Arkiv

Resultat: Diagnostisering (403) viser 1 - 20

Hvor lenge bør jeg spise gluten og ta blodprøve før jeg konkluderer med at jeg ikke har cøliaki?

Hei! Jeg fikk testet positivt på antistoffer mot gluten for seks år siden (legen konkluderte med cøliaki uten gastroskopi) og har spist glutenfritt siden. Nå ønsker jeg å sjekke om jeg faktisk har cøliaki og har spist mye mer enn to brødskiver om d...

Hei! Jeg fikk testet positivt på antistoffer mot gluten for seks år siden (legen konkluderte med cøliaki uten gastroskopi) og har spist glutenfritt siden. Nå ønsker jeg å sjekke om jeg faktisk har cøliaki og har spist mye mer enn to brødskiver om dagen i over tre uker. Likevel var prøvesvarene negative. Jeg lurer på hvor lenge jeg burde spise gluten og teste med blodprøve før jeg eventuelt konkluderer med at jeg ikke har cøliaki? Eventuelt om jeg uansett burde ta en gastroskopi for å være sikker, og i så fall, hvor lenge bør jeg spise gluten før det? Tusen takk for svar!

Julie, 05. oktober 2018 08:53

Få kopi av jouralen til legen. Var det kun basert på antistoffer mot gluten? Du må spise gluten mye lengre for å reaktivere den autoimmune sykdomsprosessen. Mange går på glutenhodlig kost fra 6 mnd til flere år før de blir klinisk syke igjen. Man antar minimum er 6 uker, men oftest 3-6 mnd eller lengere før man kan se klare cøliakiske forandringer i tarmslimhinnen. Mange vil nok vente på at de cøliki-spesifikke autoantistoffene (IgA mot tTG/TG2) kommer opp igjen (at blodprøven blir positiv for autoantistoffene man har ved cøliaki) før man tar tynntarmsbiopsi.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 18.57

Er det mulig å bli henvist til deg via fastlege?

Hei. Er det mulig å bli henvist til deg via fastlege? ...

Hei. Er det mulig å bli henvist til deg via fastlege?

Polimnia, 03. oktober 2018 21:50

Smigrende, men nei. Vi hadde et system på Lovisenberg diakonale sykehus for å bedre diagnostikken mellom IBS og cøliaki, men etter 2 år ble det systemet dessverre lagt ned (departementet hadde et tidsbegrenset prosjekt kalt "Raskere tilbake"). Så jeg er ikke i klinikken på en slik måte at jeg kan ta imot pasienter mer. Jeg håper du finner den hjelpen du trenger der ute, det er mange gode spesialister som sikkert kan hjelpe deg.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 18.08

Sønnen min på ni år har hatt plager hele livet - hva bør vi gjøre?

Har en gutt på ni år som hele sitt liv har vært plaget med luft og forstoppelse. I tillegg er han lett irritert og sint, urolig og uoppmerksom. Dette preger han så mye at det går ut over skolearbeid og hverdagen generelt. Jeg og flere i min min familie fra Finland har c...

Har en gutt på ni år som hele sitt liv har vært plaget med luft og forstoppelse. I tillegg er han lett irritert og sint, urolig og uoppmerksom. Dette preger han så mye at det går ut over skolearbeid og hverdagen generelt. Jeg og flere i min min familie fra Finland har cøliaki. Vi er anbefalt av barnelege å følge med på årlige blodprøver. Både fastlegen og barnelegen har tatt prøver for å vurdere andre forhold uten å finne noe galt. Skolen melder om bekymring for utbytte av opplæringen. Vurderer nå verdien av en diagnose. Hva tenker du om en slik situasjon?

Siri, 3. oktober 2018 17:40

Vanskelig, jeg forstår at du vurderer å sette ham på glutenfritt og ta det derfra (?). Kan være problematisk når ungdomsårene kommer, om han har cøliaki. Forstår det slik at han ikke har autoantistoffer, og antar at man har testet vevstypem så han har muligheten til å utvikle cøliaki. Det er andre årsaker til oppblåsthet og irritasjon enn cøliaki, inkludert IBS (FODMAP problematikken). Gir du ham glutenfritt og han blir bra så kan dere uansett reprovosere ham med gluten/hvetemel for å få det bekreftet at det er gluten/hvetemelet som er synderen. Ingen enkel avgjørelse.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 20.14

Jeg vil vite om barnet mitt har en vevstype som disponerer for cøliaki, hvordan gjør jeg dette?

