Arkiv

Resultat: Andre sykdommer/tilstander (336) viser 1 - 20

Hvorfor får jeg så oppblåst mage når jeg lever glutenfritt?

Hei. Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 8 mnd gammel, nå er jeg 30. Jeg er vant med sykdommen, og har egentlig ikke hatt noe problemer ettersom jeg holder et glutenfritt kosthold. Jeg tar multivitaminer og jerntabletter i tillegg. Det siste halve året sliter jeg med svært op...

Hei. Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 8 mnd gammel, nå er jeg 30. Jeg er vant med sykdommen, og har egentlig ikke hatt noe problemer ettersom jeg holder et glutenfritt kosthold. Jeg tar multivitaminer og jerntabletter i tillegg. Det siste halve året sliter jeg med svært oppblåst mage. Det kan til tider se ut som at jeg er gravid. Er det normalt at disse plagene kan komme nå, når jeg ikke har hatt dem tidligere? Min lege tok blodprøver av meg for ca to mnd siden, og sa alt så bra ut, men kunne se litt antydning til jernmangel. Kan det være så ille at jeg ikke kan bruke samme brødkniv, skjærefjøl som andre o.l? Det var sånn da jeg var liten. Magen min er ekstremt oppblåst hele dagen, bortsett fra sent på kvelden.. På forhånd takk.

Emilie, 10. oktober 2018 12:55

Jeg ville tro dette ikke har noe med din cøliaki som du er frisk fra, men at ditt sunne kosthold har inneholdt for mye FOODMAP-karbohydrater som har foret bakteriene i tykktarmen med slik at de lager gass. Tykktarmskatar/IBS er fellesbetegnelsen, og FODMAP-redusert kost er løsningen. Men husk at det tar litt tid å bli kvitt plagene. Det går i langsomme, ca 14-dagers intervaller, så du må holde dietten i minimum 10-14 dager før du vet om det har effekt. Ta eventuelt kontakt med klinisk ernæringsfysiolog for å få hjelp med dietten.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.35

Kan andre sykdommer enn cøliaki ødelegge tarmtottene?

Hei! Kan det være andre sykdommer/tilstander som gjør at tarmtottene blir ødelagte, eller er det kun cøliaki? Jeg tok gastroskopi og fikk beskjed om at tarmtottene ikke er som de skal, men jeg lurer da på om det definitivt er cøliaki eller om det kan vær...

Hei! Kan det være andre sykdommer/tilstander som gjør at tarmtottene blir ødelagte, eller er det kun cøliaki? Jeg tok gastroskopi og fikk beskjed om at tarmtottene ikke er som de skal, men jeg lurer da på om det definitivt er cøliaki eller om det kan være pga. noe annet?

Anita, 05. oktober 2018 08:19

Mange tilstander gir tarmtottatrofi, det spesielle med cøliaki er at det er gluten som gir det. Men i kombinasjon med autoantistoffer i blodet (IgA/IgG mot TG2/tTG) er tarmtottatrofien pga cøliaki da dette er cøliaki-spesifikke  autoantistoffer.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 18.54

Sønnen min på ni år har hatt plager hele livet - hva bør vi gjøre?

Har en gutt på ni år som hele sitt liv har vært plaget med luft og forstoppelse. I tillegg er han lett irritert og sint, urolig og uoppmerksom. Dette preger han så mye at det går ut over skolearbeid og hverdagen generelt. Jeg og flere i min min familie fra Finland har c...

Har en gutt på ni år som hele sitt liv har vært plaget med luft og forstoppelse. I tillegg er han lett irritert og sint, urolig og uoppmerksom. Dette preger han så mye at det går ut over skolearbeid og hverdagen generelt. Jeg og flere i min min familie fra Finland har cøliaki. Vi er anbefalt av barnelege å følge med på årlige blodprøver. Både fastlegen og barnelegen har tatt prøver for å vurdere andre forhold uten å finne noe galt. Skolen melder om bekymring for utbytte av opplæringen. Vurderer nå verdien av en diagnose. Hva tenker du om en slik situasjon?

