Arkiv

Resultat: Medisinsk (79) viser 1 - 20

Hvor mye gluten skal til for å gi skade?

Hvor mye gluten skal til før det blir skader på tarmtottene? ...

Hvor mye gluten skal til før det blir skader på tarmtottene?

Andrine, 28. oktober 2020 12:57

Det varierer fra person til person. En italiensk undersøkelse hos unge cøliakere som spiste 100 mg gluten /kg mat ved hvert måltid i noen uker viste at hos 7 av 10 så reagere tarmen med en økning av antallet hvite blodlegmer i tarmtottene (det første tegnet på en begynnende cøliakireaksjon). Hvor mye og hvor lenge man skal spise det før tarmen skades såpass mye at man får igjen sykdommen vil nok variere, men vi antar at spiser du vanlig glutenholdig mat 2 ganger om dagen eller 2 brødskiver om dagen så blir de fleste cøliakisyke etter ca 6 uker, så der har du grensene. Sykdommen reaktiveres langsomt så det kan være vanskelig å forstå at man langsomt blir syk, og det er ikke nødvendigvis mage-tarm plager som dominerer, mer "hjerne-tåke", tretthet, emosjonelle svingninger, og etterhvert vitamin og derigjennom mineral mangel etc. Anbefaler på det sterkeste å spise så glutenfritt som mulig.

Trond S. Halstensen, 28. oktober 2020 19.49

Hvilke kjøreregler bør jeg ha i kollektivet?

Hei! Er student og bor i kollektiv. Hvor nøye må jeg være? Mer konkret: Kan jeg bruke samme trebrødfjøl, bare jeg børster bort smulene? Kan jeg bruke samme brødkniv, bare jeg børster av den? Kan jeg bruke brødristeren uten brødriste...

Hei! Er student og bor i kollektiv. Hvor nøye må jeg være? Mer konkret: Kan jeg bruke samme trebrødfjøl, bare jeg børster bort smulene? Kan jeg bruke samme brødkniv, bare jeg børster av den? Kan jeg bruke brødristeren uten brødristerposer? Kan jeg bruke samme toastjern? Kan jeg bruke samme vaffeljern? Hvor godt må jeg vaske over en flate hvis noen har lagd pizza med gluten på den eller annen mjølbakst og jeg skal lage min bakst etterpå? Kan jeg bruke samme bakepapir etter dem så jeg slipper å kaste det hver gang? Kan jeg bruke samme rømmeboks og skje som de har brukt til å smøre ut på sin tacolefse? Kan jeg ta kjøtt fra tacokjøttpanna selv om de har vært borti lefsa si med stekespaden og så lagt den tilbake oppi kjøttet? Kan jeg spise brødskiva mi selv om de har tatt på den rett etter at de tok på sin, og må jeg vaske hendene før jeg spiser med hendene hvis jeg har tatt på ting med gluten? Kan jeg spise smågodt som de har kjøpt når de også tok med biter med gluten i blandingen så de kan ha vært borti de bitene jeg kan spise? Kan jeg ta en slurk fra samme glass selv om de sitter og spiser brødskiver? Kan jeg låne syltetøy fra dem selv om jeg ikke veit om det kan befinne seg smuler oppi der? Kan jeg låne gaffelen selv om de har brukt den på pasta? Hvis vi begge steiker pannekaker ved siden av hverandre, og litt røre eller smør/olje-rester spruter over til min panne, kan jeg da ikke spise pannekaka jeg steiker og må vaske steikepanna? Går det fint om det spruter litt av deres pastavann over i mitt pastavann? Går det fint å kysse noen selv om de drikker øl eller har spist mat med gluten? Har vært ekstra forsiktig nå som jeg er nylig diagnostisert og har prøvd å bli frisk, men nå har jeg ikke glutenantistoffer i blodet lenger, så tenker at jeg kan begynne å danne meg rutiner for resten av livet nå. Veit det blei mange spørsmål, så et enkelt ja eller nei holder på mange av dem, men lurer veldig, for dette er situasjoner jeg støter på hver dag. Takk!

Marte, 25. oktober 2020 12:04

Kjære Marte,

Dette er det litt vanskelig å gi konkrete råd om, så her må du vurdere litt selv. Små mengder gluten i størrelsesorden 100 mg pr kg mat, er godkjent som godt nok for cøliakere, selvom det meste av det glutenfrie som tilbys er < 20 mg gluten pr kg mat/liter drikke. 100mg er ikke så mye, 1/10 gram, så det skal ikke så mye til av brødsmuler før man kommer for høyt opp. Men livet skal leves så normalt som mulig og noen ganger må man muligens ta det litt avslappet ,for ikke å lage for mye problemer for seg selv. I tillegg er følsomheten for gluten veldig varierende, noen reagerer på spormengder mens andre tåler dette uten plager. Jeg har forsøkt å skissere ut noen svar, men her er dte ehentlig ingen som vet hvor nøye man må være siden følsomheten varierer mye.

Kan jeg bruke samme trebrødfjøl, bare jeg børster bort smulene? Tja, et kollektiv kan bli temmelig uoversiktlig med tanke på rengjøring, så her må du nesten vurdere tilstanden før du forsøker å kun børste bort synlige smuler på en trefjøl. Tror jeg ville anbefalt deg å bruke en fuktet klut eventuelt å snu fjøla rundt eller bruk din egen.

Kan jeg bruke samme brødkniv, bare jeg børster av den? Igjen må du vurdere hvor ille den er, er det synlig brødspor/belegg så ta en runde med varmt vann under springen og vask den.

