år, fikk diagnosen cøliaki ca. 1995 og har siden overholdt glutenfri diett 100%. Over mange år har jeg utviklet muskelsvekkelse og muskel-/nervesmerter, så langt uten diagnose for dette. Jeg har fått en gradvis forverring av smertetilstandene i armer, bein og...

Jeg er 71 år, fikk diagnosen cøliaki ca. 1995 og har siden overholdt glutenfri diett 100%. Over mange år har jeg utviklet muskelsvekkelse og muskel-/nervesmerter, så langt uten diagnose for dette. Jeg har fått en gradvis forverring av smertetilstandene i armer, bein og især skuldre over 3 måneder og deretter en akutt forverring. Oppleves som at lite skal til før det blir overbelastning. 1. Finnes det en kjent, mulig forbindelse mellom sykdommen cøliaki på den ene siden og muskelsvekkelse og muskel-/nervesmerter/trøbbel med å bygge muskler på den andre? 2. Gitt at dietten er glutenfri, hvilke næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer er det risiko for at får dårligere opptak i tarmen, slik at ernæringen bli mangelfull? (Jeg tar tilskudd av vitamin D3)

Lars Erik, 16. mars 2020 13:45

Du har levd i 25 år som glutenfri cøliaker og må betraktes som frisk fra din cøliaki. Men, i kraft av å ha utviklet cøliaki så har du større sannsynlighet fotr å utvikle annen autoimmun sykdom. Jeg tror du bør ta dette opp med legen din og be om en utredning for muskelsvekkelse/neve-muskel smerter med tanke på annen autoimmun sykdom. I prinsippet tar du opp like mye næringsstoffer som andre, ikke-cøliakere så svaret ligger ikke i en feilernæring som kan sees ved ubehandlet cøliaki.  

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.33

Er det vanlig med leddsmerter, og bør jeg ta vaksine mot lungebetennelse?

Hei. Jeg fikk diagnosen cøliaki bekreftet for litt over en mnd siden. Har vondt i leddene, særlig armene men også litt i beina. Føles som om jeg har trenet mye. Er dette vanlig? Burde jeg tatt Pneumokokkvaksine siden jeg er nylig diagnostisert? ...

Hei. Jeg fikk diagnosen cøliaki bekreftet for litt over en mnd siden. Har vondt i leddene, særlig armene men også litt i beina. Føles som om jeg har trenet mye. Er dette vanlig? Burde jeg tatt Pneumokokkvaksine siden jeg er nylig diagnostisert?

Trine, 13. mars 2020 10:42

Dine arm-muskelsmerter kan ha mange årsaker, og for å komme næremere hva som er årsaken hos deg måtte man hatt mere informasjon om varighet, din alder  etc. Ubehandlet cøliaki kan gi leddsmerter (asrtalgier), men i så fall så forsvinner de på glutenfri kost. Voksendiagnostiserte cøliakipasienter <65 år (siden de >65år bør vaksinere seg uansett) skal vurderes for pneumokokkvaksine (bakterie-lungebetennelsesvaksine, har ingenting med koronaviruset å gjøre, bare så det er sagt), siden man antar at den økte risikoen for alvorlig pneumokokksykdom (les blodforgiftning (sepsis)) er høyest hos de med klart nedsatt ernæringstilstand pga. av sin ubehandlete cøliaki. Dette er en vurdering fastlegen/spesialisten skal gjøre. Men som du ser av nyhetene, det har nesten gått tomt for vaksine på medisinaldepoet, så det kan være vanskelig å få gjennomført vaksinering i disse koronatider (Vaksinen beskytter ikke mot korona-virus-lungebetennelse).

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.13

Mann på snart 70 med dårlig næringsopptak

Hei! Jeg skriver på vegne av min far på snart 70,(som er typisk mannemann) som aldri har hatt en lege som tar næringsopptak hos cøliakeren på alvor. Han ble diagnostisert med cøliaki for ca 15 år siden, og hadde da gått med udiagnostisert cøli...

