Arkiv

Resultat: Andre sykdommer/tilstander (498) viser 1 - 20

Stefano, 4. desember 2019 17:52

Hey Trond. I would like to have the correlation between the low intake of Vitamin D and the related problems with thyroid. I am a celiac person who developed a multiple series of problems such as depression, muscular and many neurological problems. All of those got under control after I was dia...

Hey Trond. I would like to have the correlation between the low intake of Vitamin D and the related problems with thyroid. I am a celiac person who developed a multiple series of problems such as depression, muscular and many neurological problems. All of those got under control after I was diagnosed as a Celiac with a Marsh 3b. I am looking forward for your answer. Thanks

Stefano, 4. desember 2019 17:52

D-vitamin is important for several reason. In addition to being responsible for Calcium absorption, it is involved in controlling T cell immunity, in the sense that low D-vitamin is associated with increased risk for developing autoimmune diseases. Celiacs do have an increased risk of thyroid diseases, not because they are celiacs, but due to the common underlying risk factors that celiac disease share with thyroid diseases, like HLA-DQ2.5/DQ8 and the tendency to develop autoimmune immune reactions. I am glad they found out what you suffered from as you had many extra-intestinal celiac symptoms, which often delay celiac diagnosis.

Trond S. Halstensen, 04. desember 2019 19.48

Kan dette være symptomer på at hun ikke holder seg til et glutenfritt kosthold?

Hei. Jeg har en datter på 20 år, som fikk diagnosen for 2 år siden. Hun får ikke diare om hun spiser glutenholdig mat. Derfor er det vanskelig for henne å forstå sammenhengene mellom det å spise glutenfritt og alle symptomene hun har i kroppen. Hun er sliten...

Hei. Jeg har en datter på 20 år, som fikk diagnosen for 2 år siden. Hun får ikke diare om hun spiser glutenholdig mat. Derfor er det vanskelig for henne å forstå sammenhengene mellom det å spise glutenfritt og alle symptomene hun har i kroppen. Hun er sliten, sover ekstremt dårlig, er kvalm og har ikke overskudd til noe. Mye vondt i hodet og lett deprimert er hun også. Kan dette være symptomer pga at hun ikke holder seg til et glutenfritt kosthold ?

Karin, 4. desember 2019 09:03

Det er bare din datter som vet om hun spiser glutenfritt, men veldig mange med cøliaki sykdommen (aktiv cøliaki, de som spiser gluten) har ikke spesifikke tarmplager, eller de plagene er små i forhold til slitenhet, jernmangel, hodepine, kvalme, og emosjonell ustabil/nedstemt. Så dersom hun har alt det etter 2 år på GFD (?) så bør hun enten være sikker på at hun faktisk spiser glutenfritt, og være klar over at det tar tid å bli frisk, år, selv på strikt glutenfri kost. Selvom man ikke reagerer akutt på gluten "uhell" så har man like mye cøliaki og vil bli cøliakisyk om man har mange gjentagende "uhell" og kan få de plagene du har ramset opp. Diare (eller forstoppelse) er ikke lenger den typiske cøliakiplagen. Dersom hun fortsatt har disse plagene og de var de samme som hun hadde før hun ble diagnostisert, og hun ikke er blitt bedre på 2 år med GFD, så bør hun oppsøke legen igjen og få undersøkt hva det er som er galt, men igjen det forutsetter at hun har spist glutenfritt disse 2 årene.

Trond S. Halstensen, 04. desember 2019 19.13

Kan mange hull i tennene ha noe med cøliaki å gjøre?

Heihei! Jeg fikk påvist cøliaki da jeg var 2,5 år. Jeg er nå 23 år. De første årene var preget av mange uhell (inntak av gluten) da vi ikke hadde så god kjennskap til det. Jeg har hele livet slitt med masse hull (sikkert 20), borret første gan...

Heihei! Jeg fikk påvist cøliaki da jeg var 2,5 år. Jeg er nå 23 år. De første årene var preget av mange uhell (inntak av gluten) da vi ikke hadde så god kjennskap til det. Jeg har hele livet slitt med masse hull (sikkert 20), borret første gang da jeg var 5-6 år. Kan dette ha noe med min cøliaki å gjøre? Når jeg har tatt dette opp med min tannlege har han bare avfeid dette og virker som han aldri har hørt om denne sammenhengen.. Hvordan burde jeg gå frem for å finne ut av dette? Har du noen tannleger å anbefale som har god kjennskap til temaet? Tusen takk for svar. PS. Har alltid fått skryt for god pussing. Min lillebror drikker brus hver dag og har aldri hatt hull.

Marta, 3. desember 2019 23:05

De emaljedefekter man har påvist ved cøliaki er tydlige substanstap som rammer noen av de som har ubehamdlet cøliaki mens tennene ble dannet (fra ca 6 mnd til 8 års alder). Cøliakerer har jevnt over mindre hull (karies) enn ikke-cøliakere. Det er ingen vitenskaplige holdepunkter for at ubehandlet cøliaki så tidlig (<2,5 år) har kunnet påvirke emaljedannelsen kun så du skulle få mere hull enn andre, så der har tannlegene dine rett at det er ikke sannsynlig at dette henger sammen med din cøliaki. Det er individuell følsomhet for kariesangrep og noe av det viktigste man kan gjøre for å beskytte seg mot karies utennom å pusse tennene daglig er, som du vet, å bruke fluortabletter/fluortannkrem. 

Trond S. Halstensen, 04. desember 2019 18.24

Blir veldig oppblåst, hva kan det være?

Hei! Da jeg var 10 år tok jeg gastroskopi for å sjekke om jeg hadde cøliaki, noe jeg heldigvis ikke hadde. Helt siden har jeg vært mye oppblåst og dårlig i magen, og spist hovedsakelig spelt. Nå er jeg 24 år, og spiser veldig lite gluten. De gangene j...

