Arkiv

Resultat: Andre sykdommer/tilstander (431) viser 1 - 20

Vape uten nikotin

Jeg er 13 og jeg liker å vape uten nikotin men lurer om det er levelig med ingen nikotin, bare for triks osv.? ...

Jeg er 13 og jeg liker å vape uten nikotin men lurer om det er levelig med ingen nikotin, bare for triks osv.?

Folabi, 23. mai 2019 12:52

Dette har ikke så mye med cøliaki å gjøre og ikke vet jeg helt om du er cøliaker og lurer på om det å Vape er spesielt skadelig for en cøliaker. Men, siden du er 13 år og spør så skal jeg forsøke å svare slik at du forstår og har muligheten til å lese litt mer om dette. Først konklusjonen: Å Vape nikotinfritt er skadelig for luftveiene og øker risikoen for bakterielle infeksjonerog muligens også for Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), men det sisste har vi ikke påvist ennå fordi ingen har Vapet lenge nok til kunne få slik lungeødeleggelse.

Det å "Vape" nikotin-fri elektroniske sigaretter er potensielle helseskadlig. Innhalerer du røyken ned i lungene så påvirkes lungecellene, har du det bare i munnen/nesen så påvirker du overflatecellene i munn/nese/bihuler. Det alle forskere er enige om er at nikotin-fri elektronisk sigarettrøyk (Vaping) påvirker både overflatecellene og forsvarscellene i luftveiene (nese-munn, luftrør og lunger) og andre steder fordi røyken inneholder reaktive metallforbindelser som danner høyt nivå av frie oksygenradikaler. (Se her: https://no.wikipedia.org/wiki/Frie_radikaler#Oksygenradikaler_og_antioksidanter). Forenklet er frie oksygenradikaler  dannelse av oksygenmolekyler med et uparret elektron i sitt ytterste skal (med plass til ett elektron til i sitt ytterste skall, kjemi er gøy). Disse frie oksygenradikalene (ofte kalt O-dot) er  veldig reaktive og stjeler elektroner og/eller reagerer med andre molekyler og ødelegger proteinstrukturer og derved celler og vev. Dette blir en kjedereaksjon fordi de som får frastjålet et elektron vil stjele et fra noen andre molekyler, som igjen vil stjele/reagere med... (litt som om noen stjeler en sykkelventil, og man kommer å ser sitt flate sykkeldekk, så tar man en sykkelventil fra en annen sykkel, og denne eieren vil da sjele fra en annen etc,  og så fortsetter det) og slik ruller ødeleggelsen til en antiokidant kverker den frie radikalen og stanser ødeleggelsen)  Dannelsen av diise frie radikalene irriterer lunge-luftrør-nese overflatecellene til letter å la lungebetennelsesbakterier (pneumokokker) feste seg til overflaten og derved vil man  lettere kunne få lunge/bihule/mellomøre-betennelse. I tillegg vil røyken gjøre forsvarscellene (påvist for spisecellene (makrofager)) mindre interessert i å spise bakterier, og dels dør de etc. Sluttproduktet er økt bakteriell kleblighet (bakterier fester seg lettere på slimhinnen, og da kommer det flere bakterier inn i kroppen) og  redusert evne til å bekjempe bakterienne i vevet som da tilsammen gjør det lettere å få bakterielle invasjoner. Man ville da forvente at de som "Vaper" (også spørsmål om mengde) lettere får bakterielle luftveisinfeksjoner (og ikke tro at det ikke gjør noe pga antibiotika, du vet resistente bakterier etc.). I tillegg gir økte oksidative stress en form av kjemisk betennelse i luftveiene /lungene som man antar kan øke risikoen for kronisk bronkitt/astma med ødeleggelse av lungene over tid (KOLS), da kan man ende opp som "fisk på land" med lungesvikt (får ikke puste/tatt opp oksygen og/eller luftet ut kullosen av kroppen (CO2)). Dette er det samme som røykere også risikerer. Det å Vape er mindre farlig enn å røyke sigaretter, men det å Vape nikontin-fritt er ikke uten fare det heller.  

Trond S. Halstensen, 29. mai 2019 18.12

Halsproblemer, cøliaki og glutenfri kost

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i januar 2019. Jeg har lenge hatt vondt i halsen (etter en tur til utlandet i 2016). Jeg har hatt vondt i halsen nesten hver dag etter denne reisen. Jeg har vært mange dager hjemme fra skolen og mange ganger hos øre, nese og halsspesialist. Det ...

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i januar 2019. Jeg har lenge hatt vondt i halsen (etter en tur til utlandet i 2016). Jeg har hatt vondt i halsen nesten hver dag etter denne reisen. Jeg har vært mange dager hjemme fra skolen og mange ganger hos øre, nese og halsspesialist. Det som var rart var at de så sjeldent noe i halsen (innimellom rødt og Noen «kuler» bakerst i halsen). Men jeg hadde ekstremt vodt hver dag og spesielt om morgenen. Ingenting hjalp, prøvde også flere medisiner mot sure oppstøt osv. Halsen min svidde hele tiden, spesielt når jeg svelget. Etter en god stund fant vi ut at jeg hadde jernanemi. Jeg ble sendt til gastroskopi for å sjekke halsen i desember 2018. Da fortalte jeg om jernmangelen og derfor tok vi prøver for cøliaki. Det viste seg at de ikke så noe feil i halsen, men at jeg hadde cøliaki. Etter at jeg begynte med glutenfri kost har jeg ikke hatt så mye vondt i halsen. Bare en sjelden dag, og før var det hver dag. Helt siden den turen i 2016 har jeg også hatt slim i halsen som jeg «gulper opp» hver dag opptil 10 ganger per dag. Dette sliter jeg fortsatt med og er ikke redusert etter jeg begynte med glutenfri kost. Det er grønt/gult slim akkurat som snørr. Kan det med at jeg ikke har særlig vondt i halsen lenger ha sammenheng med at jeg begynte å spise glutenfri kost?