Jeg har selv cøliaki. Datteren min på 10 år ble nylig av testet for cøliaki ved en blodprøve. Denne var negativ. Jeg ba også om vevstypebestemmelse i forhold til de to vevstypene som man forbinder med cøliaki, men de kunne bare teste den ene. Fikk n&arin...

Jeg har selv cøliaki. Datteren min på 10 år ble nylig av testet for cøliaki ved en blodprøve. Denne var negativ. Jeg ba også om vevstypebestemmelse i forhold til de to vevstypene som man forbinder med cøliaki, men de kunne bare teste den ene. Fikk nå vite at den også var negativ, men det som ble sjekket var HLA B-27 ser jeg, og det er ikke vevstypen jeg forbinder med cøliaki. Jeg vet ikke engang hvilken vevstype jeg har sjøl. Jeg ville gjerne vite om barnet mitt har en vevstype som disponerer for cøliaki. Hvordan gjør jeg dette?

Nynke, 3.oktober 2018 06:51

Det er fastlegen som må ta slike prøver og hensikten må være å se om din datter ikke kan få cøliaki så dere slipper å teste henne mer. Vevstypene vi snakker om er HLA-DQ2.5 eller HLA-DQ8. Har hun en av disse to så kan hun utvikle cøliaki, men viktigere er om hun ikke har disse vevstypene for da kan man i praksis utelukke cøliaki.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 20.05

Kan gluten skade hjernen til en cøliakier?

En kollega ønsket å informere meg om følgende, i og med at jeg har cøliaki: Hennes niese var/hadde vært svært dårlig. MR av hodet viste hvite flekker i hjernen. Balderklinikken hadde sagt til pasienten at de hvite flekkene var forårsaket av gluten, ...

En kollega ønsket å informere meg om følgende, i og med at jeg har cøliaki: Hennes niese var/hadde vært svært dårlig. MR av hodet viste hvite flekker i hjernen. Balderklinikken hadde sagt til pasienten at de hvite flekkene var forårsaket av gluten, fordi hun hadde cøliaki og ikke var nøye nok med dietten. (Niesen dvs. pasienten hadde cøliaki, men oppfatning av at hun ikke trengte å være så nøye, da hun selv ikke følte sammenheng med at hun ble dårlig av gluten. Jeg har også fra andre hørt at gluten kan skade hjernen. Er dette tilfellet?

Tordis, 29. september 2018 14:06

Hos noen kan ubehandlet aktiv cøliaki gi spredte hvite flekker på MR-bilder av hjernen, men slike flekker sees også ved andre tilstander hvor MS (multiple sclerosis) er det vanligeste. Spørsmålet er derfor hvorfor hun har slike hvite flekker, hvor ligger de i hjernen, er det forkalkninger i dem og om hun også har epilepsi. Slike tilleggsinformasjon er viktig før man kan si noe om hennes slurvete forhold til dietten er årsaken til hjerneskadene. Hun burde uansett vite at det er uklokt å ikke spise glutenfritt når man har cøliaki, uavhengig om man reagerer direkte etter gluteninntak. Selv om det ikke er så vanlig så kan de såkalte ekstraintestinale symptomene på cøliaki være veldig alvorlige.  Årsaken til de "hvite flekkene" burde vel bli utredet av neurolog og om man ender opp med at gluten kan være involvert så må hun iallefall være streng med GFD.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 19.00

Får ikke nok av fastlegen, ønsker å bli sendt til spesialist

Hei 😊 Jeg fikk diagnosen cøliaki i voksen alder, etter svangerskap nr. 2, da symptomer var så tydelige at man forstod at man ikke lenger fungerte "normalt". Etter oppstart med glutenfri kost opplevde jeg en enorm kroppslig energi, men dette varte bare ca. 6 mnd. I flere å...

Hei 😊 Jeg fikk diagnosen cøliaki i voksen alder, etter svangerskap nr. 2, da symptomer var så tydelige at man forstod at man ikke lenger fungerte "normalt". Etter oppstart med glutenfri kost opplevde jeg en enorm kroppslig energi, men dette varte bare ca. 6 mnd. I flere år har jeg nå slitt med lite energi, dårlig matlyst, svimmelhet, muskelvondt o.l. Jeg får lite hjelp av fastlegen, der det bare snakkes om hva cøliaki er og glutenfri kost. Jeg ønsker å bli henvist til spesialist på fordøyelsessykdommer som ser hele bildet. Forslag til spesialist mottas med takk (ikke ernæringsfysiolog). På forhånd takk!