Kan jeg bruke brødristeren uten brødristerposer?  Det er alltid en risiko for smuler som sitter fastbrent i brødristeren som dermed blir med over til deg. Muligens kan du redusere risikoen ved å dunke ned evnt brødsmuler til bunnen av risteren og igjen, hvor mye smuler liggger det i bunnen av risteren, kan noen passe på så det ikke er for mye smuler der? Ikke at de hopper opp til dine brødskiver, men prøver du å dunke ned evet brødsmuler på ristegitteret, så kan mengden (haugen) av brødsmuler i bunnen hoppe opp.

Kan jeg bruke samme toastjern? Ofte er dette med slippbelegg (sort teflon) som gjør rengjøring enklere så ta en fuktig klut å dra over, så minimeres risikoen for kontaminering.

Kan jeg bruke samme vaffeljern? Samme som for toastjern, stek først dine glutenfrie vafler, eller vask den/fuktet mikrofiberklut som du drar rundt  før du steker dine glutenfrie vafler (eller lag glutenfrie vafler til alle)

Hvor godt må jeg vaske over en flate hvis noen har lagd pizza med gluten på den eller annen mjølbakst og jeg skal lage min bakst etterpå? Anbefaler din egen bakematte 

Kan jeg bruke samme bakepapir etter dem så jeg slipper å kaste det hver gang? Bruk eget bakepapir så slipper du å lure

Kan jeg bruke samme rømmeboks og skje som de har brukt til å smøre ut på sin tacolefse? Er den uten synlige spor av lefsebiter så burde det være innafor, men bruk egen skje (Taco er vel maisbasert om enn med noe hvetemel)

Kan jeg ta kjøtt fra tacokjøttpanna selv om de har vært borti lefsa si med stekespaden og så lagt den tilbake oppi kjøttet? Tja du kan benytte anledningen til litt god gammel oppdragelse. Har man tatt fra pannen og du er der så legges steksspaden på en talerken ved siden av, og du bruker din egen skje. Men jeg tror ikke det spiller så mye rolle da man ikke skraper opp lefsa, men smører kjøttet utover oppå lefsa, men bare du kjenner de du lever med.

Kan jeg spise brødskiva mi selv om de har tatt på den rett etter at de tok på sin? Normalt ja, men igjen du må vurdere hvor "grafsete" de er og hvor mye som potensielt kommer over.

Må jeg vaske hendene før jeg spiser med hendene hvis jeg har tatt på ting med gluten? Neppe, men vask hendene før måltidene (generell regel), og igjen hvor mye grafsete er du når du tar på noe med gluten. Er du ren før og etter, så kan det ikke være mye med over.

Kan jeg spise smågodt som de har kjøpt når de også tok med biter med gluten i blandingen så de kan ha vært borti de bitene jeg kan spise? Tror jeg hadde stått over den, mulig det ikke betyr så mye, men man kan ikke vite.

Kan jeg ta en slurk fra samme glass selv om de sitter og spiser brødskiver? Tja igjen, forutsetningen er at det ikke er noen synlige "ubåter" i vannet/vinen/ølet

Kan jeg låne syltetøy fra dem selv om jeg ikke veit om det kan befinne seg smuler oppi der? Igjen må du vurdere risikoen for slumset forhold til rene skjer i deres syltetøy. Tror jeg hadde vært forsiktig i bunnen av et syltetøyglass fra noen med uttalt lempfeldig forhold til hva som går ned i syltetøyglasset. Bruk primært ditt eget syltetøy.

Kan jeg låne gaffelen selv om de har brukt den på pasta? Skyll og papirtørk den først, ikke bar bruk den på direkte, men mengden spagettig som ligger på den vil variere ettersom hvordan man spiser spagettien og om den er adante eller "soggi"

 Hvis vi begge steiker pannekaker ved siden av hverandre, og litt røre eller smør/olje-rester spruter over til min panne, kan jeg da ikke spise pannekaka jeg steiker og må vaske steikepanna? Igjen må du vurdere mengden, en dråpe spiller ingen rolle, men ikke gjenbruk fettet som har stekt de glutenholdige pannekakene.

Går det fint om det spruter litt av deres pastavann over i mitt pastavann? Tror jeg ville unngått det, og igjen er det snakk om mengdene. En sprutdråpe går nok greit, men ikke gjenbruk kokevannet.

Går det fint å kysse noen selv om de drikker øl eller har spist mat med gluten? Ja, ved vanlig munnhygiene så behøver de ikke pusse tennene før kyssing, men unngå å kysse dem mens de har mat i munnen.

Trond S. Halstensen, 28. oktober 2020 19.25

Restauranter spør om jeg tåler "spor av gluten"?

Hei! Har cøliaki. Når jeg skal spise på en restaurant og sier at jeg har cøliaki og må ha glutenfri mat, så spør de ofte om jeg tåler spor av gluten. De gjør f.eks. dette på Egon. Skal jeg si ja eller nei da? ...

Hei! Har cøliaki. Når jeg skal spise på en restaurant og sier at jeg har cøliaki og må ha glutenfri mat, så spør de ofte om jeg tåler spor av gluten. De gjør f.eks. dette på Egon. Skal jeg si ja eller nei da?

Marte, 25. oktober 2020 12:00

Huff, hva mener Egon med "spor av"? Den risikoen hadde ikke jeg tatt, før man vet mer om hva de mener med uttrykket, så jeg anbefaler at du sier du ikke tåler spor av gluten når du er på Egon Resturant.

Trond S. Halstensen, 28. oktober 2020 19.19

Glutenfritt kosthold gir meg mer problemer med magen!

