Jeg tør ikke spise i kantinen etter dette, hva bør jeg gjøre?

Jeg ble dårlig etter å ha spist tomatsuppe med "glutenfri makaroni". Det var ikke haket av for allergenet hvete, men suppen inneholdt melk. Jeg okkuperte et toalett p.g.a. magesmerter (kramper) med tilhørende diaré og oppkast i en times tid ca.3 timer etter lunsj, noe som samsvarer med tidligere episoder jeg har hatt ved uhell med gluten. Jeg har klaget til kantinen og fortalt dem at jeg ble gluten-forgiftet i kantinen, men de ber meg "oppsøke lege for å få tatt prøver for å påvise dette. " Hvorfor de ber meg om dette, aner jeg ikke, hvilke prøver skulle jeg i så tilfelle be om? Hva bør jeg gjøre med denne saken? Jeg tør ikke spise i kantinen etter dette. Føler jeg ikke blir trodd og ikke blir tatt på alvor. Jeg kan jo ta med meg matpakke på jobb, men kan ikke helt akseptere at det er sånn det skal være.

Trond svarer

Vi har ingen rutinemessig metode til å påvise at du ble syk av hvete som du har spist (i kantinen). Det finnes metoder men kun benyttet i forskningsmessig påvisning av at personer har spist gluten. Det beste er om det fantes prøver av tomatsuppen. Det at den inneholdt glutenfrie makaroni garanterer jo ikke for at man har brukt hvetemelsinneholdende tomatsuppe. De må jo ha en oppskrift som du skriftlig kan be om å få se. Du bør klage skriftlig, og beskrive hvorfor du tror de må ha benyttet en hvetemelsinneholdende tomatsuppe (basis). I tillegg kan du muligens melde reaksjonen inn til Folkehelsa som har et melderegister for alvorlig matvare allergi/intoleranse

:https://www.fhi.no/publ/2011/nasjonalt-register-for-alvorlige-al/ 

Det du beskriver må regnes som alvorlig reaksjon på mat.

 

Klikk på logoene for mer info