Ingvild, 29. september 2018 12:31

Jeg kan nok ikke henvende deg til en spesialist, det må nok fastlegen din gjøre. Spørsmålet er jo om dette har noe med fordøyelsen/cøliakien å gjøre i det hele tatt. Mange andre sykdommer som forekommer oftere hos cøliakere kan gi slapphet som primære plage. Synes du bør få dette undersøkt som noe uavhengig av cøliakien din som du nå blir bra fra med GFD.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 18.35

Hva er anbefalt når det gjelder glutenprovokasjonstid og blodprøver?

Hei , jeg tok blodprøve i januar som var positiv ( p-transglutaminase IgA 76,9 og anti deamidert gliadinpeptid IgG >250) fikk beskjed om å kutte alt av gluten, merket raskt bedring som etterhvert avtok endel igjen mage/ tarmsymptomer men følte meg mer opplagt. Jeg gikk på...

Hei , jeg tok blodprøve i januar som var positiv ( p-transglutaminase IgA 76,9 og anti deamidert gliadinpeptid IgG >250) fikk beskjed om å kutte alt av gluten, merket raskt bedring som etterhvert avtok endel igjen mage/ tarmsymptomer men følte meg mer opplagt. Jeg gikk på glutenfri diett i ett halvt år før jeg var til spesialist med datteren min som fikk positiv blodprøve også( IgA 24 og IgG 40 ). Spesialisten mente jeg burde ta kontakt med fastlegen og få sjekket verdiene igjen på meg selv men det fikk jeg ikke, så da var jeg hos en annen lege da fastlegen hadde ferie. Denne legen mente alt måtte gjøres riktig og tok ny blodprøve (som viste IgA negativ og IgG 106,7 , dette etter et halvt år på glutenfritt) testet for magesårbakterie også (som ble påvist og behandlet ) og han henviste til gastroskopi. Er nå inne i niende uke med glutenholdig mat, har selv utsatt timen pga at jeg leste at 4 uker som eg ble anbefalt av legen gjerne er for liten tid. Men nå er jeg veldig usikker på om jeg skal utsette det ytterlige, har time om en uke. Dvs. 10 uker på glutenholdig mat. Ikke alle dager jeg har fått i meg nok. Har alltid hatt diffuse symptomer, men vært plaget med magen, mye angst ,slapp og trett (mye kvalme siden jeg begynte på glutenholdig )og har alltid vært lav på jern siden barndommen og er nå 40 år. Hva ville du anbefalt når det gjelder glutenprovokasjonstid? Er bare redd for å få et svar som ikke gir meg noe svar. Kunne det det vært en ide å få tatt en ny blodprøve før gastro og se om verdiene har steget igjen? Evt utsette gastroskopi ytterligere?

Stine, 20. september 2018 00:18

Blodprøven blir raskere negativ enn tarmen blir normal. Jeg antar 10 uker på glutenholdig (minimum 2 brødskiver) mat har reaktivert cøliakien i tarmen. Du kunne gjennomføre biopsien og fortsette å spise normal kost til du /legene har fått svar på tarmbiopsien. Er den negativ så kan du bare fortsette med glutenholdig kost, og om mulig øke mengden til blodprøvene påviser cøliakiaktivering. Det er også mulig å be om en blodprøve, og se om cøliakien er blitt reaktivert og er den det så burde tarmen din også ha forandringer. Du er litt mellom barken og veden, synd du ikke fikk gjort det riktig første gangen. 

Trond S. Halstensen, 26. september 2018 18.15

Fastlegen sa at datteren min måtte begynne på glutenfri kost selv om hun ikke har cøliaki

Hei. Datteren min som er 18 måneder gammel ble sent til laboratorie for blodprøvetaking. Vi har akkurat fått resultatene. S-Anti-tTG IgA er [1, S-Anti-Deam glia IgG er [1, HLA DQ2 og HLA DQ8 er Negative men DQB1*02 er Positiv. Det står på kommentarer cøliakianal...

Hei. Datteren min som er 18 måneder gammel ble sent til laboratorie for blodprøvetaking. Vi har akkurat fått resultatene. S-Anti-tTG IgA er [1, S-Anti-Deam glia IgG er [1, HLA DQ2 og HLA DQ8 er Negative men DQB1*02 er Positiv. Det står på kommentarer cøliakianalyser var: Pasienten har en vevestype som gjør det mulig at cøliaki kan foreligge eller utvikle seg. Normal verdi av anti-tTG og anti-deamidert gliadin gjør det lite sannsynlig at pasienten har aktiv cøliaki. Fastlegen sa at vi må begynne med glutenfrikost med en gang. Er det riktig selv om hun har ikke aktiv cøliaki? Hun egentlig reagerer ikke på gluten. De eneste problemet er at vekten går ikke opp. Hun veier 9,5 kilo. Hva er neste steg for oss? Må vi kontakte en spesialist for dette? Er det barnelege eller gastroenterolog? Takk på forhånd

Anonym, 18. september 2018 14:50

Som jeg vel svarte i forrige innlegget, så høres det ut til at dere bør få en henvisning til en barnelege. Det er mange årsaker til manglende vektoppgang, og dette hørtes ikke så veldig cøliakiaktig ut (men man kan få seg noen overraskelser). Man kan uansett ikke stille cøliakidiagnosen på bakgrunn av det du har fortalt. I henhold til NAV så skal denne diagnosen stilles av en spesialist, så ja, spis gluten til dere har vært hos en barnelege.

