Arkiv

Resultat: Hveteallergi (22) viser 1 - 20

Kan jeg ha en allergi, og finnes det en kontrollert måte jeg kan teste min toleranse på?

Hei! Jeg har nylig fått påvist glutenintoleranse gjennom dobbelt-blindet forsøk på FODMAP diett. Dvs. at fruktaner ikke er problemet. Fikk dels magesymptomer med oppblåst og løs mage, og dels "hoderelaterte" symptomer som feberfølelse (i panna),...

Hei! Jeg har nylig fått påvist glutenintoleranse gjennom dobbelt-blindet forsøk på FODMAP diett. Dvs. at fruktaner ikke er problemet. Fikk dels magesymptomer med oppblåst og løs mage, og dels "hoderelaterte" symptomer som feberfølelse (i panna), tyngdefølelese i hodet og sløvt/uskarpt blikk (vansker med å holde fokus). I tillegg astmasymptomer. Hodesymptomene var verst, av passiviserende karakter, og kom etter sekunder/få minutter etter matinntak. Har negative vevsprøver for cøliaki, men cøliaki i slekten. Så til mitt spørsmål: Kan dette være en allergi siden jeg reagerer såpass raskt? Og finnes det en kontrollert måte jeg kan teste nivået mitt for toleranse? Å teste selv med matvarer er jo ganske usikkert. Har f.eks. reagert på sjokolade uten glutenmerking, men som har vist seg i etterkant å inneholde under 20 mg/kg. På forhånd takk!

Heidi, 13. november 2018 09:34

Det er en viss kompetanse og mulighet til å diagnostisere gluten-allergi, som jeg er enig i at det kan virke som du har. Men hvor fikk du påvist denne reaksjonen i dobbelt-blindet forsøk? På Lovisenberg hadde vi bare én slik positiv pasient og på RH hadde de fire, men dette var muligens å forvente ettersom de kun hadde en enkel provokasjon (vi hadde 2 runder med provokasjon). Vi ser at man man faktisk må igjennom flere runder med blindet provokasjon før man kan være sikker på at man faktisk reagerer på gluten, da IBS-plager kommer og går litt tilfeldig og kan tilfeldigvis komme i en glutenholdig uke. I tillegg holder vi på Lovisenberg på med en prosjekt for å identifisere de som faktisk har en allergi mot hvetemel, da mange av de som har reaksjon på hvetemelbasert mat hadde et overaktivt allergi-system i tarmen (veldig mange mastceller med mye IgE på overflaten). Det er litt avhengig av hvor du bor, men man burde kunne utrede deg for hvetemelsallergi via påvisning av spesifikk IgE i  blodprøver, prikktest eller basofil-aktiveringstest (som nok er et forskningsverktøy).

Trond S. Halstensen, 14. november 2018 21.26

Er allergisk mot hvete og kumelk - hva kan jeg spise?

Hei. Jeg har tatt allergiprøver og det viser seg at jeg har allergi på: hvete og kumelk - tåler bare melkefett. Jeg lurer på om glutenfrie produkter er trygg for meg? Det dreier seg om at jeg tåler ikke noe som inneholder hvete. Jeg har prøvd å spise spelt...

Hei. Jeg har tatt allergiprøver og det viser seg at jeg har allergi på: hvete og kumelk - tåler bare melkefett. Jeg lurer på om glutenfrie produkter er trygg for meg? Det dreier seg om at jeg tåler ikke noe som inneholder hvete. Jeg har prøvd å spise speltknekkebrød men dette reagerer jeg også på. Hvilke meieriprodukter kan jeg bruke? På forhånd takk.

Anna , 24.oktober 2018 20:31

Hveteallergi kan være isolert allergi mot hveteproteiner, men mange har kryssende allergi mot de andre kornsortene. Glutenfritt betyr også spelt-fritt. Spelt er bare en "gammel" hvetesort, så det må du holde deg unna. Hvetestivelse vil være nesten helt proteinfritt, men her avhenger det av følsomheten din, så i utgangspunktet må du prøve deg frem om du kan spise glutenfritt brød som inneholder hvetestivelse. Dersom du går over til "naturlig fritt for gluten" kost så er det hvete, bygg og rug-fri kost, og det er trygt å spise.

Trond S. Halstensen, 31. oktober 2018 19.28

Er det kun cøliaki som gir nevrologiske symptomer, eller kan også sensitivitet og hveteallergi gi dette?

Nevrologiske forstyrrelser. Jeg har i veldig mange år gått med udiagnotisert og ubehandlet sykdom, det har vært en kamp å ikke bli trodd. I løpet av de siste månedene har jeg fått flere diagnoser: Spondylartritt, psoriasisartritt og Morbus Chron. Er fremdel...