Hei! Fikk diagnosen cøliaki for ett år og åtte måneder siden. Etter at jeg slutten å spise gluten, har jeg hatt mye mer problemer med magen, fått (sekundær) laktoseintoleranse og har en anelse om at jeg har IBS (lavfodmap ser ut til å funke når ...

Hei! Fikk diagnosen cøliaki for ett år og åtte måneder siden. Etter at jeg slutten å spise gluten, har jeg hatt mye mer problemer med magen, fått (sekundær) laktoseintoleranse og har en anelse om at jeg har IBS (lavfodmap ser ut til å funke når jeg har testet ut det). Blodprøven i sommer viste endelig ingen glutenantistoffer i blodet. Hvor lang tid kan det ta før tarmene har bygd seg opp igjen? Når vil du tro jeg kan begynne å spise laktose igjen? (Reagerer ganske kraftig på laktose fortsatt, men gjorde det aldri før jeg slutten med gluten.) Hvorfor har jeg mer mageproblemer nå enn før? Og burde jeg fortsette med lavfodmap eller vil dette bli bedre når tarmene har blitt helt friske?

Marte, 25. oktober 2020 12:45

Det tar tid å bli helt frisk fra sin cøliaki, mye lengere enn man tidligere var klar over. Litt avhengig av alder og alvorlighetsgrad, men en voksendiagnostisert cøliaker må regne med å langsom tilfriske i 2-4 år på GFD før man føler seg normalisert. Dersom du merker at du reagerer på klassisk FODMAP mat, bør nok spise en glutenfri lav-FODMAP diett. Du må nesten bare prøve det ut og huske at endringer i FODMAP belastningen endrer plagene langsomt, så du må spise lav-FODMAP i ca 10 dager før du kan vurdere effekten, og spiser du så FODMAP-rik mat igjen - så kan det ta noen dager før tarmen begynner å leve sitt eget liv igjen og du får plager. Muligens får du i deg litt gluten, nok til å opprettholde en viss aktivitet i tarmen slik at det laktose-nedbrytende enzymer laktase ikke uttrykkes på tarmcellene noe som ville gitt deg sekundær  laktoseintoleranse. Men det pleier å normaliseres det også, om enn ikke hos alle. Du må nesten bare prøve deg frem med små doser laktoseholdig melk.

Trond S. Halstensen, 28. oktober 2020 19.01

Får jeg etterbetalt grunnstønad?

Hei, jeg har fått påvist cøliaki under gastroskopi. Har sendt inn søknad om grunnstønad samme dag som jeg fikk svar på vevsprøver. Står på Nav at det er opp til 8 måneders behandlingstid. Vet jeg får etterbetalt noe, men får...

Hei, jeg har fått påvist cøliaki under gastroskopi. Har sendt inn søknad om grunnstønad samme dag som jeg fikk svar på vevsprøver. Står på Nav at det er opp til 8 måneders behandlingstid. Vet jeg får etterbetalt noe, men får jeg etterbetalt fra jeg søkte eller bare for 3 måneder hvis det tar 8 måneder før jeg får svar på søknaden?

Ann Kristin , 25. oktober 2020 09:58

Mulig det er litt misforståelse her. Du kan maksimalt få etterbetalt for 3 mnd FØR du fremsatte krevet (som må fremsettes innen 6 mnd). Etter at kravet er fremsatt så skal du få etterbetalt for den tiden man har behandlet søknaden.

Trond S. Halstensen, 28. oktober 2020 18.46

Har fortsatt symptomer, bør jeg ta flere tester?

Hei. Bra foredrag i Tromsø 14.okt. Mye nyttig info og mye som falt på plass. Fikk påvist cøliaki mars 2020 og har ikke spist gluten bevist siden. Ble fort kvitt "kaos/tåke" i hodet og tåle mere lyd og støy. Kunne ha radio på og ungene kunn...

Hei. Bra foredrag i Tromsø 14.okt. Mye nyttig info og mye som falt på plass. Fikk påvist cøliaki mars 2020 og har ikke spist gluten bevist siden. Ble fort kvitt "kaos/tåke" i hodet og tåle mere lyd og støy. Kunne ha radio på og ungene kunne støye mere. Men plages enda med ubahag innimellom, føler meg uvell, er kvalm, får frysninger, opplever nummenhet og lignende. Mye falt på plass etter foredraget ditt og ting ta ta tid. Blidprøvene mine er beg å stige samte men sikkert, men lav D- vitaminmangel. Lise ba meg om å kanskje teste hveteallergi. Innimellom, når ubehaget dukker opp, stiger pulsen plutselig... så mitt spørsmå er: Er det andre ting jeg kan be fastlegen min sjekke ut, eller må jeg bare ta tida til hjelp siden jeg har gått med lavt energinivå og onter i 15-16 år..? Men alt i alt er livet blitt mye bedre og mange onter er forsvunnet. 

Ann-Tone, 23. oktober 2020 12:25

Takk for tilbakemeldingen. Det var fint å få snakket med dere i Tromsø. Du har "nettopp" fått diagnosen og har ikke spist GFD så lenge, så du har nok fortsatt aktivitet i din tarmcøliaki. Det tar lang tid på GFD å normalisere tarmen, noen vil si at voksendiagnostiserte cøliakere må forvente å bruke 2-4 år før de føler seg normalisert. Men ser vi på internasjonale undersøkelser så tar det optill 12 år før 90% av voksendiagnostiserte cøliakere har fått en helt normal tynntarm (Finske studier), så dette kan ta tid. Desto eldre man er ved diagnosetidspunktet og desto dårligere tarmen er, desto lengere tid tar det å bli helt frisk. Så smør deg med tålmodighet og ta vitamintilskudd (inkludert D-vitamin og Zink). Du vil nok merke at ting blir bedre, men det kan ta litt tid før du er "normalisert".