Trond S. Halstensen, 19. september 2018 19.32

Datter på 18 måneder - cøliaki lite sannsynlig, men bør vi begynne med glutenfri kost?

Hei. Datteren min som er 18 måneder gammel ble sent til laboratorie for blodprøvetaking. Vi har akkurat fått resultatene. S-Anti-tTG IgA er [1, S-Anti-Deam glia IgG er [1, HLA DQ2 og HLA DQ8 er Negative men DQB1*02 er Positiv. Det står på kommentarer cøliakianal...

Hei. Datteren min som er 18 måneder gammel ble sent til laboratorie for blodprøvetaking. Vi har akkurat fått resultatene. S-Anti-tTG IgA er [1, S-Anti-Deam glia IgG er [1, HLA DQ2 og HLA DQ8 er Negative men DQB1*02 er Positiv. Det står på kommentarer cøliakianalyser var: Pasienten har en vevestype som gjør det mulig at cøliaki kan foreligge eller utvikle seg. Normal verdi av anti-tTG og anti-deamidert gliadin gjør det lite sannsynlig at pasienten har aktiv cøliaki. Lurer på om vi må begynne med glutenfri kost? Hva er neste steg for oss? Må vi kontakte en spesialist for dette? Takk på forhånd.

Urolig mamma, 18. september 2018 14:50

Problemet at selv cøliakisyke barn som henne (<2 år) så vil blodprøvene ikke vise økning av autoantistoffer (IgA mot TG2) hos ca halvparten, mulig fordi de minste barna er så små at autoantistoffene som lages i tarmen ikke gir økning av autoantistoff nivået i blodet. Man må derfor også se etter andre tegn på mulig cøliaki som jernmangel, vektnedgang/redusert høydevekst/avføringsmønster/mistrivsel etc. Det å ha den genetiske forutsetninger sier veldig lite da 30% av oss har det og kun 4-8% av de som har dette får cøliaki (1-2% av befolkningen har cøliaki). Setter du henne på GFD uten noen diagnose så kan dette bli veldig problematisk senere. La henne spise som vanlig, med gluten og ta en diskusjon med legen i forhold til hvorfor dere tror hun kan ha cøliaki (hvilke plager har hun) og om dette i seg selv er nok til å henvise henne til barneavdelingen/barnelege som så eventuelt må ta det diagostiske ansvaret. Det er mange årsaker til manglende vektoppgang, og dette hørtes ikke så veldig cøliakiaktig ut (men man kan få seg noen overraskelser). Man kan uansett ikke stille cøliakidiagnosen på bakgrunn av det du har fortalt. I henhold til NAV så skal denne diagnosen stilles av en spesialist, så ja, spis gluten til dere har vært hos en barnelege.

Trond S. Halstensen,

Hvor lenge har man magesmerte og kvalme?

Hei. Lurer på hvor lenge har man magesmerter og kvalme? Hvor lang tid tar det flr man blir bedre? Er 20 år, har hatt det i et par måneder. ...

Hei. Lurer på hvor lenge har man magesmerter og kvalme? Hvor lang tid tar det flr man blir bedre? Er 20 år, har hatt det i et par måneder.

Torkil, 12. september 2018 12:55

Det kommer an på årsaken. Du bør gå til doktoren din og finne ut hvorfor du har hatt så vondt i magen nå. Først når man finner årsaken kan man gjøre noe med det, og først da kan du bli frisk.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.38

Hva skal til for at jeg skal få godkjent diagnose hos NAV?

Hei. Eg fekk for nokre år sidan diagnostisert cøliaki i Tyskland, da eg etter lengre tids glutenfri diett fekk konstatert totteateofi ved biopsi, men med negativ blodprøve. NAV har ikkje godkjent diagnosen fordi dei meinte at testane ikkje kunne utelukke andre ting. Er det reelt ...

