Arkiv

Resultat: Andre sykdommer/tilstander (694) viser 1 - 20

Har jeg økt risiko for reaksjoner på covid-vaksinen?

Covid-19-vaksinering? Jeg er 59 år og ønsker i utgangspunktet covid-19-vaksine, men antar at jeg har et ganske hyperaktivt immunsystem siden jeg har cøliaki og hypothyreose. Foreldrene mine har hypothyreose, reumatiod artitt og psoriasis. Min søster har paraneoplastisk syn...

Covid-19-vaksinering? Jeg er 59 år og ønsker i utgangspunktet covid-19-vaksine, men antar at jeg har et ganske hyperaktivt immunsystem siden jeg har cøliaki og hypothyreose. Foreldrene mine har hypothyreose, reumatiod artitt og psoriasis. Min søster har paraneoplastisk syndrom utløst av eggstokkreft/BRCA2 (jeg er heldigvis neg på BRCA2). Har jeg økt risiko for (immun-)reaksjoner etter covid-19-vaksinering, spesielt dersom jeg skulle bli tilbydd AstraZeneca-vaksinen?

Brit F, 6. april 2021 23:40

Du har en økt tendens til å ha autoimmune sykdommer. Slik jeg forstår det er det veldig lite sannsynlig at noen i Norge blir tilbudt Astra-Zenica vaksinen. Selv i de land som fortsatt bruker denne, har man valgt å primært tilby dette til de over 65 år og snart er alle over 65 år vaksinert i Norge, så da blir det ingen å bruke denne vaksinen på. I tillegg vil nok du som kvinne med annen autoimmun sykdom også gjøre bruk av denne vaksinen mindre aktuelt (les: denne får du ikke).

Ellers anbefaler jeg selvsagt å ta den vaksinen man får tilbud om, foreløpig er det bare denne vaksinen som har hatt disse alvorlige bivirkningene.

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 18.40

Burde alle med cøliaki måle bentettheten?

Hvorfor er leddsmerter et symptom på cøliaki? Hva er fysiologisk bak? Burde alle med cøliaki måle bentetthet mtp osteoporose? ...

Hvorfor er leddsmerter et symptom på cøliaki? Hva er fysiologisk bak? Burde alle med cøliaki måle bentetthet mtp osteoporose?

Hanne I, 6. april 2021 23:34

Aktiv, udiagnostisert cøliaki (de som spiser gluten) kan ha leddsmerter som tilleggsplager, men det gjelder ikke alle og ikke de glutenfrie, behandlete cøliakere. Alle voksendiagnostiserte cøliakere som har gått med aktiv cøliaki i mange år bør måle bentettheten. Men har man spist glutenfri kost fra barneårene så kan man betrakte seg som cøliaki-frisk og da foreligger det ingen økt risiko for redusert bentetthet utover det alle får med alderen.

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 18.36

Datteren min får vondt i magen en gang i måneden - hva kan det være?

Heisan! Har en datter på 13år som fikk diagnose Cøliaki for 2 år siden, hun lever helt glutenfritt i dag, men kan av og til få voldsom mageverk etter mat... hun får skikkelig vondt... skjer ca 1gang pr.mnd. Noe tips hva som kan være årsaken til dette?...

Heisan! Har en datter på 13år som fikk diagnose Cøliaki for 2 år siden, hun lever helt glutenfritt i dag, men kan av og til få voldsom mageverk etter mat... hun får skikkelig vondt... skjer ca 1gang pr.mnd. Noe tips hva som kan være årsaken til dette? Maten har jeg tilbredt selv, og vet den er uten gluten.

A.E, 6. april 2021 19:51

13 år, GFD i 2 år, kraftige smerter ca en gang i mnd. Sikker på at dette faktisk har noe med maten å gjøre, at det ikke er helt andre årsaker som har med andre hendelser i abdomen som skjer en gang i mnd slik som eggløsning (om hun har begynt å menstruere).

Dersom det har forbindelse med hva hun spiser så kan man tenke på mat-allergier (ikke cøliaki), men dersom det ikke har noen synlig sammenheng med hva hun spiser så må man nesten tenke på andre ting enn mat-indusert magevondt. 

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 18.26

Har jeg cøliaki eller har jeg ikke?

Hei, Jeg fikk aldri noen klar oppfølging av fastlegen min og lurer på om jeg egentlig har cøliaki. For noen år siden nevnte han jeg hadde fått et utslag på blodprøven min som kunne tyde på cøliaki og at jeg burde ta gastroskopi, men dette ble...