Nevrologiske forstyrrelser. Jeg har i veldig mange år gått med udiagnotisert og ubehandlet sykdom, det har vært en kamp å ikke bli trodd. I løpet av de siste månedene har jeg fått flere diagnoser: Spondylartritt, psoriasisartritt og Morbus Chron. Er fremdeles under utredning. Nevrologiske symptomer: muskelrykninger, nummenhet, brenninger/svie, nevropati ( i perioder alvorlige som går på hjerte og pust) nervesmerter, overaktiv blære, tics osv. Har vært utredet mange ganger tidligere av nevrologer, uten funn av nevrologisk sykdom. Dermed har de trekt på skuldrene, ikke prøvd å finne årsak og sendt meg hjem med nervesperrende medisiner, neurontin, lyrica, sarotex osv som ikke har hjulpet. Nå er det mulig ubehandlet chrons har gitt disse nevrologiske symptomene, men gastrolege sier det er mer vanlig ved cøliaki. Til min store frustrasjon ble det IKKE tatt biopsi med tanke på cøliaki ved nylig gastroskopi. Det er tatt en blodprøve, mener det kun sto cøliaki på blodprøveglasset. Tatt for 1 mnd siden, ikke fått resultat. Det er svært viktig for meg å få utredet dette skikkelig. Spørsmålene til deg blir da: Er det kun cøliaki som gir nevrologiske symptomer, eller kan også sensitivitet og hveteallergi gi dette? Hvordan kan dette på best mulig måte utredes, hvilke prøver er aktuelle?

Jorunn, 30. mai 2018 08:23

Polyneuropati forekommer oftest helt uavhengig av annen sykdom, inkludert cøliaki. Det er mange ulike varianter av  polyneuropati, mange med ulike autoantistoffer. Det er beskrevet neuropati ved Crohn også, da som en følgetilstand av folinsyremangel. Cøliaki er ikke en hyppig årsak til polyneuropati, men det forekommer om enn ikke oftere enn ellers i en normal befolkning. Ingen diagnostisk rutineprøve man kan ta utover de man pleier å ta for å diagnostisere cøliaki.

Trond S. Halstensen, 30. mai 2018 19.10

Er det bare ved cøliaki at tarmen må tilheles, eller vil det samme være tilfelle ved hveteallergi?

Hei! Har et spørsmål om tilhelingstid for cøliaki vs. hveteallergi. Er det bare for cøliaki at tarmen må tilheles over en lengre periode, eller vil det samme være tilfelle for hveteallergi? På forhånd takk! ...

Hei! Har et spørsmål om tilhelingstid for cøliaki vs. hveteallergi. Er det bare for cøliaki at tarmen må tilheles over en lengre periode, eller vil det samme være tilfelle for hveteallergi? På forhånd takk!

Ragnhild, 27. mars 2018 19:02

Nei, bare for cøliaki. Det er en gluten indusert autoimmun prosess som tar vesentlig lengre tid å roe ned enn den akutte hveteallergiens reaksjon.

Trond S. Halstensen, 28. mars 2018 18.41

Utredning for matallergi

Noen jeg kjenner har et barn som er under utredning før matallergi. Da jeg allerede har et barn spør de meg litt. Ved hjelp av noen kopper festet på ryggen har de nå finnet ut at barnet reagerer på hvete, rug og spelt. De skal derfor unngå dette i 7 uker f&oslas...

Noen jeg kjenner har et barn som er under utredning før matallergi. Da jeg allerede har et barn spør de meg litt. Ved hjelp av noen kopper festet på ryggen har de nå finnet ut at barnet reagerer på hvete, rug og spelt. De skal derfor unngå dette i 7 uker før blodprøve tas. Jeg synes dette høres så tungvint ut i forhold til mitt barns utredning der de tok blodprøve, fikk positivt utslag på cøliaki og sendte henvisning til sykehuset. Er dette normalt? Risikerer man ikke at barnet i praksis da lever glutenfritt og ikke får utslag på prøven og går glipp av grunnstønad?

Undrende, 21. mars 2018 06:59

Dette er ikke en utredning for cøliaki, men for kontaktallergisk reaksjon (sen reaksjon, type IV immunreaksjon) på matallergener. Dette brukes endel ved utredning av kumelkallergi, men jeg er usikker hvilken betydning dette har for utredning av hvetemels "allergi". Ved påvist hvetemelsallergi så får man grunnstønad, men da skal tilstanden revurderes hvert annet år siden mange barn vokser matvareallergien av seg.

Trond S. Halstensen, 21. mars 2018 21.17

Hvordan kan jeg få et ordentlig svar på om jeg er glutenallergiker?

Hei! fastlegen min har sagt jeg har 0,33/0,34 ett eller annet av 0,35. og at det er stor sannsynlighet for å få oppgitt glutenintoleranse. Jeg reagerer fra når jeg har spist produkter som inneholder hvete. Jeg har prøvd å redusere inntaket av hvete og prøvd ut l...