Emilie, 12. mai 2019 13:42

Selv om halssmerter ikke er et vanlig cøliakisymptom, så kan jeg ikke utelukke at det har hatt en sammenheng siden de forsvant på GFD. Alternativt at du har en variant av allergi mot hvetemelsproteiner uavhengig av cøliakien med svelgsmerter (Eosinophil øsofagitt), men muligens får vi aldri vite hva som var årsaken. Nå har du jo også et tilleggsproblem med det som høres ut som en betennelsestilstand i halsen/spiserøret men side du er så grundig undersøkt så er det vanskelig å fantasere om årsaker til at du kan gulpe opp slikt slim (uten å hoste så det er ikke fra luftrøret). Man ville nok ha sett en spiserørsutposning ved gastroskopien. Slike små utposninger kan være nokså lange og er en utviklingsforstyrrelse som oppdages på de undersøkelsene du har vært igjennom. Det eneste rådet jeg derfor har er å oppsøke en lege/gastroenterolog med dette problemet alene og få undersøkt om man kan se hvor dette kommer fra.

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 19.13

Reagerer ikke på hvetemel men andre kornsorter som rug - kan det være cøliaki?

Hei :) Gjennom min barndom fra 2 år til 14 år hadde jeg mye diaré, oppkast og kvalme. Liten og tynn, og konstant jernmangel tross mye jerntilskudd. Hadde en periode i 8-12 år der jeg hadde mye oppkast og var mye innlagt på sykehus. Mistenkte morbus chron, men ble avkre...

Hei :) Gjennom min barndom fra 2 år til 14 år hadde jeg mye diaré, oppkast og kvalme. Liten og tynn, og konstant jernmangel tross mye jerntilskudd. Hadde en periode i 8-12 år der jeg hadde mye oppkast og var mye innlagt på sykehus. Mistenkte morbus chron, men ble avkreftet. Nå er jeg 42 og har i 2 år hatt gul avføring, mye magesmerter, slapp og trøtt, utilpass og i perioder deprimert. Er gått ned 12 kg da jeg har kuttet ut fett pga rikelige gallekonkrementer som jeg har trodd er årsaken til mageproblemene. Er egentlig satt opp til operasjon av galle, men har gått til ernæringsfysiolog som mener at det er gluten jeg reagerer på... Har aldri tenkt over det, men ser i min barnejournal at blodprøver på gluten den gang var ok. Men de mistenkte at jeg kunne reagere på rug og hvetekli (har atopisk eksem som barn og astma, bjørk og timotei som voksen). Jeg har spist minimalt med brød siden jul, har spist mest knekkebrød og rugsprø, men mye magevondt og som jeg tror, relateres til galle (ikke gallesteinsanfall, men konstante diffuse smerter som oppblåsthet, luftplager o.l med stråling i bryst). I samarbeid med ernæringsfysiolog prøvde jeg glutenfri mat i 3 uker og ble myyyyye bedre. Alle smertene med galle forsvant til og med. Avføringsmønsteret gikk fra avføring 3-4 ganger daglig fra diaré til obstipasjon på samme dag til 1 gang med normal avføring, men fortsatt gul. Så var det tilbake til gluten. Brød, pannekaker, vafler osv går fint, men knekkebrød med rugmel tar helt knekken på meg. Blir helt satt ut med kvalme, generell sykdomsfølelse og magesmerter lokalisert i magesekkområdet og ned forbi galle rundt navle på høyre side. Dette etter 1 rugsprø i går og 1 i dag. Fortsatt ikke diaré, men har se samme symptomene som galle med stråling i bryst og følelse av astma. Dette ble en lang forklaring på ett lite spørsmål som; kan jeg ha cøliaki? Ingen magesmerter på hvetemel, men på andre kornsorter som rug..? Kjennes ut som hjerteinfarkt rett og slett (masse luft). Utsatte forsåvidt galleoperasjonen siden jeg skal ha gastroskopi i slutten av mai. Jeg vet ikke svaret på blodprøvene som ble tatt men legen min sa at jeg den ene testen var negativ og den andre positiv, så det var grunnlag nok for å ta en gastroskopi. Går på triobe nå pga mangel og selvfølgelig jerntabletter pga anemi.

Mathilde, 10. mai 2019 20:21

Det er uvanlig at man som cøliaker har akutt (?) reaksjon selektivt på rug eller andre bestandeler i rug-kjeksen, da tror jeg vi heller må til allergi-reaksjoner. Det er også mulig du faktisk tilfeldigvis fikk gallestensanfall samtidig med spising av rug, uten at det egentlig var en sammenheng. Uansett så bør de ulike tilstandene avklarer hver for seg. Gallestenskonkrementer kan det være fornuftig å bli kvitt så de ikke gir deg tilleggsproblemer senere; utredning for cøliaki, med din forhistorie, er fornuftig og siden du ikke reagerer akutt på gluten/hvetemels holdig mat så kan du jo bare spise så mya av det som du orker. Om du har en tilleggsreaksjon mot rug kan du jo undersøke dette senere når disse andre tilstandene er avklart/behandlet. 