Hei, Jeg fikk aldri noen klar oppfølging av fastlegen min og lurer på om jeg egentlig har cøliaki. For noen år siden nevnte han jeg hadde fått et utslag på blodprøven min som kunne tyde på cøliaki og at jeg burde ta gastroskopi, men dette ble aldri fulgt opp (og han er ikke lengre fastlegen min). S-Anti Deam glia IgG var 8 . Tilfeldighetene gjorde til at jeg noen måneder senere sluttet å spise gluten (pga lavkarbo) og plutselig hadde jeg ikke lengre hverken oppblåst mage og sterke magesmerter daglig. Jeg har lavt stoffskifte og lest at antimmune sykdommer ofte har en sammenheng og har derfor holdt meg unna gluten siden. De få gangene jeg testet å spise hvete i ettertid har endt med voldsomme magekramper. Spørsmålet mitt er da; er det noe poeng å følge opp dette? Eller burde jeg like greit bare fortsette med glutenfritt kosthold?

Silje, 30. mars 2021 23:27

IgG mot Deamidert gliadin på 8 er knapt over normalgrensen og det er en prøve som alene ofte sees forhøyet hos personer som ikke har cøliaki, så om det var den eneste "tegnet" du har til mulig cøliaki så ville jeg latt det ligge. Vet du om du har vevstypen som alle med cøliaki har? (HLA-DQ 2.5 eller DQ8). Mest sannsynlig så har du hatt en IBS og reagert på fruktaner i hveten som er et FODMAP-karbohydrat. Dersom du vil forfølge det så må du spise nok hvete igjen i minst 6 uker og undersøke om det fremkommer tegn på cøliaki i blodprøvene dine. Desto mer gluten, desto raskere får du en aktiv cøliaki (om du har cøliaki). Man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki. Snakk  med legen din om det. 

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 19.23

Hva er forskjellen på cøliaki og cøliaki 2?

Hva er forskjellen på cøliaki og cøliaki 2? Har lettgradig betennelse i duodenal (har tatt biopsi) og mor mi har Chrons. Kan det være det også? Legen vil undersøke dette med å bruke entocort? Er det normalt? Bruker ein det om ein har cøliaki 2? Har...

Hva er forskjellen på cøliaki og cøliaki 2? Har lettgradig betennelse i duodenal (har tatt biopsi) og mor mi har Chrons. Kan det være det også? Legen vil undersøke dette med å bruke entocort? Er det normalt? Bruker ein det om ein har cøliaki 2? Har igrunnen alt som skal til for å få cøliaki diagnosen, bortsett frå utslag på blodprøver, er det normalt å få diagnosen uten utslag?

Gro, 31. mars 2021 03:00

Dette forstår jeg ikke. Man deler ikke cøliakien inn i undergrupper, kun refraktær cøliaki og da har man som oftest tydlige forandringer i tynntarmsbiopsiene. Man kan ha cøliaki uten å ha autoantistoffer i blodet (IgA (eller IgG ved IgA-mangel) mot TG2), men det er unntaket. Jeg vet ikke helt hva legen din vil oppnå med lokaltvirkende cortikosteroider, men det er ikke en behandling for ukomplisert cøliaki.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 19.11

Sønnen min har svært forringet livskvalitet på grunn av Dermatitis herpetiformis

Hei! Jeg har en sønn på 21 år som fikk DH for litt over tre år siden. Han har gått ut og inn av sykehuset og vært hos flere hudleger ved det samme sykehuset uten noe annet svar på alle intense plager enn at han må holde seg unna gluten - og det har ha...

Hei! Jeg har en sønn på 21 år som fikk DH for litt over tre år siden. Han har gått ut og inn av sykehuset og vært hos flere hudleger ved det samme sykehuset uten noe annet svar på alle intense plager enn at han må holde seg unna gluten - og det har han gjort hele tiden! Men det som bekymrer meg mest, er at han hele denne perioden har brukt - og fortsatt bruker "DAPSON". Dette er er et legemiddel det advares mot - og bør absolutt ikke brukes over lengere tid, men han er helt avhengig av det. Men likevel klør han og er full av sår som klør konstant og brenner på innsiden av huden. Det skjer jo ingen forandring! Over 3 år med glutenfri kost burde vel begynne å merkes?? Hele situasjonen er bare uutholdelig-livskvaliteten hans er svært forringet. Er det noen som kan gi meg et svar på om det finnes håp for ham så vil jeg bli takknemlig. Hilsen en bekymret mor.