Siri, 3. oktober 2018 17:40

Vanskelig, jeg forstår at du vurderer å sette ham på glutenfritt og ta det derfra (?). Kan være problematisk når ungdomsårene kommer, om han har cøliaki. Forstår det slik at han ikke har autoantistoffer, og antar at man har testet vevstypem så han har muligheten til å utvikle cøliaki. Det er andre årsaker til oppblåsthet og irritasjon enn cøliaki, inkludert IBS (FODMAP problematikken). Gir du ham glutenfritt og han blir bra så kan dere uansett reprovosere ham med gluten/hvetemel for å få det bekreftet at det er gluten/hvetemelet som er synderen. Ingen enkel avgjørelse.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 20.14

Har symptomer på cøliaki, men får ikke gastroskopi fordi blodprøvene mine er negative. Hva bør jeg gjøre?

Hei. Eg har ei mor og ei dotter som begge har cøliaki. Sjølv har eg mange symptom på det same, mellom anna sterk kløe, utslett og pustebesvær i samband med inntak av særleg kveitemjøl. Eg har også genet HLA-DQ2. Har bedt om gastroskopi gjennom...

Hei. Eg har ei mor og ei dotter som begge har cøliaki. Sjølv har eg mange symptom på det same, mellom anna sterk kløe, utslett og pustebesvær i samband med inntak av særleg kveitemjøl. Eg har også genet HLA-DQ2. Har bedt om gastroskopi gjennom min fastlege, men får avslag fordi blodprøvene mine er negative. Kva bør eg gjere?

Hilde, 28. september 2018 11:36

Det kan godt være du reagerer på hvetemel, men det behøver ikke være cøliaki. Blir du anpusten etter å ha spist ting med hvetemel så høres det nesten som en allergisk reaksjon med astma-plager ( IgE mediert allergi mot omega-5 gliadin kan gi anstrengelsesutløst astma). Dersom du har spist nok gluten (2 brødskiver om dagen) i lang tid (mnd-år) så burde blodprøvene dine vist økte nivåer av IgA (IgG) mot tTG/TG2, Det å ha DQ2 er så vanlig (ca 25% av oss har det) at det ikke betyr så mye. Spiser du ikke hvetemel-basert mat så kan man ikke diagnostisere din eventuell cøliaki, kun aktiv cøliaki kan diagnostiseres.

 

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 18.29

Hvilke vevstyper kan gi cøliaki?

Jeg fikk cøliaki da jeg var 40 år. Har tre barnebarn som er testet ved blodprøver, en av dem har dårlig lengdevekst. Alle prøvene har vært negative, og legen har sagt at de har vevstype som ikke er forenlig med cøliaki. Kan vi stole på det? Kan du ...

Jeg fikk cøliaki da jeg var 40 år. Har tre barnebarn som er testet ved blodprøver, en av dem har dårlig lengdevekst. Alle prøvene har vært negative, og legen har sagt at de har vevstype som ikke er forenlig med cøliaki. Kan vi stole på det? Kan du si noe om vevstyper, f.eks. hvilken type som kan gi cøliaki?

Lill, 26. september 2018 10:27

Dersom de har en vevstype som ikke forekommer ved cøliaki så har de ikke cøliaki. Alle cøliakere har enten HLA-DQ 2.5 eller DQ8, eller en vevstype som har av de to kjedene som disse hoved-HLA-molekylene er bygget opp av. Kun ca. 1 % av alle cøliakere har en slik vevstype. I svaret fra "vevstypelabben" er en slik mulighet markert, så har legen fått svar at cøliaki er nesten fulstendig utelukket, så har barnebarna ikke en slik HLA-variant. Da har de noe helt annet som ikke forekommer ved cøliaki.

Trond S. Halstensen, 26. september 2018 19.36

Anbefales det at cøliakere tar influensavaksine?

Nå som det er influensasesong, anbefales det at cøliakere tar influensavaksine? Er det ellers noen vaksiner det anbefales at cøliakere tar? Ble diagnostisert i voksen alder. Mvh Martine ...

Nå som det er influensasesong, anbefales det at cøliakere tar influensavaksine? Er det ellers noen vaksiner det anbefales at cøliakere tar? Ble diagnostisert i voksen alder. Mvh Martine

Martine, 25.september 2018 12:55

Alle bør ta influensavaksinen, og legen skal vurdere hver enkelte voksen-diagnostisert cøliakerer om de trenger pneumokokkvaksinen. Hvilke kritererier man skal se etter er ikke fastlagt ennå, men jeg skulle anta at de som er påvirket (mangeltilstander) av sin cøliki, burde få tilbud om pneumokokkvaksine. Uansett så anbefales nå alle over 65 år å ta (men man må betale selv) pneumokokkvaksinen. Pneumokokken er en potensielt farlig lungebetennelsesbakterie som "lett" går over i blodbanen og gir alvorlig blodforgiftning. 

