Bør vi utrede videre en 8-åring med jernmangel og symptomer på cøliaki når blodprøvene er negative?

Viser tilbake til svar 6. november ang. tenåring med mulig cøliaki. Først, tusen takk for svar! Diagnosen er nå bekreftet (selvsagt av en barnelege) og han slipper gastroskopi siden han er under 18 år, har rett gen og begge blodprøvene viste IGA-antiTgT (eller noe sånt) på over 250 (det er visst ganske høyt?). Jeg har et spørsmål til, vel, egentlig hundrevis, men ett om gangen. Jeg har lest på nettet om en ny blodprøve som skal komme eller er kommet(?), begge artikler fra 2015. Så ser jeg også at det har eksistert blodprøver for å vise indikasjon på cøliaki i flere år. Kan du fortelle litt om forskjellen på disse to prøvene, altså den gamle og nye? Det stod også i den ene artikkel at de prøvde å utvikle en vaksine. Kan du fortelle litt om dette også? Og så lurer jeg litt på hva du vil anbefale gjøre ang. datteren vår på 8 år. Hun har tatt en blodprøve for cøliaki for ca 1 år siden, men den slo ikke ut. Hun har flere ganger fått påvist jernmangel, har mye plager med magen (luft, diare og forstoppelse om hverandre, pluss en del sure oppstøt i perioder), og klager mye over trøtthet. Altså ganske klassiske symptomer på cøliaki etter hva jeg kan forstå. Og nå altså en bror med bekreftet diagnose. Så leser jeg at blodprøven ikke alltid slår ut selv om barnet kan ha cøliaki. På den annen side er hun ikke så voldsomt plaget, og jeg ønsker ikke å utsette henne for noen gastroskopi uten grunn. Hva vil du anbefale her?

Trond svarer

Forstår at du har mange spørsmål. Jeg er litt usikker på hvilke tester du snakker om, men det har vært publisert ulike forskningsbasere tester som bedre synliggjør det immunologiske prosessen ved cøliaki, men dette er ingen rutinetest og brukes ikke i det diagnostiske arbeidet p.t. Nettpraten er ikke det rette stedet å gi dypere, forklarende svar på rene kunnskapsspørsmål, da egner "Glutenfri" seg bedre. Muligens bør vi be forfatterene som skrev om dette i 2015 fortelle litt om hvordan det går med de ulike testene, inkludert drømmen om vaksine mot cøliaki.  

Når det gjelder 8-åringen så er det mulig å ha cøliaki selvom blodprøvene er normale, da dette er avhengig av mengden gluten som spises og intensiteten på hennes cøliakireaksjon. Barnelegen må nesten vurdere hennes mulige cøliaki opp mot andre blodprøver, og om en gastroskopi uten muligheter for immunhistokjemisk bestemmelse av mengden gamma-delta T celler i tynntarmens slimhinneoverflate, så er det stor sansynlighet for at biopsien ikke vil kunne gi noe konklusivt svar. Da må man eventuelt øke glutenmengden i kosten, gjøre datteren din tydlig cøliakisyk for så å ta blodprøver på autoantistoffene (IgA mot TG2), jernmangel, og andre tegn på dårlig tarmfunksjon. Så får legene vurdere om de vil ta tynntarmsbiopsi om de mener det er sannsynlig med cøliaki. Uten gluten, ingen aktiv cøliaki og alle tegn på sykdommen blir borte/kraftig redusert på glutenfri/fattig kost.

Klikk på logoene for mer info