Trond S. Halstensen, 28. oktober 2020 18.30

Grunnstønad for en med non-cøliakisk glutensensitivitet

Hei:-) Jeg lurer på om dere kan hjelpe meg med noen svar ang grunnstønad. Har en datter på 18 år som i 2015 eliminerte bort gluten pga mange år med plager. Kvalme, magesmerter, diaré, hodepine og utmattelse. I 2017 fikk kun diagnosen Non cøliakisk g...

Hei:-)

Jeg lurer på om dere kan hjelpe meg med noen svar ang grunnstønad. Har en datter på 18 år som i 2015 eliminerte bort gluten pga mange år med plager. Kvalme, magesmerter, diaré, hodepine og utmattelse. I 2017 fikk kun diagnosen Non cøliakisk glutensensitiva av spesialist på barneavd på Ahus , og sin faste barnelege på Strømmen barnelegesenter. I april 2020 søkte vi på nytt grunnstønad,( fått avslag 2 ganger før) men de vil ha mer dokumentasjon!!

Barnelege spurte dem: Hva mer trenger dere i Nav? Nei, bare mer dokumentasjon .....

Diagnosen er der, kan de da forlange at hun skal starte opp med gluten, for så å bli dårlig igjen? Hun har vært frisk siden hun kuttet gluten ,og lever som en med cøliaki

Aina, 21. oktober 2020 15:05

Som du muligens har sett fra diskusjonen omkring forslaget til statsbudskjettet for 2021 så foreslår regjeringen å fjerne grunnstønaden for de med ikke-cøliakisk glutensensitivitet da vi og andre har vist at disse pasientene ikke reagerer på selve gluten, men på noe annet i hvetemelet. Derfor forsvinner grunnstønaden pga av NCGS. 

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 19.28

Har cøliaki og startet på restaurant og matfag på videregående

Hei! Min datter har cøliaki. Hun elsker å lage mat, og har startet på restaurant og matfag på videregående skole. Men er det forenlig med diagnosen? Hun har ikke merket noen plager selv om de har brukt hvetemel på kjøkkenet. ...

Hei!

Min datter har cøliaki. Hun elsker å lage mat, og har startet på restaurant og matfag på videregående skole. Men er det forenlig med diagnosen? Hun har ikke merket noen plager selv om de har brukt hvetemel på kjøkkenet.

Therese, 20. oktober 2020 18:54

Ja det er mange cøliakere som arbeider på kjøkken inkludert de som er bakere. Noen reagerer om det er mye hvetemelsstøv i rommet og da bør man bruke en støvmaske, men man må spise hvetemel skal det være skaldelig for tarmen.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 19.19

Kan hovne, betente mandler vere tegn på cøliaki?

Hei. Kan hovne, betente mandler vere tegn på cøliaki? Har det ofte, men fastlegen sei det ikkje er bakteriell. Eg har påvist "Irritabel tarm" av og har mykje plage med smerte, forstoppelse og oppblåst tarm.(av ernæringsfysiolog )Tok cøliakitest for 8 ...

Hei.

Kan hovne, betente mandler vere tegn på cøliaki? Har det ofte, men fastlegen sei det ikkje er bakteriell. Eg har påvist "Irritabel tarm" av og har mykje plage med smerte, forstoppelse og oppblåst tarm.(av ernæringsfysiolog )Tok cøliakitest for 8 år sidan som var negativ. Fastlegen forstår ikkje problemet....På forhand takk !

Kristin, 20. oktober 16:01

Nei, i utgangspunktet er gjentatte tonsilitter (hovne betente mandler) ikke forbundet med ubehandlet cøliaki. Har du en IBS så bør du se nøye igjennom kostholdet ditt for å redusere/ta bort mat som inneholder mye FODMAP-karbohydrater, da disse karbohydratene er drivstoff for gassdannelse som bakteriene lager i tarmen din. Men dette vet du sikkert alt om, det står mye om dette på nettet.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 19.16

Kan biopsien gi feil svar?

Hei, jeg tok nylig hudbiopsi av utslett med mistanke om DH. Jeg har vært til flere hudleger som har vist lite forståelse for diagnosen og ikke ønsket å utføre hudbiopsi. Til slutt kom jeg til en hudlegen som tok hudbiopsien av selve utslettet, og ikke frisk hud, noe j...

Hei, jeg tok nylig hudbiopsi av utslett med mistanke om DH. Jeg har vært til flere hudleger som har vist lite forståelse for diagnosen og ikke ønsket å utføre hudbiopsi. Til slutt kom jeg til en hudlegen som tok hudbiopsien av selve utslettet, og ikke frisk hud, noe jeg mener å ha lest er feil. I en slik setting syns jeg det var ubehagelig å gi instrukser til spesialisten. I prøvesvaret stod det "Hudbiopsien viser forandringer forenelig med eksem". Vil dette si at hudbiopsien kan avdekke flere hudsykdommer, som i dette tilfellet eksem, og at dette da automatisk utelukker DH? Kan det være hudbiopsien har blitt tatt feil? Og siste spørsmål, siden du er spesialist på området, praktiserer du for øyeblikket, slik at man kan be om henvisning til deg?