Hei! Da jeg var 10 år tok jeg gastroskopi for å sjekke om jeg hadde cøliaki, noe jeg heldigvis ikke hadde. Helt siden har jeg vært mye oppblåst og dårlig i magen, og spist hovedsakelig spelt. Nå er jeg 24 år, og spiser veldig lite gluten. De gangene jeg spiser gluten (og hovedsakelig hvete), blir jeg veldig oppblåst og fiser som en gud. Hva kan det være? Er det mulig at ikke gastroskopien ga utslag på cøliaki den gangen?

Mathilde, 2. desember 2019 21:07

Forutsetningen for å kunne stille diagnosen på biopsi og på blodprøver er at man spiser nok gluten, så om du spiste daglig brød da du var 10 år og du ikke hadde førhøyet IgA anti-TG2, så er det lite sannsynlig, men ikke umulig at du har cøliaki. Hvete inneholder også fruktaner som er en FODMAP karbohydrat som kan gi mye plager hos de som har IBS (irritabel tykktarmssyndrom). Så det er også en mulig forklaring på plagene dine. Skal man kunne undersøke dette på nytt så må du igjennom glutenprovosering for å få frem evt cøliaki. Spelt inneholder mye gluten, men mindre fruktaner, så om du tåler spelt, men ikke vanlig havre så heller det mot en IBS.

Trond S. Halstensen, 04. desember 2019 18.02

Bør vi ta biopsi, eller skal vi vente og se på utviklingen?

Hei. Dattera mi på 3 år har positiv genprøve som heter HLA-DQ2 og B1. Blodprøve S-transglutaminase IgA er negativ (0,1 U/ml). Det er stor opphopning av cøliaki i nærmeste familie på begge sider (tanter, onkel, bestemor, sannsynligvis far). Jeg mistenker d...

Hei. Dattera mi på 3 år har positiv genprøve som heter HLA-DQ2 og B1. Blodprøve S-transglutaminase IgA er negativ (0,1 U/ml). Det er stor opphopning av cøliaki i nærmeste familie på begge sider (tanter, onkel, bestemor, sannsynligvis far). Jeg mistenker derfor at det likevel kan være cøliaki. Hun promper ofte ut mye luft (mange ganger daglig), klager over vondt i magen mange ganger om dagen og noen ganger på natta og avføringa er ofte løs (en mellomting mellom suppe og normal). Jeg har fått høre før fra barnelegen at cøliaki vanligvis gir lavere vekst og at blodprøven må være positiv. Dattera mi har normal høyde/vekst og ellers normale blodprøver. Blodprøver som jern, kalsium og folat er innenfor normalen, D vitamin er litt lav (48). Er det noen flere blodprøver man kan ta for å styrke misstanken for cøliaki? Vi skal til barnelege snart og jeg lurer på om det vil være naturlig å be om biopsi i dette tilfellet? Eller bør vi heller vente 1 år og se på utviklingen? Hun kan ofte virke i fin form, men er langt over 3 år og sover enda på dagtid, har alltid strevd med trøtthet. Hvor stor mistanke må det være for at biopsi gjøres?

LS, 27. november 2019 17:14

Du berører et vanskelig tema: Hvor cøliakisyk skal et sero-negativt (ikke ha IgA-anti tTG i blodet) barn fremstå før man tar tynntarmsbiopsi (i narkose!), når man samtidig vet at ca. 50 % av alle cøliakisykebarn under 2 år er seronegative (de er for små til at nok autoantistoff kommer over i blodet fra tarmen hvor det lages), og så øker fraksjonen som også har økning av IgA anti-tTG ettersom barnet vokser til. Skal man forlange symptomer og malabsorbsjonstegn (lavt jern, D-vitamin, albumin, folinsyre i erythrocyttene, redusert vekt/høydevekst etc.) før man gjennomfører tynntarmsbiopsi? Eller skal man være raske med å utelukke cøliaki hos barn i risikofamilier? Her dreier det seg om begrenset sykehuskapasitet, og ikke å utsette barn for unødvendige medisinske prosedyrer kontra prognosetap og barnet lidelser ved evt. udiagnostisert cøliaki. Cøliaki kan kun diagnostiseres når den er aktiv, og desto mer gluten, desto mer aktivitet, så om man reduserer gluteninntaket for å se om det hjelper, og lar det være lavt frem mot undersøkelsen/tynntarmsbiopsering så kan det vært veldig vanskelig å stille  cøliakidiagnosen fordi cøliakisykdommene er blitt behandlet med glutenfri/fattig kost. Dessverre er det slik at man må nesten være slem for å være snill og passe på at barnet får nok glutenholdig mat (minimum hos voksne er to brødskiver, eller to glutenhodlige måltider om dagen) i tiden (min 6 uker dersom man har spist GFD en stund) frem mot time hos spesialist/barnelegen/evt tynntarmsbiopsi for å sikre at sykdommen evnt er aktiv nok til å kunne bli diagnostisert. HLA-DQ2.5 påvisningen har ikke så mye å si, den har >25% av oss også, så det sier lite om sannsynligheten for å få cøliaki. Det er vanlig med mageplager hos barn så dette behøver ikke være cøliaki, og det må bli en vurdering av legen hennes/barnelegen om man ønsker å se det an eller om hennes kliniske status fordrer utvidete undersøkelser.

Trond S. Halstensen, 27. november 2019 20.47

Sammenheng mellom cøliaki og tvangshandlinger?

Hei! Vi har en datter med cøliaki som har utviklet tvangshandlinger, og vi har tenkt en del på om det er en sammenheng her. Det blir jo fort mye fokus på mat og tarmfunksjon. I tillegg til at det etter hva vi vet er en assosiasjon mellom ADHD og cøliaki. Vet du noe om forek...

Hei! Vi har en datter med cøliaki som har utviklet tvangshandlinger, og vi har tenkt en del på om det er en sammenheng her. Det blir jo fort mye fokus på mat og tarmfunksjon. I tillegg til at det etter hva vi vet er en assosiasjon mellom ADHD og cøliaki. Vet du noe om forekomst og ev. tilnærming til dette (hun venter på oppfølging for OCD/Obsessive-Compulsive Disorder).