Hei! Jeg skriver på vegne av min far på snart 70,(som er typisk mannemann) som aldri har hatt en lege som tar næringsopptak hos cøliakeren på alvor. Han ble diagnostisert med cøliaki for ca 15 år siden, og hadde da gått med udiagnostisert cøliaki lenge.Han har i mange år hatt lav blodprosent, og har dette halvåret vært hos lege som gjentatte ganger kun skriver ut b12 i tablettform og D-vitaminer. Ingen bedring, og sist legesamtale sa lege "at du har lav blodprosent, men sånn er visst bare du". Jeg nekter som pårørende å slå meg til ro med dette. Ferritin er meg bekjent ikke sjekket noen gang. Jeg kjenner dessverre ikke til noen av  verdiene mtp b12, Fe, Hb, men at de er lave er sikkert. Jeg mener bestemt at han bør få b12 injeksjon, mens min far mener at legen sikkert vet best. Jeg mener derimot ikke det, da han er slapp, sliten, fryser lett og begynner å bli glemsk. Han har alle tegn på lave b12 .Dette kan selvsagt være alderen også, men det er mye som ikke stemmer her. Han er veltrent (trener nesten hver dag med ski/sykkel/styrke), spiser sunt og variert (fisk hver eneste dag ). Kan du forfatte et skriv til legen der du presiserer hvilke prøver som må tas, og at han må få det han mangler injisert, evt.?  Håper på gode råd her. Mvh Maren 

Maren, 11. mars 2020 10:04

Beklager, men jeg kan ikke og skal ikke påta meg legerollen eller være en individuell veileder via nettpraten. Generelt kan jeg si at det anbefales å behandle B12 mangel med tabletter (1-2 mg/daglig), man gir bare større doser enn det man får gjennom maten, så blir nok B12 absorbert. Injeksjoner er på mange måter en gammeldags måte å behandle B12-mangel på, selv ved magesekkbetennelse som gir mangel på intrinisikk faktor. Har en mann jernmangel og evnt. anemi, så er det alltid en årsak til det som bør utredes. En cøliaker som har spist GFD i 15 års skal ikke ha det, med mindre det har utviklet seg en refraktær cøliaki med slimhinneaffeksjon som kan gi de samme tegnene som ved ubehandlet cøliaki. Det kan være vanskelig å være pårørende når man er uenig i hvilke vurderinger legen tar om sine nærmeste. Det å få en "second opinion" via en annen lege kan derfor være et nødvendig tiltak for å bli betrygget.

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 18.47

Er det normalt at det tar så lang tid før 5-åringen blir frisk?

Hei Trond. Vi har en sønn på 5 år som fikk diagnostisert cøliaki august 2019 (marsh grad 3b). Han har fremdeles veldig mye vondt i magen. Smertene kommer ofte i forbindelse med måltider, men det er heller ikke sjeldent at "vondt i magen og kvalm" er det f&os...

Hei Trond. Vi har en sønn på 5 år som fikk diagnostisert cøliaki august 2019 (marsh grad 3b). Han har fremdeles veldig mye vondt i magen. Smertene kommer ofte i forbindelse med måltider, men det er heller ikke sjeldent at "vondt i magen og kvalm" er det første han sier når han våkner. Han har periodevis dager hvor han sier veldig lite pga. magesmerter. Vi merker noe bedring siden august, men dessverre ikke i nærheten av det vi hadde håpet. Vi er nøye på kosthold og forurensing, og har hatt flere samtaler med barnehagen ang. rutiner. Han får fortsatt laktosefri melk. Er det normalt at det tar så lang tid for barn å bli friske? Hva er din erfaring forhold til barn og tid det tar før man blir frisk (eller i allefall betydelig bedre)?

Sara, 10. mars 2020 20:51

Det er ikke lett å være 5 år og cøliaker, for det er mange fristelser der ute. Det er mulig han får i seg gluten et sted,  og ikke uvanlig er det å bytte mat i barnehagen. Ikke alt blir fortalt til foreldre eller personalet (kjeks/kaker er godt). De fleste barna blir vesentlig bedre etter 6 måneder på glutenfri diett, så det kan virke som om han ikke friskner til så raskt. Men dere skal vel snart tilbake til barnelegen/avdeling for kontroll hvor dere kan ta opp disse problemene? Og se hvordan det går med blodprøvene hans, inkludert IgA mot transglutaminase-2, synker den som forventet?.  

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 18.42

Kan slurv med kostholdet føre til betennelse når jeg ikke får noen umiddelbare reaksjoner?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i en alder av 24 år. Jeg er nå 31. Jeg hadde generelt lite symptomer (luftplager og familiehistorikk gjorde at jeg fikk testet meg). Nå lever jeg glutenfritt, men jeg er nok ikke like nøye som mange andre er. Jeg har hatt utskeielser...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i en alder av 24 år. Jeg er nå 31. Jeg hadde generelt lite symptomer (luftplager og familiehistorikk gjorde at jeg fikk testet meg). Nå lever jeg glutenfritt, men jeg er nok ikke like nøye som mange andre er. Jeg har hatt utskeielser der jeg har spist måltider med mye gluten (to ganger etter diagnose), og har da ikke fått noen spesiell reaksjon. I hjemmet har vi ikke vært nøye med å holde separat smørpakke, og jeg har spist frityrstekt mat som har vært stekt sammen med glutenholdig mat. Nå lurer jeg på om det er forskjell på hvor mye som skal til for å utløse en reaksjon i tarmen, og om slike små "drypp" av gluten kan føre til betennelse, uten at jeg får tydelige fysiske reaksjoner?
Vennlig hilsen Slurvefrans