Iselin, 20. oktober 2020 15:36

En hudbiopsi fra det aktive eksemet som kan være sekundært til kløe og kloring av DH.blemmer (?) vil ofte ha så mange sekundære karakteristika at det ser ut som et eksem, som er en veldig ukarakteristisk betegnelse. Det å ta en hudbiopsi fra friskt område, oftest på innsiden av underarmen som så sendes til et patologisk laboriatorium (sykehus) kalt "på saltvann" eller annen spesialmedium, for at de der kan påvise granulære IgA+ immunkomplekser i hudens papillespissser ved bruk av immunhistokjemi er måten man diagnostiserer DH på. Muligens må hudlegen avtale med sykehuset på forhånd eller man må til sykehusets poliklinikk for at biopsien kan behandles riktig, men dette er metoden for å diagnostiser DH. Anbefaler at du tar bilder av blemmene med mobilen om du kommer nærme nok (bruk evt et par lesebriller mellom linsen og utslettet som en nærlinse) som kommer opp som små gruper av Herpes-liknende blemmer, før du klorer dem i stykker.

Beklagligvis er jeg ikke satt opp til å ta imot pasienter, men takk for tiliten :-)

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 19.08

Dermatitis herpetiformis eller eksem?

Hei, Jeg mistenker jeg har dermatitis herpetiformis da jeg får blemmeutslett når jeg spiser gluten. Da jeg var hos hudlegen min var blemmene gått over i et mer eksemaktig utslett, og selv om jeg sa til hudlegen min at dette hadde vært blemmer mente hun det var eksem og skrev...

Hei,

Jeg mistenker jeg har dermatitis herpetiformis da jeg får blemmeutslett når jeg spiser gluten. Da jeg var hos hudlegen min var blemmene gått over i et mer eksemaktig utslett, og selv om jeg sa til hudlegen min at dette hadde vært blemmer mente hun det var eksem og skrev ut kortison kremer. Kortisonkremene har faktisk hjulpet, men gir dette noen indikasjon på at det IKKE er dermatitis herpetiformis?? Vil DH ikke bli noe som helst bedre av kortisonkremer?

Maria, 20. oktober 2020 15:29

Selve DH-utbruddene og den intense kløen som blemmene gir blir ikke noe særlig bedre av kortison, men det eksemet som kan oppstå fordi man klør og klorer seg, den kløen kan nok modifiseres av kortison. Dersom det er DH så er det typiske utslettet små kløende blemmer i grupper symetrisk på yttersiden av armene, fremsiden av ben, rompeballene, hodebunnen etc (strekksiden av armer og ben). Dersom du klarer å komme nærme nok med mobilkameraet så kunne du tatt bilder av utbruddet når det kommer og har blemmer. DH er klassisk veldig karakteristisk, men som oftest klorer man opp blemmene med en gang. Diagnosen DH settes på biopsi fra frisk hud og immunhistokjemisk påvisning av granulære imunkomplekser i hudens papillespisser (et betegnelse på hudens utseende i mikroskopet), men da må biopsien sendes på saltvann til et patologisk laboriatorium som gjør dette.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.51

Er havrefiber glutenfritt?

Hei! Er havrefiber glutenfrie? Det står havrefiber på et proteinpulver som er markedsført som glutenfritt (Herbalife). Er det trygt for en med cøliaki? Det står skrevet slik at havre er uthevet: "HAVREfiber". Hvordan kan dette være glutenfritt og tryg...

Hei!

Er havrefiber glutenfrie? Det står havrefiber på et proteinpulver som er markedsført som glutenfritt (Herbalife). Er det trygt for en med cøliaki? Det står skrevet slik at havre er uthevet: "HAVREfiber". Hvordan kan dette være glutenfritt og trygt for meg når havre er uthevet? Takk for svar!

Per, 20. oktober 2020 01:03

Ren havre er glutenfri i seg selv. Havrefiber lages vel av stilken, og i den grad dette produktet ikke er forurenset med hvete/byg/rug-korn, så er det glutenfritt. Uthevelsen betyr ingenting og er muligens en "produktbetegnelse".

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.48

Slår melstøv ved baking ut på blodprøvene?

Hei. Jeg fikk påvist cøliaki for ca halvannet år siden, da var jeg veldig syk og ble fult sykemeldt i et år. Jeg er nå tilbake i 60% jobb. Jeg underviser i mat og helse. Etter en treukers periode med baking i faget fikk jeg symptomer igjen. Hadde 6 timer i uken p&arin...

Hei.

Jeg fikk påvist cøliaki for ca halvannet år siden, da var jeg veldig syk og ble fult sykemeldt i et år. Jeg er nå tilbake i 60% jobb. Jeg underviser i mat og helse. Etter en treukers periode med baking i faget fikk jeg symptomer igjen. Hadde 6 timer i uken på kjøkkenet. Det slår ikke ut på blodprøvene at verdiene er forhøyet. Det gikk to uker fra jeg fikk symptomer til jeg tok blodprøven. Men var kvalm, trøtt, mye hodepine Og fikk noe utslett. Kan det være at jeg blir dårlig av mel i rommet uten at det viser på prøvene? Nå har det gått tre uker siden sist vi hadde baking og symptomene er borte. Spørsmålet er hvordan slår det ut på blodprøver? Er det sånn at en må ta prøver umiddelbart etter eller viser det på prøver i flere uker etter evt smitte? Jeg synes det er veldig vanskelig å vite hvordan jeg skal forholde meg til dette i forhold til jobben min. Legen min hadde ikke noen gode svar å gi meg.