Ingvil, 27. november 2019 10:28

Det meste av de psykiske fenomenene ved cøliaki fremkommer hos de syke, glutenspisende cøliakere og så blir det borte på glutenfritt kosthold. Sammenhengen mellom cøliaki / glutenreaksjoner / schizophreni / autisme / ADHD / mentale problemer er komplekst, uavklart og delvis uavklart om det er noen sammenheng i det hele tatt. Dersom hun spiser glutenfritt så bør man betrakte henne som frisk fra cøliakisykdommen og eventuelle andre fenomener bør utredes uten at man henger seg opp i hennes cøliaki (med mindre det er tegn på gluten-indusert sykdomsreaktivering). Selv cøliakere kan få andre sykdomstilstander, også ... dessverre.

Trond S. Halstensen, 27. november 2019 20.16

Vil en person med ubehandlet cøliaki reagere sterkere ved omgangssyke?

Hei. Vil en person med ubehandlet cøliaki reagere sterkere/ha et lengre sykdomsforløp ved omgangssyke eller magevirus? ...

Hei. Vil en person med ubehandlet cøliaki reagere sterkere/ha et lengre sykdomsforløp ved omgangssyke eller magevirus?

Elisabeth, 27. november 2019 07:40

Tja, ingen har vel utført noen systematisk undersøkelser av det, og slike magevira gir veldig varirende sjauer. Prinsippielt er det potensielt to motstridende hensyn som spiller inn. Mange magevira bruker spesielle proteiner på overflaten av tarmcellene til å ta seg inn i cellene, og en ubhandlet cøliaker har ofte redusert uttrykk av disse molekylene så de blir mindre angrepet av slike vira. Blir de syke så vil man kunne anta at betennenelsen i tarmen blir enda verre da man har en cøliakibetennelse, får en virusbetennelse i tillegg og spiser gluten med en lekk tarm som muligens da forverrer cøliakireaksjonen. Det blir da vanskelig å skille cøliaki-betennelsen fra virus-betennelsen slik at man muligens opplever det som at man får en sterkere virusinfeksjon enn andre. Men som sagt, dette blir spekulasjoner.

Trond S. Halstensen, 27. november 2019 20.11

Hvorfor må vi ta vaksine mot pneumokokklungebetennelse?

Hei. Bare lurte på hva som er årsaken til at vi med cøliaki bør ta vaksine mot pneumokokklungebetennelse hvert 5.år? Er det andre vaksiner vi også bør ta? ...

Hei. Bare lurte på hva som er årsaken til at vi med cøliaki bør ta vaksine mot pneumokokklungebetennelse hvert 5.år? Er det andre vaksiner vi også bør ta?

Vaksine, 26.november 2019 12:13

Voksendiagnostiserte cøliakere skal vurderes om de trenger pneumokokkvaksine. Det har vist seg at voksendiagnostiserte cøliakere har økt risiko for å få alvorlig pneumokokkinfeksjoner, så derfor har man anbefalt vaksinering. Dersom man først trenger/tar pneumokokkvaksine så skal den gjentaes hvert 5 år, fordi den gir god beskyttelse kun i ca. 5 år.

Trond S. Halstensen, 27. november 2019 20.04

Tror du det er helt tilfeldig at mine symptomer med oppkast og kvalme startet etter gastroskopi?

Hei. Jeg er en jente på 24 år. I 2014 hadde jeg noe forhøyede verdier av TSH (5,8) og ble satt på Levaxin uten videre utredninger. Jeg hadde ikke forhøyet anti-TPO. Jeg hadde derimot mye symptomer som tydet på lavt stoffskifte, da jeg var utmattet, ufokusert, my...

Hei. Jeg er en jente på 24 år. I 2014 hadde jeg noe forhøyede verdier av TSH (5,8) og ble satt på Levaxin uten videre utredninger. Jeg hadde ikke forhøyet anti-TPO. Jeg hadde derimot mye symptomer som tydet på lavt stoffskifte, da jeg var utmattet, ufokusert, mye trist uten grunn og mistet mye hår. Jeg har også opp gjennom årene hatt lave verdier av jern og D-vitamin. Våren 2019 ble jeg henvist til endokrinolog, da verdiene svingte noe gjennom 5 år med Levaxin. Legen ville at jeg skulle prøve å kutte ut Levaxin for å se om kroppen klarte seg uten, ettersom jeg ikke hadde antistoffer. Jeg var uten medisiner i ca. et halvt år. Verdiene på TSH svingte mellom 4 og 7 gjennom halvåret. T4 lå mellom 15-19 når jeg gikk på medisiner og var mellom 12-13 uten medisiner. Gjennom sommeren var formen ok, men i høst ble den forverret ved nedsatt konsentrasjon, tristhet, økt søvnbehov, sliten, mistet mye hår, en følelse av en klump nederst i halsen og «prikkinger» i hud og ledd. Det ble bestemt at jeg skulle begynne på en veldig lav dose av Levaxin igjen.  Hos spesialisten ble det også tatt blodprøver for utredning av cøliaki. Det var utslag på blodprøvene og jeg har fått påvist cøliaki etter gastroskopi på sykehus. Tidligere har jeg kun hatt noe problemer med oppblåsthet og til tider forstoppelse. Ingen problemer med kvalme o.l. Mine problemer har egentlig blitt vesentlig forverret etter gastroskopi i september. Uken etter undersøkelsen kastet jeg opp og var kvalm. Det har nå skjedd 6-7 ganger siden det. Jeg kuttet ut gluten 2 uker etter gastroskopi (da jeg fikk diagnosen). Men jeg har fremdeles netter hvor kroppen rister, som om jeg skal få feber, og så kaster jeg opp. Jeg føler meg bedre etter jeg har kastet opp. Det virker som tarmen er så betent at det er enkelte ting den reagerer på, for eksempel rødvin og glutenfri pasta/pizza. Nå følger jeg Fodmap og har et veldig begrenset kosthold, som i hovedsak består av glutenfritt knekkebrød med Jarlsberg, kylling/laks/kjøtt med ris og grønnsaker. Jeg har gått ned 2-3 kg siden jeg startet glutenfri kost. Jeg er 160 cm høy, og veier nå ca. 55 kg. Jeg har tatt dette opp med legen som utførte gastroskopien. Hun hadde ingen forslag eller tanker rundt dette, annet enn at det var rart det startet etter gastroskopien og var mest opptatt av å sette meg opp til kontrolltime om 1 år.  Jeg har nå vært på glutenfri diett i litt over 5 uker. Sist jeg kastet opp var for ca. 1 uke siden, da hadde jeg drukket 1,5 glass rødvin. Jeg har skjønt at enkelte symptomer som slitenhet og nedstemthet er felles for lavt stoffskifte og cøliaki. Nå begynner jeg å lure på om kanskje stoffskifte vil stabilisere seg når tarmen får roet seg? Jeg føler legene kun ser hvert sitt område, og ingen klarer å se helheten her. Jeg vet man er mer utsatt for stoffskifteproblemer når man har cøliaki, og motsatt, men jeg har som sagt ikke forhøyede verdier av anti-TPO. Den ligger rundt 35, og det har den gjort siste 7 årene. Jeg har nå gått på Levaxin i 3,5 uke (dosen er veldig lav, 12,5mg), og merker ikke stor bedring. Fremdeles ukonsentrert, sliten og mye gråting. Det virker som håravfallet og prikkingen i ledd har roet seg noe. 
 Spørsmål:  - Tror du det er helt tilfeldig at mine symptomer med oppkast og kvalme startet etter gastroskopi?  - Kan det virke som tarmen er så betent at enkelte matvarer og drikke irriterer tarmen og kan føre til oppkast, selv om det er glutenfritt/laktosefritt?  - Kan det hende mine symptomer kan skyldes cøliaki, ikke stoffskifte, som jeg har trodd?  - Kan betent tarm påvirke stoffskifteverdiene? Er det grunn til å tro at også stoffskifte vil stabilisere seg mer når cøliakien roer seg? 

