Arkiv

Resultat: Andre sykdommer/tilstander (647) viser 1 - 20

Kan dårlig språkutvikling hos barn skyldes cøliaki?

Hei! Har hørt at dårlig språkutvikling hos barn kan skyldes cøliaki. Stemmer det? ...

Hei! Har hørt at dårlig språkutvikling hos barn kan skyldes cøliaki. Stemmer det?

Dina, 13. januar 2021 19:07

Det må i såfall være et svært skjeldent tilfelle, hvor ubehandlet cøliaki har gitt endret mental utvikling (ekstraintestinal manifestasjon) med språkutvikling som symptom. Det er mange andre, mer vanlige årsaker til forsinket språkutvikling, inkludert hos de som senere viser seg å ha dysleksi, og hos mange av de som senere får diagnosenn ADD/ADHD etc. I tillegg er det stor spennvidde på språkutviklingen, og spennvidden i hva som defineres som en normal språkutvikling er vid. Cøliaki er altså ikke en vanlig årsak til forsinket språkutvikling.

Trond S. Halstensen, 13. januar 2021 19.29

Skal jeg ta koronavaksinen eller ikke?

Koronavaksine til personer som har cøliaki, er det ok? ...

Koronavaksine til personer som har cøliaki, er det ok?

Siv, 13. januar 2021 12:50

Har bare et svar: JA desto før desto bedre, men man er ikke særlig prioritert om man kun har en behandlet cøliaki.

Trond S. Halstensen, 13. januar 2021 18.58

Kan koronavaksinen gi meg allergisk reaksjon?

Mars 2015 fikk jeg utskrevet Alendronat Teva 70 mg 12 tbl for benskjørhet. 1 tbl pr uke. Etter kort tid ble jeg plaget med store smerter i muskulatur/skjelett. Etter hvert følte jeg meg invalidisert. Store smerter om nettene, måtte bruke ene hånda for å løfte a...

Mars 2015 fikk jeg utskrevet Alendronat Teva 70 mg 12 tbl for benskjørhet. 1 tbl pr uke. Etter kort tid ble jeg plaget med store smerter i muskulatur/skjelett. Etter hvert følte jeg meg invalidisert. Store smerter om nettene, måtte bruke ene hånda for å løfte andre arm og ta armen under knea for å komme meg ut av senga. Vanskelig å gå ut og i trapper. Fikk to pk med Voltaren 50 mg, som hjalp litt der og da men som bare tok seg opp igjen. Prøvde fysioterapibehandling som ikke hjalp. Så leste jeg på ny pakningsvedlegg hvor jeg så at 1 av 10 kunne få sterke smerter av dette preparatet. I etterkant har jeg fått påvist cøliaki i en alder av 67, noe som jeg sannsynligvis har hatt siden 20. Når jeg nå vurderer coronavaksine og ikke vet noe om hva denne inneholder er jeg bekymret for eventuell allergisk reaksjon. Er det grunn for det?

Torill, 12. januar 2021 20:42

Nei, vi har ingen holdepunkter for at cøliakere får oftere allergiske reaksjoner på Covid-19 vaksinen enn andre. Cøliaki er ikke en allergi i klassisk forstand, det er en autoimmun reaksjon på gluten. Dine medikamentbivirkninger fremstår som en vanlig forekommende biologisk reaksjon på preparatet, ikke som en allergisk legemiddelreaksjon. Ta vaksinen når du får tilbudet. Covid-19 sykdommen kan være vesentlig værre en evt. vaksinereaksjon.

Trond S. Halstensen, 13. januar 2021 18.38

Cøliaker fikk covid-19 i fjor vår og er fortsatt ikke frisk

Hei! Et familiemedlem fikk påvist cøliaki høst 2019 og ble smittet av covid-19 vår 2020. Vedkommende ble svært dårlig av covid, og er fremdeles sykemeldt. Det ble sendt ut info om undersøkelse fra Ncf om cøliaki og covid. Vi meldte interesse, men d...

Hei! Et familiemedlem fikk påvist cøliaki høst 2019 og ble smittet av covid-19 vår 2020. Vedkommende ble svært dårlig av covid, og er fremdeles sykemeldt. Det ble sendt ut info om undersøkelse fra Ncf om cøliaki og covid. Vi meldte interesse, men dette har ikke ledet til videre intervju/utredning. Jeg ser at det skrives om covid-19 og cøliaki, og at man ikke kan si man er mer utsatt med cøliaki. Hvordan kan man si dette når rammedes historier ikke blir hørt?