Siv, 19. oktober 2020 11:37

Dette er en utfordrende situasjon som også angår de som jobber i tradisjonelle bakerier. Noen reagerer og man antar at det skyldes inhalasjon av melstøv som så havner i mage-tarmkanalen og gir plager. Man anbefaler der en støvmaske og enkle hansker. Det er i utgangspunktet ikke noe i veien for å berøre hvetemel, bare man ikke spiser det. Støvmaske for å unngå melstøv er muligens det viktigeste beskyttelsesutstyret man kan bruke når det er mye hvetemelsstøv i rommet. Alternativet, om du ikke får kontroll på plagene dine er at du må omplasseres på jobben, men du bør først prøve ut noen beskyttelsesgrep først (og du kan ikke forvente at blodprøvene blir positve igjen fordi det er et sent tegn)

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.42

Ødelegger uhellet tarmene etter tre år med streng diett?

Jeg har fått cøliaki diagnose i voksen alder (52). Etter 3 år med streng diett fikk jeg for første første gang en akutt reaksjon på gluten i en marinade vi ikke oppdaget før det var for sent. Det utrolige var at jeg kunne høre det i tarmene hvorda...

Jeg har fått cøliaki diagnose i voksen alder (52). Etter 3 år med streng diett fikk jeg for første første gang en akutt reaksjon på gluten i en marinade vi ikke oppdaget før det var for sent. Det utrolige var at jeg kunne høre det i tarmene hvordan gluten vandret nedover så kom det flere runder med kramper og akutt diaré .

Det er tredje dagen nå og krampene blir mildere og mildere, men jeg lurer på hva som skjer nå? Ødelegger dette uhellet tarmene og tar det lang tid før betennelsen gir seg? Ved biopsi noen år tilbake var alle tarmtottene borte. Hva skjer i kroppen nå?

Jasmin, 18. oktober 2020 12:05

Det er som du har merket, du fikk en akutt reaksjon på gluten og tarmen fikk litt juling, men det ene akutte tilfelle fører ikke til varig mèn. Gjentatte uhell vil nok reversere tilhelingsprosessen. For en voksendiagnostisert cøliaker tar det uansett lang tid å bli helt slimhinnefrisk (3-10 år). Reaksjonen din var såpass sterk at du sikkert kommer til å være veldig forsiktig fremover, så dette går nok bra.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.35

Bør sønnen min testes når jeg har cøliaki?

Jeg har cøleaki. Må jeg da teste min sønn på 11 år? Han har ingen veldig tydelige symptomer, men det hadde ikke jeg heller. Er bekymret for om vi da går inn i en runde med krevende tester og usikre svar ...

Jeg har cøleaki. Må jeg da teste min sønn på 11 år? Han har ingen veldig tydelige symptomer, men det hadde ikke jeg heller. Er bekymret for om vi da går inn i en runde med krevende tester og usikre svar

Anne, 17. oktober 2020 08:54

Dersom han spiser så ville jeg nok testet ham også. Man pleier å drive med familietesting når man har ett nyoppdaget cøliaki tilfelle, alle i direkte linje (søsken, mor-far-barn) anbefales å testes for cøliaki.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.33

Er det andre årsaker til tynntarmsforandring?

Hei! Jeg fikk cøliaki diagnose etter biopsi. Også positiv HLDQ2. Negativ antistoff. Utredet pga. magesmerter og vektnedgang (12 kg på 3 mnd, BMI 19). Siste år også utredet for leddsmerter og utmattelse uten funn. Også blitt plaget med tannkjøttbetennelse ...

Hei!

Jeg fikk cøliaki diagnose etter biopsi. Også positiv HLDQ2. Negativ antistoff. Utredet pga. magesmerter og vektnedgang (12 kg på 3 mnd, BMI 19). Siste år også utredet for leddsmerter og utmattelse uten funn. Også blitt plaget med tannkjøttbetennelse siste år. Startet glutenfri kost, og opplevde noe bedring. Pga. negative antistoff har jeg blitt innkalt til ny gastroskopi (og glutenholdig kost), fikk samtidig beskjed om at man ikke kan ha cøliaki uten antistoff. Stemmer dette? Hva kan i så fall være årsak til totteatrofi?

Ann-Karin, 16. oktober 2020 16:31

Man har godt dokumenterte cøliakere som ikke har økning av IgA mot tTG i blodprøvene, men som har lokal produksjon av disse autoantistoffene i tarmslimhinnen, men alt blir bundet opp der det lages, så lite kommer ut i blodet. Da kan man, dersom man undersøker, finne lokal nedslag av IgA-tTG immunkomplekser i tarmbiopsier (men dette undersøkes det ikke rutinemessig for). Det er mange andre årsaker til flat tarmslimhinne, litt avhengig av alder så vil man undersøke alternative forklaringer til en cøliaki-lik slimhinneforandring. Det eneste spesielle med cøliaki er at forandringene i tarmslimhinnen utløses av glutenspising og går tilbake på glutenfri kost. Mulig de vil undersøke andre årsaker til din tynntarmsforandring, særlig siden du ble så tynn, før de godtar en cøliakidiagnose, og det høres fornuftig ut.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.28

Legen min mener jeg har cøliaki, men jeg er usikker...

Hei! Jeg har i 7 år slitt med smerter nederst i tarmen og antok først at dette var fra livmor, men det ble avkreftet. Konkluderte selv med at jeg sikkert har IBS. De siste 3 årene har jeg slitt grusomt mye med luft smerter og er ganske oppblåst i øvredel av magen. Je...

Hei!