 (Jeg tok blodprøver for noen uker siden og verdiene for jern, D-vitamin, B12 osv var bra. Jeg har tatt tilskudd av jod helt siden jeg sluttet på Levaxin, da jeg antok at jeg hadde lave verdier ettersom jeg ikke får i meg så mye melkeprodukter eller hvit fisk. Sendte inn døgnurin for 3 uker siden, da hadde jeg ikke tatt tilskudd uken før, og verdien var [0,5 U-jod pr. døgn (referanseområde >0,8)).

Nina, 25. november 2019 13:35

Oppkasttendensen din startet etter gastroskopi og før du begynte på GFD slik at det neppe er den GFD som har introdusert noe du reagerer på. Veldig vanskelig å si noe fornuftig om dette, bortsett fra at mange cøliakere også har magesekkbetennelse, men det burde ha gitt deg plager før gastroskopien også. Cøliakien er nok delvis skyld i tretthet og eventuelle lave vitamin/mineral verdier i blodet, og etter kun 5 uker på GFD kan du ikke forvente deg så mye bedring, ennå, så man kan ikke utelukke at kvalmen oppkastet har med cøliakien din å gjøre. Men nattlige frostanfaller etterfulgt av oppkast (blod/kaffegrut i oppkastet?) etter et "kirurgisk" inngrep synes jeg burde bli utredet av de som skoperte deg for å utelukke at det ikke har sjedd noe under prosedyren som du nå har plager fra. Jeg synes du skal ta kontakt med sykehuset som skoperte deg og be om en vurdering/ny skopi.

De andre plagene du beskriver er typiske for lavt stoffskifte uavhengig av årsak. Du har en svak positiv anti-TPO (skal være <25), men ikke alle med thyrioditt har forhøyet anti-TPO. Dosen thyroxin du bruker er lav, men behandlingen pleier å monitoreres etter TSH nivået som man bestreber å holde nede rundt 1 mIE/L (0,5 – 1,5 mIE/l). Jeg antar din endokrinolog følger deg tett og er inneforstått med at plagene dine primært fremstår som hypothyriotiske plager (stoffskifte svinger endel ved Harshimoto, før kjertelen er ødelagt). Døgnutskillelsen av jod tyder på du spiste for lite jod de to siste dagene før du samlet urin (men det visste du jo). Alle bør nok ta en multivitamintablett som iallefall inneholder D-vitamin, jod og muligens sink og selen, for sikre seg mot mangler av dette.

Trond S. Halstensen, 27. november 2019 19.48

Hvor lenge bør man vente før man undersøker andre mulige årsaker til plagene?

Hei! Fikk påvist cøliaki i sommer, Marsh 3 b, og vært glutenfri ca. 5 mnd. Hovedsymptomene ved diagnose var trøtthet og leddsmerter (ytterste ledd i fingre og tær, skuldre og hofter)/muskelverk. Har fra før av lavt stoffskifte som er stabilt godt behandlet. Had...

Hei! Fikk påvist cøliaki i sommer, Marsh 3 b, og vært glutenfri ca. 5 mnd. Hovedsymptomene ved diagnose var trøtthet og leddsmerter (ytterste ledd i fingre og tær, skuldre og hofter)/muskelverk. Har fra før av lavt stoffskifte som er stabilt godt behandlet. Hadde ingen mangler på vitaminer/mineraler. Har ikke hatt diaré, heller tendens til forstoppelse og luftsmerter både før og etter diagnose. 1: Ledd- og muskelsmertene er uendret på GF diett og varierer med vær og belastning. Har også en reaktiv trøtthet og hjernetåke. Har vært sykemeldt på grunn av dette i 9-10 mnd og ser ikke ut til å kunne begynne i arbeid med det første. Hvor lenge skal man vente før man undersøker andre mulige årsaker? Hadde SR 12 og negative revmatologiske prøver bortsett fra uspesifikt ANA-funn for ett år siden. 2: Har plager med tørre øyne, konstant sår hals og tørr hud som gjør at jeg har ønsket vurdering ift Sjøgrens. Er det sammenheng mellom Cøliaki og Sjøgrens? 3: Dersom man antar at årsaken til plagene er følger av cøliaki, hvordan kan man få oppfølgning på dette? Oppfatter at fastlegen har liten erfaring på området, men har fått beskjed om hvilke blodprøver som skal kontrolleres.