Bob, 7.januar 2021 23:29

Noen blir veldig syke av Covid-19, uavhengig av om de har cøliaki eller ikke. Det er internasjonale sentra som primært driver denne type forskning, så jeg kan ikke si noe om hvorfor dere ikke har blitt kontaktet ennå etter at dere meldte inn sykehistorien. Det man ser fra internasjonale undersøkelser er at det ikke er noen spesiell økt risiko for alvorlig Covid-19 sykdom blant cøliakere. Alvorlighetesgraden fremstår som uavhengig av cøliaki (og overraskende nok også uavhengig av mengden virus man produserer).

Du må nesten bare purre på dem du har meldt din interesse til og forhøre deg/dere om hva som nå evt skal skje mhp deltagelse i undersøkelse(ne).

Trond S. Halstensen, 13. januar 2021 18.12

Barnet mitt har forstoppelse - kan det skyldes cøliaki?

Hei Er det vanlig med treg mage/ forstoppelse når en har cøliaki? Gjelder barn 10 år. ...

Hei Er det vanlig med treg mage/ forstoppelse når en har cøliaki? Gjelder barn 10 år.

Brit, 7. januar 2021 23:27

Det forekommer, men er ikke det vanligeste symptomet. Det er mange andre årsaker til treg mage, og vanligvis pleier man å begrense inntaket av melk og melkproduktrene som noe av det første man gjør. Andre tegn på cøliaki pleier å være tilstede om man får mage-tarmplager (her forstoppelse) pga cøliakien så det lar seg finne ut av.

Trond S. Halstensen, 13. januar 2021 18.09

Cøliaki, ibs og hjerteflimmer

Har cøliaki og ibs. Mye luft og må rape og får hjerteflimmer da jeg kjenner at jeg må rape og dette gir seg da jeg får rapt. Er skremmende og noen ganger er flimmer så kraftig så jeg blir svimmel. Er mest på morgenen. Fastlegen har ingen forklaring ,b...

Har cøliaki og ibs. Mye luft og må rape og får hjerteflimmer da jeg kjenner at jeg må rape og dette gir seg da jeg får rapt. Er skremmende og noen ganger er flimmer så kraftig så jeg blir svimmel. Er mest på morgenen. Fastlegen har ingen forklaring ,bør jeg til hjertespesialist?

Marit, 7. januar 2021 22:52

Dersom du har perioder med uregelmessig hjerterytme og du ikke behandles for dette bør du til utredning hos hjertespesialist/sykehus/poliklinikk for 24 timers overvåking av hjerterytmen for å finne ut hva slags ureeegelmessig hjerterytme du har. Muligens skal du ha behandling for dette i tillegg til at du bør behandle IBS'en din ved å redusere på inntaket av de ikke absorberbare karbohydratene kalt FODMAP-karbohydrater. Det står mye om dette på interenett så. "google it" :-).

Trond S. Halstensen, 13. januar 2021 18.06

Kan koronavaksinen gi cøliakiere bivirkninger?

Vil det kunne være risiko for bivirkninger av koronavaksinen dersom en har cøliaki? ...

Vil det kunne være risiko for bivirkninger av koronavaksinen dersom en har cøliaki?

Lise, 6. januar 2021 13:50

I utgangspunktet er en glutenfri cøliaker frisk fra sin cøliaki, selvom det kan ta litt tid før en voksendiagnostisert cøliaker blir frisk. Vi har ingen holdepunkter for at cøliakere har flere bivirkninger på vaksinen enn andre, og uansett er bivirkningen milde i forhold til hva Covid-19 sykdommen kan være.

Trond S. Halstensen, 06. januar 2021 18.30

Kan de med cøliaki ta vaksine mot Covid-19?

Kan de med cøliaki ta vaksine mot standard Covid-19? Er det forskjell på vaksinene og forskjell på hvilke som kan tas av de med cøliaki? ...

Kan de med cøliaki ta vaksine mot standard Covid-19? Er det forskjell på vaksinene og forskjell på hvilke som kan tas av de med cøliaki?

Reidunn, 5. januar 2021 20:45

Alle bør ta Covid-19 vaksine, og det er ingen forskjel på hvilken man tar. De fleste vil få en god nok beskyttelse med de vaksinene som blir godkjente i Norge, cøliakere inkludert.

Trond S. Halstensen, 06. januar 2021 18.20

Kan jeg også ha IBS?