Kristian, 4. mars 2020 08:08

Forstår godt tankegangen din, men det er ingen sammenheng mellom akutte glutenreaksjoner og den cøliakiske autoimmune reaksjonen i tarmen. Litt gluten holder immunsystemet aktivert, mer gluten induserer den cølikiske autoimmune reaksjonen, helt uavhengig av om du reagerer akutt (du har cøliaki selv om du ikke reagerer akutt på gluteninntak). Det er en glidende ovegang fra bitte litt gluten til et glutenholdig kosthold, fra ingen påvisbar økt risiko for annen tarmsykdom, til klar økt risiko for cøliaki-komplikasjonen. Så mitt råd er å være streng med dietten og holde deg unna gluten, så er du på den sikre siden.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.33

Er blodprøveverdiene normale, eller tegn på at jeg får i meg gluten?

Jeg fikk vite at jeg har cøliaki i oktober 2018, da hadde jeg skyhøye nivåer av antistoffer mot gluten i blodet - hhv 40 (S-Anti-tTG lgA) og 59 (S-Anti-Deam glia lgG). Jeg har siden levd glutenfritt og nå tatt ny blodprøve, og er nede på 4 og 7. Begge skal idee...

Jeg fikk vite at jeg har cøliaki i oktober 2018, da hadde jeg skyhøye nivåer av antistoffer mot gluten i blodet - hhv 40 (S-Anti-tTG lgA) og 59 (S-Anti-Deam glia lgG). Jeg har siden levd glutenfritt og nå tatt ny blodprøve, og er nede på 4 og 7. Begge skal ideelt sett være under 7, og i sistnevnte (S-Anti-Deam glia lgG) er jeg altså akkurat på grensen. Jeg hadde også svært høy marschgrad (3C) og har trolig levd med cøliaki i mange år før vi oppdaget det, og vet at det vil ta tid å lege tarmen. Spørsmålet er derfor: Burde blodprøveverdiene vært enda lavere, eller er nedgangen naturlig og "riktig" siden prosessen tar tid, eller får jeg fortsatt i meg litt gluten som trigger antistoffer? I så fall mistenker jeg at det kan skyldes at jeg drikker "havrekaffemelken" Oatly Ikaffe daglig, i blant i en latte eller i grøt. Den har øvre glutengrense (under 100), som stort sett skal tåles av cøliakere. Bør jeg kutte den helt ut, selv om det sitter langt inne? God kaffe er viktig for meg, men jeg kan jo ikke velge det fremfor god tarmhelse... På forhånd takk for svar!

Anja,3. mars 2020 10:29

Du faller fint i antistoffnivå så jeg synes du har fin tilheling. Immunsystemet har hukommelse så det tar tid å bli kvitt antistoffenen og IgG mot deamidert gliadin er den minst spesifikke av de to, så et nivå på 7 er greit. Mange bruker mer enn 2 år på å tilfriskne når de har hatt sykdommen i lang tid og er dårlig ved diagnosetidspunktet, som du var.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.13

NAV krever ny vurdering av svært plaget barn, hva gjør vi?

Hei. Barnet vårt på 8 år, fikk påvist non cøliaki gluten intoleranse i 2015. Har gentypen, og farslekt har cøliaki. Barnet slet med hardnakket obstipasjon med flere innleggelser for tømming med nasalsonde og oljeklyster. Hatt episode med fekalt opplast. B...

Hei. Barnet vårt på 8 år, fikk påvist non cøliaki gluten intoleranse i 2015. Har gentypen, og farslekt har cøliaki. Barnet slet med hardnakket obstipasjon med flere innleggelser for tømming med nasalsonde og oljeklyster. Hatt episode med fekalt opplast. Barnet opplevde disse tømmeregimene veldig traumatisk, med mye tvang. Stått på store doser movicol og laxoberal daglig. Movicol junior ingen effekt. Barnet sluttet selv å spise gluten da fikk veldig vondt i magen, levde dessverre delvis glutenfritt før gastroskopi som da var normal. Fikk likevel innvilget grunnstønad. Nå brev fra NAV om vurdering. Barnet har ikke stått på avføringsmidler, ei heller vært inne til tømminger etter fullstendig strikt glutenfritt kosthold. Vi klarer ikke påtvinge barnet å spise gluten når barnet selv husker magesmertene. Vi har avsluttet kontrollene hos gastrolege på sykehuset. Hva gjør vi videre? På forhånd takk. Med vennlig hilsen Kathrine