Mamma'n, 30. mars 2021 23:18

En strikt GFD helbreder en DH i løpet 5-7 år! å det tar tid, men Dapson burde stanse/minimalisere utbruddene om det er DH. Men som du ser av tidsperspektivet, så må man spise glutenfritt i lang tid før det får full effekt. Om han er diagnostisert med tradisjonelle metoder inkludert immunhistokjemisk påvisning av granulære IgA-immunkomplekser i frisk huds papillespisser (biopsi, oftest en underarm), så er det DH, og man må bare være ekstrem glutenfri og tålmodig.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 20.05

Skal jeg glutenprovoseres mer for å få stilt en diagnose?

Hei! Jeg har nylig tatt gastroskopi på bakgrunn av utslag på blodprøve - IgA anti-TG2 på 11, jeg er i tillegg HLA-DQ8 positiv. Jeg har og måtte ta både jern og D vitamin tilskudd på grunn av reduserte verdier på blodprøve. Når jeg spiser ...

Hei! Jeg har nylig tatt gastroskopi på bakgrunn av utslag på blodprøve - IgA anti-TG2 på 11, jeg er i tillegg HLA-DQ8 positiv. Jeg har og måtte ta både jern og D vitamin tilskudd på grunn av reduserte verdier på blodprøve. Når jeg spiser normal kost så blir jeg svært oppblåst, ser ut som jeg er flere måneder gravid. Jeg blir svært trett og utilpass, muskel og leddsmerter og magesmerter. Gastroskopi viser normale vevsprøver og cøliaki kunne derfor ikke påvises. Legen bemerket at jeg hadde en spiserørsbetennelse, men det ble ikke tatt noen vevsprøver fra denne. Jeg har nå i etterkant av gastroskopi startet med glutenfritt kosthold, og føler meg mye bedre. Hvordan ville dere gått frem nå, med tanke på disse opplysningene?

Mariann, 29. mars 2021 09:37

Litt vanskelig å vurdere uten å ha alle medisinske data. Var tynntarmsbiopsien helt normal eller hadde du en Marsh-1 endringe (i seg selv uspesifikk, men sammen med de andre dataene ville det tydet på en lett cøliaki (som igjen er avhengig av mengden gluten du faktisk konsumerte, desto mer gluten desto mer cøliakiforandringer i tarmen). Nå som du er blitt bra av GFD så blir spørsmålet om du er villig til å glutenprovosere deg for å bli ekstra cøliakisyk så man kan stille diagnosen, eller om du ikke orker det og bare fortsetter med din diett. 

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.51

Kan kløen i huden skyldes matvarer med jod?

Jeg har cøliaki og DH, påvist etter hudbiopsi da jeg var barn. Spist glutenfritt i 40 år. Jeg får mye kløe etter å ha spist matvarer med jod. Jeg ser på svar her inne at DH på GFD blir symptomfri. Hvordan kan det stemme? Er det lite sannsynlig at kl&...

Jeg har cøliaki og DH, påvist etter hudbiopsi da jeg var barn. Spist glutenfritt i 40 år. Jeg får mye kløe etter å ha spist matvarer med jod. Jeg ser på svar her inne at DH på GFD blir symptomfri. Hvordan kan det stemme? Er det lite sannsynlig at kløen og utslettet jeg får skyldes følsomhet for jod?

DH, 25. mars 2021 14:11

Får du DH-utbrudd av jod-holdig mat? Som saltvannsfisk, melkeprodukter, elller er det en annen type kløe du har? Man pleier å bli symtomfri fra sin DH etter 5-7 år med strikt GFD, men mange med DH er veldig glutenfølsomme så det skal ikke så mye til før de reagerer.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.47

Synnøve , 24. mars 2021 21:03

Hei. Jeg har cøliaki og lever helt glutenfritt. Mistenker IBS da jeg vet jeg reagerer på eple. Er det da sannsynlig at jeg reagere på andre stenfrukter? Hva med eplecideredikk? Jeg bruker det i noe bakst.. Det er flere ganger jeg blir dårlig av mat uten at jeg vet hvorf...

