Hvordan kan vi introdusere gluten i kostholdet igjen?

Hei! Mannen min har i flere år levd på glutenfri kost, uten å ha noen diagnose. Han startet med dette kostholdet i 2010, etter å ha vært plaget med store mageproblemer siden tenårene. Etter noe tid ble magen bedre, og han ønsket utredning for cøliaki. Problemet var perioden hvor han skulle spise gluten igjen. Dette gikk dårlig i forhold til jobb og privatliv, og han sluttet (veldig) kjapt med gluten igjen. Han gjennomførte gastroskopi, hvor de ikke kunne konkludere med noe som helst. Mannen min har etter det unngått gluten helt. Han har nå tatt blodprøve, hvor de heller ikke kunne finne noe. Vi lurer nå på hva risikoen er hvis han ønsker å forsøke å introdusere gluten i kostholdet igjen? Er det noen forholdsregler vi bør ta, og har du ellers noen anbefalinger?

Trond svarer

Som du muligens har sett fra de andre svarene mine så må man være cøliakisyk for å kunne stille diagnosen cøliaki, og da må man spise gluten til man (igjen) blir cøliakisyk. Når han nå er glutenfri og reagerer rellativt raskt på gluten (hvetemel), så blir dette en teknisk utfordring, han må spise nok (2 brødskiver) lenge nok (minimum 6 uker) til at tarmen reaktiverer den autoimmune prosessen cøliaki er. Ofte må man spise gluten lengre før sykdommen reaktiveres, desto mer gluten desto raskere blir man cøliakisyk. Ingen har utført vitenskaplige undersøkelser på langtidseffekten av glutenprovosering i diagnostisk sammenheng, men siden 2/3 av cøliakipasientene er udiagnostiserte (og vi må anta at de fleste av dem er cøliakisyke fordi de spiser gluten), så er det mange syke cøliakere. Det er derfor lite sannsynlig at en diagnostisk glutenprovosering skulle gi alvorlige bivirkninger selv om det i prinsippet er riktig at desto lengere en cøliaker står på glutenholdig kost, desto større er risikoen for å utvikle ulike kreftformer i tarmkanalen.

Det må til syvende og sist bli et valg mellom sikker diagnose og NAV sin grunnstønad, eller glutenfri kost fordi man trives med det uavhengig av eventuell cøliaki. Men man kommer seg ikke unna glutenprovosering skal man kunne sette en NAV-godkjent diagnose. 

Klikk på logoene for mer info