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 18.10

Kan migrene framprovoseres av glutenfri kost?

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki for en måned siden, og da begynte jeg med glutenfri kost. Jeg har hatt migrene i noen år, men alltid sporadisk. Jeg tar eletriptan tabletter når jeg får det. De 2-3 siste ukene har jeg hatt migrene nesten hver dag, til og med to ganger o...

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki for en måned siden, og da begynte jeg med glutenfri kost. Jeg har hatt migrene i noen år, men alltid sporadisk. Jeg tar eletriptan tabletter når jeg får det. De 2-3 siste ukene har jeg hatt migrene nesten hver dag, til og med to ganger om dagen, selv om jeg tar tabletter. Hadde aldri fått migrene så ofte. Kan dette ha noe å gjøre med den nye glutenfrie kosten? På forhånd, tusen takk for svar.

Beatriz, 4. mai 2019 21:50

Migrene kan være en ekstraintestinale manifestasjonene av cøliaki som da blir bedre på GFD, så det er litt vanskelig å forstå hva som foregår hos deg. Du har nettopp startet opp med GFD så muligens er det noen erstatningsprodukter du reagerer på, men det meste av det man spiser i den glutenfrie kosten er godt tolerert (med mulig unntak av soya som man "lettere" utvikler allergi mot). Jeg kan ikke vite om dette har sammenheng med den nye kosten før du har vært igjennom en nøye kostanamese, men prinsipielt er det ikke vanlig å få økende migrene på GFD.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 20.02

Hvis plagene mine er nevrologisk knyttet til cøliaki, kan det bli verre selv på glutenfri diett?

Hei! Jeg har hatt cøliaki nå i 2,5 år. Marsh grad har gått ned fra 3 til 1 ved sist gastroskopi. Blodprøvene er helt fine. Jeg har noe muskelrykninger og prikking i både hånd og fot. Har vært hos nevrolog, tatt MR av hode og testet nerveledningshasti...

Hei! Jeg har hatt cøliaki nå i 2,5 år. Marsh grad har gått ned fra 3 til 1 ved sist gastroskopi. Blodprøvene er helt fine. Jeg har noe muskelrykninger og prikking i både hånd og fot. Har vært hos nevrolog, tatt MR av hode og testet nerveledningshastighet. Alt normalt. Men det ble nevnt at det kan være pga. cøliaki. Er jo redd det kan bli verre, og hvor fremtredende symptomene er varierer noe fra dag til dag. Men særlig foten er noe plagsom. Hvis dette er nevrologisk knyttet til cøliaki, kan det bli verre selv på glutenfri diett? Bør jeg be om mer utredning? Jeg har ikke diabetes. Takk!

Beate, 1. mai 2019 14:29

Både ja og nei. Litt avhengig av hva de neurologiske fenomenene består i så har nydiagnostiserte cøliakere mere neurologiske plager enn andre, men de fleste av disse gluteninduserte plagene kan behandles med glutenfri kost, og det har jo du spist i 2,5 år. Dersom disse plagene har vært der hele tiden så kan man ikke utelukke at dette var gluten indusert og endel av cøliakien, men da blir det ikke verre så lenge du spiser glutenfritt. Om dette er plager som har tilkommet senere, mens du spiste glutenfritt, så bør man nok helst tenke på andre årsaker enn cøliakien. En cøliaki/glutenindusert årsak vil uansett ikke kunne forverre tilstanden så lenge du spiser glutenfritt

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 18.56

Kan sønnen min på 4,5 år ha cøliaki?

Hei! Jeg har en sønn på 4,5 år som har mye vondt i magen. Han sier ofte han får vondt i magen når han spiser mat, har noe løs avføring, er mye kvalm og uopplagt. Vokser for øvrig fint, både mtp høyde og vekt. Han har tatt diverse blodp...

Hei! Jeg har en sønn på 4,5 år som har mye vondt i magen. Han sier ofte han får vondt i magen når han spiser mat, har noe løs avføring, er mye kvalm og uopplagt. Vokser for øvrig fint, både mtp høyde og vekt. Han har tatt diverse blodprøver for å finne ut om han kan ha cøliaki. Han har testet positivt på HLA-DQ-8 og antistoffer transglutaminasen (TG2) på 15. Vi avventer nå tilbakemelding for utredning videre fra sykehus. Vi har ingen i familien med cøliaki-diagnose. Min sønn gjennomgikk Kawasaki syndrom da han var 2,5 år, men det er ingen lege som vil svare meg på om dette eventuelt kan ha vært en trigger for å utvikle cøliaki. Hva tenker du om funnene de har gjort? Kan dette være cøliaki?

Sara, 26. april 2019 14:43

Med forbehold om at IgA anti-tTG/TG2 har samme nedre normalgrense som Fürst laboriatorier (<7) så har han cøliaki til det motsatte er bevist. Han har mer enn dobbelt så mye autoantistoff mot TG2 som "normale". Men om han har klare nok endringer i tynntarmen til å få en sikker diagnose er avhengig av mengden gluten han spiser fram til han har tatt tynntarmsbiopsi  (i narkose) som er det som setter den endelige diagnosen  (når man har < 10 ganger øvre normalområdet for IgA anti TG2, for har man så høye antistoffnivåer så kan man få diagnosen uten å ta tynntarmsbiopsi). Det er ingen holdepunkter for at gjennomgått Kawasaki syndrom øker riskikoen for cøliaki. Jeg anbefaler at han spiser så mye gluten han orker frem til det er tatt tynntarmsbiopsi så dere ikke behandler cøliakien med glutenfattig/fri kost, for da kan han lette ha så små cøliakiforandringer i slimhinnen at legene ikke kan sette en sikker diagnose. 