Helene, 25. november 2019 08:44

Først, jeg kan ikke diagnostisere deg over nettet så jeg må forsøke å besvare deg på prinsippielt grunnlag. Ekstraintestinale cøliakisymptomer vil klinge av ettersom man tilfriskner på GFD, men det kan ta litt tid. Du har spist GFD i 5 mnd som er litt i det korteste laget for helt å skulle avvise muligheten for at noe av dine plager er cøliaki-relatert. Men, det burde ha bedret seg og sjøgrens syndrom er assosiert med leddbetennelse. Du har nå to autoimmune sykdommer, og det er en del undersøkelser som kan tyde på at man da har større risiko for å få andre autoimmune sykdommer. Tørre øyne/tørr munn og andre tegn på Sjøgrens syndrom er ikke en del av cøliaki-relaterte plager, så rent prinsipielt burde man starte en selvstendig utredning for muligheten av at du har Sjøgren med tilhørende diagnostisk utredning av leddbetennelsen din. Problemet er muligens at de kun har funnet en moderat forhøyet ANA og muligens negative Sjøgren-autoantistoffer (ANA og SSA (Ro) og/eller SSB (La) tester)?

Dersom de ikke får napp på noe spesifikt, så pleier man å vente på at tilstanden skal bli mer avklart og kontrollere blodprøvene. Håper du finner ut av det i samspill med legen din.

Trond S. Halstensen, 27. november 2019 18.36

Vil jerninfusjon hjelpe på energinivået hos nydiagnostisert cøliaker?

Hei. Jeg er 45 år har nå fått påvist cøliaki med blodprøver og vært på gastroskopi forrige uke. Hadde S-anti-tTG IgA over 120 og S-Anti Deam glia IgG på 205. Har vært innom hos fastlege siden 2016 angående slapphet og nedsatt form, ...

Hei. Jeg er 45 år har nå fått påvist cøliaki med blodprøver og vært på gastroskopi forrige uke. Hadde S-anti-tTG IgA over 120 og S-Anti Deam glia IgG på 205. Har vært innom hos fastlege siden 2016 angående slapphet og nedsatt form, med hyppige virusinfeksjoner som varte lenge. Cøliaki ble avslørt etter blodprøver i oktober 2018, da jeg også hadde begynt å få magesmerter, og blodprøver ble tatt. Legen varslet meg ikke om blodprøven, jeg trodde det var negativt, men nå i høst når jeg dro på nytt legebesøk for økte plager i hodebunn fikk jeg høre om cøliakien. Har ikke fått svar på gastroskopien enda, bare fikk høre at det var ikke tvil om diagnose med tanke på blodprøven. Kan man se på biopsien hvor lenge cøliakien har vært aktiv? Vil stor grad av skade på tarm være tegn på at man har slitt med dette lenge? Har siden 2014-15 også slitt med lett susende tinnitus og hodebunnsutslett og mye slim i luftveier. Har funnet at hodebunnsutslettet kan komme av cøliakien, men kan tinnitusen og luftveiene også ha noe med dette å gjøre? Har forsøkt å øke dose med jern peros, men blir forstoppet, så nå tar jeg x1 niferex og det er visst ikke nok. Har slitt med jernmangel tidligere og da kunne jeg brukte niferex x3 per dag, men dette er helt umulig nå. Da jeg var på gastroskopi sa spesialisten at jeg nok måtte innstille meg på at jeg kunne trenge jerninfusjon da tarmen muligens ikke klarte å ta opp nok jern enda. Spesialist skrev til fastlege ang. infusjon, og nå skal jeg visst få jerninfusjon. Jeg har ferritin på 8, S-jern på 7,5 og S-jernbindingskap på 40, men hb er ok (på 13,3). Blodprøven fra 2016, 2017 og 2018 og frem til nå er ferritin på omkring 8. Nå håper jeg at jerninfusjonen skal øke på energien så jeg får mer overskudd, men vil jeg muligens ikke merke dette om hb er ok nå? Legen mener at det nok helst bare er cøliakien som gjør meg slapp med tanke på at hb er innenfor normalen. Stemmer dette? Jeg forsøker å lese meg opp, og da finner jeg at lave jernlagre kan gi slapphet, men gjelder ikke dette om hb er ok? Starta på glutenfritt kosthold for en 1 uke siden, så mitt bidrag til frisk tarm er igangsatt

Bente, 18. nov 2019 16:41

Gratulere som glutenfri cøliaker, du kommer nok til å kjenne stor forskjell de neste månedene. Jernmangel er, som du vet, veldig vanlig ved cøliaki. Du har likevel klart å holde en rimlig normal Hb-%, så mye av slappheten din er nok tarmbetennelsen pga. cøliakien. Muligens har du andre mangeltilstander (D-vit, sink etc, husk multivitamin tablett hver dag). Hvor lenge du har vært cøliakisyk er det nok ingen som med sikkerhet kan si, men oftest har man vært syk lenge når man får diagnosen i voksen alder. Desto sykere tarmen er, og desto eldre man er når man får diagnosen (som til en viss grad reflekterer hvor lengere man har vært cøliakisyk), desto langsommere blir man frisk. Det kan ta flere år på GFD, før man føler seg helt frisk, og enda lengre før tarmen blir helt normalisert.

Trond S. Halstensen, 20. november 2019 18.47

Er det vanlig med hodepine når man har cøliaki?

Har en datter på 16 som fikk påvist cøliaki i april. Den siste tiden har hun vært veldig plaget med mye hodepine, er dette vanlig for de med cøliaki? Hun har fra tidligere migrene og en annen diagnose, men ikke vært så mye plaget med hodepine før s&...