Trond S. Halstensen, 26. september 2018 18.46

Spørsmål knyttet til mulig DH

Hei! Jeg har en sønn på 7 år som har vært plaget med et kløende utslett i 2 år (det kom helt plutselig). Det begynte på utsiden av armene, i albueområdet. Siden har det utviklet seg til at han har utslett på bryst, noen ganger øverst p&a...

Hei! Jeg har en sønn på 7 år som har vært plaget med et kløende utslett i 2 år (det kom helt plutselig). Det begynte på utsiden av armene, i albueområdet. Siden har det utviklet seg til at han har utslett på bryst, noen ganger øverst på ryggen, høyre lår og på rumpa. Han klør seg til blods både dag og natt. Har aldri med sikkerhet observert blemmer. Han har prøvd med mange forskjellige kortisonsalver, canoderm og kaliumpermanganat uten særlig effekt. Han har tatt blodprøver som var negative for cøliaki (vet ikke hvilke konkrete blodprøver som er tatt). Nå har han tatt en hudbiopsi av huden fra det affiserte området for å sjekke om han kan ha DH, men denne var negativ. Etter det jeg leser i svarene dine her ser det ut som det også skulle vært tatt biopsi av frisk hud/to biopsier, eller misforstår jeg? Han har levd glutenfritt nå etter biopsien ble tatt for 6 uker siden, uten at vi ser noen stor bedring. Han skal fortsette med det til neste kontroll om 1,5 måned da et negativt svar på biopsien ikke nødvendigvis kan utelukke DH, slik jeg forstod det. Jeg leser også at jod også kan være et problem, men det har vi ikke fått beskjed om å kutte ut. Bør vi det? Er det flere tester som kan gjøres eller må han bare lever glutenfritt i lang tid og se om det til slutt hjelper? Usikker på om han har tatt noen gentest mtp. cøliaki, eller om det var noen andre blodprøver han tok. Er det slik at han bør ha eget smør, eget utstyr til matlaging etc. for å være helt sikker på å ikke krysskontaminere maten? Er det vanlig at de med DH er så følsomme? Får så vondt av sønnen min og at vi ikke klarer å hjelpe ham. Litt frustrerende å ikke kunne gi han et ordentlig svar på om han skal leve slik som dette også. Håper også at det går an å få oppfølging mtp maten hvis det er slik at han må kutte ut både gluten og jod, for å være sikker på at han får i seg det han trenger av næringsstoffer.

Lisa, 21. september 2018 11:08

Vanlig diagnostisk testing for DH er biopsi fra frisk hud for å utføre spesialundersøkelse (immunhistokjemisk analyse frysesnitt, biopsien sendes kald på saltvann til laboratoriet) for å påvise IgA-transglutaminase-3 (TG3) immunkomplekser i hudens "papillespisser" (Granulært IgA nedslag i papillespissene), selve utslettet pleier kun å vise kronisk betennelse da de spesielle blemmene er klødd bort. Dersom dette er DH så vil medikamentet "Dapson" være medisinen man må ty til ved anfall (stanser kløen), utbruddet utløses av jod, også jod på hud!, og glutenfri kost helbreder, men ofte tar det lang tid, flere år med glutenfri kost før man blir helt kvitt utslettet. Jeg forstår fortvilelsen din, men før han settes på en livslang glutenfri kost så bør man være sikker på om han har DH. 1/3 av DH pasientene har ikke cøliaki, de reagerer bare mot TG3, mens cøliakere har IgA (IgG) mot TG2. Cøliakitesten er rettet mot TG2 og vil således være negativ for dem som kun har DH. Jeg håper det er en hudspesialist som styrer den diagnostiske utredningen, og da burde disse alternative diagnostiske testene for DH være kjente og mulig å gjennomføre.

Trond S. Halstensen, 26. september 2018 18.21

Fastlegen sa at datteren min måtte begynne på glutenfri kost selv om hun ikke har cøliaki

Hei. Datteren min som er 18 måneder gammel ble sent til laboratorie for blodprøvetaking. Vi har akkurat fått resultatene. S-Anti-tTG IgA er [1, S-Anti-Deam glia IgG er [1, HLA DQ2 og HLA DQ8 er Negative men DQB1*02 er Positiv. Det står på kommentarer cøliakianal...