Hei. Jeg har cøliaki og lever helt glutenfritt. Mistenker IBS da jeg vet jeg reagerer på eple. Er det da sannsynlig at jeg reagere på andre stenfrukter? Hva med eplecideredikk? Jeg bruker det i noe bakst.. Det er flere ganger jeg blir dårlig av mat uten at jeg vet hvorfor. Kan bli syk av mat når den er nylaget, men tåle den oppvarmet. Hva skyldes det? Jeg får alltid vondt i magen av GF pasta. Får også vondt av lapskaus. Tåler alle ingrediensene hver for seg. Fastlegen min mener dette kan skyldes mye stivelse. Enig? Jeg lurer også på om jeg kan reagere på sulfitter.. Nå går jeg på Lowfoodmap diett for å prøve å finne ut hva det er jeg reagerer på. Mistenker at det kanskje er en kombinasjon av flere ting. Samtidig opplever jeg å tåle noe en dag og ikke en annen... Jeg har bl.a. Fibromyalgi også og fastlegen min mener at jeg reagerer lettere på mat når jeg har mer smerter og er mer sliten. Dette kan jeg være enig i, men det gjør det vanskelig å vite hva jeg kan spise til enhver tid! Tar gjerne imot råd!

Synnøve , 24. mars 2021 21:03

Ved IBS får man ofte følelsen av at tarmen lever sitt eget liv, at man reagerer på enkelte matvarer noen dager, men ikke andre. En glutenfri lav-FODMAP diet kan være utfordrende, og det er totalmengde FODMAP's man konsumere over en 7-10 dagers tidsspenn som betyr noe. Reaksjonen på FODMAP inntaket kommer da langsomt og for mange er reaksjonen at man tilsynelatende reagerer på mat man vanligvis tåler. Du er den som best kan finne ut av hva du reagerer på, så jeg anbefaler at du skriver dagbok over hva du spiser og hvilke reaksjoner du har, da er det lettere å se mønstret.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.42

Barnebarnet mitt har vondt i magen og blod i avføringen

Hei! Jeg har cøliaki. Barnebarnet mitt Isabell har det også. Broren til Isabell har vært dårlig i magen i mange måneder. Legen har bedt far om å se det an. Nå har han endelig vært hos legen og tatt noen prøver. Fikk resept for mangel av jern, f...

Hei! Jeg har cøliaki. Barnebarnet mitt Isabell har det også. Broren til Isabell har vært dårlig i magen i mange måneder. Legen har bedt far om å se det an. Nå har han endelig vært hos legen og tatt noen prøver. Fikk resept for mangel av jern, folsyre og D vitamin. Han har tatt en avføringsprøve med funn av blod. Han skal nå ta en ny avføringsprøve. Prøve på cøliaki ville han vente med. Er det rett at dette skal ta så lang tid ? Mvh Else

Else, 24. mars 2021 18:57

Beklager forsinket svar (nettproblemer) Vanskelig å si da jeg ikke har alle data, men ved cøliaki har man ikke blod i avføringen, så dette kan være noe helt annet. Jeg antar at legen tar dette på alvor nå.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.17

Vil det forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre?

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er ...

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er no så har eg kommet fram til at det bare kan være glutenfrie brød med hvetestivelse. Nesten alle glutenfrie brød inneholder hvetestivelse, som hovedingrediens. Eg har sjekket om det er andre allergier involvert for meg, men det er det ikke. Bare cøliaki. Lurer også på hvorfor det bare er de nordiske landene som tilsetter hvetestivelse i glutenfrie produkt? Andre land i sør Europa går ikkje god for at glutenfri hvetestivelse kan spises av cøliakere. Veldig frustrerende å ikkje finne kilden.

Glutenrester, 24. mars 2021 13:23

Det er veldig lite gluten i hvetestivelsen som brukes i de glutenfrie brødene, så vi mistenker heller at mageplagene skyldes FODMAP-karbohydratene som går under fellesbetegnelsen "Fruktaner" som det er endel av i hvetemel og ekstra mye i norsk hvetemel. Det kan gi magesmerter, oppblåsthet og varierende diare slik man kjenner det til fra irritabel tykktarmssyndrom (IBS). Det er også derfor man fant ut at de som trodde de hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet (intoleranse) ikke reagerer på gluten, men på noe annet i hvetemelet inkludert Fruktanene, slik som IBS pasienter gjør. Cøliakere som ikke tåler glutenfritt brød med hvetestivelse bør derfor slutte å spise slikt brød og heller velge produkter som er naturlig frie for gluten, og teste ut en glutenfri  lav-FODMAP diett.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.33

Hvem kan hjelpe meg med glutenfri og FODMAP-redusert diett?

Jeg har cøliaki. Dessverre så sliter jeg i perioder med magesmerter som varer i flere dager. Dette til tross for strengt glutenfritt kosthold. Har også IBS og lurer på om jeg må gå via fastlegen for å komme i kontakt med kostholdsveileder som kan hjelpe med...