Hei! fastlegen min har sagt jeg har 0,33/0,34 ett eller annet av 0,35. og at det er stor sannsynlighet for å få oppgitt glutenintoleranse. Jeg reagerer fra når jeg har spist produkter som inneholder hvete. Jeg har prøvd å redusere inntaket av hvete og prøvd ut litt ulike glutenfrie varer. Det jeg lurer på er om jeg kunne fått et ordentlig svar på om jeg er glutenallergiker eller ikke. I såfall hvordan.

Andrea, 27. desember 2017 23:17

Jeg kan dessverre ikke fortelle deg så mye på bakgrunn av de tallene du oppgir. Ikke er de gjenkjennelige innen cøliakidiagnostikken, mulig det er IgE nivåer mot hveteproteiner, men det i seg selv sier ikke noe om man faktisk har klassisk hveteallergi (da må man teste ut om man faktisk reagerer med hveteprovokasjon). Ikke-cøliakisk glutensensitivitet er etter de siste vitenskaplige arbeider en problematisk diagnose da man ikke får frem plagene dersom man spiser gluten uten å vite om det.  Du må nesten få mer informasjon fra legen din.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2018 18.20

Er det mulig å få en legeerklæring for å slippe Mat og helse-faget ved manglende tilrettelegging?

Jeg har et barnebarn med cøliaki og diabetes, 13 år. Han har nå skolekjøkkentimer hver uke, men blir kjempesyk dagen etter dette, og har måttet bli kjørt hjem fra skolen. Han blir sengeliggende, bleik, utslått mm., og diabetesen er kjempevanskelig å...

Jeg har et barnebarn med cøliaki og diabetes, 13 år. Han har nå skolekjøkkentimer hver uke, men blir kjempesyk dagen etter dette, og har måttet bli kjørt hjem fra skolen. Han blir sengeliggende, bleik, utslått mm., og diabetesen er kjempevanskelig å håndtere ca. et døgn etter. Skolen har prøvd å tilrettelegge, med glutenfritt mel, egen bakebolle etc., men han tåler rett og slett ikke å være i kjøkkenet når de f.eks. bruker hvetemel. Skolen sier de aldri har hørt om at noen kan bli så syk av bare å være i et kjøkken der det lages mat med gluten. Han må være til stede, ellers får han ikke karakter, sier skolen. Hva gjør vi? Er det mulig å få en slags erklæring på at det faktisk er mulig å bli så syk, slik at skolen forstår alvoret? Skolen klarer ikke å legge til rette godt nok.

Laila, 13. november 2017 11:20

Problemet bør uansett fremlegges for barnlegen hans. Det er mulig han har en hvetemelsallergi i tillegg som kan forklare hvorfor han blir så dårlig. Cøliakere pleier ikke bli så dårlig av melstøv i luften.

Trond S. Halstensen, 15. november 2017 19.50

Kan hveteallergi gi rett til grunnstønad?

Min sønn på 14 har fått påvist hveteallergi. Kan jeg søke om grunnstønad for ham? Jeg har selv cøliaki og får grunnstønad pga. diagnosen. ...

Min sønn på 14 har fått påvist hveteallergi. Kan jeg søke om grunnstønad for ham? Jeg har selv cøliaki og får grunnstønad pga. diagnosen.

Tone, 3. mai 2017 15:13

Hveteallergi (IgE mot hvetekomponenter) høre inn under matallergier og da er det andre regler som gjelder. Jeg antar man har bekreftet at dette gir ham en matvareallergi. Mange av de med hveteallergi tåler rug, og/eller bygg slik at kosten blir mindre ensidig og de økonomiske konsekvensene anderledes enn de som må spise glutenfritt. Dette sier rettskilden om retningslinjene til NAV:

"Hveteallergi

[Endret 11/04, 8/14]

Personer med hveteallergi reagerer også på de andre ”nordiske” kornsortene som rug, bygg og havre (hvis den er forurenset av hvete), slik at hveteallergi kan være en misvisende diagnose. Hveteallergi diagnostiseres ved hjelp av blodprøver eller prikktest og provokasjonsforsøk. Pasienter med livstruende anafylaktisk reaksjoner skal ikke provoseres, men dette må i så fall begrunnes særskilt.  Lidelsen behandles med samme diett som ved cøliaki og tilsvarende sats som ved cøliaki tilstås uten nærmere dokumentasjon av ekstrautgiftene. Hveteallergi er ikke nødvendigvis en livsvarig lidelse. Over halvparten av barna har vokst av seg allergien ved 8 års alder. Disse sakene må derfor revideres av relevant spesialist med regelmessighet hvert 3 årfrem til voksen alder (18 år)..Dersom provokasjon ikke utføres ved revurdering, skal spesialisten redegjørde for hvorfor dette ikke er utført. Voksne skal revurderes hvert 3. år. Det kreves ikke provokasjonstest da dette hos voksne ofte er forundet med fare for alvorlig allergisk reaksjon. Det kreves da en erklæring fra fastlegen om at pasienten  fortsatt lever på glutenfri diett."