Har en datter på 16 som fikk påvist cøliaki i april. Den siste tiden har hun vært veldig plaget med mye hodepine, er dette vanlig for de med cøliaki? Hun har fra tidligere migrene og en annen diagnose, men ikke vært så mye plaget med hodepine før sånn som hun er nå.

Camilla Lindquist, 13. november 2019 19:47

Dersom migrenen var cøliakiassosiert, så ville man forventet at den bedret seg på glutenfri kost. Så jeg vil anta at dette er uavhengig av en tilfriskende cøliaki, og undersøkt dette som noe annet, som ikke har noe med cøliakien å gjøre.

Trond S. Halstensen, 14. november 2019 00.19

Har jeg rett på støtte?

Hei! Har fått påvist glutenallergi ved blodprøve i 2009. Har hatt mye plager med luft, og oppstykket avføringsmønster. Har ikke bestandig vært flink til å holde meg unna ting med gluten i. Har gått med elveblest-lignende utslett og kløe siden...

Hei! Har fått påvist glutenallergi ved blodprøve i 2009. Har hatt mye plager med luft, og oppstykket avføringsmønster. Har ikke bestandig vært flink til å holde meg unna ting med gluten i. Har gått med elveblest-lignende utslett og kløe siden mars i år. Har vært til hudlege, og går nå på både Cetirizin og Telfast. Har jeg rett på støtte ved disse problemene? Mvh Hege

Hege A. O., 12. november 2019 17:01

Ved legepåvist hveteallergi så har du rett til støtte, men diagnosen må være satt av relevant legespesialist, og attesten må dokumentere hvordan du har fått diagnosen og om den også gjelder andre kornsorter.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 19.54

Kan jeg ha cøliaki eller glutenallergi?

Hei, har fått beskjed fra min nye kjæreste at jeg har cøliaki eller glutenallergi, har aldri sjekket meg. Men vet at jeg reagerer sterkt på enkelte ølsorter, og hvetebakst som boller å slikt. Får urolige bein på kvelden og kløe ...

Hei, har fått beskjed fra min nye kjæreste at jeg har cøliaki eller glutenallergi, har aldri sjekket meg. Men vet at jeg reagerer sterkt på enkelte ølsorter, og hvetebakst som boller å slikt. Får urolige bein på kvelden og kløe i håndflater, har masse gass, har hatt mye plager med ledd i mange år, men det har jeg ikke fått noe diagnose på heller. Så jeg har selv kommet fram til at det er urinsyregikt. Har en del små blemmer i klynger runt på sidene og i mellom fingre som klør noe jævlig når det kommer. Klemmer hull på dem for å få ut veska som klør så jævlig. Så får jeg store brannsår etterpå. Har hudskader på ca. 20 % av at huden har blitt ødelagt. Innimellom føler jeg meg meget slapp og daff, som kan vare i ukesvis. Men er så vant til smerter at jeg har jobbet med knekte fingrer uten å legge merke til det. Fjernet galleblære får 3 år siden, har slitt me magesyre når jeg sov så mye på dagtid. Så hadde betent spiserør i flere år. Fikk Somac, spiste det i 6 år ca. Så til slutt vart jeg sendt på undersøkelse fordi jeg svimte av i et møte på jobb. Som viste seg å være gallestein, og i den forbindelse fjernet de hele blæra også pga funn av noen syster. Høres noe av disse plagene ut som noe matallergisymptomer? Jeg skulle hatt en viss diett etter galleblæreoperasjon. Men spiser og drikker alt læll. For jeg er dårlig i magen så si 300 dager i året læll, og avføring flyter som fromasj i dassen og må alti vaske bort flekker.

Robert B., 8. november 2019 01:47

Siden du spiser alt, brødmat inkludert må du bare ta deg en tur til legen og få undersøkt om du har cøliaki. Du kan ha det, og cøliakien kan du teste deg for, så gjør det.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 18.15

Kan jeg ha cøliaki?

Hei! Ved en tilfeldighet oppdaget jeg i vår at jeg reagerer på noe i mat. Jeg gikk til legen pg fortalte dette, og hun tok en blodprøve for å undersøke om det kunne være allergi eller cøliaki. De siste 2 månedene før legetimen, hadde jeg dagl...

Hei! Ved en tilfeldighet oppdaget jeg i vår at jeg reagerer på noe i mat. Jeg gikk til legen pg fortalte dette, og hun tok en blodprøve for å undersøke om det kunne være allergi eller cøliaki. De siste 2 månedene før legetimen, hadde jeg daglig spist svært lite mat (som del av vektreduksjon), der det var gluten i havregrøten eventuelt og i et måltid som inneholdt max 2-3 gram mel. Blodprøven var negativ og legen utelukket allergi/cøliaki. Da Jeg sluttet å spise gluten ble livet mitt totalforandret. Vanligvis er jeg utmattet til en hver tid og må ta pauser på en benk når jeg skal handle. Plutselig klarte jeg å trene, være aktiv og den tunge følelsen jeg hadde i hodet forsvant. Da jeg skulle teste etter en stund, klarte jeg ikke helt å vurdere hva jeg opplevde. Jeg ble sliten og legen ba meg legge det vekk. Sommeren og høsten har vært preget av utmattelse. Jeg kuttet gluten igjen nylig og har mye mer energi og føler meg fysisk bedre. Når Jeg spiser gluten føler jeg meg hoven og øm nederst i magen. Uten gluten har jeg perfekt fordøyelse og ingen ubehag. Disse tingene har jeg ikke lagt merke til at det ikke har vært normalt, fordi det har vært så vanlig for meg. Spiser jeg mat uten gluten får jeg energi av å spise i forskjell til når jeg føler en tung sky bre seg ut i hodet og kroppen etter et måltid. Kan Jeg ha cøliaki? Eventuelt en intoleranse? Hva kan jeg spørre legen min om å undersøke? Jeg kjenner jo at gluten ikke er bra for meg, men aner jo ikke om det er på et nivå der jeg må unngå det fullstendig eller kan spise det av og til og ikke risikerer annet enn noen dagers ubehag. Etter inntak av gluten føler jeg meg bedre etter 3 dager og kroppen har kommet seg mye etter en uke. Å få tilbake kreftene tar tid.