Hei. Datteren min som er 18 måneder gammel ble sent til laboratorie for blodprøvetaking. Vi har akkurat fått resultatene. S-Anti-tTG IgA er [1, S-Anti-Deam glia IgG er [1, HLA DQ2 og HLA DQ8 er Negative men DQB1*02 er Positiv. Det står på kommentarer cøliakianalyser var: Pasienten har en vevestype som gjør det mulig at cøliaki kan foreligge eller utvikle seg. Normal verdi av anti-tTG og anti-deamidert gliadin gjør det lite sannsynlig at pasienten har aktiv cøliaki. Fastlegen sa at vi må begynne med glutenfrikost med en gang. Er det riktig selv om hun har ikke aktiv cøliaki? Hun egentlig reagerer ikke på gluten. De eneste problemet er at vekten går ikke opp. Hun veier 9,5 kilo. Hva er neste steg for oss? Må vi kontakte en spesialist for dette? Er det barnelege eller gastroenterolog? Takk på forhånd

Anonym, 18. september 2018 14:50

Som jeg vel svarte i forrige innlegget, så høres det ut til at dere bør få en henvisning til en barnelege. Det er mange årsaker til manglende vektoppgang, og dette hørtes ikke så veldig cøliakiaktig ut (men man kan få seg noen overraskelser). Man kan uansett ikke stille cøliakidiagnosen på bakgrunn av det du har fortalt. I henhold til NAV så skal denne diagnosen stilles av en spesialist, så ja, spis gluten til dere har vært hos en barnelege.

Trond S. Halstensen, 19. september 2018 19.32

Datteren min med cøliaki har vedvarende kvalme og magesmerter - bør vi benytte laktosefri melk?

Hei, min datter på 9 fikk påvist cøliaki med høye verdier i vår. Hun har siden den gang levd strengt glutenfritt. Likevel er hun svært kvalm mye av tiden og har også en del vondt i magen. Hun har ved et tilfelle fått i seg gluten og fikk voldsomme sm...

Hei, min datter på 9 fikk påvist cøliaki med høye verdier i vår. Hun har siden den gang levd strengt glutenfritt. Likevel er hun svært kvalm mye av tiden og har også en del vondt i magen. Hun har ved et tilfelle fått i seg gluten og fikk voldsomme smerter. Det er altså ikke slike uhell jeg sikter til her, men en mer vedvarende kvalme kombinert med moderate magesmerter. Hun har ikke intoleranse mot melk, men kan det likevel hjelpe på kvalmen å benytte laktosefri melk? Eller har du andre tips mot denne kvalmen? På forhånd tusen takk for hjelpen.

Anne, 17.september 2018 15:03

Hun har muligens aldri blit helt frisk, og var det skyhøye verdier så var hun nok temmelig syk, og da tar det tid før tarmen (og blodveridene) normaliseres. En cøliakisyk tarm har mangel på laktosenedbrytende laktase som gjør henne mer eller mindre melkeintolerant. Synes det må være det første man kuttet ut. Deretter er det et detektiv-arbeid å finne ut om det er noe hun spiser som hun ikke tåler, noen annet enn gluten (matvareallergi), får hun i seg litt gluten likevel? Selv om det tar tid å bli frisk fra sin cøliaki, så bør hun ha blitt vesentlig bedre etter 6 mnd på GFD, men mange må spise GFD i 1-2 år før de er helt kvitt plagene. 

Trond S. Halstensen, 19. september 2018 19.00

Hvorfor reagerer jeg ikke lenger på gluten?

Hei. Jeg har vært dårlig i mange år med diaré, magesmerter og b12 mangel, vært igjennom koloskopi i sommer(betennelse i tarmen ), gastroskopi for 2 år siden, ikke påvist cøliaki. Har genet bare. Blodprøver viser ingenting. Har sønn og m...

Hei. Jeg har vært dårlig i mange år med diaré, magesmerter og b12 mangel, vært igjennom koloskopi i sommer(betennelse i tarmen ), gastroskopi for 2 år siden, ikke påvist cøliaki. Har genet bare. Blodprøver viser ingenting. Har sønn og mor med cøliaki, og en sønn til som er under utredning for cøliaki. Har hatt konstant diare etter matinntak, og fikk beskjed om å begynne på glutenfritt og teste det i 6 uker, noe som endret alt. Jeg ble frisk umiddelbart. Merkelig. Ingen mere diare. Ikke magesmerter. Men nå skjønner jeg ingenting, begynte på gluten på mandag igjen og det går kjempefint, hvor har diareen blitt av! Etter så mange år med diaré, var det liksom 6 uker med diett som skulle til? Jeg skjønner ingenting. Legen trodde jeg skulle bli syk av inntak av gluten, men neida. Merker ingen forskjell. Og jeg som var så syk før dietten... Har du noen forklaring på dette?