Jeg har cøliaki. Dessverre så sliter jeg i perioder med magesmerter som varer i flere dager. Dette til tross for strengt glutenfritt kosthold. Har også IBS og lurer på om jeg må gå via fastlegen for å komme i kontakt med kostholdsveileder som kan hjelpe med med å sette opp en glutenfri og lav FODMAP diett? Tror virkelig jeg trenger det da jeg ikke klarer å fikse dette på egenhånd. Kan det hende jeg ikke tåler hvetestivelse og i så fall, er det da en blodprøve som kan gi svar på det?

Vibeke, 23. mars 2021 16:48

Tror det er best å ta det via fastlegen. Du skal til en ernæringsfysiolog med kompetanse på FODMAP redusert kost for å behandle IBS. Hvetstivelse inneholder FODMAPkarbohydrater som Fruktaner, og det er ekstra mye fruktaner i norsk hvetemel, IBS tåler hverken hvetemel/hvetestivelse eller spelt-mel basert brød. Det kan være utfordrende å få til en glutenfri lav-FODMAP-kost i hverdagen. Mange trenger hjelp til lav-FODMAP dietten så en glutenfri lav-FODMAP diett kan være ekstra krevende.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.28

Hjelp - hva betyr blodprøvesvarene mine?

Hei! Har fått kategorisert funn marsh 1 som spesifikk funn etter skopi. Blodprøver viser følgende: Diagnostikk cøliaki UTFØRT P-Transglutaminase (tTG) IgA 2 P-Deamidert gliadinpeptid IgG [1 U/mL DNA-HLA-typing cøliaki liste UTFØRT - HLA DQ2 POS - HLA D...

Hei! Har fått kategorisert funn marsh 1 som spesifikk funn etter skopi. Blodprøver viser følgende: Diagnostikk cøliaki UTFØRT P-Transglutaminase (tTG) IgA 2 P-Deamidert gliadinpeptid IgG [1 U/mL DNA-HLA-typing cøliaki liste UTFØRT - HLA DQ2 POS - HLA DQ8 NEG - DQB1*02 UTGÅR F-Kalprotektin 211 mg/kg P-ALAT 19 U/l P-Kreatinin 59 µmol/L Nyre-estimert GFR CKD-EPI Krea 112 mL/min/1,7 P-Albumin 42 g/L S-Natrium 140 mmol/L S-Kalium 4.5 mmol/L SR 2 Hva vil dette bety i praksis? Jeg har også lavt nivå av vitamin D, samt mange av symptomene på cøliaki.

KO, 22. mars 2021 13:39

Dersom du spiste nok glutenholdig mat når disse blodprøvene ble tatt (altså minimum 2 brødskiver/2 glutenholdige måltider pr dag i minimum 6 uker før blodprøvetakingen),så ser jeg ikke at du har cøliaki da IgA mot TG2 er <7 U/ml (står 2 i arket ditt), Marsh-1 forandringer i tynntarmen er alene såpass uspesifikk at det i seg selv sier lite. Tilsvarende er det å ha "cøliaki-genet": HLA-DQ2.5, også så vanlig (25% av oss har det) at det sier heller ikke så mye. Mange tilstander kan gi Marsh-1 forandringer, cøliaki er bare en av mange årsaker. Dersom du allerede hadde testet ut GFD da blodprøven ble tatt, må du på glutenprovokasjon for å reaktivere en evt. cøliaki og ta nye prøver, siden man kun kan diagnostisere en aktiv cøliaki som forutsetter at man spiser gluten.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.18

Kan åtteåringens sterke magesmerter skyldes cøliaki?

Hei. Vår sønn på åtte har fått cøliaki og har vært glutenfri siden desember. Han har tidligere (siden han var 5-6) hatt flere runder med sterke smerter i magen. De oppstår plutselig og varer noen timer. Typisk sitter smertene midt i magen eller til n...