Hei. Eg fekk for nokre år sidan diagnostisert cøliaki i Tyskland, da eg etter lengre tids glutenfri diett fekk konstatert totteateofi ved biopsi, men med negativ blodprøve. NAV har ikkje godkjent diagnosen fordi dei meinte at testane ikkje kunne utelukke andre ting. Er det reelt at totteatrofien kan stamme fra noko anna, og i så fall kva? Eg er no igang med glutenprovokasjon for å eventuelt få ny diagnose i Norge med hjelp frå fastlegen. Kan det vere noko anna enn cøliaki dersom blodprøvene no igjen blir negative? Kva må til for at eg skal få godkjent diagnosen hjå NAV no? Eg har i ein annan samanheng tatt gentest hjå privat lege, som viser at eg har det genet som er forutsett for cøliaki. Takk!

Silje, 10. september 2018 20:03

Som NAV riktig påpeker, det er mange andre årsaker til tottatrofi enn cøliaki, det spesielle med cøliaki er at det er gluten som er årsaken. Alle med cøliaki lager autoantistoffer, men ikke alltid kommer det nok over i sirkulasjonen til at man kan påvise det i blodet. Dette er vanligest hos barn <3 år da ca 50% av cøliakibarn <2 år mangler dette i blodprøvene sine. Manglet du det, og ikke hadde igA mangel (vanlig), så må man gjennom den gamle diagnostiske utredningen. Syk på gluten, frisk på GFD, så syk igjen på reintroduksjon av gluten. Man må ofte spise seg cøliaki-syk igjen på gluten før dignosen kan bekreftes, og det kan ta tid (måneder). Genet er så vanlig at det i seg selv ikke sier så mye.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.46

Hvor lang tid skal det gå fra man begynner på glutenfri kost til blodprøvene er normale?

Jeg lurer på om det er gjengs oppfatning blant dere eksperter at det maksimalt skal gå 1 år fra man begynner på glutenfri kost til man har normale verdier på blodprøvene igjen? Min gutt på snart 16 år ble målt til IgA på 250+ i november i ...

Jeg lurer på om det er gjengs oppfatning blant dere eksperter at det maksimalt skal gå 1 år fra man begynner på glutenfri kost til man har normale verdier på blodprøvene igjen? Min gutt på snart 16 år ble målt til IgA på 250+ i november i fjor, og så 166 i mai i år. Vi skal ta ny prøve i november, og da sa legen at den burde være på 0, ellers var det noe som ikke stemte og tiltak måtte iverksettes. F.eks. kutte ut hvetestivelse og havregryn (glutenfrie) en periode. Samtidig hører jeg om folk som sier at det tok flere år med dem før blodprøvene var normale, men det er godt voksne personer. Er det aldersbetinget kanskje?

Marianne, 9. september 2018 19:49

Barn responderer klar raskere enn voksne, og de som er veldig syke ved diagnosetidspunktet tilheler langsommere. Mange leger har forventninger om at blodprøven skal normaliseres innen ett år, og ca 90% av barna bruker ett år på å normalise blodprøven  (IgA mot tTG/TG2). Men hos voksne går det langsommere. I tillegg er det nok vanskelig for en 15 åring å holde dietten, så man vil måtte anta at den langsomme tilbakegangen muligen kan ha noe med hva han spiser utenfor hjemmet. Det er ikke så greit. Det spiller inn hvor syk han var, og hvor lenge han muligens har vært syk før diagnosen. Men den vanligeste årsaken til ikke å tilhele er nok svikt i dietten. Det er nok muligens dette legen mener med at tiltak måtte iverksettes. Men den glutenfrie havren og hvetestivelsen utgjør ingen glutenkilde i dag (er glutenfrie)  så eventuell gluten får han i seg på annen måte (ikke lett å være 16 år).

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.09

Hvordan burde jeg gå frem hvis jeg mistenker cøliaki, men har levd glutenfritt i årevis?

Hei! Hvordan burde jeg gå frem hvis jeg mistenker cøliaki, men har levd glutenfritt i årevis? (Var ikke klar over grunnstønadaspektet) Jeg blir tydelig dårlig når jeg spiser gluten og ønsker å unngå å måtte spise det over lengre ti...

Hei! Hvordan burde jeg gå frem hvis jeg mistenker cøliaki, men har levd glutenfritt i årevis? (Var ikke klar over grunnstønadaspektet) Jeg blir tydelig dårlig når jeg spiser gluten og ønsker å unngå å måtte spise det over lengre tid for å få positiv prøve.

Julie, 5.september 2018 19:21

Man kan bare diagnostisere aktiv cøliaki, og aktiv cøliaki forutsetter at man spiser gluten. Det finnes eksperimentelle metoder som kan diagnostisere cøliaki på GFD,  med de er ikke i daglig bruk (forskning).

