Hvorfor kaster jeg opp når jeg spiser gluten?

Hei! Jeg er 20 år i dag, og ble diagnostisert med cøliaki da jeg var ett år gammel. De gangene gjennom oppveksten der jeg ved uhell har fått i meg gluten har jeg reagert ved å kaste opp. Så det jeg lurer litt på er om du kunne gitt meg et godt svar på hva som skjer i kroppen min når jeg får i meg gluten? Jeg forstår reaksjonen litt bedre hos folk som får diaré, men sliter med å forstå hvordan jeg kan reagere ved å kaste opp den glutenholdige maten. Maten blir jo ikke tatt opp i kroppen før i tynntarmen, og dersom maten er kommet til tynntarmen så kan den jo ikke gå tilbake i magesekken. Altså: når kroppen får med seg at jeg har spist gluten så er jo maten i tynntarmen, og dermed kan jeg jo ikke kaste denne maten opp. så hvordan "får kroppen med seg" at jeg har spist gluten? Er det sånn at med en gang noe gluten kommer til tynntarmen så skjønner kroppen at jeg har spist noe jeg ikke tåler, og kaster opp resten, eller skjønner kroppen at jeg har spist gluten allerede i magesekken? Jeg kaster ikke opp før noen timer etter jeg har spist gluten.

Trond svarer

Forstår grublingen din. Hvordan man reagerer er veldig individuelt. Magesekken sender ut en liten matball av gangen til tynntarmen, så når første glutenholdige matball har kommet seg nedover tynntarmen og kroppens immunsystem har oppdaget gluten, så reagerer du ved å kaste opp maten du ikke tåler (og det er jo smart). Det som har kommet seg ned i tynntarmen fortsetter nedover tynntarmen og gjør deg dårlig en stund. Maten i magesekken kaster du opp. Maten kan være i magesekken lenge, veldig lenge (3-7 timer eller lengere ved fettrike måltider og tømmingen forsinkes ved fysisk aktivitet).

Klikk på logoene for mer info