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 18.20

Er det vanlig å ha vondt i kroppen og å ha feber etter oppstart av glutenfri kost?

Hei! Jeg er nylig diagnosert med cøliaki. Har levd noen måneder glutenfritt nå, men føler meg enda mye dårlig. Har ikke lenger vondt eller sliter med magen og jeg har mer energi nå. Men jeg har dager av og til hvor jeg har veldig vondt i beina, spesielt knæ...

Hei! Jeg er nylig diagnosert med cøliaki. Har levd noen måneder glutenfritt nå, men føler meg enda mye dårlig. Har ikke lenger vondt eller sliter med magen og jeg har mer energi nå. Men jeg har dager av og til hvor jeg har veldig vondt i beina, spesielt knærne føles ut som beina stikker ut gjennom knærne. De er også veldig tunge og verker litt som om jeg har feber. Andre dager har jeg også feber og mye vondt i hodet som blir verre utover dagen og kvelden. Merket ikke dette før jeg begynte på glutenfri kost og lurer på om det er vanlig og om det går over, eller om jeg burde dra til legen?

Michelle, 25. april 2019 07:56

Høres ganske dramatisk ut. Nei, dette er ikke vanlig etter oppstart av glutenfri kost, så jeg anbefaler deg å oppsøke legen din så du kan få hjelp til å bli bedre, så gå til legen din.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 18.06

Hvor lenge bør jeg vente før vi prøver å få barn?

Jeg fikk diagnosen cøliaki i desember og har spist glutenfritt siden det. Jeg var i veldig dårlig form da jeg fikk diagnosen, formen er stigende. Hvor lenge bør jeg vente før vi prøver å få barn? Har lest at ubehandlet cøliaki kan gjøre det...

Jeg fikk diagnosen cøliaki i desember og har spist glutenfritt siden det. Jeg var i veldig dårlig form da jeg fikk diagnosen, formen er stigende. Hvor lenge bør jeg vente før vi prøver å få barn? Har lest at ubehandlet cøliaki kan gjøre det vanskelig å bli gravid og føre til spontanaborter. Er usikker på hvor lang tid jeg bør gi meg selv «til å bli frisk». Jeg mistet menstruasjonen da jeg var dårlig, fikk den igjen for ei uke siden.

Karianne, 20. april 2019 16:19

Det er riktig at ubehandlet cøliaki er forbundet med redusert fertilitet. Men vi har ikke noe data på hvor lenge man må spise glutenfritt før man har samme mulighet for å gjennomføre et normalt svangerskap som de som ikke har (hatt) cøliaki. Skulle jeg spekulert så ville jeg påpekt at det viktigeste er at alle eventuelle mangeltilstander (jern, folinsyre, D-vitamin zink,... etc) er rettet opp og at du er ernæringsmessig normal, før du forsøker å bli gravid. Men utover det så ville jeg bare ønsket deg lykke til. Husk at spontanabort er veldig vanlig (men man snakker ikke om det), og at man må ha spontanabortert 7 ganger før man har økt sannsynlighet for å spontanabortere igjen! Så her er det bare å sette igang, etter at kroppen har blitt frisk fra den cøliaki-induserte feil/under-ernæringen.

Trond S. Halstensen, 24. april 2019 18.26

Har jeg blitt feildiagnostisert med Ulcerøs kolitt?

Hei, Jeg er 56 år og har plager i ca. 5 år med blodig diaré. Det ble diagnose ulcerøs kolitt. Siden jeg spiser mest glutenfritt er symptomene ikke borte men lettere. Er det mulig at de er en feildiagnose? Eller er cøliaki samme sykdom? Takk på forh&ar...

Hei, Jeg er 56 år og har plager i ca. 5 år med blodig diaré. Det ble diagnose ulcerøs kolitt. Siden jeg spiser mest glutenfritt er symptomene ikke borte men lettere. Er det mulig at de er en feildiagnose? Eller er cøliaki samme sykdom? Takk på forhånd. Mvh Markus

Markus, 19. april 2019 18:00

Nei, Ulcerøs kolitt er en betennelse i tykktarmen med sår og blodig diare. Cøliaki er en reaksjon i tynntarmen uten sår og uten blodig diare. To helt forskjellige sykdommer.

Trond S. Halstensen, 24. april 2019 18.24

Kan jeg stole på negative svar på allergi-blodprøver?

Hei, Trond. Lurer på om det er mulig at man kan få hveteallergi (Da mener jeg ikke intoleranse.) i voksen alder (24 år)? Og kan det være mulig at man får det og har det uten at det slår ut på allergi-blodprøvene? Hele matvarepanel er NEG. Kan man...

Hei, Trond. Lurer på om det er mulig at man kan få hveteallergi (Da mener jeg ikke intoleranse.) i voksen alder (24 år)? Og kan det være mulig at man får det og har det uten at det slår ut på allergi-blodprøvene? Hele matvarepanel er NEG. Kan man stole på dette? Ellers utredet og er frisk for mulige andre sykdommer/infeksjoner i mage- og tarmkanalen. Symptomer på hveteallergi og bedring på glutenfri kost. IBS virker lite sannsynlig. Takk på forhånd.