Trond S. Halstensen, 05. september 2018 19.42

Kan sønnen min på 15 måneder ha cøliaki?

Hei! Vi har en sønn på nå 15 måneder. Han har hele tiden slitt med å få i seg nok næring, men ligget akkurat på nederste vekt-kurve. Han ble født stor ganske (4110), og vokser godt i høyden. Han har hele tiden slitt ekstremt med diare og...

Hei! Vi har en sønn på nå 15 måneder. Han har hele tiden slitt med å få i seg nok næring, men ligget akkurat på nederste vekt-kurve. Han ble født stor ganske (4110), og vokser godt i høyden. Han har hele tiden slitt ekstremt med diare og oppkast. Det går litt i perioder, men oppkast ca 1-3 ganger per uke og avføring 5-25 ganger i døgnet. Han har fikk antibiotika for mage-infeksjon da han var 11 måneder. Da måtte han også legges inn på sykehus (dette var i Singapore, og vi antok at dette hadde noe med reisen å gjøre). Har hele tiden blitt avvist av helsesøster som mener at alle barn er ulike... Da jeg var hos min fastlege angående meg selv hadde jeg med han, og lurte på om hun bare kunne ta en titt på eksemet hans. Hun reagerte med en gang på 1. at han måtte ha ny bleie 3 ganger under besøket, og 2. at hun mente at han var alt for tynn. Jeg fortalte om plagene hans, og ble henvist til Ullevål, hvor de kun tok blodprøver og avføringsprøver. Han fikk da på nytt diagnostisert infeksjon i magen og mulig melkeproteinallergi. Vi fikk beskjed om at det ikke var cøliaki. Jeg har nå snakket med en venninne som er turnuslege som har fulgt med oss hele tiden, som ikke forstår at de ikke tar en gastro, og jeg må si meg enig.. Samtidig vil jeg jo ikke utsette han for mer prøver enn nødvendig. Han lever nå melkefritt og har nå ca 3-5 avføringer om dagen og oppkast 2 ganger i uken. Han hadde gått ned 600g på en måned da han ble veid i dag på helsestasjonen. Jeg føler meg rådvill og forstår på alle at dette er en kompleks og vanskelig diagnose, men jeg er så fortvilet og lei meg for at min lille sønn ikke har det bra. Han er nå 82 cm og veier 10,2 kg. Snakket med moren til en venninne som har forsket mye på allergier som mente at dette hørtes ut som cøliaki uten at hun ville si noe om det, men anbefalte med å snakke med enten en Kai Håkon Carlsen eller Øystein Ensjø som hun har jobbet med, er dette noe du støtter? Hvordan går jeg frem, hvem kan henvise meg. Er det noe poeng å bli henvist? Jeg er som du skjønner rådvill. Takk for svar!

Ingrid, 5.september 2018 16:03

Forstår fortvilelsen din, men Ullevåll kan ha informasjon som gjør at de utelukker cøliaki som at han ikke er HLA-DQ2 eller 8 positiv, og da må de finne andre årsaker til mageplagene og vektproblematikken. Men i utgangspunktet så er dette en klassisk cøliakihistorie, om det er cøliaki. Jeg kan ikke diagnostisere ham over nettet, men de bør ha tydlige data på hvorfor han ikke har cøliaki, mer enn en negativ blodprøve siden  >50% av så små syke cøliakibarn ikke har anti-TG2 i blodet.

Trond S. Halstensen, 05. september 2018 19.37

Anti-ttg verdi på 70?

Kan det stemme at jeg hadde en anti-ttg verdi på 70? Kan legen ha ment 7,0? ...

Kan det stemme at jeg hadde en anti-ttg verdi på 70? Kan legen ha ment 7,0?

Linn, 3. september 2018 21:34

70 høres riktig ut (7 er nesten normalt), men du har vel også tatt gastroskopi med tynntarmsbiopsi for å bekrefte at du har en tarmslimhinne som er cøliaki ødelagt? Det må du for å få en diagnose NAV godkjenner (og for å kunne få grunnstønad).

Trond S. Halstensen, 05. september 2018 19.16

Kan datteren min få påvist cøliaki uten gastroskopi?

Hei! Min datter på 12 år har fått påvist glutenintoleranse via blodprøver. Hun har også ene genet som må til. Hun skal ta gastroskopi for å se om det er cøliaki. Men må hun egentlig det? Kan jeg istedenfor sette henne på glutenfri d...