Har gått snart fire månader på glutenfri kost. Har blitt betre (mindre utmatta, litt betring når det gjeld mage og avføring), men har framleis hyppig avføring og veldig urolig mage. Det følest som eg reagerer på ulike typar mat, men har ikkje g&arin...

Har gått snart fire månader på glutenfri kost. Har blitt betre (mindre utmatta, litt betring når det gjeld mage og avføring), men har framleis hyppig avføring og veldig urolig mage. Det følest som eg reagerer på ulike typar mat, men har ikkje gått systematisk til verks. No lurer eg på om eg kan ha IBS, og har litt lyst til å prøva ein låg (eller ingen) FODMAP-diett over eit par veker. Er dette tilrådeleg? Kva kan eg eta. Nokon snakkar om "berre kylling og ris" som det beste for ein slik periode der ein er heilt konsekvent. Men er det tilrådeleg? Er det også andre ting ein i tilfelle kan eta?

Runar, 17. desember 2020 21:26

Som voksendiagnostisert cøliaker så kan det ta tid før sykdommen roer seg, avhengig av hvor gammel du er og hvor syk du var (her snakker vi fort om 3 år), så uroen din kan, men behøver ikke være pga IBS. Dersom du mistenker IBS så kan du teste deg selv på en utelukkelsesdiet som er : "kylling og ris" i 10-14 dager, men dette er ikke en permanent diet, det er en test-diet og ja her snakker vi om å være konskevent, kun kylling og ris, morgen, middsg og kveld. Blir du da helt bra så er det mulig du har en IBS og kan forsiktig reintrodusere mat som er kjent for å inneholde lite FODMAP. Men husk, her skjer endringene langsom så ved enhver endring må du spise samme mat i 10-14 dager før du evaluerer om du tåler det eller ikke. Samme situasjon oppstår når du innfølrer mat du reagerer på, da tar gjerne noen dager før du reagerer, så alle endringer må skje langsomt og du må ikke endre mer enn en ting av gangen. Det beste er selvsagt å gjøre slike endringer i samarbeide med en klinisk ernæringsfysiolog, men de kan det være vanskelig å finne.

Trond S. Halstensen, 23. desember 2020 18.05

Er det noen råd så jeg kan forbedre hukommelsen?

Jeg er en 73 år gammel mann, og forstår at jeg har hatt cøliaki hele livet. Men jeg ble diagnostisert for 10 år siden. Da etter mange rare sammenbrudd gjennom de siste årene. Siden har jeg levd glutenfritt, og ikke hatt sammenbrudd. Evnen til å resonnere og tenke...

Jeg er en 73 år gammel mann, og forstår at jeg har hatt cøliaki hele livet. Men jeg ble diagnostisert for 10 år siden. Da etter mange rare sammenbrudd gjennom de siste årene. Siden har jeg levd glutenfritt, og ikke hatt sammenbrudd. Evnen til å resonnere og tenke fungerer bra nok. Men jeg har alltid hatt problem med å pugge, og å huske navn etter å ha hilst på folk. Med årene er dette blitt vanskeligere. Nå opplever jeg at korttids-hukommelsen er vesentlig redusert. Ikke slik at jeg ikke fungerer, men til irritasjon for de rundt meg. Jeg forsøker å ha notater, slik at det som er viktig ikke faller bort. Er det noen råd om hvordan jeg kan forbedre hukommelsen?

Harald, 14. desember 2020 13:28

Dette gjelder generelt, og har muligens ikke noe med å gjøre at du har levd nesten hele livet med en udiagnostisert cøliaki, men hukommelsen vår er bedre på bilder og assosiasjoner, så skal du huske noe må du lage et billedassosiasjon til det du skal huske. Tenk på noe som karakteriserer personens navn, lag deg noen bilder av dette, og repeter bildene hver gang du møter eller tenker på vedkommende. Dette er generelle huskeregler, det å lage bilder, plassere dem i et tankerom/oppover en trapp/på en sti etc og så få frem bildet med assosiasjonene når man skal bruke navnet. Det finnes desverre ingenting i kosten som bedrer begynnende glemskhet, med mindre man har spesielle mangeltilstander, men en glutenfri cøliaker som har spist GFD> 10 år må ansees som frisk fra sin cøliaki og har de samme kostutfordringene som andre på samme alder.

Trond S. Halstensen, 16. desember 2020 19.36

Er det påvist sammenheng mellom lærevansker og ubehandlet cøliaki?

