Når bør jeg introdusere gluten i kostholdet til babyen min?

Hei, Har en liten gutt på straks 4 mnd. Han fullammes. Jeg har selv cøliaki. Jeg har også en søster med cøliaki, og to av hennes barn har cøliaki. I tillegg har en annen av mine nieser cøliaki (men min søster; hennes mor, er frisk). Altså en del opphopning i familien. Jeg er usikker på når jeg bør introdusere gluten for gutten min. Har lest diverse studier, men synes funnene er noe motstridende. I de studiene jeg har lest som indikerer at tidlig introduksjon av gluten ikke har signifikant effekt på å redusere risiko for cøliaki, har barna generelt fått lavere doser gluten enn i studiene der tidlig introduksjon reduserer fremtidig risiko. Hva anbefaler du ift dette? Bør han introduserer for gluten allerede ved 4 mnd alder?

Trond svarer

Det er som du sier, en del motstridende rapporter. Men det den europeiske barnelegeforeningen og den norske har konkludert med er vel at man ikke skal introdusere gluten før 4 mnd alder, men deretter er det for svake data til å si noe om risiko/beskyttelse dersom man introduserer gluten etter 6 mnd alder. I tillegg anbefaler man at gluten skal introduseres gradvis i små/moderate mengder. Det som er klart er at uten gluten, ingen aktiv cøliaki. Men det er ingen dokumenetert økt risiko for barn som blir introdusert for gluten etter 4 mnd alder.

Klikk på logoene for mer info