Hei. Vår sønn på åtte har fått cøliaki og har vært glutenfri siden desember. Han har tidligere (siden han var 5-6) hatt flere runder med sterke smerter i magen. De oppstår plutselig og varer noen timer. Typisk sitter smertene midt i magen eller til nede til venstre i magen. Fastlegen mener det dreier seg om luftsmerter og/eller forstoppelse. Tidligere har det bedret seg ved avføring. Det siste halve året har han hatt seks slike anfall, men uten at avføring har hjulpet umiddelbart. De fem siste anfallene har vært etter jul. I denne perioden har han vært glutenfri. Når smertene kommer blir han kvalm og nå sist kastet han opp. Det siste anfallet var så kraftig at vi dro til legevakten. Han lå i fosterstilling og klarte bare såvidt å gå selv, foroverbøyd. Jeg fikk ikke løfte ham på grunn av smertene. Det varte rundt 6 timer. Legen fant ingenting. CRP var normal. Han har ikke hatt glutenuhell som vi vet om. Jeg føler ikke at jeg kan slå meg til ro med at dette «bare» er luft eller forstoppelse. Er slike kraftige smerteanfall vanlig ved cøliaki? Vi tar dette opp også med fastlegen, men vi opplever at han nok ikke har spisskompetanse på cøliaki. Er det noe jeg bør huske på å spørre om fra fastlegen? Tusen takk for denne fine nettsiden. Jeg setter stor pris på den. Vennlig hilsen engstelig mamma.

Engstelig mamma, 19. mars 2021 10:48

Nei, så sterke smerter er ikke vanlig ved cøliaki, og det passer heller ikke med cøliaki-induserte magesmerter  siden det ikke har blitt bedre etter at han startet på GFD  (selvom det kan ta tid å friskne til på GFD). Kolikksmerter (luftsmerter) kan være veldig sterke, men da pleier det å helpe å få ut luften (tilsvarende om det er forstoppelse). Spørsmålet er om disse smertene egenetlig var relatert til cøliakien i det hele tatt. Muligens fant man cøliakien fordi de undersøkte ham pga. magesmertene. Dersom disse smertene fortsetter så må man anta at de var/er urelatert til cøliakien og lete etter andre årsaker enn cøliaki.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.05

Kan jeg plutselig ha aktivert cøliakien?

Hei. Jeg var hos legen for ca 1.5 år siden med det jeg antok var atopisk eksem (det går i familien). Legen tok da også blodprøver fordi hun mente jeg kunne ha cøliaki og laktoseintoleranse, og ba meg kutte begge deler fra kosten i 3 måneder. Det gjorde jeg, merk...

Hei. Jeg var hos legen for ca 1.5 år siden med det jeg antok var atopisk eksem (det går i familien). Legen tok da også blodprøver fordi hun mente jeg kunne ha cøliaki og laktoseintoleranse, og ba meg kutte begge deler fra kosten i 3 måneder. Det gjorde jeg, merket ingen forskjell (jeg hadde jo ingen plager). Blodprøvene sa jeg hadde laktoseintoleranse og rett vevstype for cøliaki. Da det ikke kom noen oppfølging fra legen kutta jeg "dietten" når de 3 månedene var passert og tenkte ikke mer over det. Etter det reagerte jeg på melk (løs i magen av for mye) og har levd laktosefritt siden, men ellers normalt. Har i det siste slitt med mye oppblåsthet, det er vondt og jeg ser gravid ut. Kan det være at jeg har "aktivert" cøliaki/ trigget det på noen måte ? Bør jeg kontakte legen for å få avklaring, eller er det mest sannsynlig noe annet urelatert?

Grete, 17. mars 2021 22:29

Det å ha "riktig" cøliaki-vevstype betyr lite da 30% av oss har det. Dersom du tror du kan ha fått cøliaki så kan en tur til legen og nye blodprøver (IgA anti-TG2) som oftest avklare det. Plagen kan, men behøver ikke være cøliakirelaterte. Har du genetisk laktoseintoleranse så tåler du litt melk, men kan nok lett bli oppblåst + diare av for mye, tilsvarende de som har FODMAP-indusert irritabel tykktarmskatar, som ofte blir oppblåst med mye gassing. Men spis normalt og oppsøk legen for å få cøliakimistanken din undersøkt.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 17.59

Vil hvetestivelse skade tarmtottene på samme måte som gluten gjør?

Eg lurer på om dersom man har en allergi mot hvete og då kanskje ikkje tåler hvetestivelse, I TILLEGG TIL CØLIAKI, og antistoffa derfor øker ved inntak av t.d glutenfritt brød med hvetestivelse som hovedingrediens. Vil dette då skade tarmtottene på ...

Eg lurer på om dersom man har en allergi mot hvete og då kanskje ikkje tåler hvetestivelse, I TILLEGG TIL CØLIAKI, og antistoffa derfor øker ved inntak av t.d glutenfritt brød med hvetestivelse som hovedingrediens. Vil dette då skade tarmtottene på samme måte som inntak av gluten gjør? Eller blir det bare økning i antistoff samt sykdomsfølelse som hodepine m.m?