Er det påvist sammenheng mellom kognitiv svikt/lærevansker og ubehandlet cøliaki (over flere år)? Har opplevd at PPT har startet utredning ift. cøliaki på barn med lærevansker som ikke hadde symptomer fra mage/tarm. Hvor kan jeg finne forskning på de...

Er det påvist sammenheng mellom kognitiv svikt/lærevansker og ubehandlet cøliaki (over flere år)? Har opplevd at PPT har startet utredning ift. cøliaki på barn med lærevansker som ikke hadde symptomer fra mage/tarm. Hvor kan jeg finne forskning på dette? Det er jo ikke noe man kan teste direkte på levende mennesker. Kan rett og slett ubehandlet cøliaki over år føre til hjerneskade eller til annen nedsettelse av kognitiv funksjon?

Sara W., 11. desember 2020 14:59

Ubehandlet cøliaki KAN føre til hjerneskade hos enklte individer, best dokumentert hos de få som utvikler en cøliaki assosiert epilepsi med forkalkninger i bakre del av hjernen. På GFD forsvinner epilepsien og etterhvert også forkalkningene. I tillegg er det forholdsvis god dokumentasjon på at ubehandlet cøliaki kan være assosiert med mentale/psykososiale problemer som til forveksling kan frestår som autisme, ADHD/ADD, angst, og muligens uten at dette er godt dokumentert og beskrevet, lærevansker. Hos voksne er dette kjent som "brain fog" alias hjernetåke, og mange pasienter rapporterer at endel emosjonelle utfordringer de hadde før de fikk diagnosen blir borte på GFD. Ubehandlet cøliaki er lite assosiert med selvoppfattet mageplager, selvom det er dette man først tenker på ved cøliaki siden alvorlig tarmcøliaki gir uttalte plager. Ubehandlet cøliaki kan ha en rekke ekstraintestinale manifestasjoner, dvs at andre plager enn mage-tarmplager dominerer sykdomsbildet. Dersom man har startet utredning (screening) for cøliaki på bakgrunn av spesielle lærevanskligheter må jeg bare berømme vedkommende lege/helsepersonell som har kommet på tanken, da det å utelukke en slik assosiasjon fremstår som fornuftig i en medisinsk utredning av lærevansker. Ofte er det ADD/ADHD som man utreder for ved lærevansker og ubehandlet cøliaki kan fremstå som dette uten at det betyr at ADHD/ADD generelt er assosiert med cøliaki/gluten reaksjon. For mer lesing anbefales en større epidemiologisk undersøkelse om dette fra Sverige. Butwicka A, et al

Trond S. Halstensen, 16. desember 2020 18.02

Bør jeg teste meg for benskjørhet?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i det jeg antar er å regne som voksen alder (47 år). Jeg leser at jeg da bl.a har økt risiko for benskjørhet. Jeg har sett i ulike fora at det er flere som får målt bentetthet, men jeg blir usikker om det har noen hensik...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i det jeg antar er å regne som voksen alder (47 år). Jeg leser at jeg da bl.a har økt risiko for benskjørhet. Jeg har sett i ulike fora at det er flere som får målt bentetthet, men jeg blir usikker om det har noen hensikt? Anbefaler dere slik måling? Og hvis målingene slår ut - er det noe man kan gjøre utover å ha sunt kosthold og spise D-vitaminer?

Helena, 01. desember 2020 18:03

Ville nok anbefalt det, fint å ha et utgangspunkt. Og er det ikke noe tegn på osteoporose/benskjørhet, så fint. Alle trenger D-vitamin tilskudd, så det må du ta. Har du tegn til benskjørhet, så finnes det ulike medikamenter som kan bremse/forhindre videre utvikling. Kvinner har jo høyere risiko for benskjørhet pga hormonmangel etter overgangsalderen så utgangspunktet bør være så godt som mulig.

Trond S. Halstensen, 02. desember 2020 19.39

Kan jeg ha utviklet bokhveteallergi?

Hei, Jeg får så innmari vondt i magen og blir kvalm innimellom. Det er ikke på samme måte som ved glutenuhell, og løper ikke på toalettet. Det er bare sånn at jeg vil ligge i fosterstilling og er veldig kvalm. Det er knapt gluten i huset, så tror ikke...