Ragnhild, 14. april 2019 14:22

Prinsipielt ja, og det er kun enkelte karakteriserte hvete-allergi-proteiner (epitoper) man tester på. Men det er en pågående forskning at det er mer i hveten enn fruktaner og gluten man kan reagere på, men denne forskningen har ennå ikke nådd klinisk praksis. Man har heller ingen test som kan påvise reaksjonen, objektiv. Dette var det vi pleide å kalle ikke-cøliakisk glutensensitivitet, men det er ikke gluten man reagerer på så nå har NAV sagt nei til diagnosen. I praksis, om alle cøliakitester er negative og tatt mens man spiser (nok) gluten så må man klare seg på glutenfri kost og, enn så lenge, uten grunnstønad.

Trond S. Halstensen, 17. april 2019 19.10

Finnes det noen måte å finne ut om jeg er allergisk mot glutenfri havre på?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki for litt over ett år siden. Jeg tok en blodprøve i fjor sommer, og da viste det seg at jeg fortsatt hadde for høye verdier, selv om jeg hadde holdt meg helt unna gluten et halvt år. I prat med ernæringsfysiolog kom vi fram til...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki for litt over ett år siden. Jeg tok en blodprøve i fjor sommer, og da viste det seg at jeg fortsatt hadde for høye verdier, selv om jeg hadde holdt meg helt unna gluten et halvt år. I prat med ernæringsfysiolog kom vi fram til at jeg mest sannsynlig ikke tålte hvetestivelse eller glutenfri havre, og har siden den tid holdt med unna disse. Etter ny gastroskopi og blodprøver nå i januar er verdiene og tarmen bra igjen, og ting begynner å se bra ut. Det eneste problemet mitt er at jeg gjerne skulle ønske jeg kunne finne ut om det er hvetestivelse eller havre jeg ikke tåler, evt. om det er begge. Hvetestivelse klarer jeg meg fint uten, men det er litt synd om jeg må holde meg unna glutenfri havre hele livet uviten om jeg faktisk tåler det eller ikke. Jeg prøvde i en periode å spise litt havre for å sjekke om jeg reagerte på det, og det gjorde jeg, men dette kan også være pga. det høye fiberinnholdet. I frykt om at jeg skadet tarmen min, stoppet jeg til slutt med dette. Så til spørsmålet: Finnes det noen annen måte å finne ut om jeg faktisk er allergisk mot glutenfri havre? Og om dette i så fall er tilfellet, hva er gode alternativer/erstatninger til dette?

Julian, 10. april 2019 13:25

Noen reagerer på havre (her glutenfri havre), og selv om det er en publikasjon om en pasient som fikk cølaiki-liknende reaksjoner i tarmen på havre, så er dette ekstremt sjeldent. Det tar tid å normalisere blodprøvene og tarmoverflatenn, så 6 mnd er kort tid i denne sammenheng. Mulig det at du tok bort hvetestivelse og havre ikke hadde noe å si, du ble bare bedre på GFD slik du skulle. Når du spiser havre så kan du oppleve diaré-liknende reaksjoner pga. uvant mat og masse fiber. Noen reagerer også allergisk på havren, men i utgangspunktet er dette ikke en cøliaki-liknende reaksjon - tarmen blir ikke skadet. Så jeg ville anbefalt deg å starte med små mengder havre og se hvor mye havre/ fiber du tåler før det blir ubehagelig. Og så holde deg til den mengden. Det er mange "vanlige" som også reagerer på havre så dette er ikke så uvanlig.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 20.45

Har cøliaki og dårlig nattesøvn sammenheng?

Hei😃 Jeg har hatt cøliaki i ca 10 år. Har og slitt med nattesøvn. Mener å ha lest at det har en sammenheng. Stemmer det? Håper på raskt svar. ...

Hei😃 Jeg har hatt cøliaki i ca 10 år. Har og slitt med nattesøvn. Mener å ha lest at det har en sammenheng. Stemmer det? Håper på raskt svar.

Kristin , 4. april 2019 13:06

Beklager, men en glutenfri cøliaker (på 10-ende året) er en frisk ex-cøliaker, og kan ha alle de andre plagene som alle andre også kan ha, uten at det har sammenheng med cøliakien. Søvnvansker er et vanlig problem. 

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 18.29

Kan røde kinn ha en forbindelse til glutenallergi?

Hei! Jeg er 22 år, og har så lenge jeg kan huske hatt røde kinn. De varierer i grad, men er alltid noe røde. Har merket at rødheten ofte blusser opp i forbindelse med matinntak. Da blir de også varme og noen ganger brennende. Kan røde kinn ha en forbinde...

Hei! Jeg er 22 år, og har så lenge jeg kan huske hatt røde kinn. De varierer i grad, men er alltid noe røde. Har merket at rødheten ofte blusser opp i forbindelse med matinntak. Da blir de også varme og noen ganger brennende. Kan røde kinn ha en forbindelse til glutenallergi?

Jonas, 1. april 2019 18:38

Nei, dette er ikke et vanlig fenomen ved cøliaki eller "glutenallergi". Mest høres dette ut som atopisk eksem og fastlege din evnt en hudlege kan hjelpe deg med å få behandling for dette.

Trond S. Halstensen, 03. april 2019 18.58

Kan det fortsatt være mulig at jeg har cøliaki?

Hei! Jeg er 30 år og har fått diagnosen IBS, siden ingenting påvises på tester. Jeg tåler ingen glutenholdige produkter, har lite magesyre, tåler litt laktosefrie produkter men blir fort forstoppet av det, har hatt perioder på 2mnd med konstant diaré,...