Undrende , 17. mars 2021 16:56

En IgE-mediert allergisk hvetereaksjon vil ikke skade tarmen på samme måte som gluten gjør ved cøliaki, men vil skade tarmen via andre mekanismer og gi til dels sterke plager. Da må du evt. leve helt hvetefritt, ikke bare glutenfritt (naturlig fri for gluten-mat)

Trond S. Halstensen, 17. mars 2021 19.27

Reagerer på både mat og drikke, men prøvene viser ikke noe

Hei. Har forstått det slik at når man går til fastlegen for å ta test, at man skal være på glutenholdig diett før man tar prøver. I fjor når min prøve ble tatt ( vanlig allergiprøve, inkl gluten) så hadde jeg vært p&ar...

Hei. Har forstått det slik at når man går til fastlegen for å ta test, at man skal være på glutenholdig diett før man tar prøver. I fjor når min prøve ble tatt ( vanlig allergiprøve, inkl gluten) så hadde jeg vært på gluten og melkefri diett siden 2011. Det var ingen spørsmål fra fastlege om diett og mat i forkant, heller ikke info om at jeg ikke skulle ta anthistaminer før blodprøven. Så, testen som ble tatt i fjor ( vanlig allergi prøveskjema) ble utført mens jeg både gikk på glutenfri diett, og tok antihistaminer. Prøvene slo negativt ut på alt, selv der jeg vet jeg har hatt positive før. Etter å tatt opp tema med legen, avviser han at ting er ukorrekt gjort, og at prøvene er 'skråsikre'. Likevell allergerer jeg, både på mat/ drikke/ dermatologisk. I tvil om hva jeg skal gjøre videre nå, tenkte jeg dere kanskje har gode råd. Legen er flink ellers, utenom dette med allergi, dom ikke er hans helt store interessefelt. Hva kan jeg gjøre videre selv? Har hatt gjennomgående dårlig mage nå siden november, og tenkte kanskje det finnes private, eller at regionale/ lokale sykehus går å kontakte. Men hvordan går jeg fram, for å finne noen som kan allergi?

Alette, 17. mars 2021 11:49

Som du sikkert vet ,så kan man kun diagnostisere cøliaki om den er aktiv og det forutsetter glutenspising, så dersom du har spist glutenfritt siden 2011, så ville du evt. vært en frisk diettbehandlet cøliaker (om du hadde hatt cøliaki). Dersom man tok en blodprøve for å undersøke om du hadde IgE mot matvare og luft allergener så er en slik prøve uavhengig av om du spiser antihistaminer, men om du gjennomførte en prikktest på f,eks underarmen så ville vabbelstørrelsen være påvirkbar av evt. antihistaminer. 

Men det er mange årsaker til mageplager, inkludert FODMAP-indusert IBS (tykktarmkatar) som vel er det neste man ville ha undersøkt om du har. 

Trond S. Halstensen, 17. mars 2021 19.23

Kan sønnen min ha cøliaki selv om blodprøvene ikke viser det?

Hei! Min sønn på 9 år har fryktelig mye vondt i magen. Han har bekreftet vevstype, men iflg blodprøver er det ikke trolig at det er aktiv cøliaki. Hvor mye vekt kan vi legge på resultatet av blodprøvene? Finnes det tilstander som kan ha lignende symptome...

Hei! Min sønn på 9 år har fryktelig mye vondt i magen. Han har bekreftet vevstype, men iflg blodprøver er det ikke trolig at det er aktiv cøliaki. Hvor mye vekt kan vi legge på resultatet av blodprøvene? Finnes det tilstander som kan ha lignende symptomer? Jeg har cøliaki selv, i tillegg til blant annet diabetes 1 og astma. På forhånd takk!

Mamma, 17. mars 2021 07:24

Man kan bare stille diagnosen (cøliaki) på en aktiv, ubehandlet cøliaki som forutsetter at man da spiser nok gluten (og har spist det lenge nok) til at man er cøliakisyk. Mange som lever i en cøliakifamilier spiser i praksis lite glutenholdig mat, så det kan være de ikke spiser nok til å få frem autoantistoffene i blodet. Det finnes cøliaki som er negativ på blodprøver, men da vil man helst se andre tegn på en cøliaki-syk tarm (som f.eks jernmangel) før man går til det skrittet å legge en 9-åring i narkose for å ta tynntarmsbiopsi. Magevondt har mange årsaker, cøliaki er ikke den vanligeste årsaken til mage-vondt hos barn. Jeg kan ikke diagnostisere over nettet, så du må nesten overlate dette til legen hans som sikkert vurderer mange andre årsaker en cøliaki.