Jeg har i 7 år slitt med smerter nederst i tarmen og antok først at dette var fra livmor, men det ble avkreftet. Konkluderte selv med at jeg sikkert har IBS. De siste 3 årene har jeg slitt grusomt mye med luft smerter og er ganske oppblåst i øvredel av magen. Jeg har veldig lett forhøyet antistoff på cøliakiblodprøven... Legen min mener da at jeg har cøliaki og burde starte med glutenfri kost. Jeg klarer ikke å finne noe som helst sammenheng til at jeg blir dårlig når jeg spiser gluten, og vil jo helst forsette å spise som normalt... Spørsmålet mitt her er jo egentlig om det mest sannsynlig er cøliaki jeg har? Eller om blodprøvene kan være lett forhøyet av andre årsaker? Påforhånd, takk for svar :)

Caroline, 16. oktober 2020 12:02

At cøliakiprøvene er lett forhøyet (IgA mot tTG/TG2?) kan nok tyde på en cøliaki, men det er ikke nok til å diagnostisere deg, da må man også ha cøliaki-forandringer på tynntarmsprøvene (biopsi), og det igjen forutsetter at man spiser endel gluten (2 ganger om dagen eller 2 brødskiver pr dag). Alternativt så er dine plager hovedsaklig pga for mye FODMAP-karbohydrater i kosten og en irritabel tykktarmssyndrom (IBS), og det behandles med FODMAP redusert kost (står mye om dette på nettet), det pleier å bedre plagen til 70% av de med IBS. En glutenfri kost uten bedre diagnostiske tegn på cøliaki pleier å rote det til, så da vil jeg heller anbefale å fremprovosere mer cøliaki med å spise mer glutenholdig mat.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.25

Uklare svar sliter oss ut

Hei. Junior på 13 utredes for cøliaki. Gutten har aldri vært glad i brødmat, spiser generelt lite, men følger vekstkurven. Spiser boller, vafler og pizza, men ikke brød i det daglige. Særdeles selektiv i matinntaket. Restituere seg dårlig etter tr...

Hei.

Junior på 13 utredes for cøliaki. Gutten har aldri vært glad i brødmat, spiser generelt lite, men følger vekstkurven. Spiser boller, vafler og pizza, men ikke brød i det daglige. Særdeles selektiv i matinntaket. Restituere seg dårlig etter trening og blir ofte fullstendig utslått dagen etter. Er i perioder mye slapp og sliten. Har masse luft i systemet. Hører det romler, også når han sover. Raper med farrissmak og føler innimellom han skal kaste opp. Har kastet opp noen ganger, men ikke ofte. Har perioder på 3-6 uker hvor det er fullstendig rennamage annenhver og hver dag.

Vi klarer ikke se noe mønster i forhold til hva han spiser og drikker. Har ført skjemaer i ukesvis. Lengre perioder hvor avføringen er mer normal, men brune striper i undertøyet daglig uansett. Blodprøvene er bittelitt utenfor normalområdet noen ganger og innenfor andre ganger. Jern er bra nå, men var lavt en periode da han var yngre. Var uten melk i noen år i barnehagealder, men er introdusert igjen.

Ble henvist til BUP da han en periode var mye frustrert på skolen. BUP virker å mene at alle mageproblemene skyldes det psykiske i form av stress og usikkerhet. Vi som foreldre klarer ikke se det. Gutten virker trygg og god, men trenger stabile forutsigbare forhold. Ved gastroskopi er resultatet "Normale funn ved spiserør, magesekk og nede i tynntarmslimhinnen. Vevsprøve ved starten av tynntarm viste forandring som kan minne om cøliaki." Hadde vært så mye enklere med klare svar. Da fikser vi alt!

Situasjonen nå sliter oss ut alle sammen. Er det noe vi kan gjøre for å få klart svar? Noen flere undersøkelser som bør tas? Til info så har mor dia1 og hypothyreose. Takker på forhånd for svar!

Ellen, 16. oktober 2020 11:18

Ja det hadde vært enklere med et klarere svar. Våre diagnostiske teknikker forutsetter at det er en aktiv cøliaki og det forutsetter at man spises nok gluten. Er det tvilstilfeller så må man nesten bare øke mengden glutenholdig mat for å fremprovosere mer og klarere tegn på cøliaki-sykdom. Men det kan muligens by på utfordringer. Han har nok ikke diare pga nervøsitet, så man må se på det organiske. Muligens ville det hjulpet på gassdannelsen om man reduserte på mat som er kjent for å lage gass, og det er i praksis mat med mye såkalte FODMAP karbohydrater (søk det opp på nettet, mye informasjon om dette ved IBS). Men dette ville ikke hjulpet ham mhp cøliakidiagnostikken. Barnelegen hans må nesten ta en avggjørelse på bakgrunn av alle dataene man har og konkludere, evnt være med på en økt gluten-provoseringsrunde for å få det endelig avklart.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.19

Blodprøvene stiger - selv om vi gjør alt riktig

Jeg er norsk, men bor i Spania. Jeg og mine to barn har cøliaki og vi har hatt det alle sammen i 7 år nå. Dattern min er hun som ble oppdaget først, faktisk av en fysioterapeut - hun sa hun kunne se det på holdningen hennes - jeg som bare ville sjekke om det var noen ...

Jeg er norsk, men bor i Spania. Jeg og mine to barn har cøliaki og vi har hatt det alle sammen i 7 år nå. Dattern min er hun som ble oppdaget først, faktisk av en fysioterapeut - hun sa hun kunne se det på holdningen hennes - jeg som bare ville sjekke om det var noen fysiske grunner til at hun ikke ville løpe på danse trening - danse elsket hun!!

Hun hadde 100 på blodprøven og ved en feil informasjon av barnelegen begynte vi rett på glutenfri diett, før vi kom til spesialist 3 uker etterpå og det ble aldri tatt biopsi av henne!! Hennes blodprøve resultater gikk rett ned og var på under 3, tror jeg det var 1 år etterpå og 2 år etter diagnosen, men så føk den opp til 35 «uten logisk grunn» og har etter det gått veldig sakte nedover og har ligget nå en stund på 17.