Christine, 10. november 2019 09:06

Som du muligens vet så kan man kun diagnostisere en aktiv cøliaki, dvs du må spise nok gluten lenge nok til å utløse cøliakireaksjonen. Det er mer i hvete enn gluten og vi vet at en del reagerer på hveteproteiner, men det finnes ingen test som viser at man er hveteproteinintolerant (utover hvetemelsprovokasjon på sykehuset, som ingen utfører!). Dersom du blir så dårlig av hvete, så må du vurdere om du orker en langvarig glutenprovosering, i så fall må du gjøre dette i samråd med legen din.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 18.25

Har en brennende følelse i tarmen

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki i august, og startet min nye glutenfrie hverdag. Gastroskopien viste ingen tarmtotter. De første ukene gikk så fint, men i de siste 2 uker har jeg vært plaget med magesmerter, som en «brennende følelse» i tarmen. Er de...

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki i august, og startet min nye glutenfrie hverdag. Gastroskopien viste ingen tarmtotter. De første ukene gikk så fint, men i de siste 2 uker har jeg vært plaget med magesmerter, som en «brennende følelse» i tarmen. Er det noe som bør sjekkes ut? Eller burde jeg vente litt til?

Cathrine, 6. november 2019 18:38

Jeg kan ikke diagnostisere deg over nettet, men prinsippielt så høres dette ut som noe annet. 2 måneder på GFD er kort tid, men brennende plager er det ikke vanlig å få når man går på GFD. Det vi vet er at man kan reagerer mye sterkere på glutenuhell etter å ha spist GFD en stund, men det er ikke det du beskriver. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med legen din så dere kan forsøke å finne ut av det, om ikke dette har gitt seg nå. Muligens er det noe helt annet som ikke har med cøliakien å gjøre.

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 20.19

Kan bruk av Cipralex ha endret tarmfloraen og utløst cøliakien?

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i februar i år, etter blodprøver og gastroskopi. Blodprøvene viste følgende: cøliaki:UTFØRT S-Anti-tTG IgA:3 S-Anti-Deam glia IgG:75* ([7) Prøvene fra gastroskopien ga postitivt utslag på cøliaki. ...

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i februar i år, etter blodprøver og gastroskopi. Blodprøvene viste følgende: cøliaki:UTFØRT S-Anti-tTG IgA:3 S-Anti-Deam glia IgG:75* ([7) Prøvene fra gastroskopien ga postitivt utslag på cøliaki. Jeg har i tillegg slitt med sosial angst siden barndommen og en depresjon siden 2016. Depresjonen førte til at jeg gikk på Cipralex frem til juli 2018 og så trappet ned gradvis i samarbeid med psykiater. Jeg følte meg ikke stresset over å slutte med Cipralex, heller lettet. Men samtidig med at jeg trappet ned, begynte magen å bli verre med løs mage. Finnes det noe grunn til å tro at Cipralex kan ha endret tarmfloraen og utløst cøliakien?

Kristine, 6. november 2019 16:39

Nei, og plagene kom når du gikk av medisinene. Det finnes medisiner som kan gi tarmforandring som likner cøliaki, men ikke Cipralex.

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 20.16

Kan jeg ha antistoffer mot gluteni blodet uten å ha cøliaki eller hveteallergi?

Hei! Jeg har nylig fått påvist glutenantistoffer i blodet, og står nå på venteliste for å ta tarmbiopsi. Det er lang ventetid og jeg lurer derfor på: Kan jeg ha antistoffer i blodet uten å ha cøliaki eller hveteallergi, eller er det en klar indi...

Hei! Jeg har nylig fått påvist glutenantistoffer i blodet, og står nå på venteliste for å ta tarmbiopsi. Det er lang ventetid og jeg lurer derfor på: Kan jeg ha antistoffer i blodet uten å ha cøliaki eller hveteallergi, eller er det en klar indikator i seg selv på at jeg ikke tåler gluten? Jeg har også nylig fått påvist migrene (selv om jeg har hatt det i 9 år), og jeg har hatt kronisk Urticaria i 4 år. Jeg tar daglig antihistamin for dette. I hvilken grad tror du det kan ha sammenheng med gluteninntak? Hva sier forskning her? På forhånd takk for svar!

Kristin, 6. november 2019 13:48

Først, vær sterk, hold ut og spis mer gluten enn du har gjort før. Spis alle de kakene,  pizzaene, spagetti-rettene og de loffskivene du muligens kommer til å drømme om etter at du har fått cøliakidiagnosen, nå før du skal til biopsi. Spis så mye glutenhodlig mat du orker, hele tiden, så du og legene har/får det best mulig utgangspunktet for å kunne konkludere fra tynntarmsbiopsien. Dersom du reduserer for mye på glutendosen, så kan tarmen reparere seg til Marsh-1 forandringer og da kan man ikke konkludere. Jeg antar du ikke bare har tatt/fått påvist forhøyet antistoff mot gluten, men også IgA (IgG) mot transglutaminase-2 (tTG/TG2), som er "cøliaki- testen" og at du har "riktig" HLA (DQ2.5 eller DQ8), så disse undersøkelsene er utført før du kommer (eller før du får lov til å komme) til tynntarmsbiopsi. Antistoff mot gluten (litt avhengig av hva som menes med antistoff mot gluten (mot deamidert gliadin?)) er veldig uspesifikk og ikke diagnostisk for cøliaki, men desto høyere den er, desto mer sannsynlig er det at man har cøliaki. Ubehandlet cøliaki kan gi migrene (som da blir borte på GFD), men cøliaki er noe annet enn klassisk allergi.