Hei! Min datter på 12 år har fått påvist glutenintoleranse via blodprøver. Hun har også ene genet som må til. Hun skal ta gastroskopi for å se om det er cøliaki. Men må hun egentlig det? Kan jeg istedenfor sette henne på glutenfri diett og vente til det kommer lettere diagnostiske tester, eller til hun blir eldre og slipper narkose? Kan hun allikevel få innvilget grunnstønad?

Rebecca, 31. august 2018 17:01

Ja, hun må ta biopsi når antistoffnivået i blodet ikke er veldig høyt (må være > 10x normalnivået ved 2 uavhengige tidspunktet før man kan få diagnosen uten biopsi). Man kan kun stille diagnosen på aktiv cøliaki, og det forutsetter at man spiser gluten. Det riktige å gjøre nå er ikke å redusere mengden gluten hun spiser, men tvert i mot øke mengden, la henne spise all den kake/pizza/boller/spagetti/brød hun bare klarer. Ja det vil, og det er hensikten gjøre henne sykere, men det motsatte er mye verre. Dersom man reduserer mengden gluten i kosten i ventetiden frem til biopsitaking så kan dette gjøre henne såpass frisk at det er vanskelig for patologen (som skal se på biopsien) å konkludere. Det å ta gastroskopi med tynntarmsbiopsi gjøres i en form av hurtignarkose, og er det mest skånsomme man kan gjøre. Hun sovner inn en kort stund, og så er det hele gjort i løpet av 5 min, så vekkes hun opp. Det er ikke som en stor operasjon med full narkose. Dersom hun skal "dømmes" til en ungdomstid som "glutenallergiker" som dermed stiller henne utenfor fellespizzaer, fellesmat, fellesfrokoster (må ta med sitt eget brød) etc. og dermed påføre henne denne følelesen av "annerledeshet"  så må diagnosen være sikker, ellers begynner hun bare å tvile på om mor hadde rett, gi litt blanke og så bryr hun seg ikke om dietten ettersom hun blir eldre. Om hun har cøliaki, så kan hun bli ordentlig syk utover i puberteten/ung voksen alder. Gjør som legen sier, ta dette alvorlig, la henne gå igjennom vanlig diagnostisk prosedyre (men spis glutenhodlig mat til alle prøver er tatt), så får dere et ordentlig svar på om hun har cøliaki eller ikke.

Trond S. Halstensen, 05. september 2018 18.36

Barn på to år veier 10 kg og vil ikke spise. Kan hun ha cøliaki?

Hej, jeg har hørt du holdt foredrag på Færøerne. Jeg har et barnebarn som jeg synes ligner et cøliakibarn. Hun er to år og vejer 10 kg, er meget lille og vil ikke spise særlig meget, så nu vil de give hende sonde. Der er taget blodprøver, men...

Hej, jeg har hørt du holdt foredrag på Færøerne. Jeg har et barnebarn som jeg synes ligner et cøliakibarn. Hun er to år og vejer 10 kg, er meget lille og vil ikke spise særlig meget, så nu vil de give hende sonde. Der er taget blodprøver, men de viste ingenting. Jeg har taget billeder af hende, kan jeg prøve at sende billeder til dig (mail) så du kan sige din mening ?

Anonym, 30. august 2018 19:20

Barn under 2 år har ofte (ca 50%) ingen autoantistoffer i blodet (de er for små), selvom de er cøliakisyke. Derfor må man ofte gjennomføre gastroscopi (i narkose) med biopsi av tynntarmen før man oppdager hva som er feil. En 2 åring (her teller man måneder) på 10 kg er under gjennomsnittet, og typisk for cøliaki, men det er andre tegn på dårlig tarmfunksjon, som lavt serum Jern, folinsyremangel etc. Har barnet vevstypen HLA-DQ2 eller HLA-DQ8? Dette er noe alle med cøliaki har (men også ca 30% av befolkningen). Har barnet ikke disse vevstypene er det veldig lite sannsynlig at det er cøliki som gir spisevegringen og vekttap. 

Bildet kan du sende til min jobbmail: thalsten@odont.uio.no 

Trond S. Halstensen, 05. september 2018 18.15

Kan jeg slå meg til ro med at legen sier jeg ikke har cøliaki?

Hei, jeg har tatt blodprøver hos legen med mistanke om cøliaki grunnet mine symptomer. Legen sa at den var klart positiv. Jeg vet ikke hvilke tester som ble tatt men vil vel tro at de nødvendige og riktige blodprøver ble tatt med tanke på cøliaki. Jeg ble hen...