Anonym, 12. september 2018 14:08

Jeg har ingen umiddelbar forklaring, om ikke diareen tar seg opp på glutenholdig kost fordi du har en variant av cøliaki som ikke var så synlig på biopsien. Tiden vil vise om du blir syk av hvetemelet. 

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 20.27

Hvor lenge har man magesmerte og kvalme?

Hei. Lurer på hvor lenge har man magesmerter og kvalme? Hvor lang tid tar det flr man blir bedre? Er 20 år, har hatt det i et par måneder. ...

Hei. Lurer på hvor lenge har man magesmerter og kvalme? Hvor lang tid tar det flr man blir bedre? Er 20 år, har hatt det i et par måneder.

Torkil, 12. september 2018 12:55

Det kommer an på årsaken. Du bør gå til doktoren din og finne ut hvorfor du har hatt så vondt i magen nå. Først når man finner årsaken kan man gjøre noe med det, og først da kan du bli frisk.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.38

Er jeg dårlig på grunn av ubehandlet cøliaki?

Hei, Jeg har hatt ubehandlet cøliaki siden mai og har hatt mye kvalme, oppkast, brekninger og magesmerter. Det kommer og går, men har blitt bedre. Jeg dro til legen og tok blodprøve, hvor de fant at jeg har laktoseintoleranse. Jeg gikk tilbake til legen på grunn a...

Hei, Jeg har hatt ubehandlet cøliaki siden mai og har hatt mye kvalme, oppkast, brekninger og magesmerter. Det kommer og går, men har blitt bedre. Jeg dro til legen og tok blodprøve, hvor de fant at jeg har laktoseintoleranse. Jeg gikk tilbake til legen på grunn av magesmerter(øvre delen av magen) og kvalme. Helt siden da har jeg kuttet ut alt av melkeprodukter og har ikke hatt plager. Nå har det starta igjen. Jeg får ikke sove, blir ikke bedre før jeg kaster opp og føler bestandig metthetsfølse, svak og kvalme, får ikke spise noe særlig, kun litt frukt. Er dette på grunn av ubehandlet cøliaki ? Bør jeg si ifra til legen?

Trude, 12. september 2018 12:06

Jeg forstår ikke helt hva du mener. Det kan virke som du lurer på om du kan ha ubehandlet cøliaki fordi magesmertene etc. er kommet tilbake etter at du kuttet ut produkter med melkesukker (laktose) da du har laktoseintoleranse. Det er mange ulike årsaker til magesmerter, og det bør utredes for seg selv. Om du har ubehandlet cøliaki så vil det kunne vises på en blodprøve og bekreftes på en tynntarmsbiopsi. Ja, du bør gå tilbake til legen og fortelle hvordan du har det nå, og at plagen er kommet tilbake på tross for at du ikke drikker melk eller spiser andre melkeprodukter.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.33

Kan mange år med ubehandlet cøliaki være grunnen for at jeg føler at alt er vanskelig nå?

Hei Trond, Er ei dame på snart 60 år som har nok hatt diagnosen cøliaki fra spedbarns tid. Da jeg var 2 år ble jeg innlagt på sykehus, og de fant ut at jeg ikke tålte gluten. Levde på vafler med maisenna mel til jeg var 7 år, den gang het det stoffski...

Hei Trond, Er ei dame på snart 60 år som har nok hatt diagnosen cøliaki fra spedbarns tid. Da jeg var 2 år ble jeg innlagt på sykehus, og de fant ut at jeg ikke tålte gluten. Levde på vafler med maisenna mel til jeg var 7 år, den gang het det stoffskifte-sykdom som skiftet hvert 7 år. Først i 1992 etter mitt 3. barn ble jeg veldig dårlig, og da ble diagnosen stilt. Etter det har jeg gått på glutenfri kost. Etter som årene gikk fikk jeg senere påvist flere assosierte sykdommer Lichen Sclerosus, (mye kløe om nettene) slitt med mye hoste, men er blitt vaksinert 2 ganger for pneumokokker, nylig begynt med Levacin for lavt stoffskifte, har vært i dårlig form de siste ca 5 årene og oppi dette har jeg mistet jeg jobben min pga. oppkjøp. Har vært i arbeid i nesten 40 år så livet har fått en ny vending. Piffen har gått helt ut av meg og jeg har etter det oppsøkt psykolog. Hadde jo ønske om å gå av med AFP ved 62 år og hadde håpet å holde ut til da. Går nå på avklaringspenger og Nav mener jeg må ut i jobb igjen nå til 67 år noe som jeg ser for meg kan bli veldig vanskelig, da jeg føler meg veldig sliten. Som du ser har jeg hatt mange år med ubehandlet cøliaki. Kan dette være grunnen for at jeg føler alle ting så vanskelig nå? Jeg har aldri fått noe oppfølging for cøliakien min, har hatt mange forskjellige fastleger og har fått informasjon gjennom cøliaki-nytt. Det er her jeg har kjent meg igjen på diverse assosierte sykdommer, og informert mine leger. Derfor spør jeg deg om råd, vet du om noen som kan hjelpe meg i min situasjon?