Legg merke til kravet om at diagnosen skal være fastsatt av spesialist. Det er bare å søke.

 

 

Trond S. Halstensen, 03. mai 2017 19.44

Kan angioødem og eksem ha noe med cøliaki å gjøre?

Fikk cøliakidiagnosen i januar 2017. Har hatt utbrudd av angioødem 2-3 ganger i året tidligere. Kan dette ha noe sammenheng med hverandre? Sliter også med noe eksem/kløe rundt huden ved øynene. Er det mulighet for at det blir bedre etthvert siden jeg har g&ari...

Fikk cøliakidiagnosen i januar 2017. Har hatt utbrudd av angioødem 2-3 ganger i året tidligere. Kan dette ha noe sammenheng med hverandre? Sliter også med noe eksem/kløe rundt huden ved øynene. Er det mulighet for at det blir bedre etthvert siden jeg har gått på glutenfritt kun i 3 måneder?

Grete, 12. april 2017 09:39

Dersom cøliakidiagnosen ble stilt på riktig måte så har dette ingenting med cøliakien din å gjøre. Da har du i tillegg annen allergi. Dersom du faktisk reagerer med hevelse i ansiktet på glutenholdig mat så har du ekte gluten (hvete) allergi i tillegg.

Vanskelig å vite hva utslettet ditt representerer. Muligens blir det bedre når tarmen friskner til og du har fått tettere tarmslimhinne. Muligens er dette en annen uavhengig allergi. 

Trond S. Halstensen, 19. april 2017 18.50

Kan jeg fortsette å jobbe som baker?

Hei, jeg jobber som baker i Kristiansand-området. Når de de målte meg for glutenallergi var det nok med bare blodprøven -  jeg skøyt gjennom skalaen med engang. Er det helsefarlig for meg å jobbe/forsette å jobbe som baker? ...

Hei, jeg jobber som baker i Kristiansand-området. Når de de målte meg for glutenallergi var det nok med bare blodprøven -  jeg skøyt gjennom skalaen med engang. Er det helsefarlig for meg å jobbe/forsette å jobbe som baker?

preben, 13 mars 2017 07:00

Antar dette var klassisk IgE antistoffer og at du har plager når du jobber (astma?). Da har du eventuelt utviklet hveteallergi, og det er ikke lenger forsvarlig for deg å bake med hvetemel eller jobbe i et rom hvor det er hvetemelsstøv i luften. Men dette må du ta opp med din lege som kan vurdere plagene og blodprøvene dine.

Trond S. Halstensen, 15. mars 2017 20.15

Kan det være cøliaki eller annen allergisk reaksjon?

Har ved et par anledninger opplevd kraftige magesmerter/luftplager og sterk brekningstendens av å spise hhv. en halv ferdigpizza og én hjemmelaget hvetebolle. Kom ca. 30-60 minutter etter mattinntak. Høres dette mest ut som cøliaki eller noe annet (f.eks. annen allergisk r...

Har ved et par anledninger opplevd kraftige magesmerter/luftplager og sterk brekningstendens av å spise hhv. en halv ferdigpizza og én hjemmelaget hvetebolle. Kom ca. 30-60 minutter etter mattinntak. Høres dette mest ut som cøliaki eller noe annet (f.eks. annen allergisk reaksjon)?

Anders, 8. mar 2017 11:10

Noen cøliakere reagerer relativt raskt, men det gjør de med ikke-cøliakisk glutensensitivitet og de med hveteallergi også, Du bør vel få dette utredet av legen din, mulig du har en hveteallergi (om cøliakidiagnostikken viser at du ikke har cøliaki).

Trond S. Halstensen, 08. mars 2017 19.50

Kan NCF bruke Glutenreaksjoner eller reaksjoner på gluten som hovedbetegnelse?

Jeg ser av spørsmålene til deg at det er stor forvirring om navn på immunreaksjoner på Gluten. NCF kaller det Glutenintoleranse, mens vi har lært at Cøliaki, Glutenallergi og Gluteintoleranse er 3 helt "ulike" sykdommer eller rettere REAKSJONER på...

Jeg ser av spørsmålene til deg at det er stor forvirring om navn på immunreaksjoner på Gluten. NCF kaller det Glutenintoleranse, mens vi har lært at Cøliaki, Glutenallergi og Gluteintoleranse er 3 helt "ulike" sykdommer eller rettere REAKSJONER på Gluten. Kan NCF bruke Glutenreaksjoner eller reaksjoner på gluten som hovedbetegnelse, og de 3 andre betegnelsene som ulike reaksjoner?