I januar 2019 prøvde vi oss på å kutte ut glutenfri havre og hun merket forskjell, men du kunne så vidt se det på blodprøven!! Spesialisten mener hun MÅ spise noe med gluten, men hjemme hos oss er det kun min mann som kan spise gluten og han spiser kanskje, hvis han spiser frokost hjemme, men han har hatt brødristeren i kjelleren i mange år og er fryktelig forsiktig!! Bortsett fra det spiser han kun det brødet jeg lager og det gjør alle våre gjester også!!

Hun er så redd for å få i seg noe at hun foretrekker heller å la være å spise noe enn å bli forurenset - hvis hun har en mistanke lar hun vær og er rimelig overhysterisk på akkurat det der!! Forurenset har hun ikke blitt på to år - da har hun det helt forferdelig og er dårlig i nesten en uke etterpå!! I tillegg til at blodprøvene hennes ikke ser helt bra ut på papiret - er ikke hun helt bra heller - hun har fryktelig mye/ ofte vondt/ kramper i magen - selv om det ikke ligner på hvor forferdelig det er når hun har blitt forurenset!!

Hun klarer ikke å finne ut HVA det er som gjør mere vondt enn andre ting - melk er hun forsiktig med, men hun har ikke laktose resultater og vi har prøvd HELT UTEN melkeprodukter i 3 mbd også uten resultat! Hun sier dog at melka i Norge er bedre for magen hennes, selv om vi kjøper fersk melk her og! Det må ha med konservering å gjøre - eller hva kuene spiser... nå skal hun bli sjekket for fruktose og de skal ta biopsi av henne! Men det gir fremdeles ikke noe svar på hvorfor ikke blodprøvene hennes blir bra!! Spesial barnelegen mener hun bare må spise gluten, men hun spiser jo ikke noe vi ikke spiser - vi andre to spiser i tilegg glutenfri havre og våre blodprøver her helt fine!! Går det ann at blodprøvene aldri blir helt bra! Jeg mener at det at hun har vondt i magen ikke må være noe med at hun får i seg gluten - ja, jeg kan ikke skjønne HVOR hun får i seg gluten!!! Hun sliter en del med angst og her er jeg usikker på hva som kom først - egget eller høna - jeg mener irritert tarm kan man vel få av stress og irritert tarm i tilegg til å gjøre vondt får man fort diaré, noe som er hennes tilfelle! Det er stor forskjell på første skoledag og nå, selv om hun alltid har vondere i magen søndag kveld og mandags morgen...

Jeg kjører hardt på at hun må lære å leve med vondt i magen - til henne, men jeg er villig til å gjøre hva som helst for at hun ikke skal ha det også, men etter at vi har vært innestengt i flere mnd, så er det jo og tydelig at det ikke bare er skolen som stresser henne, men også selve livet! Hun går til psykolog!! Jeg håper at ved at hun nå blir sjekket at vi kan fastslå enkelte ting og så prøve å tilpasse ting deretter = gjøre det meste for at hun får mindre vondt!! For jeg skjønner at det er fryktelig plagsomt, at du ikke får lyst til å verken spise eller gjøre noen ting!! Men hva mere kan vi sjekke og prøve eller evt gjøre??? På forhånd takk!!!

Josefin, 15. oktober 2020 22:40

Når IgA mot tTG hr vært nede og så stiger igjen, opp i nivå med ubehandlet cøliaki så er jeg enig med legen hennes, den vanligeste årsaken til slike hendelser er inntak av gluten i en eller annen form. Det behøver ikke være bevisst inntak, det kan også være skjult i noe man tror er glutenfritt som ikke er det. Man må nesten skrive dagbok over det man spiser, og litt avhengig av alder, så må man som pårørende tenke tanken at det spises utenfor hjemmet og der kan det være kilder til gluten man ikke vet om.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.08

Kan et glutenuhell i juni vises i oktober?

Hei Har en datter på 8 år. Hun fikk påvist cøliaki rett før 2 års alder. Hun har siden stått på glutenfri kost og tatt blodprøver årlig. På det beste har verdiene kommet ned til 12, men det siste året har det steget igjen til...

Hei Har en datter på 8 år. Hun fikk påvist cøliaki rett før 2 års alder. Hun har siden stått på glutenfri kost og tatt blodprøver årlig. På det beste har verdiene kommet ned til 12, men det siste året har det steget igjen til 28 i des.-19. 23 i mai -20 og nå 28 i okt. -20. Det har vært uthell vi vet om juni -19, februar -20 og juni 20. Hvor lenge kan uhell vises på blodprøver? Kan et uhell hvor hun spiste en kjeks i juni vises med forhøyede verdier i okt? Eller må man tenke at det er noe annet, f. eks hvetestivelsen som ikke tåles?

H, 14. oktober 2020 19:35

Litt vanskelig å forstå at enkelt-uhell med kjeks skal kunne ha så stor effekt, men det at verdiene stiger tyder på at det konsumeres gluten, mer enn bare en kjeks i ny og ne. Hvetestivelsen er glutenfri så dette er neppe synderen. De som ser nøye på dette oppdager ofte at det er svikt i dietten som er årsaken, uten at mamma får vite om det. Problematisk å finne ut av det om din datter ikke selv reagerer med plager på "uhell". Mulig en forsiktig (ikke kjeft/beskyld/påpek), ærlig samtale kan forhindre fremtidige "uhell" som ikke mor får vite om?

Trond S. Halstensen, 14. oktober 2020 19.25

Klikk på logoene for mer info