Gunn Marit ,11. september 2018 15:11

Det er fastlegen som holder i dette, som må ta det ansvaret. Når du har spist glutenfritt siden 1992 så må jeg anse deg som cøliaki-frisk på GFD i dag. Det lave stoffskiftet har heller ikke hjulpet på energien din, men det burde stoffskiftehormonene ha avhjulpet. Men slitsomhet/tretthet har mange årsaker, og også depresjon gir tiltaksmangel og tretthet. Men dette må nesten fastlegen styre dette er kompliserte saker hvor NAV dessverre ikke alltid vet hva som er best for deg (understatement). 

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.58

Hva skal til for at jeg skal få godkjent diagnose hos NAV?

Hei. Eg fekk for nokre år sidan diagnostisert cøliaki i Tyskland, da eg etter lengre tids glutenfri diett fekk konstatert totteateofi ved biopsi, men med negativ blodprøve. NAV har ikkje godkjent diagnosen fordi dei meinte at testane ikkje kunne utelukke andre ting. Er det reelt ...

Hei. Eg fekk for nokre år sidan diagnostisert cøliaki i Tyskland, da eg etter lengre tids glutenfri diett fekk konstatert totteateofi ved biopsi, men med negativ blodprøve. NAV har ikkje godkjent diagnosen fordi dei meinte at testane ikkje kunne utelukke andre ting. Er det reelt at totteatrofien kan stamme fra noko anna, og i så fall kva? Eg er no igang med glutenprovokasjon for å eventuelt få ny diagnose i Norge med hjelp frå fastlegen. Kan det vere noko anna enn cøliaki dersom blodprøvene no igjen blir negative? Kva må til for at eg skal få godkjent diagnosen hjå NAV no? Eg har i ein annan samanheng tatt gentest hjå privat lege, som viser at eg har det genet som er forutsett for cøliaki. Takk!

Silje, 10. september 2018 20:03

Som NAV riktig påpeker, det er mange andre årsaker til tottatrofi enn cøliaki, det spesielle med cøliaki er at det er gluten som er årsaken. Alle med cøliaki lager autoantistoffer, men ikke alltid kommer det nok over i sirkulasjonen til at man kan påvise det i blodet. Dette er vanligest hos barn <3 år da ca 50% av cøliakibarn <2 år mangler dette i blodprøvene sine. Manglet du det, og ikke hadde igA mangel (vanlig), så må man gjennom den gamle diagnostiske utredningen. Syk på gluten, frisk på GFD, så syk igjen på reintroduksjon av gluten. Man må ofte spise seg cøliaki-syk igjen på gluten før dignosen kan bekreftes, og det kan ta tid (måneder). Genet er så vanlig at det i seg selv ikke sier så mye.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.46

Allergisk mot gluten, mel, melk og gjær - råd til bakst?

Har alltid vært glad i gjærbakst, men etter en brann vi hadde i 2004 måtte vi bo i en kjellerleilighet hvor det var muggsopp i veggene. Etter det har jeg utviklet gluten, mel, melk og gjær allergi. Har du noen råd eller oppskrifter på noen form for bakst? Må...

Har alltid vært glad i gjærbakst, men etter en brann vi hadde i 2004 måtte vi bo i en kjellerleilighet hvor det var muggsopp i veggene. Etter det har jeg utviklet gluten, mel, melk og gjær allergi. Har du noen råd eller oppskrifter på noen form for bakst? Må ha noe til kaffen.