Hei! Jeg er 30 år og har fått diagnosen IBS, siden ingenting påvises på tester. Jeg tåler ingen glutenholdige produkter, har lite magesyre, tåler litt laktosefrie produkter men blir fort forstoppet av det, har hatt perioder på 2mnd med konstant diaré, har hatt akutte magesmerter, oppblåst mage, veldig sliten, har ofte bronkitt/virus/stille lungebetennelse, magesår, astma, allergi, har samme vevstype som de med cøliaki, har alltid hatt jernmangelanemi, kroppen tar ikke til seg næringsstoffer så jeg sliter med å gå opp i vekt. Kan det fortsatt være mulig at jeg har cøliaki? Hvordan kan jeg finne det ut når det ikke påvises? Og hvis jeg skal ta slangen i halsen, må jeg da kutte ut glutenfritt brød og kun spise glutenholdige brød og mat i 2 uker, eller kan jeg feks spise 2 skiver daglig med gluten og resten glutenfritt? Min sønn er 1år til sommeren, han har melkeproteinallergi og reagerer på gluten, til og med havregryn som ikke er glutenfritt, maltekstrakt, og babygrøtene semper og sinlac som er melkefrie. Kan han ha cøliaki? Jeg har 2 slektninger som har cøliaki, men ikke nærmeste familie (søskenbarn)

Kine, 30. mars 2019 12:47

Man kan kun påvise aktiv cøliaki, og aktiv cøliaki har man kun om man spiser nok gluten, og det er forskjell på hvor mye gluten som skal til for å utløse den autoimmune cøliaki prosessen som gjør at sykdommen vises på blodprøver/biopsi. Det holder ikke med 2 uker på gluten, vi sier minimum 6 uker før man kan forvente å se endringer i tarmen, og er det da ingen endringer da så kan man fortsette med gluten til man eventuelt blir cøliakisyk, og de klassiske cøliaki-antistoffene kan påvises i  blodet og/eller tynntarmen endrer seg såpass mye at man kan påvise cøliaki i tynntarmsbiopsiene. Cøliakivevstypen har 30% av oss, så det sier veldig lite om muligheten for å ha cøliaki da >90 % av de med slik vevstype ikke har eller kommer til å få cøliaki. Om du er veldig plaget mens du spiser glutenholdig mat og man ikke kan påvise noen endringer i tarmen eller cøliaki-antistoffer i blodet så er sannsynlig at dine plager skyldes IBS. Ca 70% av de med IBS blir bra eller vesentlig bedre av FODMAP-redusert mat. Hvetemel, særlig den vi dyrker i Norge, inneholder FODMAP karbohydratet Fruktaner som mange reagerer på (da tåler de ofte spelt bedre). 

Barn kan ha andre utfordringer mht kost, inkludert klassisk matvareallergi. Ordet kan er veldig stort: alt kan.., men hvor sannsynlig er det. Cøliakidiagnosen hos såpass små barn er veldig utfordrende da de ofte ikke har de spesielle cøliaki-autoantistoffene i blodet. Samtidig er det mye magetrøbbel hos barn, mageplager som går over ettersom de vokser det av seg. Jeg antar legen din kan utrede sønnen din for mageplagene, inkludert hvor sannsynlig det er at han har en uoppdaget cøliaki.

Trond S. Halstensen, 03. april 2019 18.43

Kan gastrittplager slå gjennom i perioder med stress?

Selv om man går fast på nexium, da det ble påvist kronisk gastritt som følge av cøliaki på gastroskopi, kan gastrittplager likevel slå gjennom i perioder med stress, slik at man må øke doseringen? ...

Selv om man går fast på nexium, da det ble påvist kronisk gastritt som følge av cøliaki på gastroskopi, kan gastrittplager likevel slå gjennom i perioder med stress, slik at man må øke doseringen?

Silje, 27. mars 2019 17:09

Gastritter som er assosiert med cøliaki kommer i ulike klasser. Man har det som heter lymfocytær gastritt, som går over av seg selv på GFD. Man har kronisk inaktiv og kronisk aktiv gastritt som ikke blir bedre på GFD. I tillegg er det en del som har en Helicobacte Pylori (magesårsbakterien) assosiert gastritt som kan behandles med antibiotika.

Den kronisk aktive gastritten lever tilsynelatende sitt eget liv og vil prinsipielt, som alle kroniske sykdommer,  kunne forverres i perioder. Jeg råder deg til å ta opp problemstillingen med legen din og be om råd om hvilken dosering du bør bruke i dine dårlige perioder.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 20.18

Har sendt inn hårstrå for testing av intoleranser og slo ut på gluten og hvete

Hei. Jeg har i mange år slitt med magen i form av forstoppelse. En koloskopi avslørte ikke noe galt, men denne var bare i tjukktarmen. Nylig sendte jeg inn noen hårstrå til https://healthdiagnosticslab.no/ for testing av intoleranser. Svaret jeg fikk viste at jeg var 10...

Hei. Jeg har i mange år slitt med magen i form av forstoppelse. En koloskopi avslørte ikke noe galt, men denne var bare i tjukktarmen. Nylig sendte jeg inn noen hårstrå til https://healthdiagnosticslab.no/ for testing av intoleranser. Svaret jeg fikk viste at jeg var 100% intolerant mot gluten og hvete. Det jeg da lurer på: Er jeg allergisk? Om jeg starter en glutenfri diett, ødelegger jeg noe i tarmen i forhold til å «behandle» denne typen mat? Og hvor lang tid bør jeg regne med at det tar ved glutenfri diett, til jeg merker en bedring? Takk for svar!