Arthur, 1. mars 2017 09:46

Man kan ha som overbygning at all uønsket reaksjon på gluten er glutenintoleranse, og da inngår cøliaki og ikke-cøliakisk glutensenesetivitet, og ekte IgE mediert glutenallergi i begrepet. Allergi er nå blitt definert som all uønsket immunologisk reaksjon på miljø (ytre) faktorer inkludert matvarer, og da blir allergi et mye videre begrep enn det vi vanligvis forestiller oss. Men ofte forenkles ordbruken når vi  kommuniserer med andre og da kan det bli ordforvirring. En fornorsket versjon kan godt bruke begrepet "Glutenreaksjon" om alle reaksjoner på gluten, som dermed kan deles inn i autoimmune reaksjoner hvor Cøliaki, Dermatitis herpetiformis og Cerebellar ataxiai inngår;  ikke-cøliakisk glutensensitivitet og IgE-mediert allergi (og muligens noen flere undergrupper).

Trond S. Halstensen, 01. mars 2017 19.32

Hva er forskjellen på cøliaki, glutenallergi og hveteintoleranse?

Hva er forskjellen på cøliaki, glutenallergi og hveteintoleranse? Jeg fikk påvist cøliaki for 3 mnd. siden, og fikk høre nettopp at jeg var heldig som "bare" har cøliaki og ikke hveteintoleranse, for det er mye verre! Jeg føler meg ikke spesie...

Hva er forskjellen på cøliaki, glutenallergi og hveteintoleranse? Jeg fikk påvist cøliaki for 3 mnd. siden, og fikk høre nettopp at jeg var heldig som "bare" har cøliaki og ikke hveteintoleranse, for det er mye verre! Jeg føler meg ikke spesielt heldig, det er mye å passe på og ta hensyn til, og formen er ikke akkurat god. Føler vel at det blir batatellisert, men jeg blir skikkelig dårlig av mat generelt for tiden 😔

Irene, 21. februar 2017 15:08

Jeg forstår ikke helt den uttalelesen om at en cøliaker har det bedre enn en som har ikke-cøliakisk hveteintoleranse (nå kalt sensitivitet). Begge gruppene skal i utgangspunktet bli bra på den samme glutenfrie kosten. Det som blander seg inn her er IBS, som er det samme som tykktarmskatarr, og som er en reaksjon på FODMAP karbohydrater i maten. Det blir for omfattende å skrive om forskjellene mellom disse variantene av hvetereaksjoner her, men vi får muligens skrive litt om det i bladet til NCF, "Glutenfri"

Trond S. Halstensen, 22. februar 2017 20.26

Hvordan sjekke om man tåler hvetestivelse ?

Hei! Min sønn fikk diagnosen cøliaki for to år siden, da han var 10. På dette tidspunktet var han nedstemt, sliten, tung i kropp og til sinns. Da han begynte på glutenfri diett ble han bedre, men så stagnerte det. Han var utmattet, veldig bestemt og tung til sin...

Hei! Min sønn fikk diagnosen cøliaki for to år siden, da han var 10. På dette tidspunktet var han nedstemt, sliten, tung i kropp og til sinns. Da han begynte på glutenfri diett ble han bedre, men så stagnerte det. Han var utmattet, veldig bestemt og tung til sinns, orket knapt å gå på skolen, trakk seg unna venner og sluttet på fritidsaktiviteter. var innom barneklinikken igjen, her viste prøvene at han hadde velregulert cøliaki og ellers ingen vitaminmangler etc. Stoffskiftet var også fint. Barnelegen ville henvise til utredning av ME. Vi fikk råd om å kutte ut havre igjen, og gjorde dette noen uker, uten resultater. Vi kuttet så ut hvetestivelse, og etter 5 dager ville guttungen på fotballtrening. Vi holdt nesten pusten i hele den påfølgende uken, men han virket mye mer stabil med mye høyere energinivå. Nå ett år etter er vi veldig nøye med å kun gi han naturlig glutenfri mat, også uten "spor av". Det går stort sett greit, men fortsatt perioder hvor han er veldig utmattet og nedstemt. Vi tror dette er når han har fått i seg selv små mengder gluten. Det varer i en liten uke. Jeg lurer på følgende: 1) er det noen måte å sjekke reaksjon på hvetestivelse på? Hvorfor har gan regulerte cølliskiprøver dersom han reagerer på hvetestivelse? 2) hva med gf havre? Vi våger ikke introdusere dette, siden vi også kuttet ut dette da han var på sitt aller dårligste 3) det virker som om han lett går helt tom for energi, feks om han har gitt alt i en fotballkamp. Da kan han gå rett i kjelleren, som om batteriene er helt flat. Er dette vanlig ved cøliaki? 4) Kan han vokse av seg sensitiviteten for hvetestivelse? Takker for svar.

Hanne, 17. januar 2017 19:06

Litt tvanskelig å se at det er gluteninnholdet i hvetstivelsen som var hoveproblemet hans siden det nå er så lite gluten i hvetestivelsen (<20ppm så det kan defineres som glutenfritt), men han kan ha hatt annen reaksjon på hvete i tillegg til cøliakien. Vi vet ikke hvordan dette blir i fremtiden og om han "vokser det av seg". Likeledes bør man betrakte ham som en normal frisk gutt så lenge han spiser glutenfritt og selv normale gutter blir tomme for energi etter fotball kamper, det er ikke sikker dette er så unormalt.  Selv om han har diagnosen cøliaki så er han kvitt sykdommen cøliaki (GFD) så fysiologisk er han frisk.