Svein, 9. september 2018 12:51

Det var en ubehagelig allergi å ha, men nei jeg er nok ingen bakemester, så det blir jo ikke rare greien du kan ha med slike allergier bortsett fra glutenfri skjokoladekake, langpanne fra Toro som bruker bakepulver som hevemiddel. Inneholder glutenfri hvetestivelse så det er litt avhengig av hva det er i melet du er allergisk mot. Dersom mel er uaktuelt, men egg går bra så finnes det en skjokoladekake (Nemesis) som ikke inneholder mel her: https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/nemesis/

Lykke til

 

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.01

Sammenheng mellom cøliaki og Chrons?

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki for 25 år siden, og har siden levd på streng glutenfri diett. Jeg har aldri følt meg helt frisk, dessverre.. I fjor fikk jeg påvist osteoporose, bruker Calcigran forte hver dag, samt Aclasta en gang i året (første gang i...

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki for 25 år siden, og har siden levd på streng glutenfri diett. Jeg har aldri følt meg helt frisk, dessverre.. I fjor fikk jeg påvist osteoporose, bruker Calcigran forte hver dag, samt Aclasta en gang i året (første gang i januar i år). Jeg har også alltid slitt med jernmangelanemi. Nå har jeg vært til endel utredning, og fått Crohns sykdom. Dette har vært utredet tidligere, men jeg selv tror vel jeg har hatt det i mange år, siden symptomene har vært stort sett de samme i perioder. Er det mange som har både cøliaki og Crohns? Er det noen sammenheng der? Og har du noen gode råd til meg, nå vet jeg ikke hva jeg kan spise. Har akkurat startet opp på Entocort, som jeg skal stå på endel uker, til neste kontroll. Håper på svar!

Charlotte, 6. september 2018 19:18

Ja det er en overhyppighet av inflammatorisk tarmssykdom, hovedsaklig Crohns sykdom, hos de med cøliaki. En undersøkelse fra Ungarn fant at 3,2% av cøliakipasientene deres hadde Crohns sykdom og at cøliakien ble oppdaget først, og i snitt 10 år etterpå ble Crohns sykdom påvist. Man har vel ikke påvist at Crohns sykdom har noe sammenheng med mat, selv om enkelte matvarer gir mere plager enn andre, så det er vel primært cøliakien du skal ta hensyn til. Men det er slitsomt å måtte forholde seg til to ulike tarmssykdommer, men cøliakien er du forhåpenlig frisk fra på GFD.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 18.39

Har ikke cøliaki, men har likevel mye vondt i magen

Hei. Har vært plaget med oppblåst mage. Tok blodprøve i vår. Da jeg var på sykehuset for å svelge slangen, oppmuntret legen meg til å legge om til glutenfritt. I sommer har jeg spist glutenfritt. I slutten av juli fikk jeg endelig svar om at jeg ikke h...

Hei. Har vært plaget med oppblåst mage. Tok blodprøve i vår. Da jeg var på sykehuset for å svelge slangen, oppmuntret legen meg til å legge om til glutenfritt. I sommer har jeg spist glutenfritt. I slutten av juli fikk jeg endelig svar om at jeg ikke hadde cøliaki. Jeg la om kosten og spiste vanlig brød, med det resultat at jeg har mye vondt i magen. Jeg vil gjerne fungere på jobb og spiser nå glutenfritt. Har time hos legen om ca en måned. Har du noen råd? Jeg vet ikke hvor jeg kan få hjelp. Har lest litt om lav Fodmap og er forsiktig med enkelte matvarer med mye fiber.

Anita, 6. september 2018 17:17

IBS = tykktarmkatarr er veldig vanlig, og plagene kan minne om ubehandlet cøliaki. Det er som du riktig sier, en kosekvens av å spise mer FODMAP-rik mat enn man tåler. FODMAP står for vanlige karbohydrater i mat som vi ikke kan bryte ned, såkalte ikke-absorberbare karbohydrater (har i utgangspunktet ikke noe med fiber å gjøre). Det finnes mye informasjon om dette på nettet, men du må nesten overlate dette til legen din, nå som dere har fått vite at det ikke er cøliaki som er årsaken til plagene. Det er ganske mye FODMAP i hvetemel også (fruktaner) så det kan muligens forklare hvorfor du trives best med et hvetefritt kosthold.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 18.13

Kan polynevropati ha sammenheng med cøliaki?

For 4,5 år siden fikk jeg diagnosen cøliaki. Jeg var da 70 år. Har spist glutenfritt siden. Blodprøvene var normale da jeg sjekket etter 3 mnd. Etter 1 år var tarmen betydelig bedre og etter 2 år fullstendig rehabilitert. Siden har alle prøver vært ...