Marie, 27. mars 2019 08:54

Sukk. Jeg må skuffe deg, en slik håranalyse kan ikke si noe som helst om din mulig matvareintoleranse/allergi. Det er mulig du reagerer på hvetemel, men ikke kan en håranalyse vise det. Ingen må la seg lure til å kjøpe slike tester fra et firma som påstår at de kan "teste mot over 750 ulike mat- og ikke-matvarer" ved hjelp av et hårstå? Og det med 99,5% treffsikkerhet (https://healthdiagnosticslab.no). Dette er juks og bedrageri for å lure folk med mageplager. De bruker imponerende ord og overbevisende påstander (som ikke kan dokumenteres),men ingen av de faglige internett-linkene deres fungerer, og det de påstår er 100% tull. De bruker vistnok et instrumentet som heter " Mars III bioresonansutstyr" Mulig dette er det samme instrumentet man kan kjøpe over nettet for 1500 USD. Dette instrumentet analyserer hår, negler, blod etc og har en fargerik ordlekende forklaring på hvordan det virker. For de som har lyst har jeg inkludert linken til deres hjemmeside, men ikke tro på noe av det som står der, dette er ren lureri ( https://www.energy-medicine.org/mars.html).

Så jeg kan nok ikke svare på ditt spørsmål. Ikke vet jeg hva som plager deg og ikke har jeg noen formening om hvetefri kost ville hjulpet deg. Mitt beste råd er å ta opp problemet med legen din.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 19.16

Spørsmål om cøliaki og primær laktoseintoleranse hos barn

Hei Trond! Datterern min på 10 år har akkuratt får diagnosen cøliaki. (i går) I tillegg fikk vi vite at hun har primær laktoseintoleranse. Jeg har mye å sette meg inn i. Har fått med meg at man skal være melkefri de første 3 mnd. Mener ma...

Hei Trond! Datterern min på 10 år har akkuratt får diagnosen cøliaki. (i går) I tillegg fikk vi vite at hun har primær laktoseintoleranse. Jeg har mye å sette meg inn i. Har fått med meg at man skal være melkefri de første 3 mnd. Mener man da laktosefri? Kan hun kan fint spise/ drikke laktosefrie produkter som laktosefri melk? Jeg ser at ost som jarlsberg har veldig lite laktose. Kan hun ha en skive jarlsberg på den glutenfrie brødskiven eller må jeg finne en erstatning nå i de første mnd? Kan hun spise glutenfri pizza med jarlsbergost på? Spørsmål 2. Legen sa hun hadde primær laktoseintolleranse. Kan den slå ut pga. cøliakien og etterhvert forsvinne? Eller betyr primær at den er der uavhengig av cøliakien? Spørsmål 3. Hun har i tillegg sterk pollenallergi (burot, timotei, bjørk) og hundeallergi. Jeg har et håp om at når hun nå slutter med gluten og får en frisk tarm, vil hun stå sterkere mot allergener og kanskje bli mindre plaget? Spørsmål 4. Med denne allergien kommer en del kryssallergi (blir litt småsprø av all denne allergien;) Er håpet mitt om at noe av denne kryssallergien blir dempet nå som tarmen blir frisk forgjeves? Spørsmål 5. Hun har siden hun var 5 år tatt allergivaksinajon uten å vite at hun har cøliaki. Kan det ha vært skadelig? Er det noe vi må vite om i forhold til cøliaki og allergivaksinering? Spørsmål 6. Hun tar Aerius i pollensesong og ved behov. I tilegg vetolin og flutide ved behov. Sikkert et dumt spørsmål, men er det gluten eller noe i dette hun ikke burde få i seg? På forhånd takk for svar på mange spørsmål:) Vibeke

Vibeke, 21. mars 2019 11:44

Primær laktoseintoleranse betyr at hun har en genvariant som ikke liker laktase-enzymet etter ca 2 årsalderen. Hun skal ha laktosefrie produkter resten av livet, uavhengig av cøliakien. Selv med primær laktoseintoleranse så tåler man noe melk, ca 2 dl/dag går bra, og som oftest oster og noe syrnede melkeprodukter. Den klassiske allergien hennes er uavhengig av cøliakien og påvirkes ikke direkte av den,og den kan jo bli bedre med alderen uansett. Det er ikke gluten i allergimedisinene hennes, og allergivaksineringen har neppe hatt noe å si for hennes cøliaki. Allergien og cøliakien lever sine egne uavhengige "liv" og påvirker ikke hverandre. Cøliakisykdommen vil hun jo nå bli frisk fra ettersom hun nå har begynt å spise glutenfritt. Allergien må hun nok leve med en stund til.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.21

Jeg har cøliaki og ulike andre plager, og lurer på hvordan jeg skal komme meg videre med dette?

Hei! Jeg har i en periode slitt med svimmelhet, svakhet i muskler, pustebesvær og frostrier. Har vært hos fastlegen, Volvat, på legevakta med akutte plager, men alle sier jeg har panikkangst. Men når jeg kom til psykiater mente hun at jeg burde utredes videre somatisk. Jeg ha...

Hei! Jeg har i en periode slitt med svimmelhet, svakhet i muskler, pustebesvær og frostrier. Har vært hos fastlegen, Volvat, på legevakta med akutte plager, men alle sier jeg har panikkangst. Men når jeg kom til psykiater mente hun at jeg burde utredes videre somatisk. Jeg har hatt cøliaki-diagnose siden jeg var 21 år. Jeg har også hatt endometriose, masse langvarige blødninger, og opererte ut livmoren min i fjor. Etter å ha forsøkt å gjøre research på nettet, mistenker jeg at jeg kan ha jernmangel uten anemi. Mitt ferritin-nivå er på 29. Jeg har også slitt med rastløse bein og fibromyalgi-aktige smerter, uten at jeg har fått diagnose på dette. Jeg har begynt å ta jerntilskudd på egen hånd, og dette hjelper midlertidig, men plagene kommer alltid tilbake. Har du noe tips til hvordan jeg kan komme meg videre med dette?