Trond S. Halstensen, 18. januar 2017 20.02

Kan laktoseintoleransen være et tegn på at jeg har cøliaki?

Hei. Jeg har trodd jeg har hatt hveteallergi/ intoleranse pga negativ biopsi tidligere og ikke cøliki. (Testen imidlertid tatt etter lang tid lav-gluten diett). Min nye fastlege mistenker cøliaki og testet meg. Har gentype HLA DQ8 og svakt positiv Anti tTG IgA (8). Holdt meg unna ...

Hei. Jeg har trodd jeg har hatt hveteallergi/ intoleranse pga negativ biopsi tidligere og ikke cøliki. (Testen imidlertid tatt etter lang tid lav-gluten diett). Min nye fastlege mistenker cøliaki og testet meg. Har gentype HLA DQ8 og svakt positiv Anti tTG IgA (8). Holdt meg unna hvete i årevis og kun litt speltmel innimellom. Min mor har forresten cøliaki. Nå er jeg helt sikker på at jeg ikke tåler laktose pga. veldig tydelige symptomer. Imidlertid har jeg IKKE en gentype som er forenlig med laktoseintoleranse. Er laktoseintoleransen, som må være sekundær, også et ytterlige tegn på at jeg har cøliaki? Og kan denne evt. bli helt bra ved 100% glutenfri diett, dersom det viser seg at jeg har cøliaki? Jeg er nå henvist til spesialist. Men det et vel en del ventetid...

Ole Jacob , 08. desember 2016 16:07

Ja det høres ut som om du kunne ha cøliaki. Men det eneste du kan gjøre for å sikre å få rett diagnose er å spise så mye gluten du kan frem mot legespesialisttimen og fortsette med det til du har tatt tynntarmsbiopsien. Du må faktisk spise deg gluten-syk = cøliakisyk for at tegnene på cøliaki kommer tydelig nok frem i blodprøvene dine og i tynntarmsbiopsien. På glutenfri diett  blir du frisk og på lavgluten kan det være vanskelig å avsløre en sikker nok "cøliaki-endringen" av tynntarmen til at NAV/spesialisten kan bruke det til å diagnostisere cøliakien din (med mindre man undersøker biopsien med immunhistokjemi, men det gjøres nesten ingen steder utennom via Lovisenberg sykehus).

Trond S. Halstensen, 14. desember 2016 18.05

Grunnstønad uten biopsi?

Hei Trond. Jeg har hatt en del magebesvær og hadde mistanke om cøliaki. Dette er flere år siden. Jeg fikk ikke noe særlig god oppfølging hos lege, så fikk dermed beskjed om å kutte ut diverse matvarer separat over tid for og se hva jeg reagerte p&arin...

Hei Trond. Jeg har hatt en del magebesvær og hadde mistanke om cøliaki. Dette er flere år siden. Jeg fikk ikke noe særlig god oppfølging hos lege, så fikk dermed beskjed om å kutte ut diverse matvarer separat over tid for og se hva jeg reagerte på. Jeg fikk da god effekt av glutenfri kost. Jeg har siden hatt et glutenfritt kosthold sammenhengende i snart 5 år. Jeg har derfor ikke en offisiell diagnose på cøliaki, ikke-cøliakisk glutensensitivitet eller hveteallergi, og har dermed ikke grunnstønad. Jeg fremviser nesten alle symptomer på cøliaki om jeg får i meg gluten. Jeg har forstått det slik at om en spiser gluten fri/redusert kost, kan tegnene på cøliaki i blodprøver bli borte fordi man da behandler cøliakien. Jeg har nylig tatt en hjemmeprøve for å se om cøliaki vises i blodet mitt, men denne var negativ. Jeg har ukjent vevstype og har heller ikke vært videre utredet innafor dette feltet. Jeg lurer da på om det finnes noen måte å finne ut av dettte på? Jeg er utover dette veldig plaget med tilbakevendende lungebetennelse (bl.a. Pneumokokk), candida albicans og er alltid tørr i munnen. Jeg har hatt påvist astma siden barnealder, men har de siste 10 årene vært mye plaget. Jeg vet ikke om dette har noen sammenheng, eller om det i det hele tatt er relevant. Jeg plages såpass mye med lungene nå uten og vite hva som ligger bak, at jeg har vært nødt til å benytte forstøver o.l. Jeg har vært 80 % sykemeldt i 5 mnd nå grunnet lungene og medfølgende psykiske plager. Med tanke på det utvidede sykdomsbildet, vil det vel ikke være videre forsvarlig og utsette meg selv for å bli cøliakisyk for å kunne få en diagnose. Jeg ble opplyst av NCF at det kanskje var en mulighet for å unngå kravet om biopsi og muligheten for å stille diagnose på annet grunlag. Som du sikkert forstår behøver jeg hjelp, og håper inderlig at dette er noe som kan løses.