For 4,5 år siden fikk jeg diagnosen cøliaki. Jeg var da 70 år. Har spist glutenfritt siden. Blodprøvene var normale da jeg sjekket etter 3 mnd. Etter 1 år var tarmen betydelig bedre og etter 2 år fullstendig rehabilitert. Siden har alle prøver vært fine. Jeg har nå fått beskjed om at jeg har utviklet polynevropati. Kan dette ha sammenheng med cøliaki og komme flere år etter at tarm og alt fungerer fint? Hvis det er sammenheng mellom cøliaki og polynevropati; hva kan gjøres med det?

Lise, 5.september 2018 10:44

Polyneuropati er mange ulike diagnoser og har mange ulike årsaker, og er en hyppig tilstand hos cøliakere. Den bedres dessverre ikke på glutenfri kost, men utvikler seg uavhengig av cøliakibehandlingen. Om dette er en selvstendig autoimmun sykdom som rammer cøliakerer oftere pga felles redusert evne til å hemme immunsystemets angrep på koppen, eller om ernøringsmessige forhold spiller inn (som B12/folinsyre mangel) er ukjent.

Trond S. Halstensen, 05. september 2018 19.21

Kan jeg slå meg til ro med at legen sier jeg ikke har cøliaki?

Hei, jeg har tatt blodprøver hos legen med mistanke om cøliaki grunnet mine symptomer. Legen sa at den var klart positiv. Jeg vet ikke hvilke tester som ble tatt men vil vel tro at de nødvendige og riktige blodprøver ble tatt med tanke på cøliaki. Jeg ble hen...

Hei, jeg har tatt blodprøver hos legen med mistanke om cøliaki grunnet mine symptomer. Legen sa at den var klart positiv. Jeg vet ikke hvilke tester som ble tatt men vil vel tro at de nødvendige og riktige blodprøver ble tatt med tanke på cøliaki. Jeg ble henvist til sykehus for tarmbiopsi og gastroskopi. Legen som utførte undersøkelsen sa med en gang at jeg ikke har cøliaki, da tormtottene ikke var skadet. Bør jeg slå meg til ro med det? Jeg har en del diffuse plager. Men det mest plagsomme er vondt i magen og sår i munnen. De siste blodprøver visste også b-vitamin og jernmangel, men dette kan jo skyldes andre ting.

Therese, 27. august 2018 21:53

Dersom legen på sykehuset har informert deg etter at man har fått svar på tynntarmsbiopsien så har du neppe aktiv cøliaki. Hvor aktiv en cøliaki er er avhengig av hvor mye gluten du spiser. Spiste du (masse) glutenholdig mat i tidsrommet fra du fikk vite du muligens hadde cøliaki til du fikk tatt biopsien, eller startet du opp med GFD med en gang? Dette kan ha påvirket resultatet. Hva sier fastlegen din?

Trond S. Halstensen, 29. august 2018 19.09

Mange ulike symptomer, men biopsi hos hudlege viser kun seborisk eksem - kan jeg ha cøliaki?

Hei, Jeg har i de siste mnd vært plaget av hårtap, ganske mye. Hodebunnen er sår og øm i tillegg. Dette forverres når jeg blir svett. Biopsi hos hudlege viser kun seborisk eksem. Er i tillegg tørr/klør på magen. Er i tillegg ganske lat og tr&os...

Hei, Jeg har i de siste mnd vært plaget av hårtap, ganske mye. Hodebunnen er sår og øm i tillegg. Dette forverres når jeg blir svett. Biopsi hos hudlege viser kun seborisk eksem. Er i tillegg tørr/klør på magen. Er i tillegg ganske lat og trøtt hele tiden, tross nok søvn. Merker svak nummenhet i armer innimellom. Merker ingenting spesielt rett etter inntak av gluten, er liksom litt kronisk hele tiden. Har ganske lavt jern (32) , men dette kan ha noe med kobberspiral også å gjøre. Tenker du dette kan være cøliaki? Mvh Charlotte

Charlotte , 23. august 2018 22:12

Det er bare en måte å finne ut av det: gå til legen med din mistanke (mens du spiser masse hvetebasert mat), så finner han ut om du har cøliaki. Aktiv cøliaki har såpass mange ulike presentasjonsformer at prinsipielt kan "alt" være cøliaki.

Trond S. Halstensen, 29. august 2018 18.16

Klikk på logoene for mer info