Trond S. Halstensen, 17. mars 2021 19.14

Kan depresjon være årsak til tarmplagene?

Hei! Jeg har cøliaki som sannsynligvis er refraktær. Fikk diagnosen for snart 3 år siden og har aldri blitt bra. Tarmtottene var flate ved gastroskopi i april 2020 og jeg har kronisk diaré (når jeg bruker Immodium 2 mg/dag er det kun én tømming per dag) ...

Hei! Jeg har cøliaki som sannsynligvis er refraktær. Fikk diagnosen for snart 3 år siden og har aldri blitt bra. Tarmtottene var flate ved gastroskopi i april 2020 og jeg har kronisk diaré (når jeg bruker Immodium 2 mg/dag er det kun én tømming per dag) og utmattelse. Nå har jeg i 5 mnd holdt meg unna havre og laktose, og skal om to uker til ny gastroskopi. Tanken med å kutte havre var at kanskje tarmtottene skulle komme tilbake. Men hvis tarmtottene nå er like mye borte, hva anbefaler du da mtp havre? Jeg syns det er en ytterligere kompliserende faktor å ikke spise havre. Jeg har ikke merket noen endring ved å kutte laktose og havre. Til info har jeg nå gått i 6 uker på strikt lavFODMAP og dette har heller ikke gjort noen endring. Skal til klinisk ernæringsfysiolog i morgen og regner med at jeg da skal kutte lavFODMAP da dette indikerer at jeg ikke har en fodmap-indusert irritabel tarm. Jeg har depresjon - tror du det er mulig at alt dette har sammenheng med psyken min?

Ida ,16. mars 2021 16:46

Man har antagelig undersøkt deg mtp refraktær cøliaki type I/II (?), så du vet om du har en virkelig refraktær cøliaki eller om det bare fremstår som en refraktær fordi den ikke responderer på GFD. Er det det siste man tenker seg, så bør man nok fjerne havren, iallefall for en stund for å sikre seg at du ikke er av de ytterst få som reagerer på havre.  Dette kan være en vanskelig diagnostisk oppgave og selv medisiner kan gi en cøliaki-liknende forandring i tynntarmen (som man da må tenke på som alternativ årsak). Nei, selve depresjonen er nok ikke årsaken til din cøliaki/tarmplager, men cøliaki gjør det ikke lettere å leve med en depresjon.

Trond S. Halstensen, 17. mars 2021 19.04

16-åringen klarer ikke gå på skolen

Sønnen min på 16 år har nylig fått cøliakidiagnose, spist glutenfritt siden midten av desember. De siste månedene har han vært mye syk, av typen sår hals, tung pust og slapp, og har i lange perioder ikke greid å gå på skolen. Dette ...

Sønnen min på 16 år har nylig fått cøliakidiagnose, spist glutenfritt siden midten av desember. De siste månedene har han vært mye syk, av typen sår hals, tung pust og slapp, og har i lange perioder ikke greid å gå på skolen. Dette startet i begynnelsen av desember, og har vedvart etter kostomlegging. Lege har lyttet på lungene, tatt lungerøntgen og div prøver (2 negative coronatester i perioden). Ble bedre og så syk igjen etter 2 uker på skolen, samme symptomer. Kan dette skyldes cøliakien, at kroppen og immunforsvaret er «sliten» og ikke tåler så mye ? Når bør vi forvente bedring? Usikker på om vi skal se an eller be om flere undersøkelser. På forhånd takk for svar!

Viola, 14. mars 2021 22:00

I utgangspunktet ville jeg undersøkt tenkt på andre forklaringsmekanismer enn et "utslitt immunsystem pga cøliaki", dels vet vi at det er økt forekomst av personer som har IgA-mangel hos de som har cøliaki og IgA antistoff-mangel kan gi økning av infeksjoner i luftveiene. Dels er det andre virussykdommer bortsett fra COVID-19 som kan gi langvarig sykdomsfølelse som  "kyssesyke" og CMV-infeksjoner, men dette må du overlate til legen hans å finne ut av. Det tar endel mnd (om ikke år) på GFD før man blir helt frisk fra sin cøliaki så vær tålmodige og glutenfrie. (Det kan også være psykisk utfordrende å få en slik kronisk sykdom, som 16-åring så det kan også spille inn)

Trond S. Halstensen, 17. mars 2021 18.33

Klikk på logoene for mer info