Christel, 21. oktober 2016 15:24

Man må skille behovet for grunnstønad fra behovet for korrekt diagnose. Slik det er nå så finnes det kun 2 forsknings-metoder som kan sannsynliggjøre om du har hatt aktiv cøliaki eller ikke, for du har ikke cøliakisykdommen i dag siden du spiser glutenfritt og alle symptomer på aktiv sykdom derved er borte.  Rikshospitalet (overlege Knut Lundin) gjennomfører ett forsøk hvor de ser på antallet glutenreaktive T-celler i blodet, og dette er klart økt ved cøliaki, også etter at man er gjort frisk på GFD. NAV godtar ikke dette som diagnostisk for cøliaki, ennå. I tillegg vil man kunne påvise de spesielle gamma-delta T-cellene i tynntarmsepitelet i en tynntarmsbiopsi som undersøkes spesielt (ofte må dette spesialbestilles og det er avhengig av hvor i landet du bor, ikke alle sykehus gjør dette). Men dett er også en forandring som også sees etter at du er blitt frisk på GFD. Men det viktigeste er vel vevstypingen av deg, siden det er ytterst få (les i praksis nesten ingen) som har en cøliaki uten å også ha vevstypen HØA-DQ2.5 og/eller DQ8. Har du ikke dette så har du neppe cøliaki. For NAV gjelder kun "hard facts", og glutenprovosering med sykdomsutvikling er det eneste de respektere. Cøliaki skal bekreftes på tynntarmsbiopsi, ikke-cøliakisk glutensensitivitet skal bekreftes med kontrollert, helst blindet glutenprovosering. Lovisenberg sykehus gjør slike provoseringer så du kan be om en henvisning dit (matvareintoleranse poliklinikken, raskere tilbake), men dette er et vanskelig landskap å navigere i og Nav kan være sære, litt avhengig av hvor du bor.

Trond S. Halstensen, 26. oktober 2016 18.46

Når kan jeg forvente at magesmertene forsvinner?

Hei, jeg har fått påviste hveteallergi og har ikke spist mat med hvete på ca. 4-5 uker. Når kan jeg forvente at magesmertene forsvinner? Jeg har avføring hver dag. Og det er slik at magesmertene kommer om kvelden, så jeg har ikke et sosialt liv. ...

Hei, jeg har fått påviste hveteallergi og har ikke spist mat med hvete på ca. 4-5 uker. Når kan jeg forvente at magesmertene forsvinner? Jeg har avføring hver dag. Og det er slik at magesmertene kommer om kvelden, så jeg har ikke et sosialt liv.

Jorunn, 23. september 2016 19:39

Forutsetningen for a tmagesmertene blir borte på hvetefri diett når du har fått påvist hvetallergi (IgE mot hvetproteiner?) er at det er hvetallergien som er årsaken til magesmertene. Når det ikke har blitt bedre på 4-5 ukers hvetefri kost, så er det neppe dette som er årsaken til magesmertene.  Det er noe annet som gir deg magesmerter.

Trond S. Halstensen, 28. september 2016 18.48

Noen gode råd til oss på veien videre?

Datteren vår var hos legen i våres etter en lang periode med hard mage/ løs mage, utslett i ansikt (små "kviser"). I tillegg var det høysesong for pollen, og hun fikk ikke sove p.g.a falsk krupp (akkurat blitt 10 år). Vi oppsøkte lege og fikk ta...

Datteren vår var hos legen i våres etter en lang periode med hard mage/ løs mage, utslett i ansikt (små "kviser"). I tillegg var det høysesong for pollen, og hun fikk ikke sove p.g.a falsk krupp (akkurat blitt 10 år). Vi oppsøkte lege og fikk ta en blodprøve. Resultatet viste bl.a: Timotei, g6 as IgE: 85,20 *H, P-Bjørk, t3 as IgE: 1,62*H, P - Burot, w6 as IgE: 0'99*H, P- Peanøtt, f13 as IgE:0,43* H, P- Soya-bønne, f14 as IgE: 0,32 P- Hvete, f4 as IgE: 0,53* H. Legen sa at det var sjeldent å ha hveteallergi og at vi får teste ut litt. Vi har bedt om en cøliakiblodprøve. Har du noen gode råd til oss på veien videre?

"Fortvilet mor", 20. september 2016 13:00

Hveteallergi er sjeldent, men ofte ser man at gresspollenallergikere har hvete-kryssreagerende IgE antistoffer i blodet som gir positive allergi tester på hvete, uten at dette nødvendigvis gir hveteallergi. Det er oftsest kun et testresultat uten praktisk betydning. Hun reagerer nok ikke på hvete som spises, men ville muligens kunne reagert på hvetemelsstøv i rommet.