Hei, Jeg får så innmari vondt i magen og blir kvalm innimellom. Det er ikke på samme måte som ved glutenuhell, og løper ikke på toalettet. Det er bare sånn at jeg vil ligge i fosterstilling og er veldig kvalm. Det er knapt gluten i huset, så tror ikke jeg har noen fallgruver her. Jeg trodde først det var når jeg fikk varmebehandlet mat med melkeprodukt (vafler, pannekaker osv), noe som er rart da jeg har forstått at varmebehandlet melk pleier å være bedre. Jeg spiser alle mulig melkeprodukter ellers, uten problem. Det jeg nå tror gir denne dårlige formen, er bokhvete. Har dere hørt om noen som reagerer på det? Jeg har blitt dårlig av flere ulike bakverk med bokhvete. Idag ble jeg dårlig igjen da jeg lagde hvit saus. Sausen ble laget av jyttemel. Når jeg ser på ingredienslisten der, så inneholder den bokhvete. Er det sånn at jeg bør kutte ut alle glutenfrie produkter med bokhvete? Er dette noe dere har kjennskap til?

Åse, 29. november 2020 19:45

Ja du kan ha utviklet en bokhveteallergi. Dette er en uvanlig allergi, men er rapportert og er mye vanligere i Asia der det brukes mer bokhvete. Mulig du kan få det nærmere undersøkt hos legen din, men du har nesten utført testingen selv ved å merke deg hvilke matvarer du reagerer på. 

Trond S. Halstensen, 02. desember 2020 19.02

Jeg mistenker cøliaki, men spesialistene har ingen svar

Hei! Er en kvinne på 27 år som mistenker at jeg har cøliaki. Plagene startet for ca 4-5 år siden med mage diffuse symptomer og jeg har bare blitt verre. Har symptomer som: brystsmerter, hodepine, vondt i ledd og ellers verk i hele kroppen, kvalme, svimmelhet, prikkinger i he...

Hei! Er en kvinne på 27 år som mistenker at jeg har cøliaki. Plagene startet for ca 4-5 år siden med mage diffuse symptomer og jeg har bare blitt verre. Har symptomer som: brystsmerter, hodepine, vondt i ledd og ellers verk i hele kroppen, kvalme, svimmelhet, prikkinger i hender og føtter, Hovne fingre, Tåkesyn, tung pust, vondt i kjeven, smerter i nakke, skuldre, Kraftløshet, tung pust, Hovne lymfeknuter, sykdomsføelse i kroppen, høy puls, luftsmerter, diaré og forstoppelse, skjelvinger, konsentrasjon vansker,stivhet, Listen er ganske lang og jeg begynner å bli ivrig etter å få noen svar.  Jeg har tatt mange prøver og vært innom forskjellig spesialister uten noe svar. Jeg har også vitamin D og folsyre mangel, jeg skal nå ta en blodprøve for cøliaki. Det jeg lurer på siden jeg har så mye symtomer som kan ligne på cøliaki er vis denne blodprøver kommer tilbake negativ burde jeg insisterer på gastroskopi? De har nevnt fibromyalgi, men jeg kan ikke forstå at man kan bli så "syk" av fibromyalgi? Takk for svar

Isha , 27. november 2020 14:22

Cøliaki kan kun diagnostiseres når den er aktiv og det forutsetter at man spiser gluten. Har man spist glutenfritt over lengre tid så forsvinner antistoffene i blodet og tarmen tilheles etterhvert (tar litt tid). Dersom du spiser 2 glutenholdige måltider om dagen så vil cøliakien som oftest kunne la seg diagnostisere via blodprøver (og så må de eventuelt ta en biopsi for å berefte diagnosen). Dersom du ikke har de karakteristiske antistoffene (IgA mot TG2), og evt mangler den vevstypen som nesten alle med cøliaki har (HLA-DQ2.5 eller DQ8), så er det neppe cøliaki som er årsaken til plagene dine. Om man trenger å ta en tynntarmsbiopsi for å undersøke om du har cøliaki, selvom du ikke har cøliaki-antistoffer i blodet, er noe legene dine må avgjøre etter en helhetlig vurdering.

Trond S. Halstensen, 02. desember 2020 18.40

Fortvilet kvinne sliter med utmattelse

Hei Trond, takk for en utrolig hyggelig prat i Tromsø etter NCF sitt foredrag du hadde der i oktober i år. Vi snakket om min tilstand og du kom med noen råd. Jeg har visst om min cøliaki i 2,5 år og gikk fra diaré ca 7 ganger om dagen til nå 1 gang om dag...