Kathrine74, 25. februar 2020 23:41

Tja, hva gjør man. NAV er NAV, kan prøve med ny legeattest, men NAV forlanger jo åpen glutenprovokasjon med reaksjon observert av uhildet person (om jeg har forstått NAV korrekt) før de godtar ikke-cøliakisk glutensensitivitet som diagnose. For cøliakidiagnosen må det foreligge endel klare dokumenterbare funn som økning av autoantistoffer og endringer av tarmslimhinnen forenlig med cøliaki (Marsh-2 eller mer), og da må man spise glutenholdig mat igjen, mye (2 glutenholdige måltider pr dag eller 2 brødskiver pr dag) i lang nok tid til at sykdommen reaktiveres, og om plagene skulle komme igjen, så forstår jeg godt at man kvier seg for å utsette ham for dette. Det siste alternativet er å gi avkall på grunnstønaden pga. NAV sine krav. Uansett vil nok NAV kreve at han må glutenprovoseres på nytt for å få tilstanden dokumentert. Om obstipasjonen var endel av en IBS reaksjon på hvetestivelsen, så kan man muligens få mindre slike plager ved å benytte rent speltbrød da inneholder mindre FODMAP-karbohydrater (fruktaner) enn vanlig norskdyrket hvetemel, men nok gluten.

Trond S. Halstensen, 26. februar 2020 19.01

Skjønner ikke prøvesvarene

Hei, jeg har hatt cøliaki i nesten 6 år nå. Gjør så godt jeg kan for å unngå gluten. Siste prøvene mine fra i fjor og nå i januar er litt forvirende for meg. Legen er ikke så flink til å forklare meg det; S-anti-tTg iga e...

Hei, jeg har hatt cøliaki i nesten 6 år nå. Gjør så godt jeg kan for å unngå gluten. Siste prøvene mine fra i fjor og nå i januar er litt forvirende for meg. Legen er ikke så flink til å forklare meg det; S-anti-tTg iga er 2 -- S-Anti - Deam glia igG er 44 og nå i januar siste prøve er: 2/27. Skjøner ikke noe. I det siste har jeg også vondt i magen og har ikke lyst til å spise. Jeg har gåttt ned i vekt, 4 kg. Andre prøvene var ok med calc. og vit.D. Litt mangel på B.vit. - noe jeg jobber med. Kan du være så snill og forklare meg - hva er de rette verdiene?Jeg vet at jeg må være under verdien 7, men skjønner ikke de tallene som jeg har sendt til dere. Venter spent på svar. Hjertelig takk på forhånd. 🤗😊🙏

Zara, 11. februar 2020 13:57

Det er ikke så greit med disse prøvene, men med en IgA anti-tTG <2 så er den normal (jeg forutsetter at du ikke har en variant av IgA mangel). Selv om IgG mot deamidert gliadin var på 44, som er klart over øvre normale grense på 7, så er dette en mindre spesifikk prøve enn IgA-anti tTG, så det er vanskelig å trekke noen konklusjoner ut i fra denne prøven alene. Den siste prøven du satte opp: 2/27 forstår jeg ingenting av (mangler benevning).

Trond S. Halstensen, 12. februar 2020 19.34

Blir tarmtottene ødelagte om jeg får i meg en smule gluten?

Hei. Jeg har fått cøliaki. Gastroskopi viste marsh 3c. Jeg lurer på hvor mye skade én eller noen smuler brød som er gluten i utgjør. Når tarmtottene er normale igjen, blir de da helt ødelagte igjen om jeg er uheldig og får i meg én el...

Hei. Jeg har fått cøliaki. Gastroskopi viste marsh 3c. Jeg lurer på hvor mye skade én eller noen smuler brød som er gluten i utgjør. Når tarmtottene er normale igjen, blir de da helt ødelagte igjen om jeg er uheldig og får i meg én eller flere smuler? Kan det ta flere måneder før de er vokst ut igjen da? Eller blir det bare en "mindre skade"?

Karen, 27. januar 2020 20:40

Du blir frisk til slutt, men du må unngå for mange for store smuler. Det kan nok ta tid før du blir helt frisk fra din cøliaki på GFD, voksne som har vært så syke som du sannsynligvis var, bruker ofte noen år på å bli helt friske (3-5 år), og mange, men ikke alle, reagerer kraftig på glutenuhell, og tarmen blir akutt skadet, men den tar seg opp igjen og du blir ikke så syk som du var. Men mange "uhell" vil gjøre deg syk igjen. Hold deg  glutenfri så får du det mye bedre.

Trond S. Halstensen, 29. januar 2020 18.31

Klikk på logoene for mer info