Trond S. Halstensen, 21. september 2016 19.15

Er det tegn på hveteallergi eller andre allergier?

Jeg har hatt 13 på s-anti-deam glia IgG, har tatt gastroskopi og vevsider blodprøve har ikke cøliaki. Er mye kvalm har også B12-mangel og nylig fjernet halve skjoldbruskkjertelen men ikke utslag på stoffskifte. Venter på svar på vevsprøver, men s&ar...

Jeg har hatt 13 på s-anti-deam glia IgG, har tatt gastroskopi og vevsider blodprøve har ikke cøliaki. Er mye kvalm har også B12-mangel og nylig fjernet halve skjoldbruskkjertelen men ikke utslag på stoffskifte. Venter på svar på vevsprøver, men så bra ut. Denne kvalmen har kommet å gått siste år. Humøret og konsentrasjonen er også svingende, og jeg takler dårlig stress. Er dette tegn på hveteallergi eller andre allergier?

Birthe, 13. september 2016 15:27

Dette er veldig vage symptomer som kan skykdes så mye, inkludert matvareallergi. IgG mot deamidert gliaidn på 13 er lavt og alene ikke så veldig cøliakispesifikt (kommer selvsagt ann p åmengden gluten du spiser) så dette er veldig uspesifikt. (Fürst har vel <20 som grense). Jeg kan ikke diagnostisere deg over nettet, så dette må du nesten ta opp med fastlegen din som også kan forholde seg til andre årsaker til humørsvingninger.

Trond S. Halstensen, 14. september 2016 19.02

Kapsler mot gluten og hvete

Hei. Jeg spurte tidligere om kapsler mot gluten og hvete, og ser at det tolkes som skjult reklame. Det er det absolutt ikke. Jeg er veldig interessert i å vite om de stoffene i de kapslene er noe kroppen min har mangler på og hva du tenker om at når jeg spiser disse kapslene s&arin...

Hei. Jeg spurte tidligere om kapsler mot gluten og hvete, og ser at det tolkes som skjult reklame. Det er det absolutt ikke. Jeg er veldig interessert i å vite om de stoffene i de kapslene er noe kroppen min har mangler på og hva du tenker om at når jeg spiser disse kapslene så klarer kroppen min å takle gluten og hvete. Håper jeg kan få et ordentlig svar på spørsmålet mitt denne gangen. På forhånd takk! Dette er det som er skrevet som svar på mitt spørsmål sist: (Hei. Jeg er gluten - og hveteintolerant, men biopsi viser ingen cøliaki. Jeg får langvarig hodepine og muskel - og leddsmerter ved selv de minste smuler. For kort tid tilbake oppdaget jeg et produkt kalt XXX (Halstensen: Dette har jeg oppfattet som skjult reklame og fjern...)

Cathrine, 31. august 2016 23:45

Slik spørsmålet ditt var formulert og slik produktinformasjonen var inkludert så oppfattet jeg det som produktreklame. Det er ingen vitenskapelige (dvs kontrollerte) undersøkelser som har vist at slike enzym preparater helbreder ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Man har diskutert bruken av et gliaidn-nedbrytende enzym til cøliakere, men der er den foreløpige holdningen at enzymene ikke klarer å bryte ned så mye gluten som det er i vanlig mat, kun der det er mindre mengder gliaidn forurensning. Vi vet ikke engang om ikke-cøliakisk gluten-overfølsomhet finnes eller om det er andre deler av hvetemelet enn gluten som man reagerer på.

Produktet dere syntes hjalp på mange, ikke-klassiske hvete-induserte plager (langvarig hodepine av smuler) hadde enzymer som skulle bryte ned karbohydrater og  gliadin, men usikkert hvilket enzyme (utydlig beskrivelse av hvilken gliadin-nedbrytende enzym det var) i tillegg til å tilføre noen probiotiske lactobaciller, samme bakteriegruppe finnes også i syrnet melk som yoghurt. Før jeg kan vite om dette er et salgstriks eller faktisk hjelper må de som påstår at det hjelper vise oss dokumentasjonen, ellers blir det bare påstander. Vi mangler ikke disse enzymene, som  disse tablettene /kapslene inneholdt. Uansett: om tilskuddet hjelper så må det dokumenteres av de som selger produktet at det faktisk hjelper og hvilke pasientgrupper det hjelper. Ellers blir det kun påstander som kan, men ikke behøver å være riktige. Det er veldig mange påstander der ute, alt fra magnetbånd, til homeopatiske doser, påstander som trenger tro for å virke, og felles for de fleste udokumenterte påstandene er at de forblir udokumenterte fordi det ikke kan dokumenteres om man blinder ut undersøkelsene så ingen vet hva som er i kapslene, det aktive stoftet eller narremedisin, for narremedisin virker det også (Placebo).

 

Trond S. Halstensen, 07. september 2016 18.30

Klikk på logoene for mer info