Hei Trond, takk for en utrolig hyggelig prat i Tromsø etter NCF sitt foredrag du hadde der i oktober i år. Vi snakket om min tilstand og du kom med noen råd. Jeg har visst om min cøliaki i 2,5 år og gikk fra diaré ca 7 ganger om dagen til nå 1 gang om dagen (men jeg tar 2 mg Loperamid per dag). Det forekommer aldri fast avføring. Tarmtottene mine ble etter 2 år på gfd kategorisert som ingen signifikant bedring fra Marsch 3c (tror det var det, hvertfall total avflating). Hovedproblemet mitt er og har hele tiden vært utmattelse. Det har blitt bedre, men jeg jobber nå 60% og er fortsatt langt ifra "mitt gamle jeg". Jeg har slitt med depresjon i 6 år men anser meg som frisk fra det nå så jeg tror ikke utmattelse kommer av det i særlig grad. Jeg kuttet havre helt etter å ha snakket med deg, og ble bra i magen i ca 5 dager. Så var alt tilbake til det gamle. Du snakket om kylling og ris i en periode for deretter å introdusere mat etterpå. Kan du forklare dette litt nærmere? Jeg har ikke kuttet melk men innser at det er usannsynlig at jeg tåler det da jeg ikke har tarmtotter. Burde jeg kutte både laktose og melkeprotein da eller er det vanligvis nok med laktose? Jeg har vært inne på tanken å spise lavFODMAP men syns det er et forferdelig styr å skulle kutte enda flere matvarer enn gluten, havre og evt melk. Jeg er veldig fortvilt.

Ida, 26. november 2020 08:12

Ja du bør nok ikke drikke melk eller melkeprodukter med latose siden du nok har manglende laktase enzymer i tarmen. Det blir normalt når tarmen din normaliseres. Når GFD ikke bedrer tarmen etter  2-3 år så må man vurdere såkalt refraktær cøliaki, og selvom det vanligeste årsaken til manglende bedring er svikt i den glutenfrie dietten, finnes det også andre åsaker til manglende bedring.

Mine kommentarer om kyllingfilet og ris dreier seg om å undersøke om din diare tilstand kan kyldes en IBS i tillegg, og kylling og ris er FODMAP-fri mat, så spiser man det en 10 dagers tid og blir helt bra så støtter det en FODMAP-indusert IBS som årsak. Men det beste er å gjøre slike kostendringer i samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog siden det er utfordrende å finne rett diet. Men dersom du drikker melk, så har du iallfall en mulig årsak til diareen din.

Trond S. Halstensen, 02. desember 2020 18.13

Enten eller - eller både og?

Fikk beskjed av legen om at jeg bare måtte velge hvilken måte jeg skulle stoppe diareen på, enten bruke entocort eller loperamid. Og han understreket veldig at mikroskopisk kolitt ikke er en farlig sykdom. Men man skal jo ha livskvalitet også. ...

Fikk beskjed av legen om at jeg bare måtte velge hvilken måte jeg skulle stoppe diareen på, enten bruke entocort eller loperamid. Og han understreket veldig at mikroskopisk kolitt ikke er en farlig sykdom. Men man skal jo ha livskvalitet også.

Grete ., 25. november 2020 20:16

Enterocort reduserer de signalene som får lymfocyttene til å bo i tykktarmens overflatecellelaget og som gir diare, loperamid reduserer tarmens reaksjon slik at det blir mindre bevegelse og derved mindre diare. Jeg ser ingen grunn til at du ikke kan bruke begge typer medisiner for å få kontroll med tilstanden din. Ta det opp med legen din.

Trond S. Halstensen, 25. november 2020 20.12

Cøliaki og mikroskopisk kolitt

Hei. Jeg fikk påvist cøliaki i 2010 og spiser glutenfritt, laktosefritt og følger low fodmap. Jeg er 64 år. Har aldri blitt symptomfri og var til ny utredning (både koloskopi og gastroskopi) i 2017. Fikk da påvist mikroskopisk kolitt, men Entocort hjalp ikke. Sp...

Hei. Jeg fikk påvist cøliaki i 2010 og spiser glutenfritt, laktosefritt og følger low fodmap. Jeg er 64 år. Har aldri blitt symptomfri og var til ny utredning (både koloskopi og gastroskopi) i 2017. Fikk da påvist mikroskopisk kolitt, men Entocort hjalp ikke. Spesialisten mente at jeg også har ibs. Jeg sliter veldig med kvalme, magesmerter, luft og diaré. Det er vanskelig å fungere i jobb. Tenker du at jeg bør utredes enda en gang? Kan det være cøliakien som fortsatt ikke er blitt bra? Jeg slurver aldri med kosten. 