Silje, 19. mars 2019 16:25

En cøliakidiagnose sier egentlig bare at du nå er frisk fra din cøliakisykdom siden du spiser glutenfritt, ikke sant. Noe av det du beskriver er sammenfallende med angst indusert hyperventilasjonssyndrom, og derved noe psykiateren burde kunne ta tak i. Mange av de andre plagene dine kan være plager som man dessverre ikke kan gjøre så mye med (f. eks. restless leggs). Jeg kan nok ikke diagnostisere deg over nettet. Angst har en stor tilbøyelighet til å kapre hjernen og få deg til å fokusere på ubehaget, som forsterker ubehaget,  men dette kan psykiateren din håndtere. Den hypokondriske angst er usedvanlig flink til å gjemme seg bak kroppslige plager og fornekte sin tilstedeværelse (som angst), men dette kan man lære seg til å kontrollere. En grundig legeundersøkelse burde avsløre om det er noe alvorlig feil, og hvis det ikker er det, så må godta at det ikke er noe å engste seg for og jobbe med angsten. "Dr. Google" er en farlig og angstinduserende rådgiver, anbefales ikke.

Trond S. Halstensen, 20. mars 2019 19.40

Kan jeg spise normalt når jeg har genet for cøliaki, men ingen aktiv cøliaki?

Hei, var hos legen og tok en blodprøve da min datter fikk påvist cøliaki. Hun venter nå på gastroskopiundersøkelse. Fikk denne meldingen fra fastlege på min blodprøve: "Du har genet som gjør at man kan få cøliaki, men du ha...

Hei, var hos legen og tok en blodprøve da min datter fikk påvist cøliaki. Hun venter nå på gastroskopiundersøkelse. Fikk denne meldingen fra fastlege på min blodprøve: "Du har genet som gjør at man kan få cøliaki, men du har ikke antistoffer, så du har ingen aktiv cøliaki nå". Mitt spørsmål er derfor om jeg kan spise normalt? Er det noe som kan utløse cøliaki? Kan tillegge at jeg sliter med løs mage etc. Mvh Herman

Herman, 19. mars 2019 07:32

Å ha genet betyr lite - det har 30% av oss! Uten antistoffer så må du anta at du ikke har cøliaki og de aller fleste med dette genet får ikke cøliaki (>85% får det ikke), så sansynligheten er ikke så stor. Spis normalt. Løs mage har mange andre årsaker enn cøliaki, hvorav IBS og FODMAP-karbohydrater har fåttt mye av skylden for hvorfor 20-30% av oss har mage-tarm plager. 

Trond S. Halstensen, 20. mars 2019 19.27

Kan plagene mine ses i sammenheng med cøliakien?

Fikk diagnosen i mai i fjor som 52-åring, etter flere år med en ødeleggende trøtthet som symptom, ingen mistanke om cøliaki. Etter trøtthetsbrudd i et fotblad ble jeg henvist til beinmåling, fikk dårlig skår, ca 30 % ned på r&oslas...

Fikk diagnosen i mai i fjor som 52-åring, etter flere år med en ødeleggende trøtthet som symptom, ingen mistanke om cøliaki. Etter trøtthetsbrudd i et fotblad ble jeg henvist til beinmåling, fikk dårlig skår, ca 30 % ned på rød sone. Deretter ble.pr, IgA >250,0 og gastroskopi. Jeg sliter pr i dag med psyken, det gjorde jeg også før diagnosen ble stilt. Er mye lei meg. Jeg er fremdeles uvanlig trøtt, har ingen energi igjen etter jobb, sovner så snart jeg setter meg ned. Hukommelsen min er lik null, skummelt siden jeg jobber som hjelpepleier og det er mye å huske og rapportere i løpet av arb.dagen. Tenker ofte at jeg har en demensdiagnose, har ikke tatt dette til fastlegen. Kan dette ses i sammenheng med cøliakien? Er det noen prøver/tester du kan anbefale meg å ta? Var på ett foredrag du hadde i oktober i Bergen, de bildene du viste fram av barnet og ungdommen er mye lik bilder av meg fra samme alder, tynne armer og kulemage som småjenter og lyktestolpe som ungdom. Skremmende å tenke på at en kan gå så lenge før en får en diagnose.

Wenche, 15. mars 2019 17:53

Dersom du har vært cøliakisyk det meste av ditt liv, så vil det ta tid før du blir frisk fra din cøliaki, ett år på GFD er ofte ikke nok, vent i det mintse 3 år  før du kan forvente å bli kvitt sykdommen (som langsomt forsvinner). I tillegg har du økt risiko for annen autoimmun sykdom, og her tenker jeg du må få undersøkt stoffskiftet ditt. Mulig har legen din allerede gjordt det, men spør om det så du ikke går rundt med et lavt stoffskifte i tillegg. 

Ja, det er skremmende at man kan gå hele livet med udiagnostisert cøliaki og ha store uspesifikke plager uten at noen tenker på cøliaki fordi man ikke har mage-tarmproblemer. Jeg håper du kommer deg og blir frisk.

Trond S. Halstensen, 20. mars 2019 18.13

Klikk på logoene for mer info