Er det sikkert at en har cøliaki når det vises i blodprøve?

Hei! Jeg og mannen min har levd på lavkarbo i siden 2/9-17, men av og til har vi skeiet ut med masse karbohydrater. Jeg begynte på noen smertestillende tabletter for en hofte jeg har problemer med. Fikk derfor nexium siden de er veldig sterke og jeg ville dø av magesmerter. Jeg ba selv legen om å sjekke meg pga smerter. Jeg får vondt av nesten alt utenom egg og kylling. Legen fikk svar på blodprøvene mine at cøliaki var tydelig forhøyet. Jeg tok gastroskopi og venter på svar. Men han legen tok ikke prøver av tolvfingertarmen så det må jeg gjøre på mandag. Jeg klarer ikke finne ut på de symptomene jeg leser om det er det samme som mine. Jeg kaster opp av og til etter et måltid med pizza eller noe annet med mel. Jeg får av og til kjempesmerter og det suser i hodet, holder på å besvime. Andre ganger bare vondt . Nå som jeg ikke har spist annet enn lavkarbo, så lurer jeg på hva Gastro-legen kan se? Tok ultralyd av magen i dag. De så ikke noe galt, kun masse luft. Jeg er skikelig oppblåst ofte. Men har skjønt at det er gluten i masse, ikke bare mel. Jeg vet ikke hvor jeg kan lese om dette. Vil så gjerne finne ut mere. Nå må jeg spise gluten måltider hver dag fram til mandag 9. desember. Så fort jeg får spist eser magen ut 20 cm. (måler med målbånd) Er det sikkert at en har cøliaki når det viser i blodet ? Har du peil på om tarmtottene kan være nokså normale pga jeg spiser lavkarbo? Mvh Katharina

Trond svarer

Det er avhengig av hvilke blodprøver som ble tatt når og hva de viste. Dersom kosten i praksis er glutenfri, så vil du behandle deg selv og om du har spist glutenfritt i lang tid (>2 år) så vil tarmen friskne til, men det tar tid så selvom sannsynligheten for at finne cøliakiforandringer på tynntarmsbiopsien minker ettersom man spiser glutenfritt så kan det stå igjen rest-forandringer. Ja du bør/burde ha spist så mye gluten som du bare kan frem mot gastroskopien, men nå er det bare 5 dager igjen og det er mye mulig det ikke er nok, men du bør prøve å provosere frem forandringer så godt du kan. Evt. så kan du bruke speltmels brød som er glutenholdig nok, men har mindre fruktaner som er et FODMAP-karbohydrat som kan øke oppblåsing og luftplager (IBS). Spis så mye glutenholdige produkter du kan frem til du har tatt tynntarmsbiopsi for å øke sannsynligheten for at de kan konkludere om du har cøliaki eller ikke.

Klikk på logoene for mer info