Arkiv

Resultat: Baking (4)

Hvordan kan jeg bruke mer næringsrike kornsorter i brød?

Jeg leser i glutenFRI 2-2020 om næringsrike kornsorter, og tenker at jeg burde bruke noen av disse i brødet jeg baker. Når jeg baker brød til min mann bruker jeg Semper Mix Fiber (1350 g til 3 brød) og tilsetter havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfr&osla...

Jeg leser i glutenFRI 2-2020 om næringsrike kornsorter, og tenker at jeg burde bruke noen av disse i brødet jeg baker. Når jeg baker brød til min mann bruker jeg Semper Mix Fiber (1350 g til 3 brød) og tilsetter havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø og chiafrø. Kan jeg f eks erstatte noe av Semper-melet med hirse, sorghum, teff, bokhvete, quinoa eller amarant for å få brødet mer næringsrikt? Evt hva anbefaler dere, og hvor mye? På forhånd takk for svar. Mvh Mari

Mari, 07. august 2020 09:20

Det er flott at du tilsetter ulike typer frø og kjerner når du baker. Glutenfrie melmikser er jo som kjent ikke særlig sunne sammenlignet med glutenholdig mel, og derfor trenger det mer «næring» i form av vitaminer, mineraler, fiber og protein. Men selv om frø og kjerner er noe av det sunneste man kan spise, må man ikke se bort fra at sluttproduktet (brødet) kan bli litt fett i forhold til vanlige grovbrød hvis man tilsetter en del av disse. Det er det mange som ikke tenker over. Som eksempel så inneholder solsikkefrø 54 % fett. Derfor er det lurt som du foreslår å tilsette naturlig glutenfritt fullkornsmel som hirse, sorghum, teff, bokhvete, quinoa eller amarant. Hvilken type er litt opp til hva du synes er greit å få tak i og hvor mye det koster. Jeg vet at Meny har tatt inn en del av dette melet nå, og ellers så finner du det jo også på helsekosten, men der er det ofte litt dyrere. jeg synes at teff, bokhvete og quinoa er lettest å få tak i, så du kan jo begynne med disse. Prøv deg fram med ulike typer og mengde. Erfaringsmessig kan du erstatte opptil 25 % av den glutenfrie melmiksen med en av disse naturlig glutenfrie melsortene uten at det går utover smak og konsistens. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 12. august 2020 18.00

Kan jeg bruke posen med "Steinalderbrød"?

Jeg har cøliaki og baker alt brød jeg spiser. Er opptatt av fiber i brødet og kjøper posen med "Steinalderbrød" som bare inneholder frø og nøtter og blander i Finax grov. Men posen er ikke merket glutenfri, den er i den vanlige bakehyllen. J...

Jeg har cøliaki og baker alt brød jeg spiser. Er opptatt av fiber i brødet og kjøper posen med "Steinalderbrød" som bare inneholder frø og nøtter og blander i Finax grov. Men posen er ikke merket glutenfri, den er i den vanlige bakehyllen. Jeg lurer på om det er ok at jeg bruker dette likevel?

Grete, 04. juni 2020 16:23

Hvis det er steinalderbrødet til Regal du mener, så er det helt OK at du bruker dette. Det inneholder linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, gresskarfrø, hasselnøtter og mandler. Alt dette er jo naturlig glutenfrie ingredienser, og det er en veldig liten sjanse for at det skal være forurenset av glutenholdige kornsorter. Det står heller ikke noe på emballasjen om at det inneholder «spor av gluten», så det virker jo veldig trygt.

Du sier at du blander inn Finax grov (som egentlig ikke er så veldig grov, da den inneholder for det meste hvetestivelse). Her vil jeg anbefale deg at du blander inn for eksempel glutenfrie havregryn, bokhveteflak eller hirseflak i stedet for. Det er 100 % fullkorn og i stedet for ca 75 % stivelse. Jeg vil også anbefale naturlig glutenfritt fullkornsmel som hirse, havre, bokhvete, teff eller quinoa. De har det i noen velassorterte butikker og helsekostbutikker, og er lett å skaffe hvis man bestiller på nettbutikker.

Lise Friis Pedersen, 10. juni 2020 18.00

Er stivelse sunnere?

Jeg lurer på om det blir riktig å tenke på de forskjellige stivelsestypene man bruker i glutenfri baking som tilsvarende sukker for kroppen, eller om de på noe vis er sunnere? Med tanke på blodsukkerpåvirkning og næringsinnhold. ...

Jeg lurer på om det blir riktig å tenke på de forskjellige stivelsestypene man bruker i glutenfri baking som tilsvarende sukker for kroppen, eller om de på noe vis er sunnere? Med tanke på blodsukkerpåvirkning og næringsinnhold.

N, 07. juni 2020 23:16

De fleste typer stivelse er ikke noe særlig «sunnere» enn sukker, fordi stivelse brytes raskt ned til sukker i tarmen og gir en rask blodsukkerstigning. Derfor er det liten forskjell på sukker og stivelse når det kommer til blodsukkerpåvirkning. Man kan med fordel innta de stivelsesrike matvarene på slutten av måltidet – da har de minst påvirkning på blodsukkeret.

Stivelse er heller ikke særlig sunt da det inneholder lite eller ikke noe fiber, protein eller vitaminer og mineraler. Det er hvetestivelse som er den mest næringsfattige, fulgt av maisstivelse, tapiokastivelse og lyst rismel/risstivelse.

Fortsatt inneholder glutenfrie spesialprodukter mye stivelse, selv om vi ser at det har vært en positiv utvikling de senere år. Vårt tips er at du leser ingredienslisten før du kjøper et produkt. Er stivelse de første ingrediensene, og hvis fullkorn og fiber kommer langt ned på ingredienslisten bør du ikke spise altfor mye av dette produktet.

Lise Friis Pedersen, 10. juni 2020 18.00

Fungerer Jyttemel godt til baking av brød?

Hei😊 Jeg er helt ny når det gjelder cøliaki. Men jeg lurte på om Jyttemel er godt/fungerer til brød? Det er så mye forskjellig, og vanskelig å bli klok på. ...

Hei😊 Jeg er helt ny når det gjelder cøliaki. Men jeg lurte på om Jyttemel er godt/fungerer til brød? Det er så mye forskjellig, og vanskelig å bli klok på.

Weronica, 26. mai 2020 14:02

Du kan bake med Jyttemel på samme måte som du baker med andre glutenfrie melmikser. Det er et sunt mel med mange gode egenskaper. Prøv deg gjerne fram med produsentens egne oppskrifter: http://www.holmen-crisp.no/category/oppskrifter/. Du kan også blande Jyttemel med andre melmikser for vellykket resultat. Lykke til.  

Lise Friis Pedersen, 27. mai 2020 18.41

Klikk på logoene for mer info