Hei, jeg har tatt blodprøver hos legen med mistanke om cøliaki grunnet mine symptomer. Legen sa at den var klart positiv. Jeg vet ikke hvilke tester som ble tatt men vil vel tro at de nødvendige og riktige blodprøver ble tatt med tanke på cøliaki. Jeg ble henvist til sykehus for tarmbiopsi og gastroskopi. Legen som utførte undersøkelsen sa med en gang at jeg ikke har cøliaki, da tormtottene ikke var skadet. Bør jeg slå meg til ro med det? Jeg har en del diffuse plager. Men det mest plagsomme er vondt i magen og sår i munnen. De siste blodprøver visste også b-vitamin og jernmangel, men dette kan jo skyldes andre ting.

Therese, 27. august 2018 21:53

Dersom legen på sykehuset har informert deg etter at man har fått svar på tynntarmsbiopsien så har du neppe aktiv cøliaki. Hvor aktiv en cøliaki er er avhengig av hvor mye gluten du spiser. Spiste du (masse) glutenholdig mat i tidsrommet fra du fikk vite du muligens hadde cøliaki til du fikk tatt biopsien, eller startet du opp med GFD med en gang? Dette kan ha påvirket resultatet. Hva sier fastlegen din?

Trond S. Halstensen, 29. august 2018 19.09

Høres legens konklusjon om cøliaki riktig ut, eller bør jeg utredes videre?

Hei! Jeg er en mann i begynnelsen av førtårene som har fått påvist osteopeni. Utredningen i forbindelse med dette avdekket en positiv ttg på 168 (normalt under 20) og normal anti gliadin. Påfølgende biopsi viste marsh grad 1, så ingen omfattende skad...

Hei! Jeg er en mann i begynnelsen av førtårene som har fått påvist osteopeni. Utredningen i forbindelse med dette avdekket en positiv ttg på 168 (normalt under 20) og normal anti gliadin. Påfølgende biopsi viste marsh grad 1, så ingen omfattende skade. Legen som gjorde undersøkelsen mente at det er cøliaki, basert på kombinasjonen av blodprøve og histologi og det faktum at jeg har osteopeni og dårlig d-vitaminopptak (jeg må ta 3-4000 iu daglig). Høres dette ut som en fornuftig konklusjon, eller syns du jeg burde utredes videre? Finnes det undersøkelser som kan gi et mer definitivt svar?

Kenneth, 26. august 2018 00:55

Ja, det høres ut som en fornuftig koklusjon. Det finnes immunhistokjemiske analysemetoder på tynntarmsbiopsien (men å nok ta ny biopsi fordi slike spesialundersøkelser må gjøres på frysebiopsier), som noen patologiske laboriatorier utfører på bestilling (teller intraepiteliale gamma-delta positive T celler, som er tildels kraftig økt ved cøliaki, inkludert diettbehandlet cøliaki), men dette er avhengig av hvor du bor. Er dette en korrekt diagnose vil du merke (biokjemisk/blodprøvene) bedring på glutenfri kost, men det tar tid hos voksendiagnostisert cøliaker, minimum 1 år, ofte 3 år på GFD før man "normaliseres". 

Trond S. Halstensen, 29. august 2018 18.58

Mange ulike symptomer, men biopsi hos hudlege viser kun seborisk eksem - kan jeg ha cøliaki?

Hei, Jeg har i de siste mnd vært plaget av hårtap, ganske mye. Hodebunnen er sår og øm i tillegg. Dette forverres når jeg blir svett. Biopsi hos hudlege viser kun seborisk eksem. Er i tillegg tørr/klør på magen. Er i tillegg ganske lat og tr&os...

Hei, Jeg har i de siste mnd vært plaget av hårtap, ganske mye. Hodebunnen er sår og øm i tillegg. Dette forverres når jeg blir svett. Biopsi hos hudlege viser kun seborisk eksem. Er i tillegg tørr/klør på magen. Er i tillegg ganske lat og trøtt hele tiden, tross nok søvn. Merker svak nummenhet i armer innimellom. Merker ingenting spesielt rett etter inntak av gluten, er liksom litt kronisk hele tiden. Har ganske lavt jern (32) , men dette kan ha noe med kobberspiral også å gjøre. Tenker du dette kan være cøliaki? Mvh Charlotte

Charlotte , 23. august 2018 22:12

Det er bare en måte å finne ut av det: gå til legen med din mistanke (mens du spiser masse hvetebasert mat), så finner han ut om du har cøliaki. Aktiv cøliaki har såpass mange ulike presentasjonsformer at prinsipielt kan "alt" være cøliaki.

Trond S. Halstensen, 29. august 2018 18.16

Klikk på logoene for mer info