Grete, 25. november 2020 14:09

Da de utredet deg i 2017 burde de ha sett om cøliakien var blitt refraktær og siden de ikke påviste det så må vi anta at cøliakien din har du behandlet. Men det er mange andre årsaker til kvalme, magesmerter og diare og en lav-FODMAP diet er nok fornuftig når du skal behandlet din IBS, men det kan være vanskelig å følge en slik diet hele tiden. En mikroskopisk kolitt gir diare som hovedplage og behandlingen av denne/behandlingssvikt burde gjenspeiles i biopsier fra tykktarmen. Følger de opp denne tilstanden, siden du ikke fikk effekt av behandlingen?

Trond S. Halstensen, 25. november 2020 19.51

Stress eller cøliaki?

Hei. Jeg har hatt smerter og problemer med mage og tarm en lang periode nå. Min fastlege sier jeg er nervøs og stresset. (Jeg har en historie med lett depresjon). Jeg tok en omfattende blodprøve 18.11. fordi jeg er redd for alvorlig sykdom. Jeg har klippet ut prøvesvar som...

Hei. Jeg har hatt smerter og problemer med mage og tarm en lang periode nå. Min fastlege sier jeg er nervøs og stresset. (Jeg har en historie med lett depresjon). Jeg tok en omfattende blodprøve 18.11. fordi jeg er redd for alvorlig sykdom. Jeg har klippet ut prøvesvar som jeg tror omhandler Cøliaki. Kan man lese noe ut i fra det jeg har sendt? - På forhånd takk for svar! Diagnostikk cøliaki UTFØRT Nei S-Anti-tTG IgA [1 [7 U/mL Ja S-Anti-Deam glia IgG [1 [7 U/mL Ja • HLA DQ2 POS * Nei • HLA DQ8 NEG Nei

Terje, 24. november 2020 10:37

Du har ikke aktiv cøliaki, men du kan, som ca 30% av oss, kunne få cøliaki siden du har HLA-DQ2-vevstypen.

Trond S. Halstensen, 25. november 2020 19.23

Fortvilet mor med mange spørsmål

Hei, Jeg har en sønn som nettopp fylte 4 år som fikk påvist cøliaki for 3 mnd siden. Så snart vi gikk over til glutenfri kost så endret avføringen seg betraktelig, den ekstreme lukten forsvant, og han hadde ofte 5-8 bleier til dagen før vi endret k...

Hei, Jeg har en sønn som nettopp fylte 4 år som fikk påvist cøliaki for 3 mnd siden. Så snart vi gikk over til glutenfri kost så endret avføringen seg betraktelig, den ekstreme lukten forsvant, og han hadde ofte 5-8 bleier til dagen før vi endret kostholdet. Det var et lite lys i tunellen når vi så så klar bedring på 24 timer, men etter noen uker endrer det seg igjen. Vi er nå tilbake til 5-8 bleier til dagen (men lukten er «normal» fortsatt. Vi har fått movicol junior som vi har gitt han i ca 10 dager, har trappet opp fra en halv pose til nå 1.5 pose til dagen, men vi ser lite bedring. Han var bleiefri i 4 mnd før alt gikk dårlig med magen, før vi fikk diagnosen. Han måtte begynne med bleie igjen etter 5-8 uhell til dagen i barnehagen. Det virket som om han nesten ga opp, og det har påvirket han ekstremt, blitt mer usikker på seg selv og det har nå begynt å påvirke ham sosialt, da han ser at alle vennene har sluttet med bleie. Med så mange bleieskift til dagen så blir han helt motløs. Alt som handler om å prøve potte/do har slått seg vrangt, og det hele virker ganske mørkt. Så vi er litt der nå at vi ikke helt vet hva vi skal prøve, og hva provlemet faltisk er. Vi er strikse på glutenfri diett, men han får melkeprodukter og havre. Jeg fikk nettopp med meg at at barn under 18 ikke skal ha havre, selv om den er glutenfri, og leste et sted at de bør unngå laktose den første perioden på glutenfri kost. Det bør nevnes at han hadde melkeproteinallergi som barn, men det så ut som om han vokste det av seg når han var rundt 1 år. Men muligens han fortsatt reagerer på det? Er det slik at vi burde kun gi han laktosefri mat nå en periode? Og kutte havre helt? Eller må vi kutte ut alt av melk mtp historikken? Vi har gitt han mandelmelk til tider - kan vi fortsette å gi ham det? Har fått med meg at en bør unngå soyamelk. Gjelder der alt av soya produkter? Og hvor lang burde perioden være for å se om dette gjør ting bedre? Sist, men ikke minst..hvilke rettighetene har vi mtp barnehage og kosten der? Jeg tror vi må ha dokumentert at han må ha melkefritt og uten havre også - er det noe som en «vanlig» lege har kunnskap om og kan skrive en attest på? Eller er det barnelege? Vi har også vurdert om vi burde ta flere blodprøver for å se om det er andre ting han kanskje reagerer på? Hvilke tester bør vi be om for å få startet på en utredelse på problemet? Han var ikke lav på noen vitaminer når vi tok første blodprøve i sommer (men jeg synes vitamin D nivåer på 60 var ganske lavt mtp at det var midt på sommeren og de er ute hele dagen i barnehagen. Finnes det noen tilskudd som dere tror kan hjelpe dersom det er laktoseintoleranse? Kan han få laktase når han er 4 år og har cøliaki? Det bli litt mange spørsmål her, men er desperat etter hjelp til vår stakkar lille gutt... Hilsen litt fortvilt mamma...