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 20.03

Siv, 6. november 2019 12:19

Hei Trond, Jeg har vet et par tidligere anledninger fått god hjelp av deg her på nettpraten, og håper på svar denne gangen også. Bakgrunn: 3 barn født hhv. 2002, 2006 og 2008. Barna fra 2002 og 2006 ble begge diagnostisert med cøliaki høsten 2017, d...

Hei Trond, Jeg har vet et par tidligere anledninger fått god hjelp av deg her på nettpraten, og håper på svar denne gangen også. Bakgrunn: 3 barn født hhv. 2002, 2006 og 2008. Barna fra 2002 og 2006 ble begge diagnostisert med cøliaki høsten 2017, dog med særdeles ulikt sykdomsforløp og symptomer. Barn 3, født 2008, som jeg spurte om sist, har nå gjennomført gastroskopi, der det ble avkreftet cøliaki, men påvist både gastritt og helicobacter heilmanni. Tarm/mage-problematikken har derfor vært svært uttalt hos oss de siste årene. Spørsmålet nå gjelder barn født 2002. Var aldri utslag på blodprøver ifht cøliaki, men tilslutt ved gastro ble det påvist cøliaki, Marsh grad 3A - i desember 2017 etter 15 måneder med særs dårlig form. Oppstart glutenfritt kost gikk fint - men etter 2 år er allmenntilstanden og magen på ingen måte bra nok. Det er fortsatt særdeles mye smerter, varierende avføring, og han står fast på Movicol for å holde magen i "en slags gang". Flere dager i uken er smerter og ubehag så stort at han er borte fra skolen, og en mage helt ute av kontroll legger selvfølgelig store føringer på det sosiale livet til en ung gutt. Chrohns/UC er utelukket, og det er gjennomført koloskopi og kapselendoskopi uten funn. Det er kun påvist tilfeller av gastritt som er behandlet fortløpende. Vi har prøvd FodMAP og han har gått på 4 ukers flytende næringsdiett - tilsvarende det som gis pasienter med Chrons - og dette er vel det som har vært "mest vellykket", men som ikke løser noe, da introduksjon av fast føde medfører at alle symptomer kommer tilbake. Vi har nå på Ahus gjennomført en glutenprovokasjon. Gastro i september viste fine totter og det ble gitt klarsignal for å spise gluten. Dette er nå gjort i 8 uker, og ny gastro ble foretatt. I dag på Ahus fikk vi beskjed om at de nye biopsiene ikke viste NOEN tegn på atrofi eller aktiv cøliaki.... Avtalen med Ahus er at han fortsetter å spise glutenkost og at vi kommer til en ny samtale/kontroll om 4 uker, men hva kan dette bety? Er det faktisk en mulighet for at Marsh grad 3A kom av noe annet enn cøliaki? Og i så fall hva? Er det en mulighet for at 8 uker var for kort provokasjon? Han vil bli satt på en antibiotikakur de neste ukene (Erymax) for å visstnok bidra til økt mobilitet i tarmer. Burde vi prøve å få han overført til f.eks Lovisenberg for å kunne få "tilgang" på ressurser med mer kompetanse på mage/tarm-problematikk? Krysser fingre for noen gode råd! -Siv

Siv, 6. november 2019 12:19

Litt av et problem.  Først, 2 mnd glutenprovokasjon (dose?) kan utmerket være for kort tid etter 2 års GFD, tidligere overlege Johan Ek i Drammen lot barna ofte spise normal glutenholdig kost i 2 år før han rebiopserte dem (dersom de ikke ble dårlige før da) og konkluderte. Men her var det kun en biopsi med Marsh-3a og mage-tarmplager som var cøliakisk, og ingen påvisbar IgA (eller IgG) anti tTG/TG2, så da er det selvsagt en mulighet for at det var en annen grunn til totatrofien enn cøliaki (mange ulike årsaker til slik tarmreaksjon). Jeg forstår at Ahus sliter litt med å finne ut hva som plager ham, og hvordan de skal finne ut av det. Smerter er vanskelig, og magesmerter kan være en av de vanskeligeste å finne årsaken til. Lovisenberg har gode gastroenterologer, men det er kun et voksensykehus som ikke tar barn. De er flinke på barneavdelingen på Ahus, men det er nok utfordrende å finne ut av det. Jeg antar man har eksludert muligheten for allergiske reaksjoner ved å fjerne de viktigeste allergenene fra kosten hans. (Og han er ikke infisert med samme helicobact variant som broren?)

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 19.35

Kan jeg ha IBS i tillegg til cøliaki?

Hei! Jeg har spist glutenfritt i ca. 4 mnd. etter jeg fikk diagnosen cøliaki med Marshgrad 3a. Jeg har fortsatt dårlig mage daglig og mye IBS-plager. Er dette normalt å ha mens tarmen leger seg, eller tyder dette på at jeg har IBS i tillegg? ...

Hei! Jeg har spist glutenfritt i ca. 4 mnd. etter jeg fikk diagnosen cøliaki med Marshgrad 3a. Jeg har fortsatt dårlig mage daglig og mye IBS-plager. Er dette normalt å ha mens tarmen leger seg, eller tyder dette på at jeg har IBS i tillegg?

Nikolai, 3. november 2019 20:50

At man ikke blir bra på glutenfri kost alene kan ha mange ulike forklaringer, inkludert IBS-plager (kan muligens avhjelpes med FODMAP redusert, glutenfri kost). Muligens bør du få hjelp med å se over kosten din med en klinisk ernæringsfysiolog og/eller (om det ikke er tilgjengelig), få kontakt med din lokale likemann i NCF sitt lokallag slik at du kan få litt hjelp i hvordan man skal passe på så man ikke har en skjult glutenkilde i kosten som forklaring på at magen ikke har bedret seg. Avhengig av alder, så vil man tenke på ulike årsaker til at mage-plagene ikke bedres, inkludert refraktær cøliaki, men det vanligeste er glutenkilder og IBS. Ta kontakt med legen din og få plagene ved din mulige IBS utredet og din cøliaki kontrollert. 

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 18.46

Klikk på logoene for mer info