AnneB, 22. november 2020 19:10

Den glutenfrie havren kan man godt gi til cøliakibarn. Movikol er et volumøkende avføringsmiddel som jeg ikke helt forstår han får siden det var hyppige avføringen som var problemet. Mente man det var obstipasjonsdiare? Kumelkintoleranse vokser de fleste av seg og ja, ved aktiv cøliaki har de fleste en forbigående melkesukker-intoleranse som er årsaken til at man mener det bør gå noen mnd på GFD før man reintroduserer melk i kosten. Det tar tid å bli frisk av en cøliaki, og barnehager har rutine på hvordan de skal forholde seg til den glutenfrie kosten, men utover det så må man nok ha legerklæringer for å få tilpasset kost (men det varierer siker tfra barnehage til barnehage). Pottetrening etc er det ikke så farlig med, svært få voksne går med bleie og gutter kan være veldig trege med å slutte med bleier, så ikke fokuser så mye på det i denne fasen. La den glutenfrie kosten få virke, gi ham moderate mengder havre, og bruk avføringsmidler kun dersom han har forstoppelse.

Trond S. Halstensen, 25. november 2020 19.16

Hva betyr det at ammende baby reagerer på gluten i mors kost?

Hei, jeg har en sønn på 3 mnd som jeg fullammer. Da han var ca 2 uker fikk han nyfødtutslett, dette utviklet seg og ble verre og verre. Da han var 4 uker var han full av utslett i hele ansiktet, det var rødt og nuppete og føltes ut som sandpapir. Vi har et barn p&ar...

Hei, jeg har en sønn på 3 mnd som jeg fullammer. Da han var ca 2 uker fikk han nyfødtutslett, dette utviklet seg og ble verre og verre. Da han var 4 uker var han full av utslett i hele ansiktet, det var rødt og nuppete og føltes ut som sandpapir. Vi har et barn på 9 år med cøliaki, og i ren desperasjon kuttet jeg ut gluten fra min kost. I løpet av noen dager ble babyen helt fin igjen. Jeg gikk en uke uten gluten for så å spiste gluten igjen, da fikk sønnen min utslett i ansiktet. Dette har jeg prøvd 5 ganger til sammen, med ca 1 ukers opphold mellom hver gang jeg har spist gluten, og sønnen min har alltid fått utslett i ansiktet dagen etter mitt gluteninntak. Nå har jeg vært ca 3 uker uten gluten, og huden hans har vært helt fin. Hva tenker du om dette, kan babyen være sensitiv for gluten eller er dette et tegn på cøliaki? Når burde vi eventuelt teste han for cøliaki?

Marianne, 18. november 2020 18:31

Veldig interessant, og takk for at du forteller oss det. Nei dette er ikke kjent og jeg har ingen forklaring. Jeg antar du har blitt undersøkt og at du ikke har cøliaki. Det er ingen umiddelbar forklaring på fenomenen og i utgangspunktet skulle det være veldig små glutenpeptider som kom over til barnet via brystmelken, og utslettet du beskriver fremstår mer som et allergisk/atopisk utslett som ikke har noen sammenheng med cøliaki. Du får nok bare fortsette på GFD som din datter så slipper du iallfall det problemet.

Trond S. Halstensen, 18. november 2020 19.25

Klikk på logoene for mer info